Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
ORGANIZAREA SISTEMULUI JUDICIAR DIN ANGLIA


ORGANIZAREA SISTEMULUI JUDICIAR DIN ANGLIA
ORGANIZAREA SISTEMULUI JUDICIAR DIN ANGLIA

Sistemul judiciar din Anglia este stabilit printr-o lege de organizare judiciara din anul 1873. Ierarhia instanțelor judecatorești cuprinde urmatoarele elemente:

Tribunale de prima instanța,

Curți de comitat,
Curtea Suprema,

Camera Lorzilor.

1. Tribunalele de prima instanța sunt constituite din judecatori neprofesioniști numiți judecatori de pace. Competența acestor tribunale este atat in materie penala cat și civila. În materie penala judeca faptele cu un grd redus de pericol social sancționate cu o amenda de pana la 2000 LIRE sau inchisoare de pana la 6 luni. În materie civila judeca acțiunile pentru executarea obligațiilor pecuniare minore, incredințarea minorilor, acțiunile privitoare la plata taxelor și impozitelor locale . Completul este format din 3 judecatori de pace.

2. Curțile de comitat soluționeaza cauzele civile avand ca obiect contractele și delictele, acțiuni posesorii, divorțul, adopția și falimentul. Specific magistraților de la aceasta curte este faptul ca sunt itineranți. Fiecare deservește mai multe comitate și se deplaseaza in funcție de numarul și complexitatea cauzelor.

3. Curtea Suprema in sistemul judiciar englez, Curtea Suprema nu este o instanța suprema și omogena. Este compusa din 3 instanțe diferite, fiecare cu o structura complexa:

a. Curtea Coroanei,

b. Înalta Curte,

c. Curtea de Apel.

Curtea Coroanei judeca in prima instanța toate cauzele penale grave care nu intra in competența Tribunalului de prima instanța. Cauzele sunt examinate de 1 judecator și un juriu format din 12 persoane. Ca instanța de apel soluționeaza apelurile indreptate impotriva hotararilor pronunțate de tribunalul de prima instanța. Judecatorii judeca in sistem itinerar (singura țara din Europa).
Înalta Curte este instanța de drept comun in materie civila și judeca in complet cauzele referitoare la litigiile maritime, la dreptul familiei, la ipoteci și moșteniri. Este instanța de apel impotriva hotararilor pronunțate de Curțile de Comitat. Sediul e la Londra dar judecatorii sai judeca in sistem itinerar.

Curtea de Apel este formata din 2 secții: - 1 civila și 1 penala.

Secția civila judeca in complet format din 3 judecatori apelurile indreptate impotriva hotararilor Camerei de Comitat, și judeca in complet de 5 judecatoriapelurile impotriva hotararilor Înaltei Curți.

Secția penala soluționeaza apelurile impotriva hotararilor Camerei Coroanei

Magistrații Curții de Apel iși au sediul la Londra și judeca in sistem itinerar.

Camera Lorzilor are atribuții atat legislative cat și jurisdicționale. În sistemul judiciar englez o instanța suprema judeca in ultima instanța cauzele cele mai importante in materie civila și comerciala. Completul de judecata este format din 5 judecatori numiți Lorzi in apel. Apelul la Curtea Lorzilor se poate exercita doar pe baza unei autorizații date de Curtea de Apel sau de Comitatul de apel al Camerei Lorzilor. Autorizația se obține doar daca litigiul respectiv ridica probleme juridice de interes public general. În cadrul apelului la Camera Lorzilor nu se mai examineaza și situația de fapt.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate