Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contracte


Index » legal » Contracte
Incapacitati speciale in materia contractului de vanzare-cumparare


Incapacitati speciale in materia contractului de vanzare-cumparare


Incapacitati speciale in materia contractului de vanzare-cumparare

Potrivit art. 1306 C.civ, pot cumpara si vinde toti carora nu le este oprit prin lege.

Asadar regula este capacitatea iar incapacitatea este exceptie.

Incapacitatile existente in materia contractului de vanzare-cumparare sunt:

a) vanzarea intre soti este interzisa (art.1307 C.civ.). prin aceasta interdictie se apara interesele mostenitorilor rezervatari sau care beneficiaza de raportul donatiilor si interesele creditorilor.

b) tutorii nu pot cumpara bunurile persoanelor de sub tutela lor cat timp socotelile definitive ale tutelei nu au fost date si aprobate. (art.13083)

- mandatarii imputerniciti a vinde un bun nu pot sa-l cumpere (art.1308 pct.2 C.civ)

c) functionarii publici care administreaza bunuri ale statului sau unitatilor administrativ-teritoriale nu le pot cumpara (art.1308 pct.4 C.civ)

d) persoanele imputernicite sa vanda bunuri ale statului sau unitatilor administrativ-teritoriale nu le pot cumpara (art.1308 pct.3 C.civ)e) judecatorii, procurorii si avocatii nu pot cumpara drepturi litigioase care sunt de competenta Curtii de Apel in a carei circumscriptie isi exercita profesia (art.1309 C.civ.). In cazul judecatorilor de la I.C.C.J si a procurorilor de la Parchetul de pe langa I.C.C.J interdictia se intinde pe intreg teritoriul tarii. (drepturi litigioase = cele ce formeaza obiectul unui proces inceput sau aflat pe rol)

f) executorii judecatoresti nu pot dobandi prin licitatie bunurile care au facut obiectul activitatii de executare silita (Lg.188/2000).

g) cetatenii straini si apatrizii pot dobandi prin cumparare terenuri in Romania numai daca statul de care apartin recunoste cetatenilor romani posibilitatea de a dobandi terenuri in Romania

h) persoanele insolvabile nu pot cumpara bunuri prin licitatie publica

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate