Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Tipuri de intreprinderi care functioneaza in SUA


Tipuri de intreprinderi care functioneaza in SUA


Tipuri de intreprinderi care functioneaza in SUA

In SUA, intreprinderea este o forma de organizare a activitatii private, in care factorii de productie sunt utilizati pentru obtinerea de produse sau servicii, in vederea vanzarii cu scopul obtinerii de profit. Intreprinderile care sunt angajate in acest tip de activitate economica constituie o industrie, ceea ce la noi este cunoscut sub denumirea de ramura a economiei nationale. Spre exemplu, toate intreprinderile care au ca obiect de prelucrare automobilele, formeaza industria de automobile. Dar, intrucat intreprinderile produc in multe cazuri o mare varietate de produse, conceptul de industrie este insuficient de bine definit.

In contextul SUA se intalnesc in general trei tipuri de intreprinderi, ca forme legale de organizare a afacerilor, si anume: intreprinderea proprietate personala (proprietarship), intreprinderea societara (partnership) si corporatia (corporation). Fiecare dintre aceste trei tipuri de intreprinderi prezinta anumite particularitati, atat din punctul de vedere al modului de constituire, cat si in ceea ce priveste functionarea in cadrul mediului extern, in relatiile cu alti agenti economici.Intreprinderea proprietate personala (proprietarship) este cea mai simpla forma de organizare a afacerilor si se caracterizeaza prin faptul ca proprietarul este unul singur, el avand un control complet asupra operatiunilor si singurul raspunzator pentru toate datoriile si obligatiile intreprinderii. Profitul intreprinderii se considera parte a veniturilor proprietarului. Acest tip de intreprindere este cel mai raspandit in SUA, regasindu-se mai ales in agricultura, servicii si comertul cu amanuntul. In general, aceste intreprinderi sunt de dimensiuni mici, din care cauza sunt mai putin profitabile, datorita unei acerbe competitii si a unei eficiente reduse a managementului, care este practicat chiar de catre proprietar.

Desi SUA sunt cunoscute mai ales prin marile intreprinderi, organizate sub forma unor grupuri economice, ponderea intreprinderilor mici si mijlocii este foarte mare, ajungandu-se pana la 95% din totalul intreprinderilor care functioneaza in acest context. Optiunea americanilor pentru intreprinderi mici si mijlocii este justificata si de unele avantaje ale acestora, intre care: flexibilitate ridicata, costuri constante reduse, apropierea mai mare de furnizori si beneficiari, receptivitate mai mare la inovatii etc.

Intreprinderea societara (partnership) reprezinta o forma de organizare prin care doua sau mai multe persoane se inteleg sa porneasca o afacere in calitate de coproprietari. Fiecare partener contribuie la formarea societatii cu bani, proprietati sau munca. Ei isi impart in proportii stabilite la crearea societatii atat profitul, cat si pierderile. Toti partenerii sunt raspunzatori pentru obligatiile legale, inclusiv cu averile personale.

Aceasta raspundere influenteaza limitarea ponderii acestui tip de intreprindere in totalul intreprinderilor americane. O alta limitare in constituirea acestui tip de intreprindere consta in faptul ca, la decesul unuia dintre parteneri, intreprinderea se desfiinteaza, fiind necesara o reconstituire a acesteia. Managementul intreprinderii este asigurat in mod egal de catre toti partenerii, fiecare avand puterea de a lua decizii care angajeaza intreprinderea, ceea ce face ca o greseala a unui partener sa fie suportata si de catre ceilalti. Profitul intreprinderii este considerat ca parte a veniturilor proprietarilor.

Corporatia (corporation) reprezinta o entitate legala, separata si distincta de persoanele proprietarilor, separatie care presupune ca veniturile corporatiei sa fie impozitate separat si care-i permite acesteia sa stapaneasca, sa cumpere sau sa vanda proprietati pe baza de contract. De asemenea, orice dividende pe care corporatia le plateste proprietarilor sunt impozitate ca venituri personale. Proprietarii primesc anual un raport financiar referitor la operatiunile din anul precedent. Tot anual proprietarii aleg un Comitet de directori care vor exercita controlul asupra corporatiei. Intr-o astfel de forma de organizare exista o separatie a rolurilor intre conducatori si proprietari.

Intre avantajele corporatiei, ca forma de organizare a afacerilor in SUA, pot fi mentionate:

responsabilitatea proprietarilor corporatiei pentru obligatiile acesteia sunt limitate la nivelul investitiilor pe care le-au facut in intreprindere, ceea ce inseamna ca averea personala a acestora nu este in primejdie, ca in cazul celorlalte forme prezentate anterior;

fiind dependenta numai de prevederile statutului, corporatia poate functiona nelimitat;

transferul proprietatii asupra corporatiei se poate face mai usor, prin vanzarea actiunilor de care dispun proprietarii;

corporatiile pot sa dispuna de fonduri insemnate de capital;

dispunand de fonduri importante, corporatiile pot sa-si mentina un management de calitate, prin specializarile care se pot asigura managerilor, sau prin angajarea de manageri talentati cu rezultate deosebite.

Trebuie precizat ca acest tip de intreprindere prezinta avantajele mai sus mentionate, mai ales atunci cand dimensiunea acesteia este mare, pentru ca intreprinderile mici nu pot sa se bucure de toate aceste avantaje.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate