Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Tipuri de relatii dintre compartimentele de munca si personae


Tipuri de relatii dintre compartimentele de munca si personae


Tipuri de relatii dintre compartimentele de munca si personae

In cadrul unei intreprinderi se desfasoara o varietate de relatii care pot fi evidentiate si structurate daca sunt analizate dupa urmatoarele criterii: din punct de vedere juridic; dupa sensul de transmitere a informatiilor; si dupa continutul informatiilor.

Din punct de vedere juridic, relatiile pot fi: formale (reglementate) si informale.

Relatiile formale (reglementate) sunt acele legaturi stabilite prin prevederile regulamentului de organizare si functionare a intreprinderii sau prin alte acte normative. Aceste relatii constituie coordonata esentiala pe baza careia isi desfasoara activitatea un compartiment in raport cu celelalte compartimente. Relatiile informale sunt acele legaturi care apar spontan in cadrul sau intre compartimentele de munca; astfel de relatii nu sunt prevazute in regulamente sau acte normative.Dupa sensul de transmitere a informatiilor se disting: relatii unilaterale si relatii bilaterale

Relatiile unilaterale sunt legaturi care se stabilesc intre doua compartimente si constau in obligatia unei parti sa transmita informatii celeilalte parti fara ca cea din urma sa fie obligata sa raspunda mesajului.

Relatiile bilaterale sunt legaturile care se realizeaza in ambele sensuri. Fiecare compartiment este cand furnizor cand beneficiar de informatii.

Dupa continutul informatiilor se disting: relatii de autoritate si relatii de cooperare.

Relatiile de autoritate se stabilesc intre doua sau mai multe compartimente si provin din autoritatea pe care una din parti o are fata de cealalta parte. Astfel de relatii, in raport de felul cum se exercita autoritatea, sunt relatii de autoritate ierarhica si relatii de autoritate functionala.

Relatiile de autoritate ierarhica reprezinta legaturile dintre doua compartimente situate la niveluri diferite, dar pe aceeasi linie ierarhica. In cadrul relatiilor de autoritate ierarhica se poate manifesta fenomenul de scurtcircuitare, apreciat, in general, ca un fenomen negativ care afecteaza unitatea de management. In cazuri de urgenta, fenomenul de scurtcircuitare poate fi admis.

Relatiile de autoritate functionala sunt legaturile ce se stabilesc intre doua compartimente situate pe acelasi nivel ierarhic. In cadrul acestor relatii se poate manifesta fenomenul de pasarela, cand un compartiment functional transmite recomandarile sale direct unui compartiment de nivel ierarhic inferior, aflat pe o alta linie ierarhica, si nu prin intermediul compartimentului ierarhic situat pe acelasi nivel.

Relatiile de cooperare sunt legaturi ce se stabilesc intre compartimente de munca diferite ca profil, situate de regula la acelasi nivel ierarhic. Aceste legaturi sunt determinate de necesitatea elaborarii in comun a unor lucrari, prestarii de servicii sau consultarii cu privire la modul de rezolvare a unor probleme. Relatiile de cooperare, in functie de scopul urmarit, pot fi: de colaborare, de tip furnizor-beneficiar, de informare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate