Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Aplicarea legii penale in spatiu


Aplicarea legii penale in spatiu
Aplicarea legii penale in spatiu

Eficenta legii penale in vigoare eficnenta in aparearea valorilor sociale este reala din momentul intrarii in vigoare a legii. Astfel legea se raporteaza la anumite elemente; elemente care ii determina limitele de aplicare:

  1. spatiu
  2. timpul
  3. persoanele si faptele

principiile de aplicare a legii penale in saptiu

trebuie sa ofere solutii la problemele care se ivesc in interactiunea dintre spatiu cu faptele si persoanele care savarsesc infractiuni adica trebuie sa dea rapsuns problemelor de aplicare ale legii penale in anumite situatii:

atunci cand fapta s-a savarsit in intregime pe teritoriul tarii si fatuitorul se afla in tara
atunci cand fapta s-a savarsit in intregime in strainatate dar faptuitorul este cetatean roman sau este apatrid dar cu domiciuliu in Romania

atunci cand fapta s-a savarsit in strainatate de catre un cetatean striain sau un apatrid care nu domicileaza in Romania dar a fost savarsita impotriva statului roman sau a cetatenilor romani

atunci cand fapta s-a savarsit in strainatate de straini dar dupa savarsirea acesteia faptuitorii s-au refugiat in Romania

principiile sunt expres prevazute in lege in art. 3-9 din c.p

cand fapta este savarsita in tara se aplica pr teritorialitatii iar cand faptele sunt savarsite in strainatate se aplica pr personalitatii, realitatii si universalitatii.

Principiul teritorialitatii

Art 3 din C. p prevede legea penala se aplica infractiunilor savarsite pe teritoriul Romaniei. Aplicarea legii penale este exclusiva si neconditionta adica atat calificarea faptei ca InfracŃiun cat si conditiile raspunderii penale, aplicarea sanctiunilor ca si executarea acestora se realizaeaza pe baza legii penale romane indiferent de calitatea faptuitorului.

Legea penala este teritoriala fiindca rostul ei este de a realiza, mentine si reintegra ordinea juridica pe teritoriul statului care apartine.

Art 142 din C.p defineste notiunea de teritoriu a Romaniei se spune ca prin teritoriul Romaniei se intelege intinderea de pamant si apele cuprinse intre frontiere cu subsolul si spatiul aerian precum si marea teritoriala a acesteia. Prin teritoriu intelgem intinderea de pamant sau suprafata terestra apele interioare marea teritoriala si saptiul aerian. Infractiunile savarsite pe teritoriul tarii in art 143 din C.p se precizeaza prin infractiuni savarsite pe teriotriul tarii se intelege orice fapta orice InfracŃiun comisa pe teritoriul aratat mai sus sau pe o nava sau aeronava romaneasca. Aceasta prevedere consacra asa numitul pr al ubicuitatii sau al desfasurarii integrale potrivit caruia infractiunea se considera savarsita pretutindeni pt ca ubicuitate –ubiqu=pretutindeni, unde s-a savarsit fie si numai un act de executare sau unde s-a produs rezultatu infractiuni. Teroria ubicuitatii ofera solutii problemelor ce privesc infractiunile continue continuate infractiunilor complexe de asemenea ofera solutii in cazul tentativei sau participarii la infractiuni ca autor instigator sau complice. De la acest pr al teritorialitatii exista exceptii: infractiuni savarsite de pe persoanele care se bucura de imunitate jurisdictionala si militarii apartinand unei armate straine aflate in trecere sau stationata pe teritoriul Romanie.

Imunitate de jurisdictie

Art 8 C. penal se prevede legea penala romana nu se aplica infractiunilor savarsite de reprezentanti diplomaticii ai statelor straine sau de alte persoane care in confmortate cu conventiile internationale nu sunt supuse jurisdictiei penale a statului roman. Aceasta prevedere este o reflectie a conventiei de la Viena din 1961 ratificata de Romania. Strans legata de aceasta imunitatate de jurisdictie a personalului dimplomatic si neaplicarea legi penale si infractiunile savarsite in localurile si pe terenurilor misiunilor diplomatice din Romania. Daca seful misiuninilor dimplomatice incuviinteaza sau cerea autoritatilor romane sa intervina atunci legea penala romana se aplica si unor astfel de fapte. Statul unde reprezentatul altui stat se bucura de imunitate de jurisdictie declararea persoanei respective persona non grata- persoana este obligata la parasirea Romaniei. Militaarii unei armate straine aflate in trecere sau stationate pe teritoriul statului roman in baza unui acord intre cele doua state nu li se aplica legea penala romana ci legea statului care apartine.

Infractiuni savarsite la bordul navelor s..

Problema se rezolva in mod diferit daca este vorba de nave sau aeronave civile sau nave sau aeronave comerciale sau nave sau aeronave militare. Navele si aeronavele militare sau cele folosite in scopuri guvernamentale si care se afla pe teriotriul tarii cu acordul statului roman si care rep statul al carui apartin regula ca faptele savarsite la bordul lor nu este aplicabila legea penala romana. Navele si aeronavele comerciale nu se bucura de acelasi regim, infractiunile savarsite la bordul lor atata timp cat se afla in apele teritoriale roamnesti sau pe aeroporturi romanesti faptele se judeca dupa legea penala romana.

In principiu nu se aplica legea penala romana- o exceptie de la pr teritorialitatii.

Legea penala romana se aplica daca infractiunea a fost savarsita de un cetatean roman sau de o persoana fara cetatenie cu domiciului in Romania. Legea penala se aplica daca infractiunea este indrepatata impotriva intereselor Romaniei sau impotriva unui cetatean roman ori a unei persoane rezidente in Romania. Se mai aplica si cand infractiunea este de natura sa tulbure ordinea linistea publica in tara sau oridinea in marea teritoriala. De asemeni aplicarea legii penale romane este necesara pt combaterea traficului ilicit de stupefiante sau substante psihotrofe sau traficului de carne vie. Se mai aplica si atunci cand asistenta autoritatilor romane a fost solicitata in scris de capitanul navei sau aeronavei sau de un agent diplomatic sau de un functionar consular al carui pavilion il abordeaza nava.

Aplicarea legii penale romane infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii

In legea penala romana au fost consacrate pr in baza carora legea penala romana se aplica faptelor savarsite in afara teritoriul tarii si anume pr personalitatii realitatii si universalitatii legii penale. Pr care ofera cadrul de reprimare a faptelor periculoase oriunde se vor savarsi si de catre oricine.

Pr personalitatii legii penale art 4 C.p prevede legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriul tari daca faptuitorul este roman sau daca neavand nici o cetatenie are domiciliul in Romania. Pt aplicarea legii penale conf acestui pr sunt necesare urmatoarele conditii :

infractiunea sa fie savarsita in strainatate

fapta sa fie considerata InfracŃiun potrivit legii penale romane

nu se cere ca fapta sa fie incriminata si in legea penala a statului unde s-a savarsit infraciunea

infractorul in momentul savarsirii infractiuni sa fie cetatean roman sau o persoana fara cetareanie dar cu domiciulul in Romania.

Nu este necesara prezenta infractorului in tara

Prin acest pr al personalitatii se stabileste competenta exclusiva si neconditionata a legii penale romane in sensul ca aceasta se aplica indiferent daca faptuitorul a fost condamnat sau nu in stainatate.

Pr realitatii

Este cunoscut si sub denumirea pr protectiei reale sau pr nationalitatii pasive. Prin acest pr se consacra aplicarea legii penale roamne infractiunilor savarsite in strainatate daca acestea au fost savarsite contra statului roman constra vietii unui cetatean roman sau s-a pricinuit o vatamare grava integritati corporale a unui cetatean roman de catre un cetatean strain sau de catre un apatrid care nu domicileaza in Romania. Pt a fi aplicat trebuie indeplinite anumite conditii :

fapta sa se savarseasca in strainatete

faptele sa fie dintre cele aratate expres in art 5 din c.p

infractorul sa fie cetatean strain sau persona fara cetatenie care nu domicileaza in Romania

actiunea penala poate fi pusa in miscare cu atorizarea prealabila a procurorului general al Romaniei

aplicarea legii penale romane este exclusiva si neconditiondata.

Pr universalitatii

Consacra aplicarea legii penale romane infractiunilor savarsite in strainatate altele decat cele aratate in art 5 din C.p. daca infractorul este cetatean strain sau un apatrid care nu domicileaza in Romania. Consacra cooperarea Romaniei in ceea ce priveste lupta impotriva criminalitatii. Pt a fi aplicat acest pr sunt necesare niste conditii:

savarsirea unei fapte in afara teritoriul tarii alta decat cele pt care ar fi incidenta legea penala romana conform pr universalitatii

infractiunea prevazuta ca atare atat in legea penala romana cat si in legea penala staina dubla incriminare a fapte

infractoul sa fie cetatean strain sau apatrid si fara domiciliu in Romania

infractorul sa se afle in Romania de buna voie sau daca s-a obtinut extradarea lui

numai in mod exceptional si in cazul unor infractiuni indrepatate impotriva sattului roman ex infractininule de falsificare de moneda sau de timbre sau de alte valorii art 282 din C.p sau contra unui cetatean roman altele pt care functioneaza pr universalitatii. Aplicarea acestui pr este posibila numai daca nu se dispune altfel prin conventiile si tratatele internationale. Aplicarea acestui pr consacra cooperarea internationala a Romanie impotriva criminalitatii. Inceputul cooperarii s-a produs prin crearea in 1923 la Viena cu ocazia primului congres international al organelor de poilitie criminale a comisiei internationala a politie criminale comisie ce avea sarcina de a org cooperarea internationala pt descoperirea diferitelor infractiuni. Cooperarea Romaniei s-a manifestat in domeniul dr penal si procesual penal. un rol important in aceasta cooperarea l-a avut asociatia internationala de dr penal, cooperarea s-a materializat prin aplicarea legii penale romane conform pr universalitatii. Incriminarea si sanctionarea in legea interna a faptelor periculoase pt care tara nostra s-a angajat prin tratate si conventii internationale sa le sanctioneze. Totodata aceasta cooperarea s-a materializat prin recunoasterea prin normele de dr intern a hot judecatoresti pronuntate in strainatate. Asistenta juridica interationala se realizeaza prin extradare cat si prin alte forme de cooperare. Ca mijloc de dr procesual penal aceasta cooperarea ..comisii rogatorii internationale cat si prin recunoasterea comisiilor internationale sau a altor acte juficiare straine. Cooperarea pe plan international privind combaterea criminalitatii s-a materializat prin aderarea si ratificarea la numeroase conventii si tratate care au ca scop comaterea crimnalitaii. Conventii : conventia internationala asupra falsificarilor de moneda la Geneva 1929 iar Romania a ratificat-o in 1930 conventia isi gaseste aplicarea in art 124 din C. p. Conventia pt prevenirea si reprimarea terorismului international la Geneva in 1937 si care in legislatia romaneasca se ragaseste in art 171 din C. penal
conventia privind reprimarea si combaterea traficului de fiinte umane si a exploatarii prostitutituiri altuia rezultatul ONU din 1949 si gaseste aplicare in prevederile in 329 din C.p

conventia de la haga di 1954 pt protectia bunurilor culturale in caz de conflic armat se gaseste in art 360 din Cp

Extradarea

Este un act bilateral intre doua state in baza caruia un stat pe al carui teritoriu s-a refugiat un infractor sau un condamnat il preda la cerere altui stat pentru a fi judecat ori pentru a fi pus sa execute pedeapsa la care a fost condamnat. La extradare prticipa 2 state cel solicitant statu pe teritoriul caruia s-a savarsit fapta si statul solicitat-statul pe teritoriul caruia s-a refugiat condamnatul.

Poate fi de 2 feluri :

activa cand se cere extradarea

pasiva cand se acorda extradarea

extradarea este reglementata prin art 9 C.p unde se precizeaza ca se acorda sau poate fi solicitata pe baza de conventie internationala pe baza de reciprocitate iar in lipsa acestora in temeiul legii. Se stabileste ordinea in care se poate acorda extradarea :

conventii internationale incheiate de Romania

pe baza de reciporcitate in baza declaratie

in baza legii interne

legea 302/2004 modif prin 224/2006. prevazuta in constitutie-dar modificari 449/2003 derogare de la art 19 din const si cetateni romani pot fi extradati sau expulzati in baza conventiilor internationale ratificate de Romania si pe baza de reciporcitate.

Cetateni straini pot fi expulzatii in baza unor conventii interantionale sau conditii de reciporcitate.

In lipsa unei conventii internationale cooperarea judiciara se poate efectua in virtutea unei curtoazii internationale la cererea pe cale diplomatica de catre statul solicitatant cerere care trebuie sa dea ssigurarii cu privire la reciporcitatea data de autoritatea competenta a acelui stat. lipsa reciprocitatii nu impiedica sa se dea curs unei cereri internationale daca se dovedeste ca este necesara extradarea datorita naturii faptei sau luptei impotriva formelor grave de criminalitate daca se dovedeste ca poate contribuii la imbunatatirea situati inculpatului sau condamnatului sau la integrarea lui in societate, la clarifiacarea situatiei juridice a unui cetatean roman.

Conditiile pentru extradare

Trebuiesc indeplinite o serie de conditii

sa se fi savarsit o InfracŃiun pe teritoriul statului solicitant ori impiotriva intereselor de catre un cetatean al aclui stat. cererea poate fi refuzata daca ea face obiectul unui proces penal in curs sau atunci cand aceea fapta poate face obiectul unui proces penal in Romania.

Fapta sa fie incriminata in legile ambelor tarii de la aceasta regula exista si o exceptie conform careia extradarea poate fi acordata daca fapta respectiva nu este prevazuta de legea romana daca pt aceasta fapta este exclusa cerinta dublei incriminarii printr-o lege internationala la care Romania este parte.Infractiunea savarsita sa atraga potrivit statului solicitant cat si potrivit legislatiei statului roman o pedeapsa privativa de liberatate de cel putin un an. In ce priveste gravitatea faptelor pt care se cere extradarea daca fapta pt care se cere extradarea este pedeapsita cu moartea prin legislatia statului solicitant extradarea poate fi acordata cu conditia unor asigurarii considerate indastulatoare de catre statul roman ca pedeapsa cu moartea nu se va efectua urmand sa fie comutata. Extradarea va fi refuzata daca nu a fost respectat dr la un proces echitabil in sensul conventiei europene ale dr omului si lebertatiilor fundamentale. Acceasi regula se va aplica si in cazul in care exista motive temeinice ca extradarea este solicitata in scopul urmarii sau pedepsirii unei persoane pe considerente de rasa religie de sex, de nationalitate de limba de opinii politice sau indeologice ori de apartenenta la un grup. Extradarea este refuzata si daca statul solicitat o considera o InfracŃiun politica. Nu sunt infractiuni politice crimele impotriva umanitatii(genocid). Extradarea motivatade infractiuni militare care nu constituie de dr comun este exclusa.

Conditii cu privire la infractor

Atunci cand Romania este solicitata infractorul sau condamantul pt care ce cere extradarea :
- nu pot fi extrdati de catre Romania urmatarele categorii de persoane: cetateni romani art 19 din Constitutie in conditiile legii si pe baza de reciprocitate, pot fi extradatii in anumite conditii :

-persoana extradabila domicileaza pe teritoriul statului solicitant,sa aiba si cetatenia statului solicitant, sa fi savarsit o InfracŃiun pe teritoriul sau impotriva unui ceteatean al uniuni eurpopene.

Nu pot fi extrdate persoanele care au obtinut dr de azil in Romania. Persoenele straine citate in stainatate din vederea audierii ca martori sau expertii in fata unei autoritatii judiciare romane solicitante. Extdradare poate fi amanata sau refuzata daca partea care este solicitata apreciaza ca predarea acestei persoane este susceptibila sa aiba consecinte mai grave in special din cauza varstei, a sanatati. Trebuiesc indeplinit conditii privind urmarirea penala: infractiunea pt care se solicita extrdarea nu trebuie sa fie din acelea pt care actiunea penala atat in lgea penala romana cat si in cea a statului solicitant poate fi angajata numai la plangerea prealabila a presoanei vatamate. De asemenea sa nu fi intervenit potrivit legii penale romne prescriptia raspunderii penale sau a executari pedepeslor. Nu se acorda pt care a intervenit amnistia (act de clementa acordat de parlamentul de executare a pedepsei.). extradarea este inoperanta daca in statul solicitant s-a acordat gratierea pt care se cere extradarea. Extradarea poate fi amanata in situatia in care inculpatul este invinuit intr-o alta cauza in care este in curs de desfasurarea urmarirea penala. Extradarea este amanata pana la executarea pedepsei. Extradarea temporara-se acorda pt fapte pt care exista pericolul prescriptie.

Conditii de extradare referitoare la cererea

-sa fie formulata in scris de autoritatea compententa din statul care solicita si adresata Min Justitie din Romaniei

- insotita de inscrisuri din care sa rezulte temeiul pt care se cere extrdarea, de o expunere a faptelor, sa cuprinde referiri la dispozitiile legale care sunt aplicabile, de mandatul de arestare sau executare a hot de condamnare, de copiile textelor aplicabile

-de orice alte date si indici care privesc fapta pt care se cere extradarea

Pr specialitatii extrdarii

Presupune ca persoana care este extrdata nu poate fi judecata decat pt fapta care a fost extrdata, nu poate sa execute alte pedepse pt care s-a cerut. Persoana extradata va fi judecata si pt alte infractiuni anterioare acordului de extradare da numai cu acordul statului care a acordat extrdarea. Persoana va mai fi judecata pt alte fapte savarsite anterior si in situatia in care in termen de 45 de zile de la liberarea sa definitiva nu a parasit teritoriul statului respectiv. Persoana poate fi judecata si pt alte fapte savarsite anterior extradarii in situaita in care persoana renunta la acest beneficiu al extrdarii. Renuntare care poate fifacuta in fata judecatorului.

Sisteme de extrdare in evolutia instorica

  1. sistemul zis politic sau guvernamental in care extrdarea este un act politic. Se acorda de guvernul statului solicitat
  2. sistemul jurisdictional in care extradare se acorda de instanta, justitie
  3. sistem mixt extradari i se da un caracter jurisdictional si politic. A fost folosit si in legislatia romana in baza legii 4 pe 1991 , legea 302/2004 a fost adoptat sistemul jurisdictional. Instanta ce judeca este curtea de apel.

Ordine

Daca este ceruta de mai multe state fie ca este ceruta pt aceeasi fapta fie ca este ceruta pt fapte diferite cea care hotaraste este parte solicitatnta care tine seama de imprejuriarile si de gravitatea si locul savarsiri infractiunilor de datele cand au fost depuse cererile de nationalitatea persoanei care trebuie extradata de reciprocitatea dintre stat.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Drept
Infractiuni contra sigurantei statului
Raportul juridic
Dovada calitatii de mostenitor
BUNURILE SOTILOR
Legea penala
Determinarea sau inlesnirea sinuciderii
Libertatea gandirii, constiintei si religiei
Tainuirea
Corpul magistratilor
Partajul total si partajul partial

loading...