Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Procesul decizional si etapele realizarii acestuia


Procesul decizional si etapele realizarii acestuia


Procesul decizional si etapele realizarii acestuia

Decizia manageriala la nivelul organizatiilor economice se manifesta sub doua forme:

act decizional;

proces decizional.

Decizia manageriala se manifesta sub forma unui act decizional, in situatiile in care se refera la probleme de o mai mica complexitate, cu caracter repetitiv si cand pentru adoptarea ei nu este necesara o pregatire de lunga durata si o analiza temeinica a situatiei de fapt. Managerul, pe baza competentei si a cunostintelor sale legate de problema in cauza, ia decizia intr-un timp foarte scurt.Decizia manageriala imbraca forma de proces decizional in situatii de complexitate sporita, care necesita o abordare si o analiza serioasa a problemei, iar luarea deciziei in acest caz se poate extinde pe o perioada lunga de timp, de ordinul saptamanilor sau chiar al lunilor.

Procesul decizional constituie un complex de activitati si operatii prin care se culeg si se prelucreaza informatiile necesare, se determina variabilele posibile prin calcule de optimizare, se alege varianta optima tinandu-se cont de utilitatea alternativei, iar in final se transmite decizia si se urmareste modul de realizare a acesteia.

Datorita faptului ca factorii determinanti in procesul de luare a deciziei sunt numerosi, cu influente diferite de la caz la caz, si pentru ca alegerea unei variante presupune utilizarea mai multor criterii de evaluare, atingerea scopului propus devine deseori deosebit de complexa. Din acest motiv nici teoria si nici practica nu pot oferi un model standard pe baza caruia sa se solutioneze problemele care fac obiectul deciziei. Pentru ca procesul decizional sa se desfasoare intr-un cadru cat mai adecvat si sa se realizeze o fundamentare stiintifica a alegerii variantei optime, au fost elaborate modele specifice proceselor decizionale.

Orice proces decizional se realizeaza prin parcurgerea catorva etape specifice, care la randul lor contin o serie de faze si subfaze ce trebuie atinse pentru derularea sa in bune conditiuni.

Pe scurt modelul unui proces de luare a deciziei este prezentat in tabelul 4.2.

Pentru ca un proces decizional sa se desfasoare in bune conditiuni este necesara parcurgerea intotdeauna a acestor etape si faze si luarea in considerare a tuturor problemelor specifice ce apar.

Etapa I-a a procesului decizional, aceea de pregatire a deciziei, este o etapa deosebit de importanta , dar careia, de cele mai multe ori, in practica nu i se acorda importanta cuvenita, trecandu-se la fazele mai avansate ale procesului. Acest mod de lucru nu aduce beneficii activitatii de management, deoarece aceasta este o etapa de care depinde amploarea activitatii cadrelor de conducere si modul de tratare a etapelor urmatoare.

Etapa a II-a in care are loc alegerea solutiei optime si luarea deciziei este, din punct de vedere al rezultatului, etapa cea mai importanta si care trebuie sa fie fundamentata cel mai bine.

Etapa a III-a, aceea de aplicare si control a modului de realizare a deciziei, presupune un numar mare de activitati legate de transmiterea deciziei, care comporta lucrari de redactare a deciziei. Aceasta trebuie sa fie concisa, clara si sa fie pe intelesul celor care o pun in aplicare. O data cu redactarea continutului deciziei trebuie sa se faca si precizarea responsabilitatilor.

In faza de transformare a deciziei in actiune un rol foarte important il au metodele si stilul de management.

Se considera ca procesul decizional se incheie prin controlul asupra modului de realizare a deciziei, adica urmarirea indeplinirii prevederilor deciziei.

De modalitatea in care s-a aplicat decizia si de rezultatele obtinute va depinde daca decizia se aplica intocmai, daca se va modifica continutul deciziei prin corectare sau adaugare, existand chiar si posibilitatea ca decizia sa fie eronata si sa se abroge. Corectarea unor decizii proprii sau abrogarea lor trebuie sa aiba loc prin hotararea managerilor.

Tabelul 4.2.

Modelul unui proces de luare a deciziei

Etapele procesului decizional

Fazele procesului decizional

Elemente specifice ale fiecarei etape

I. Pregatirea deciziei

A) Clarificarea problemei ce face obiectul deciziei

realitatea problemei

categoria de probleme in care se incadreaza

gradul de prioritate

B) Separarea problemei de sarcina curenta

reglementarea problemei

C) Determinarea gradului de noutate al problemei

problema noua

problema de metoda

problema de rutina

D) Precizarea in timp si spatiu si definirea problemei

definirea completa a problemei

redefinirea problemei (dupa caz)

II. Alegerea  solutiei optime si luarea deciziei

A) Analiza faptelor cu ajutorul informatiilor si elaborarea variantelor

culegerea si prelucrarea informatiilor

elaborarea variantelor

analiza faptelor pe baza principiului argumentarii selective

B) Alegerea solutiei optime si luarea deciziei

alegerea solutiei optime avand in vedere utilitatea alternativei, factorul timp, riscuri

III. Aplicarea si controlul modului de realizare a deciziei

A) Transmiterea deciziei

redactarea clara a deciziei

stabilirea sarcinilor si a responsabilitatilor, cu indeplinirea lor

transmiterea deciziei

B) Transformarea deciziei in actiune

realizarea actiunilor pentru atingerea obiectivului deciziei

C) Controlul asupra modului de realizare a deciziei

urmarirea indeplinirii prevederilor deciziei

conexiune inversa

corectarea deciziei (daca este necesar)

Modul de realizare a procesului decizional depinde foarte mult si de felul deciziilor.

Astfel, in cazul deciziilor programate, in care modul de actiune este cunoscut dinainte se face o aplicare a etapelor procesului decizional prin aprobare sau negare.

In cazul deciziilor semiprogramate, pe langa programele existente se impun si o serie de procese de analiza, urmand o combinare a elementelor existente.

Atunci cand avem de a face cu decizii strategice neprogramate, procesul decizional se desfasoara in totalitate, pana la cele mai mici detalii.

Procesul decizional se diferentiaza si dupa cum decizia este unipersonala sau de grup.

La deciziile de grup apar probleme legate de evaluarea utilitatii diferitelor variante (a nivelului calitativ a unora in raport cu altele) trebuind ca alegerea sa se faca de o maniera care sa tina seama de optiunea grupului si nu de anumite pareri ale membrilor grupului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate