Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Managementul si managerii


Managementul si managerii


Managementul si managerii

Managementul, fiind o activitate complexa, cu profunde implicatii in viata economica, sociala, politica, etc., a capatat de-a lungul evolutiei sale o serie de acceptiuni si abordari diverse.

Incercari de definire a conceptului de management s-au facut de catre multi specialisti din domeniu, de origine americana sau europeana, chiar si unii autori romani avand contributii remarcabile in acest sens.

Totusi, pe plan mondial, s-a impus spiritul pragmatic al managementului american, creandu-se o adevarata filosofie manageriala, o modalitate dinamica si creativa de a privi si rezolva problemele, o viziune strategica cu scopuri (obiective) riguros definite, care vizeaza in special maximizarea profitului si cresterea capacitatii concurentiale a organizatiilor.

Conform definitiei date de specialistii americani in management, B. Reece si J. O'Grady , "managementul se constituie ca procesul de coordonare a resurselor umane, informationale, fizice si financiare, in vederea realizarii scopurilor organizatiei". Americanii Justin Longenecker si Charles Pringle definesc conceptul de management ca fiind "procesul de obtinere si combinare a resurselor umane, financiare si fizice, in vederea indeplinirii scopului primar al organizatiei - obtinerea de produse si servicii dorite de un anumit segment al societatii".Potrivit opiniei unor autori francezi, publicata in dictionarul Larousse , managementul este definit ca "stiinta tehnicilor de conducere a intreprinderii".

Dupa o lucrare recenta a autorului american W. Jack Duncan , "managementul este procesul constient prin care actiunea individuala si de grup este coordonata pentru a realiza obiectivele organizatiei".

Specialistul american Samuel C. Certo afirma ca "managementul este procesul indeplinirii obiectivelor organizatiei lucrand cu si prin intermediul oamenilor, precum si al altor resurse ale organizatiei".

Intr-o alta abordare William Newman defineste managementul ca "o importanta tehnica sociala, ca directionare, conducere si control a eforturilor unui grup de indivizi, in vederea realizarii unui anumit scop comun".

In anul 1969, in renumita publicatie Harvard Business Review, MacKenssie defineste conceptul de management ca fiind "procesul in care managerul opereaza cu trei elemente fundamentale, si anume, idei, lucruri si oameni, realizand obiectivul prin altii".

Dupa francezul Jean Gerbier , "managementul inseamna organizare, arta de a conduce", iar J.Tezenas defineste managementul ca "stiinta si arta de a folosi mijloace materiale si de a conduce oameni ale caror functii sunt diferite si specializate, dar care coopereaza in cadrul aceleiasi intreprinderi pentru a atinge un obiectiv comun".

Peter F. Drucker , unul dintre cei mai mari specialisti in managementul organizatiilor, a afirmat ca "managementul inseamna organizarea resurselor in vederea atingerii unor performante satisfacatoare si a indeplinirii unei activitati economice pe baza resurselor materiale si umane".

In lucrarile stiintifice aparute recent in Romania, managementul este considerat "un ansamblu organizat si coerent de cunostinte, concepte, principii, metode, tehnici, instrumente, prin care se explica in mod sistematic fenomenele si procesele care se petrec in conducerea organizatiilor".

Luand in considerare toate aceste abordari deosebit de diverse se poate observa ca managementul este considerat a fi un domeniu de granita, unii autori definindu-l ca stiinta a conducerii, altii ca o arta de a conduce, existand insa si opinii potrivit carora managementul este si stiinta si arta de a conduce.

Indiferent de definitia luata in considerare, se poate observa ca managementul contemporan se manifesta intr-un context universal, preocuparea principala a managementului fiind organizatia, fara de care acesta nu si-ar avea sensul.

In concluzie, generalizand, se poate spune despre management ca este stiinta conducerii si conducerea stiintifica, arta organizarii si conducerii unei organizatii, avand ca obiectiv fundamental cresterea gradului de competitivitate a acesteia in confruntarea concurentiala cu alte organizatii. In sfera managementului sunt cuprinse probleme multiple care fac obiectul de studiu al mai multor stiinte sau discipline stiintifice, precum economia politica, analiza economica, organizarea si planificarea economica, finantele, contabilitatea, informatica, psihologia economica, etc., pe care le abordeaza in stransa legatura cu cele ale conducerii stiintifice, intr-o optica pragmatica.

Managementul, ca proces si ca teorie aplicata, a generat si conceptul de manager, care se refera la persoana care pregateste, declanseaza si supravegheaza actiunile importante pentru viitorul organizatiei.

Continutul notiunii de manager corespunde activitatilor de a administra, a ordona, a conduce, a decide, a antrena, a dirija, a explica, a influenta, a integra, a clarifica, a face cunoscut, a perfectiona etc.

In acest context, manageri sunt considerate toate persoanele care ocupa o functie de conducere si care au competente decizionale si responsabilitati in activitatea de coordonare a unor grupuri, variabile ca marime, mergand de la cele mai reduse subdiviziuni organizatorice pana la organizatiile privite ca intreg. Din aceasta perspectiva, este implicita prezenta managerilor la toate nivelurile ierarhice in cadrul organizatiilor, putand fi delimitate trei categorii principale de manageri: managerii de varf (top management), managerii de mijloc (middle management), managerii operationali (first line management).

Managerii din structura ierarhica a unei organizatii, indiferent de nivelul pe care se situeaza au de indeplinit o serie de responsabilitati majore:

responsabilitatea orientarii si inscrierii activitatilor pe coordonatele descrise de obiectivele strategice ale organizatiilor;

responsabilitatea asigurarii armoniei sociale, semnificand insusirea stiintei si artei de a lucra cu subalternii;

responsabilitatea gestionarii corecte a resurselor in functie de particularitatile domeniului (actionarea cu competenta manageriala si profesionalism).

Pentru a putea indeplini cu succes aceste responsabilitati majore toate categoriile de manageri trebuie sa fie inzestrate cu o serie de calitati manageriale fundamentale, asa cum au fost enuntate pentru prima data de Robert L. Katz:

calitati tehnice;

calitati umane;

calitati conceptuale.

Calitatile tehnice presupun abilitatea sau capacitatea de a aplica cunostinte de specialitate in executarea tehnicilor si a procedurilor de munca, in vederea finalizarii in mod performant a unei sarcini specializate profesional. Aceste calitati se obtin de catre fiecare manager prin parcurgerea unor programe de instruire, scolarizare, perfectionare si sunt relevante in activitatea practica pe care managerul o desfasoara in functie de domeniul de activitate abordat.

Calitatile umane tin de intelegerea psihologiei umane si sociale, a comportamentelor individuale si de grup. Ele sunt cele care dezvolta cooperarea in cadrul organizatiilor si implica abilitatea managerului de a comunica si lucra cu alti oameni, indiferent de nivelul ierarhic al acestora.

Calitatile conceptuale presupun capacitatea managerului de a percepe organizatia ca pe un intreg, de a intelege gradul de complexitate in cadrul caruia se iau deciziile si se actioneaza. Aptitudinile conceptuale la un manager reflecta capacitatea acestuia de a intelege modul in care functiile managementului se completeaza unele pe altele, modul in care organizatia se adapteaza la mediul ei si la schimbarile ce au loc permanent. Aceste calitati se dobandesc in general pe baza unei experiente indelungate si ca urmare a insusirii stiintei managementului.

Fiecare dintre managerii unei organizatii trebuie sa posede aceste calitati. Importanta acestor aptitudini pentru activitatea de conducere pe care o desfasoara difera in functie de nivelul ierarhic pe care se situeaza, fapt reliefat in fig. 1.1.

Calitati (aptitudini) manageriale

Niveluri ierarhice

Management

de varf


Management

de mijloc


Management

operational

Calitati conceptuale

Calitati

umane

Calitati

tehnice

Fig. 1.1. Distributia calitatilor manageriale in functie de nivelurile ierarhice

Sursa: Allen, G., "Supervision", Mountain View College Dallas, Texas, 2002.Ovidiu Nicolescu, Ion Verboncu, "Management", Ed. Economica, Bucuresti, 1995, p.17.

Ibidem

Idem, p. 18

Mihail Dumitrescu, "Introducere in Management si Management general", Ed. Eurounion, Oradea, 1995, p.11.

Samuel C. Certo, "Managementul modern", Ed. Teora, Bucuresti, 2002, p..22.

Ion Petrescu, "Management", Ed. Holding Reporter, Bucuresti, 1991, p.7.

Ion Mihut (coordonator), "Management", Ed. Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia., 1998, p. 16.

Ion Petrescu, op. cit., p. 9.

Idem, p.10 .

Ion Danaiata, Nicolae Aurelian Bibu, Mariana Prediscan, "Management. Bazele teoretice", Ed. Mirton, Timisoara, 2002, p. 52.

Idem, p. 7.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate