Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contracte


Index » legal » Contracte
Riscurile in contractul de arendare


Riscurile in contractul de arendare


Riscurile in contractul de arendare

a) Riscul lucrului

Este suportat de proprietar.Ca urmare a pieirii fortuite totale contractul de arenda inceteaza.

In cazul pieirii fortuite partiale,arendasul poate alege intre incetarea contractului si mentinerea lui,cu reducerea arenzii in functie de posibilitatea de a mai folosi bunurile agricole ramase conform destinatiei agricole.Asupra acestei probleme se pronunta de regula instanta de judecata.

Daca bunul piere fortuit intre momentul incheierii contractului si momentul predarii lui,arendatrorul are interesul sa dovedeasca ca pieirea a fost fortuita.Daca pieirea fortuita a avut loc dupa predarea bunului acest interes il va avea arendasul.

Daca bunul a pierit fortuit dupa ce arendasul a fost pus in intarziere cu privire la restituirea bunului, dupa implinirea termenului arendarii riscul va fi suportat de el, cu exceptia cazului in care va dovedi ca bunul ar fi pierit si in mainile arendatorului.

b) Riscul contractului

Problema se poate pune cand bunul arendat sau recolta piere fortuit.

Daca bunul arendat piere fortuity riscul contractului va fi suportat de arendator astfel incat acesta nu mai poate cere plata arenzii.Daca recolta piere fortuit, va avea relevanta modul de stabilire al arenzii:

Daca arenda a fost stabilita sub forma unei cote parti din recolta,riscul contractului va fi suportat proportional de ambele parti indifferent daca recolta a fost culeasa sau nu.

Daca arenda a fost stabilita intr-o cantitate determinata de produse agricole sau intr-o suma de bani, riscul contractului va fi suportat de arendas.

Prin derogare C.civ., instituie sistemul compensatiei intre anii buni si cei rai. Daca inainte de a fi culeasa a pierit jumatate din recolta unui an arendasul nu va putea cere o scadere a arenzii daca pieirea s-a compensate cu recoltele anterioare.

Daca arenda e incheiata pe un an si piere cel putin jumatate din recolta se va reduce arenda proportional cu partea pierita.

In baza principiului libertatii de vointa partile pot stabili orice clauze privind suportatrea riscurilor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate