Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contracte


Index » legal » Contracte
Incapacitati speciale in materia contractului de donatie


Incapacitati speciale in materia contractului de donatie


Incapacitati speciale in materia contractului de donatie

Asemanator celorlalte acte juridice civile, capacitatea de a contracta este regula, iar incapacitatile sunt exceptia fiind de stricta interpretare. Aceste incapacitati existe cu scopul de a-l proteja pe donator. Ele se impart in:

a) incapacitati de a dispune prin donatie:

- minorii : pentru a-i ocroti pe acestia C.civ. si C.fam., interzic minorilor sa doneze,fie personal fie prin reprezentant legal chiar daca exista incuviintarea autoritatii tutelare.

- persoanle puse sub interdictie: nu pot face donatii fara nici o exceptie.

- majorul : nu poate face donatii in favoarea tutorelui sau,cat timp socotelile definitive ale tutelei n-au fost prealabil date si primate, cu exceptia cazului in care tutorele este ascendentul minorului,verificarea socotelilor si aprobarea lor, majorul poate face donatii catre fostul sau tutore.- falitul: lg.64/1995 stabileste ca sunt anuabile la cererea administratorului sau a lichidatorului, actele de transfer cu character gratuity effectuate de falit timp de 3 ani anterior deschiderii procedurii falimentului cu exceptia sponsorizarii in scop umanitar.

b) incapacitati de a primi donatii :

- persoanele fizice neconcepute: nu pot primi donatii.Ele pot primi donatii doar in mod indirect prin intermediul unor donatari capabili (donatia este facuta unei personae fizice existente cu sarcina de a transmite bunul donat copilului ce se va naste in viitor) sau printr-un contract de asigurare.

- organizatiile care nu au dobandit personalitate juridica nu pot primi donatii in principiu.Prin exceptie doar daca bunul donat este necesar ca o persoana juridica sa isi constituie patrimonial necesar pentru a lua fiinta,donatia va fi valabila.

- strainii si apatrizii: nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra unui teren nici prin donatie decat in conditiile rezultate de aderarea Romaniei la U.E si din alte tratate la care Romania este parte.

- medicii si farmacistii: nu pot primi donatii de la persoanele tratate de ei in ultima boala din care acestea au murit. Exceptie este donatia cu character renumeratoriu, reprezentand rasplata serviciilor prestate, daca este proportionala atat cu serviciile prestate cat si cu starea materiala a donatorului.

Aceasta incapacitate priveste si preotii care au asistat pe donator in cursul bolii de care acestia au decedat.

Incapacitatea se aplica si persoanelor care practica illegal medicina sau calitatea de preot.

Limitele aduse exercitarii dreptului de a primi donatii:

- minorii sub 14 ani: nu pot primi donatii dar exercitarea acestui drept se face de reprezentantul sau legal sau de ascendentii de grad mai mare chiar daca parintii sunt in viata.

- minorii peste 14 ani: pot primi donatii personal insa cu incuviintarea ocrotitorului legal

- interzisii judecatoresti: pot primi donatii prin intermediultutorelui in aceleasi conditii ca minorii sub 14 ani.

- surdo-mutul care nu stie sa scrie: poate primi o donatie chiar doar daca este asistat de un curator special numit de autoritatea tutelara.

- persoanele juridice: pot primi donatii doar daca obiectul donatiei corespund obiectului de activitate a acestora.

Momentul cand este ceruta capacitatea:

Daca ambele parti sunt prezente la incheierea contractului de donatie ele trebuie sa fie capabile la momentul incheierii acestuia.

In cazul donatiei intre absenti, donatorul trebuie sa fie capabil din momentul emiterii ofertei pana in momentul primirii actului de acceptare a ofertei.

Donatatrul trebuie sa fie capabil din momentul acceptarii ofertei pana in cel al primirii actului de acceptare al ofertei de catre donator. Donatarul nu trebuie sa fie capabil in momentul emiterii ofertei de donatie caci acest act este unilateral de vointa.

Sanctiunea incapacitatilor speciale:

Potrivit art. 812 C.civ., dispozitiile in favoarea unui incapabil sunt nule, sanctiunea incapacitatii speciale fiind nulitatea absoluta.

Nulitatea este absoluta si in cazul donatiilor de terenuri facute unui cetatean strain sau apatrid,persoanelor fizice neconcepute,organizatiilor fara personalitate juridica,medicilor,farmacistilor dar si preotilor sau al donatiilor facute de minori sau interzisi judecatoresti.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate