Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contracte


Index » legal » Contracte
Vanzarea unei mosteniri si vanzarea cu pact de rascumparare


Vanzarea unei mosteniri si vanzarea cu pact de rascumparare


Vanzarea unei mosteniri si vanzarea cu pact de rascumparare

Vanzarea unei mosteniri:

Este contractul prin care titularul unui drept succcesoral il revinde altei persoane. Aceasta vanzare este valabila doar daca succesiunea s-a deschis deoarece art.702 si 965 C.civ., interzice pacte asupra succesiunilor nedeschise inca. Pentru a fi valabila aceasta vanzare, trebuie ca vanzatorul sa dobandeasca efectiv mostenirea. Ca efect al drepturilor succesorale, cumparatorul va dobandi dreptul asupra universalitatii transmise, vazuta ca ansamblu de drepturi si obligatii succesorale.

Vanzarea unei mosteniri nu produce efecte fata de creditorii mostenirii care in continuare vor urmari pe mostenitori pentru plata drepturilor succesorale.

Vanzarea cu pact de rascumparare :

Este vanzarea supusa unei conditii rezolutorii exprese, constand in posibilitatea vanzatorului de a redobandi lucrul vandut, restituind pretul si cheltuielile facute de cumparator intr-un anumit termen. Redobandirea proprietatii lucrului vandut opereaza retroactiv, atat fata de cumparator si succesorii lui in drepturi, cat si fata de terti. Cumparatorul poate pastra doar fructele bunuliui.In present o asemenea vanzare este nula legiuitorul prezumand absolute ca o asemenea vanzare ascunde un imprumut cu dobanzi camataresti.

Noul Cod civil prevede ca o asemenea vanzare devine valabila caci in ipoteza in care diferenta intre cel stabilit in contract depaseste dobanda permisa de lege,aceasta diferenta se reduce la dobanda permisa de lege.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate