Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Conceptul de manager


Conceptul de manager


Conceptul de manager

Un element important al componentei resurselor umane in cadrul unei organizatii il constituie managerii. Acestia, in calitatea lor de lideri ai grupurilor pe care le conduc, au in subordine un numar de angajati si adopta decizii in numele acestora.

Managerii in calitate de conducatori ai grupului detin o serie de calitati innascute si de competente de ordin profesional. Dintre calitatile cunoscute ale managerilor putem enumera: inteligenta, memorie, spirit de observatie, atentie, rezistenta la stres, caracter puternic, capacitate de concentrare sporita, sanatate robusta. Dintre competentele de ordin profesional se remarca: cunostinte de management, de economie, juridice, tehnice, psiho-sociologice si o cultura generala adecvata.

Toate aceste elemente trebuie sa se combine si sunt cerute cu preponderenta la nivelurile ierarhice superioare.

Conform unor studii de specialitate efectuate in randul managerilor din majoritatea firmelor moderne, cele mai importante calitati necesare pentru a fi un bun manager sunt:capacitatea de a decide;

cunostinte manageriale;

cunostinte economice;

capacitatea de a mentine relatii umane bune;

capacitatea de a se perfectiona continuu;

experienta manageriala;

cunostinte psiho-sociologice;

abordarea agresiva a solutionarii problemelor;

studii de specialitate;

dorinta de a conduce;

starea sanatatii;

vechimea in organizatia respectiva;

conduita morala.

Caracteristica esentiala a conducatorului unei organizatii o constituie puterea sa asupra celorlalti, capacitatea de a-i convinge, prin comportamentul propriu, sa realizeze un anumit lucru. Aceasta putere presupune si dreptul, cat si abilitatea de a influenta comportamentul celorlalti.

Dreptul de a le impune o anumita conduita altor persoane se numeste autoritate. Aceasta autoritate la un manager poate fi de doua feluri:

a) autoritate formala - conferita de faptul ca managerul a fost numit in functia de conducator al grupului de forul ierarhic superior sau a fost ales de catre membrii grupului pentru a efectua o anumita munca institutionalizata, pentru a realiza a numite sarcini.

Autoritatea formala depinde foarte putin de recunoasterea din partea membrilor grupului, ci se bazeaza pe disciplina ce trebuie sa existe la nivelul organizatiei si de pozitia pe scara  ierarhica a managerului.

b) autoritate informala - consta in capacitatea managerului de a influenta ceilalti membri ai grupului, autoritate data de calitatile sale de ordin personal (caracter, temperament, inteligenta, cunostinte generale si de specialitate, fermitate, putere de actiune).

Utilizarea in cadrul conducerii organizatiilor doar a autoritatii formale, pentru a fi eficient, nu este suficienta deoarece organizatiile sunt compuse din grupuri umane cu personalitati diferite si care agreeaza, de obicei, autoritatea de tip informal.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate