Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Team building-ul propriu-zis


Team building-ul propriu-zis


Team building-ul propriu-zis

Avand in vedere prolemele semnalate la nivelul grupului Internaltional Drinks, decizia managementului a fost de a contracta o firma externa de training in vederea organizarii unui team building.

In urma analizei, firma de training a constatat urmatoarele: ca echipa, International Drinks se afla in stadiul de formare cu usoare tendinte catre etapa de "storming"; problemele se datoreaza mai ales lipsei de comunicare si a concurentei acerbe intre agenti. De asemenea comunicarea la nivel de management are de suferit.S-a decis organizarea unui team building pe durata a 3 zile, team building ce va avea ca principal scop cunoasterea colegilor si imbunatatirea colaborarii intre acestia.

Numarul de participanti a fost 93, acestea fiind persoane din diversele zone ale tarii si din diverse departamente ale firmei in cauza.

Locatia aleasa a fost Golden Sands - Bulgaria.

Structura activitatilor

S-a incercat inca de la inceput "amestecarea" participantilor. Astfel inca din Romania s-au ales capitanii celor echipe. Alegerea membrilor echipelor s-a realizat in Bulgaria prin extragerea ecusoanelor cu numele participantilor de catre capitanii de echipa.

O alta strategie a fost aceea de realizare a cazarilor in maniera aleasa de organizator - nimeni nu a avut voie sa isi aleaga colegul de camera.

Jocurile din team building

Ziua

Creare echipa

Fiecare echipa a fost diferentiata printr-o culoare reprezentativa. Pasul urmator - gasirea un nume reprezentativ, si crearea unui semn distinctiv, un imn, un dans de prezentare si un strigat de lupta.

Materiale avute la dispozitie:

- frigarui

- un set hartie creponata

- banda adeziva

- un set elastice colorate

Timp aproximativ avut la dispozitie - 2 ore.

Echipele au lucrat timp de 2 ore iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Astfel:

- echipa portocalie a devenit ORANGINA

- echipa verde a devenit SHREK

- echipa rosia a devenit RED BOMBS

- echipa roz - PINK PANTHER

- echipa galbena - GOLDEN SANDS WARIORS

- echipa albastra - SHARKS

- echipa bleo - ULTRAS

- echipa alba - HAKKA

- echipa mov - FUN HUNTERS

Scopul acestui joc a fost coagularea echipei, cunoasterea abilitatilor fiecarui membru, impartirea sarcinilor, acordarea de ajutor reciproc. Timpul delimitat pentru aceasta etapa a dus la o si mai buna colaborarea intre membrii echipei in scopul de a duce sarcina la bun sfarsit in timpul prestabilit.

Prezentare echipa

Cea de-a doua etapa s-a desfasurat pe un teren de sport unde inainte de prezentarea fiecarei echipe a existat o noua cerinta - cu ajutorul unor paste colorate, realizarea unui desen ce sa reprezinte echipa.

A fost de asemenea un joc menit sa vizeze sudarea echipei.

A urmat prezentarea fiecarei echipe:

- imnul

- dansul

- semnul distinctiv.

Jocul cu mingi - joc de coordonare

Etapa a doua, dupa consolidarea echipei, a fost exersarea abilitatilor de coordonare intre membrii echipei.

Fiecare echipa a primit 8 mingi de marimi diferite (de la o minge de tenis la o minge mare de plaja). Regula consta in a introduce treptat mingile in joc, in ordinea marimii, pana cand se ajungea ca toate cele 8 mingi sa fie in joc si sa circule constant, fara sa atinga solul.

S-a vizat imbunatatirea comunicarii in echipa si crearea unei strategii astfel incat sarcina sa fie dusa la bun sfarsit.

Marea batalie de la iazul mic

Prin acest joc s-a vizat din nou imbunatatirea comunicarii si crearea unei strategii de joc astfel incat sarcina de a aduna cat mai multe popice sa fie duse la bun sfarsit. Acest joc a fost primul in care competitia a fost una directa, fapt ce a dus la o mult mai puternica implicare a membrilor de echipa.

Fiecare echipa a primit urmatoarele materiale:

- 1 pusca cu apa

- 2 pistoale cu apa

- baloane mici speciale pentru a fi umplte cu apa + pompita de umplut

- 1 galeata cu apa

- un set de popice

- folie de plastic

Task-ul a fost crearea unei strategii de aparare a popicelor. Echipele trebuiau sa isi pazeasca popicele dar in acelasi timp si sa "fure" popice de la celelate echipe. In final, echipa cu cele mai multe popice castiga.

Ziua a 2-a

Aceasta zi a cuprins practic un singur tip de activitate ce a avut pe parcurs mai multe task-uri. Jocul s-a numit " Traseul prin statiune". A fost gandita o zi cu activitati multimple si complexe ce sa functioneze atat ca mod de relaxare pentru membrii echipei cat si sa consolideze aspectele vizate in ziua precedenta.

Fiind denumita ziua traseului, fiecare echipa a primit o harta interactiva a statiunii, activitatile urmand a se desfasura contra cronometru.

1. Cautarea

Ziua a inceput prin a cauta intr-o padurice 2 jucarii + o minge. Fiecare echipa avea marcat locul cu jucariile ce ii apartineau de o panglica de culoarea echipei. Prezenta jucariilor reprezentau dovada cautarii si acordul de a continua traseul dat de o "calauza".

2. Panza de paianjen

Proba a doua a zilei viza trecerea printr-un obstacol o panza de paianjen prinsa intre 2 copaci. Toti membrii echipei trebuiau sa treaca prin ochiurile formate de sfori, si nici un ochi nu putea fi folosit de mai mult de 2 ori.

Din nou o  proba ce vizeaza organizarea si comunicarea.

3. Cosul de baschet

Un cos de baschet ampalsat in padure unde fiecare echipa trebuia sa inscrie puncte egale cu numarul membrilor sai.

Origami

Cea de-a patra proba a zilei a constat in gasirea unei anumite terase, conform indiciilor date de "calauza", si in realizarea de figurine origami conform unei scheme in prealabil date. Numarul figurinelor trebuia sa fie egal cu numarul membrilor echipei.

Din nou o proba de coordonare deoarece proba fiind contra cronometru, toti membrii echipei trebuiau sa lucreze simultan.

Pozele

Urmatorul task a fost fotografierea unuia din membrii echipei alaturi de:

- un copil

- un macho

- o maseoza

- un salvamar

- o femeie mai plinuta

Coada

O noua sarcina spune ca membrii echipei trebuie sa formeze o coada, intr-un loc neobisnuirt si sa convinga lumea din jur sa se aseze la aceasta coada. Dovada indeplinirii misiunii - o poza.

Traseul

Cu ajutorul hartii interactive, echipele au fost nevoite sa gaseasca anumite obiective/locatii din statiune si sa dovedeasca prezenta la locul respectiv cu o poza.

Sotronul

O noua proba - un sotron de care trebuiau sa treaca toti membrii echipei pentru a continua traseul.

Traseul s-a terminat in final pe terenul de sport unde cu o zi inainte au avut loc jocurile, unde au fost verificate pozele facute pe parcursul zilei de organizator si fiecare echipa a primit un premiu simbolic - toate echipele au castigat, nu a fost facut nici un clasament.

Evaluarea activitatilor

In vederea evaluarii rezultatelor impactului team bulding-ului asupra participantilor, trainerul a utilizat un chestionar, rezultatele de lunga durata a activitatii urmand sa fie evaluata ulterior, pe parcursul a doua luni.

Structura chestionarului utilizat a fost urmatoarea:

Chestionar

  1. Notati pe o scala de la 1 (nesatisfacator) pana la 5 (foarte bun) elementele logistice ale desfasurarii team buildingului:

2 3 4 5

Conditiile de transport □ □ □ □ □

Locatia aleasa □ □ □ □ □

Conditii de cazare □ □ □ □ □

Conditiile de masa □ □ □ □ □

Serviciile □ □ □ □ □ Impartirea programului

  1. Care dintre cele 4 activitati - crearea si prezentarea, jocul cu mingi, marea batalie de la iaz si traseul prin statiune - v-a placut cel mai mult si de ce?
  1. Care dintre cele 4 activitati v-a displacut cel mai mult si de ce?
  1. In care dintre cele 4 activitati considerati ca ati avut cea mai buna interactionare cu colegii si de ce?

5. In timpul team buildingului ati avut probleme de disconfort, si daca da din ce cauza?

  1. Considerati ca materialele destinate team buildingului au fost suficiente? Argumentati.
  1. Va rugam aduceti o propunere pentru imbunatatirea activitatilor de team building pe viitor:
  1. Ce ati apreciat cel mai mult in acest team building? (va rugam alegeti o singura varianta)

Cunoasterea colegilor

□ Organizarea

□ Distractia

□ Relaxarea

□ Impunerea colegului de camera

□ Iesirea din tara

□ Totul

  1. Va rugam exprimati-va opiniile despre desfasurarea team buildingului per total:

..

  1. Va rugam exprimati-va opiniile despre prestatia tranerului:
  1. Alte mentiuni:

Centralizare chestionare

La team building au participat 93 de persoane. Numarul celor care au raspuns la chestionar a fost de 87.

Logistica Team Building:

Locatia aleasa a fost foarte bine apreciata. Exista colegi care nu fusesera niciodata la mare si colegi care au iesit, cu aceasta ocazie pentru prima oara din tara.

Conditiile de cazare au fost bine apreciate. Masa, in schimb, a avut si cotatii minime.

Jocul ce a placut cel mai mult a fost in a doua parte a team buildingului si a presupus parcurgerea unui traseu prin statiune. Locurile de verificare contineau probe ce trebuiau depasite de toti coechipierii.

Jocul cel mai putin apreciat a fost cel de aparare a teritoriului, datorita agresiunii fizice de care au dat dovada unii participanti. O explicare mai detaliata a regulilor de joc ar fi imbunatatit situatia, insa, ar fi diminuat cu foarte putin lipsa "locala" de fair-play.

Cea mai buna interactiune cu colegii a avut loc in jocurile initiale de coagulare a echipei, fiind aproape urmate de rezultatele jocului prin statiune. Acest fapt releva o echipa aflata in stadiul de formare cu tendinte spre etapa de "storming". Jocurile de coordonare vor fi utile abia in stadiile ulterioare de dezvoltare a echipei.

Comentariile legate de drum aveau in vedere mai ales timpul petrecut in vama, iar nota in care au fost facute aceste comentarii aratau intelegere a situatiei.

Impunerea colegului de camera a fost disconfortabila doar pentru o parte din participanti.

De asemenea au fost sesizari cu privire la efectuarea a prea multa miscare fizica.

Materialele folosite in timpul team buildingului au fost percepute ca fiind suficiente de catre 75% din cei care au raspuns la chestionar. A fost apreciata invitatia la joaca si nevoia de creativitate in utilizarea lor.

Propunerile de imbunatatire a activitatilor de team building au fost:

Mai multe team buildinguri

Alegere team leaderi potriviti

Mai mult feedback

Un numar mai mare de traineri

Schimbarea echipei la un moment dat

Mai multa solicitare fizica

Mai multe jocuri ce solicita creativitate


Cel mai apreciat a fost cunoasterea colegilor. Acest raspuns majoritar releva faptul ca team building-ul isi atinge obiectivul, in conditiile in care distractia si relaxarea sunt urmatoarele doua elemente apreciate.

Cunoasterea colegilor

Organizarea

Totul

Distractia

Relaxarea

Impunerea colegului de camera

Iesirea din tara

Perceptia per total asupra activitatilor este:

- A FOST SUPER!!!! Bine organizate - chiar in detaliu, cu mult simt al umorului si foarte inspirat alese.

- un simbol al activitatilor ar fi Soarele.

A fost frumos cu singurul amendament ca unii dintre noi au luat lucrurile mai in serios decat ar fi fost cazul, cred. La bataia cu apa cineva, "nu spui cine" J, literalmente m-a paruit !!!! Ar fi fost perfect daca ne-am fi jucat pe plaja in loc sa ne desfasuram pe terenul de sport, dar am inteles ca alegerea locatiei a fost determinata de imprejurari independente de vointa organizatorilor J

SUPER!! (si asta include si o perceptie pozitiva asupra febrei musculare pe care o am si acum J

O imbinare intre dinamism, comunicare, relaxare, invatare, descoperire, amuzament, creativitate, pretuire.

Foarte buna! Pentru ca a presupus implicare tuturor! Din cate am observat eu, la sfarsitul zilei toata lumea era incantata de tot ce se intamplase, voia buna domina, si parca nu vroaim sa se mai termine! hmmm.ce frumos a fost!! :)

Ne-am distrat cum nu mi-am fi imaginat vreodata, si acum rad de fiecare data cand revad pozele

Per ansamblu, sincer m-am simtit ca intr-un jocera unul pe TV5 intr-un castel si trebuiau sa faca diferite lucruri contra cronometru.

Mi-a placut la nebunie tot!!!

Excelenta

activitati de grup placute si cu spirit de competitie ridicat

Per total a fost fantastic de bine, am colaborat bine cu echipa, ne-am distrat si chiar daca la un moment dat devenise foarte obositor am reusit sa trecem cu bine de toate si sa ne putem bucura pana la sfarsit. Mi-a parut tare bine pentru cele 20 de minute de sport de la terenuri, daca s-ar fi putut prelungi cu inca 2 ore ar fi fost nemaipomenit :)

A fost excelent! Nu am cuvinte

Nota 10!!!!!!

Chiar mi-a placut totul! A fost cel mai challenging team building la care am participat pana acum!

Epuizant in sensul bun al cuvantului. Ca activitate in sine, cca 70% mi s-a parut super, 30% de umplutura. Buna si in sensul ca ne-a aratat noua insine/insene care ne sunt punctele slabe in coordonarea/ participarea in cadrul echipei

Prestatia trainerului a fost apreciata astfel:

Minunata, vesela, potrivita pentru zilele pline cu soare de care am beneficiat.

Cat despre trainer, pot sa spun ca este absolut minunata. Si nu spun asta pentru a impresiona, ci pentru ca asta simt. Sunt practician NLP de 4 ani si am vazut multi traineri foarte buni, atat romani cat si straini si pot sa spun ca trainerul nostru este unul dintre cei care simt ceea ce fac si transmit si celorlalti cu bucurie frumusetea de a invata prin joaca

De invidiat

Nu prea am model de comparatie, dar, am simtit pasiunea, sufletul si efortul depus pentru a organiza acest training si pentru a ne simti noi bine si pentru a pleca din acel loc mai buni, mai frumosi, mai castigati.

S-a descurcat ok pe partea de organizare si supraveghere a timpului. Cred ca ar fi trebuit sa comunice mai mult cu echipele direct, nu doar prin intermediul team leaderilor, astfel incat sa se asigure ca regulile au fost clar intelese si sa faciliteze mai mult si comunicarea intre echipe, in masura in care se putea.

Mi s-a parut a fi o persoana inimoasa, cu multa energie si cu o mare dorinta de a face lucruri faine.

Foarte buna avand in vedere numarul mare de participanti, lupta contra cronometru (joc-transport - masa), multele lucruri la care a tb sa se gandeasca si sa le faca inainte si in timpul desfasurarii team-building-lui.

Cred ca trainerul a fost singura persoana care a muncit in timp ce noi ne distram.

La un numar atat de mare de persoane care au participat la team building si atat de multe activitati in cadrul lui prestatia trainerului mult peste asteptari.

Felicitari! J

Foarte buna!! Cu toate ca pe alocuri, "participantii" deveneau un pic necooperanti, tocmai pentru ca trainerul stabilea niste linii clare pe care trebuia sa le urmam, totul a fost bine structurat; stiam exact ce aveam de facut, am luat lucrurile in serios, dar cel mai important e ca ne-am distrat copios!

Foarte,foarte buna

2 x Foarte buna

Tiranica J

Buna; ca atare, trainerul putea fi mai relaxat si sa se distreze si el.

Extraordinara! Ai reusit sa stapanesti si sa coordonezi 90 de oameni si iti facea concurenta un adversar foarte puternic si convingator: marea :)

Buna, poate uneori depasita de numarul si amploarea situatiilor neprevazute.

Super!!! Totul a fost foarte bine organizat.

Outstanding!!! (nu cred ca mai este nevoie de alte cuvinte)

Cu ocazia asta vreau sa-ti multumesc pentru ca tu ai muncit ca noi sa ne simtim atat de bine, si apreciez lucrul acesta. Si chiar dupa o zi de alergatai mai avut puterea de a dantui la petrecerea de la piscina.

Foarte greu de apreciat. Ceva in genul allmighty - excelenta.

Foarte buna, implicarea a fost  maxima si ideile originale.

In general foarte buna.

Opinie personala: tensiunea trainerului nu trebuie transmisa participantilor

Super, excelenta, prezenta, suportiva, ferma

Excelenta, e o munca foarte grea sa tii "in frau" un grup de aproape 90 de oameni, stiu ca e frustrant sa te lupti cu tendinta lor de a se disipa in toate directiile si sa faca ce vor. Trainerul a dat dovada de tact si rabdare si a reusit sa ne mentina foarte interesati (in conditiile in care plaja insorita facea concurenta team building-ului).

Cred ca un trainer nu a fost suficient intregului numar de participanti, iar team-leader-ii nu au inteles foarte bine jocurile sau rolul lor ☺

SUPER! Dinamica, mereu cu zambetul pe buze, cu rabdare si cu dorinta de a-tia ctiva potentialul.

Bianca a fost implicata trup si suflet de la bun inceput. A fost interesata de fiecare detaliu si a avut grija de fiecare omulet in parte.

Alte mentiuni:

Simt ca am venit foarte castigata din acest Team Building. Am simtit energia colegilor mei, a naturii si a grupului intreg. Pentru mine asta inseamna o ancora pozitiva pe care trebuie doar sa o activez cand ma simt mai putin incarcata de energie. Si pot sa spun ca avem un grup foarte frumos si plin de pozitiv.

Multe multumiri pentru efortul depus, tie si celor care te-au ajutat si felicitari pentru felul in care a iesit team building-ul.

Ma asteptam sa fie super, insa a iesit peste asteptari!

Cel putin din punctul meu de vedere, chestionarul asta nu poate cuprinde toate sentimentele care au fost generate in team-building si trairile pe care le avem acum dupa Doar uite-te la fetele noastre cand ne uitam la pozele din Bulgaria si ne amintim cat de mult ne-am distrat si ce frumos a fost

A fost de vis!

Am castigat un suflet mai mare, mai frumos si mai bun, am castigat zambetele colegilor mei, am castigat cuvintele lor, am castigat o autocunoastere.

Sunt mai bogata cu energia pozitiva de care m-am incarcat, cu zambete, cu amintiri.

Multumesc frumos!

Multumesc pentru o experienta de neuitat. J

Mi-a placut tare ideea de karaoke dar pacat ca s-a stricat jucaria.

Multumesc tuturor celor care au facut posibila aceasta iesire si au organizat acest team building.

Am ramas cu aminitiri super frumoase, m-am distrat de minune si imi pare rau ca a durat atat de putin. Astept cu nerabdare data viitoare (daca mai vrea Slava sa ne finanteze J

Felicitari!!! Putem incepe sa vindem team building! Il recomand cu mare caldura tuturor. Deja am inceput sa le povestesc clientilor la telefon cat de frumos a fost! Multumiri din tot sufletul celor care au facut posibila aceasta iesire in lume!!! In rest, daca mai imi vine ceva in minte, vin repede si iti spun

Sinteza chestionarelor

1. Organizare

Locatia a fost bine aleasa avand in vedere dimensiunea grupului:

a fost suficient de izolat si accesibil

au fost suficiente spatii de lucru pe grupe

zona de lucru a fost suficient de larga, salbatica, variata ca relief si posibilitati

2. Desfasurare

Programul s-a derulat in conditii foarte bune, fara intarzieri majore. A existat omogenitate in transmiterea instructiunilor pentru activitati si debriefingurile au transmis mesaje unitare in acord cu cerintele clientului. Nivelul de implicare si motivatie al participantilor a fost ridicat si sentimentul lor final a fost ca au participat la o experienta pozitiva si relevanta. Programul a comunicat clar misiunea, valorile si competentele pe care componentii International Drinks trebuie sa le detina, ajutandu-i pe participanti sa se autoevalueze la nivel personal si de echipa.

3. Grupele

Grupele se caracterizeaza prin faptul ca au fost compusa din persoane provenind din zone si branch-uri diferite ceea ce a facilitat cunoasterea interpersonala pe durata programului, constientizarea faptului ca International Drinks este o organizatie cu mai multe tipuri de servicii.  Persoane ce ocupa functii de conducere in cadrul organizatiei s-au remarcat in cadrul exercitiilor prin prestatia lor evident mai buna decat a celorlalti in ceea ce priveste planificarea si organizarea si prin tendinta de a prelua conducerea in momentele dificile sau in situatia in care liderul ales pentru exercitiul respectiv nu era suficient de hotarat. Echipele poate au pornit cu un semiesec datorat planificarii insuficiente si comunicarii deficitare ceea ce i-a mobilizat si ambitionat pentru activitatile urmatoare. Au reusit sa depaseasca acest moment, sa lucreze din ce in ce mai bine si au terminat prima zi cu sentimentul ca formeaza adevarate echipe. Au fost surprinsi sa constate resursele de care dispun si unii participanti au afirmat ca au reusit sa-si depaseasca limitele datorita echipei.

Fiecare exercitiu avea precizata o misiune si un obiectiv. Tendinta participantilor a fost sa se centreze strict pe obiectiv si rezultat neglijand indeplinirea misiunii.

In general, participantii au dat dovada de o energie foarte ridicata, de o anumita capacitate de energizare, de o capacitate mai redusa de initiere si executie.

Punctele slabe ale echipelor au fost planificarea, comunicarea - in special capacitatea de a asculta activ, de a comunica convingator, conducerea - in special selectarea ideilor venite din partea echipei care vor urma sa fie aplicate si oferirea de directie.

Managementul resurselor constituie un alt punct relativ slab existand sentimentul ca nu conteaza efortul facut (financiar, material, timp) atata timp cat rezultatul este de buna calitate. De fapt aceasta perceptie tradeaza dificultatea de a raspunde exact la cerintele clientului.

Punctele forte sunt energia, motivatia, entuziasmul, disponibilitatea de a depune efort, disciplina, intrajutorarea, cooperarea si increderea reciproca.

4. Concluzii

Din evaluarea trainerului rezulta ca in proportie de 100% participantii au considerat ca acesta a comunicat corect si a atins obiectivele trainingului, a respectat programul, a stimulat participantii sa se implice in activitatile propuse, le-a acordat un timp egal si nu a favorizat vreun participant. De asemenea a fost disponibil pentru discutii in timpul pauzelor. Participantii considera ca exercitiile au fost bine prezentate si analizate. Toti participantii cred ca ceea ce au invatat are aplicabilitate in viata profesionala si particulara si ar dori sa recomande programul si altora. Participantii considera ca trainerul a fost entuziast, s-a comportat in concordanta cu ceea ce a spus, a concluzionat bine ideile si a tinut situatia sub control.

Participanti doresc sa utilizeze ceea ce au invatat pentru a-si spori capacitatea de a-si energiza colegii, a construi o echipa de vanzari, pentru a-si acorda mai mult timp pentru autoanaliza in vederea evolutiei si dezvoltarii personale, maximizarea randamentului personal, integrarea mai buna in echipa din care fac parte, consolidarea relatiilor cu colegii, cresterea capacitatii de a-i asculta pe cei din jur.

In urma acestui program de training recomandarile sunt urmatoarele:

- Comunicarea si discutarea directa (nu prin e-mail) a misiunii, valorilor companiei cu managerii acesteia si diseminarea informatiei catre subordonatii acesteia. Este important ca misiunea, viziunea, valorile sa fie comunicate direct si nu numai prin intermediari;

- Participarea managerilor la stagii de training in domeniile: Managementul Timpului si Planificare, Coaching, Leadership. Prin antrenarea managerilor in domeniul coachingului acestia vor putea participa mai activ la dezvoltarea competentelor colaboratorilor si la consolidarea echipelor pe care le conduc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate