Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» PROIECTUL "ACTIV SUITE"


PROIECTUL "ACTIV SUITE"


PROIECTUL "ACTIV SUITE"

Management si eficienta

Managementul, ca mijloc primordial si eficienta, ca rezultat major al activitatii factorilor de decizie si conducere, constituie binomul performantei in societatea moderna.Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a lansat o noua provocare managementului romanesc: eficienta - scop si criteriu fundamental de evaluare a managementului.

Aceasta abordare impune repozitionarea timpului si a informatiei   ca resurse strategice atat datorita caracterului ireversibil cat si rolului crucial pe care il au in fundamentarea decizei.

Indiferent de nivelul ierarhic toti factorii de decizie si conducere folosesc ca instrument principal de lucru decizia. Cu alte cuvinte descriu, uneori imperativ, caile si mijloacele prin care se atinge un obiectiv.   Procesul decizional devine astfel, practic, sinonim cu managementul, calitatea deciziei reprezentand o conditie sine qua non a eficientei.

Ce presupune insa o decizie corecta? Cum poate fi optimizat procesul decizional la nivelul unui organism economic, in conditii de eficienta? Cum pot fi optimizate functiile de previziune, planificare si control specifice actului de management?

Proiectul "Activ Suite" - o solutie posibila

Rezultatul a peste 10 ani de experienta in management, marketing si vanzari, in variate domenii ale economiei (telecomunicatii - sisteme de radiocomunicatii si paging, presa scrisa, cinematografie, televiziune, servicii internet - acces internet, transport de date si dezvoltare site-uri specializate, agentie de presa, consultanta), proiectul "ACTIV SUITE" isi propune sa ofere pietei romanesti o solutie practica, pragmatica si eficienta pentru a raspunde intrebarilor de mai sus.

Dezvoltat avand ca model de referinta sistemul nervos al corpului omenesc, considerat cel mai performant sistem din Univers, proiectul "ACTIV SUITE" integreaza, pe baza unui ansamblu complex de cunostiinte, proceduri, standarde si subrutine informatice, toate cunostiintele, datele si informatiile specifice unui organism economic, generand astfel tezaurul de cunostiinte al organismului economic.

Informatia integrata este elementul de noutate absoluta pe care proiectul "ACTIV SUITE" il propune pietei romanesti. Astfel, organismul economic nu mai este privit si abordat doar in contextul prezentului ci intr-un context mult mai complex, al trecutului, prezentului si viitorului sau in mediul in care exista si actioneaza. Sunt creeate astfel premizele necesare optimizarii permanente a performantelor in conditii de eficienta:

prin preluarea cunostiintelor individuale ale angajatilor

prin optimizarea functiei de invatare si re-invatare

prin optimizarea resurselor si a costurilor, atat prin automatizarea fluxurilor operationale cat si prin descoperirea tiparelor

prin optimizarea procesului decizional, informatia fiind livrata in forma dorita, la locul dorit si la momentul oportun

Prezentare generala

Elementele componente sunt reprezentate de:

unitatea de stocare si arhivare a informatiei (server de date si de back-up)

algoritmii specifici

o       de culegere a informatiei

o       de prelucrare si livrare

o       de stocare si arhivare

o       de securitate

sistemul expert (procesele si procedurile predefinite)

infrastructura de comunicatii

solutia de comunicatii

statiile de lucru (PC-urile utilizatorilor)

Serverul stocheaza informatia sub forma unei biblioteci de date, formata din colectii de date specifice fiecarei structuri functionale, operationale, comerciale sau logistice.

Colectiile de date sunt structurate sub forma de tabele relationale. In consecinta, volumul fizic ocupat pe server este administrat eficient, atat prin eliminarea redundantelor (eliminarea dublei inregistrari) cat si prin includerea proceselor automatizate de prelucrare si analiza a datelor in aplicatie, ceea ce permite o viteza crescuta de procesare a datelor si, pe cale de consecinta, optimizarea procesului decizional.

Pentru managementul colectiilor de date a fost aleasa o solutie de tip Microsoft SQL Server datorita:

Raportului performanta/calitate/cost pe care il prezinta aceasta solutie in comparatie cu alte solutii de gestiune si administrare de date (o licenta pentru 50 de conectari simultane instalata ta pe un server cu 2 procesoare nu depaseste 10,000.00 euro, comparat cu o licenta Oracle, de exemplu, ce implica un cost de 30,000.00 euro),

Numarului de 2,000,000,000 de inregistrari per tabela,

Facilitatilor premise la nivelul programarii:

i. Multiple chei secundare,

ii. 8000 caractere per inregistrare versus 2000 pentru Oracle,

iii. 1024 coloane per tabela versus 1000 pentru Oracle,

iv. Dezvoltarea de interogari independente de aplicatia Activ Software,

v. Instalare, configurare si administrare mult mai usoare.

In vederea asigurarii unui grad sporit de securitate a datelor existente, la cererea beneficiarului, poate fi inclus un algoritm de criptare predefinit in aplicatie pe 128 biti (la nivel de tranzactie bancara), astfel incat in cazul accesului neautorizat in server datele sa nu poate fi decriptate sau exploatate.

Pentru arhivare poate fi folosit acelasi server, un server diferit sau mijloace specifice de arhivare (CD-ROM, banda magnetica, etc.). Solutia folosita pentru stocare trebuie sa asigure:

stocarea unui volum mare de date, specific televiziunii

o rata mare de transfer a informatiei

instrumentele necesare arhivarii automate a datelor si informatiilor stocate

posibilitatea importarii si/sau exportarii datelor si informatiilor stocate sub forma electronica in formate diferite (Excel, Word, etc.)

Masina pe care este instalata solutia trebuie sa aiba:

un procesor de mare viteza, pentru reducerea timpului alocat proceselor de prelucrare automata

o memorie tampon mare, pentru a permite un numar cat mai mare de utilizatori conectati simultan si in acelasi timp reducerea timpului alocat proceselor de prelucrare automata

Infrastructura de comunicatii este reprezentata de reteaua beneficiarului. Tipul acestei retele si echipamentele ce o compun influenteaza decisiv viteza de acces la biblioteca de date. Subdimensionarea retelei sau o configurare deficitara vor altera vizibil performantele sistemului.

Solutia de comunicatii influenteaza in egala masura performantele sistemului. Folosirea aceleiasi retele (de exemplu) atat pentru traficul de date cat si pentru cel de voce sau Internet inseamna cresterea timpului necesar vehicularii datelor si informatiilor in sistem.

Statiile de lucru (PC-urile utilizatorilor) permit afisarea interfetelor de comunicare cu biblioteca de date si prelucrarea datelor si informatiilor. Configuratia acestora influenteaza direct performantele sistemului.

Resursa umana este un alt factor decisiv ce influenteaza performanta sistemului.

Intreaga dezvoltare a sistemului se face pe baza unor rutine (secvente de program - obiecte) existente.

A fost aleasa aceasta abordare datorita avantajelor reale la nivelul utilizatorului final:

beneficiarul nu este obligat sa adapteze un model teoretic sau extern ci dezvolta o solutie bazata pe cerintele si specificul organizatiei proprii, eliminand astfel costurile de achizitie inutile (pentru module care nu sunt exploatate imediat)

implicand resursa umana in dezvoltarea ACTIV SUITE  se reduce considerabil nivelul de reticenta, creand premizele unui transfer afectiv real fata de produsul final

se asigura un transfer facil al informatiei orale si implict se elimina deficientele existente

datorita beneficiilor prezente la nivelul fluxului de numerar pentru utilizatorul final. Astfel, modulele sunt achitate numai dupa implementare, ele incepand sa produca imediat.

Tehnologia folosita

Sistemul este dezvoltat ca o aplicatie tip client-server, folosind pentru biblioteca de date o solutie Microsoft SQL Server iar pentru colectiile locale de date o solutie Paradox.

Numarul utilizatorilor este nelimitat din punct de vedere al sistemului, el fiind determinat de tipul licentei achizitionate.

Sistemul asigura portabilitatea datelor, acestea putand fi exportate oricand in format Access, Excel sau Word, atat prin interfetele utilizatorilor cat si prin interogari specifice ale bibliotecii de date.

Interfetele au fost dezvoltate respectand principiul "click and go".

Beneficiile

Indiferent de forma finala sub care va fi dezvoltat si implementat, ACTIV SUITE ofera organismului economic ofera clare:

la nivelul optimizarii operatiilor financiare:

o       prin optimizarea fluxului de numerar

o       prin optimizarea alocarii si controlului costurilor

o       prin optimizarea activitatilor specifice de bugetare

la nivelul optimizarii resursei umane:

o       prin automatizarea operatiilor de rutina

o       prin realocarea eficienta a resursei umane excedentare rezultate in urma automatizarii proceselor operationale

o       prin optimizarea procesului de perfectionare si instruire on-line

la nivelul managementului:

o       prin controlul real al fiecarui proiect in parte

o       prin optimizarea procesului de corectie a deficientelor

o       prin optimziarea functiei de previziune

o       prin crearea bugetului de cunostiinte comun, fiind eliminati timpii morti necesari inlocuirii sau substituirii resursei umane

o       prin gestionarea in conditii de eficienta economica a resurselor organizatiei

o       prin optimizarea procesului decizional

Descrierea proiectului - definirea obiectivelor

In concordanta cu scopul si cerintele prezentate si avand in vedere necesitatea integrarii instrumentelor specifice managementului modern, ACTIV SUITE va raspunde urmatoarelor obiective generale si specifice:

OBIECTIV

TIP

DESCRIEREA SOLUTIEI

Furnizarea instrumentelor specifice formarii si exploatarii optime a bugetului de cunostiinte al companiei

General

centralizarea datelor si informatiilor companiei intr-o biblioteca de date

proiectarea, realizarea si implementarea interfetelor de achizitie date atat din mediul intern cat si din mediul extern

proiectarea, realizarea si implementarea modulelor necesare prelucrarii datelor achizitionate si livrarii acestora sub forma de rapoarte specifice utilizatorilor, functie de nivelul acestora de autoritate

Proiectarea, realizarea si implementarea de sisteme expert necesare exploatarii optime a bugetului de timp al angajatilor si minimizarii costurilor aferente prelucrarii datelor primare

General

proiectarea, realizarea si implementarea rutinelor si subrutinelor necesare prelucrarii automate a datelor din colectiile de date

proiectarea, realizarea si implementarea rutinelor si subrutinelor necesare actualizarii automate a datelor

proiectarea, realizarea si implementarea rutinelor si subrutinelor necesare exportului automat al datelor in format Word si Excel

Proiectarea, realizarea si implementarea de sisteme de avertizare si semnalizare automata

General

proiectarea, realizarea si implementarea subrutinelor necesare culegerii si prelucrarii datelor si informatiilor ce formeaza indicatorii economici

proiectarea, realizarea si implementarea interfetelor necesare avertizarii si semnalizarii conform procedurilor pre-definite de catre managementul companiei

Integrarea instrumentelor moderne de management in scopul optimizarii procesului decizional, al controlului costurilor in timp real si al maximizarii profitului

Specific

proiectarea, realizarea si implementarea subrutinelor destinate culegerii, prelucrarii si stocarii datelor si informatiilor specifice proiectelor departamentale si inter-departamentale

proiectarea, realizarea si implementarea unui Sistem de Gestiune a Bazelor de Date de tip relational

proiectarea, realizarea si implementarea sistemelor expert de culegere si prelucrare a datelor si informatiilor capabile sa permita integrarea managementului prin obiective si prin bugete

Proiectarea, realizarea si implementarea unor videoformate care sa permita livrarea informatiei sub o forma care sa optimizeze calitatea procesului decizional

Specific

proiectarea, realizarea si implementarea subrutinelor necesare dezvoltarii unor interfete de raportare in principal sub forma grafica, avand in vedere ca este forma de codificare ce permite un raport optim decodificare-decizie-actiune

Plecand de la premiza ca functia principala a Sistemului Informational de Management Integrat ACTIV SUITE este cea de optimizare a procesului decizional, si avand in vedere ca


beneficiarul evolueaza intr-un mediu dinamic, competitiv, in care progresul tehnologic extrem de rapid favorizeaza aparitia de noi produse si servicii intr-un ritm alert, precum si necesitatea integrarii instrumentelor necesare unui management modern, bazat pe performanta si eficienta economica, ACTIV SUITE a fost proiectat astfel incat sa permita optimizarea calitatii procesului decizional la nivelul operatiilor de conducere, planificare strategica, vanzari si de business development.

Schema bloc ACTIV SUITE


Pozitionarea bibliotecii de date ca element central al ACTIV SUITE evidentiaza rolul deosebit al acestei componente in cadrul sistemului. Solutia aleasa pentru stocarea si arhivarea bazelor de date ce constituie biblioteca de date este reprezentat de platforma Microsoft SQL Server.

ACTIV SUITE va fi livrat sub forma unei aplicatii de tip client-server, ce va integra sub forma de proceduri si functii atat sistemele expert cat si rutinele si sub-rutinele specifice fluxurilor operationale, sistemului de prelucrare a tranzactiilor si sistemului de suport al deciziei.

Ferestrele de afisare vor fi de tip Multi Document Interface (MDI), ceea ce permite utilizatorului o gestionare optima a ecranului, precum si optiuni de afisare a ferestrelor fie in cascada,

fie proportional pe tot ecranul

Avand in vedere ca unul dintre obiectivele principale ale sistemului este sa ofere instrumente si mijloace necesare managementului modern, in conditii de eficienta economica, un accent deosebit a fost pus pe optimizarea comunicarii interne si a functiilor de control specifice factorilor de decizie si conducere.

Astfel, in sistem a fost introdusa o aplicatie ce permite:

definirea structurilor functionale ale companiei

o       definirea atributiilor sale generale

o       definirea atributiilor sale specifice

definirea functiilor si a fiselor de post pentru fiecare functie in parte in cadrul structurii

managementul documentelor inter si intra-departamentale pentru fiecare structura

definirea procedurilor de generare, modificare, validare pentru fiecare tip de document

In acest fel, impreuna cu biblioteca legislativa

si dictionarul de termeni specifici

se asigura optimizarea comuncarii interne prin crearea unui limbaj unitar, coerent, cu aceeasi semnificatie si reprezentare pentru toti angajatii, favorizand astfel atat formarea si dezvoltarea bugetului de cunostiinte al companiei cat si dezvoltarea culturii organizationale.

Pentru a asigura

administrarea si gestionarea eficienta a resurselor companiei

a.       financiare

b. tehnico-materiale

c.       umane

d. informationale

optimizarea functiilor de previziune si control, specifice managementului modern in conditii de eficienta economica

interventia in timp util pentru efectuarea corectiilor necesare

optimizare procesului decizional

activitatile specifice de

 1. bugetare
 2. managementul proiectelor
 3. managementul resurselor
 4. management in conditii de risc

nu au fost tratate separat, ci au fost integrate intr-un singur sistem expert, facilitand astfel

optimizarea planificarii, administrarii si monitorizarii resurselor alocate

eliminarea timpilor suplimentari necesari pentru completarea diferitelor documente

optimizarea managementului costurilor

A fost proiectata si realizata colectia de definitii, precum si rutinele si sub-rutinele ce permit:

definirea unor modele standard de buget pentru orice tip de activitate ce se desfasoara in cadrul companiei, ocazional sau permanent

corelarea fiecarei categorii bugetare din cadrul modelului atat cu contabilitatea romaneasca cat si cu cea SUA

A fost proiectat si realizat un dispecerat electronic pentru resursele companiei, astfel incat

fiecare manager de proiect sau de departament sa poata

a.       rezerva resursele necesare

b.      aloca resursele necesare in diferitele faze si etape ale proiectului

c.       substitui o resursa indisponibila cu alta complementara

sa poata fi analizat si raportat in timp real

a.       gradul de exploatare al resurselor

b.      necesarul activitatilor de intretinere si reparatii

Au fost proiectate si realizate interfetele necesare managementului proiectelor, al resurselor, precum si functiile si procedurile necesare semnalizarii stadiului in care se afla fiecare proiect.

Interfata de definire a resurselor

permite

incadrarea fiecarei resurse in grupe si categorii specifice

descrierea detaliata a resursei (caracterstici tehnice, utilizare, etc.)

asocierea de imagini in format bmp sau jpeg (predefinit, la fiecare inregistrare, se inregistreaza imaginea fara foto)

definirea tipurilor de rate-card ce pot fi aplicate, conform specificatiilor utilizatorului (pentru uz intern, pentru inchiriere, etc.)

definirea resurselor substituibile

definirea resurselor componente - in cazul kit-urilor

alocarea codurilor necesare inventarierii

alocarea codurilor de gestiune contabila

Interfata proiectata si implementata pentru managementul proiectelor ofera in timp real utilizatorului toate datele si informatiile necesare. Utilizatorul are la dispozitie permanent, indiferent de etapa in care se afla proiectul (dezvoltare, planificare, implementare, analiza si control) toate optiunile necesare:

premize

scop

etape

buget

resurse

comunicare

Fiecare proiect permite utilizatorului sa importe modelul de buget predefinit, operatiune ce se executa automat, eliminand astfel timpii suplimentari necesari completarii formularelor tipizate sau nu.

De asemenea, managementul activitatii de comunicare integrata de marketing este asignat pentru fiecare proiect in parte

O atentie deosebita a fost acordata colectiei curs valutar

Aceasta contine istoricul cotatiilor BNR pentru principalele monede de referinta - USD, GBP si EUR. Printr-o interfata prietenoasa, utilizatorul are posibilitatea sa calculez automat mediile saptamanale, lunare si anuale si sa urmareasca evolutia acestora sub forma unui grafic liniar.

Asociat acestei colectii de date este sistemul expert ce permite actualizare automata, imediat dupa introducere, a valorilor operatiilor comerciale, ceea ce permite optimizarea deciziei prin eliminarea in procesul de analiza a valorilor arbitrare.

Descrierea proiectului - iesirile ACTIV SUITE

Prin iesirile ACTIV SUITE intelegem totalitatea informatiilor furnizate de acesta beneficiarilor, respectiv rapoarte, note de informare, grafice.

La nivelul managementului superior (Director general, directori de departamente), iesirile sistemului informatic vor fi livrate sub forma unui dashboard, o sinteza a tuturor indicatorilor de performanta relevanti:

balanta de profit si pierderi - date

balanta de profit si pierderi - grafic

managementul vanzarilor

Acolo unde livrarea datelor si informatiilor necesare sub forma de grafice si cifre nu este oportuna, neavand un grad ridicat de relevanta, au fost proiectate si implementate interfete grafice. In exemplul de mai jos este evidentiata una dintre formele de aplicare a acestei reguli: harta Romaniei cu reprezentarea backbone-ului national si international al companiei, precum si localitatile in care sunt prezente Puncte de Vanzare.

La nivelul managementului de nivel mediu si al executantilor, iesirile sistemului vor contine datele si informatiile necesare proceselor operationale

Utilizatorii vor avea afisata permanent pe ecran evolutia indicatorilor de performanta descrisi in fisa postului, precum si semnalizarile sistemului expert managementul proiectelor astfel incat vor avea posibilitatea monitorizarii in timp real a evolutiei sarcinilor inter sau intra-departamentale ce le sunt alocate, precum si data limita sau termenul de finalizare specific fiecarei sarcini. In acest fel este bugetul de timp al fiecarui angajat este exploatat in conditii de eficienta.

Descrierea proiectului - intrarile ACTIV SUITE

Prin intrarile ACTIV SUITE intelegem totalitatea datelor primare necesare obtinerii informatiilor de iesire ale sistemului. Datele primare se pot clasifica in date interne si in date externe. La nivelul fiecarui subsistem informatic (vanzari, tehnic, administrativ, marketing, financiar-contabil, management) este necesar ca intrarile sistemului sa fie conditionate de iesirile acestuia.

Proiectarea detaliata a intrarilor a inclus proiectarea logica de detaliu si proiectarea fizica de detaliu, precum si a videoformatului machetelor documentelor de intrare.

Pentru introducerea si actualizarea datelor vor fi folosite

atat ferestre de editare cat si check box-uri sau combo box-uri.

Proiectarea videoformatului machetelor documentelor de intrare s-a facut tinand cont de:

standardele de culegere a datelor

regulile de validare automata (refuzul validarii inregistrarilor incomplete, sau ce contin siruri alfanumerice in locul celor numerice)

regula generala de editare "de la stanga la dreapta, de sus in jos, de la obligatoriu la optional si de la simplu la complex".

Descreirea proiectului - sistemul de indicatori

Au fost proiectate si realizate, in cadrul sistemului expert indicatori economici functiile si procedurile necesare prelucrarii in timp real a urmatorilor indicatori:

contul de rezultate

o       exploatare

o       profit si pierderi

bugetul de cheltuieli pe centre de cost

bugetul de investitii

vanzarile companiei

o       evolutia cantitativa si in structura a vanzarilor

o       evolutia cantitativa si in structura a incasarilor

o       localizare vanzarilor pe regiuni si zone (judete)

o       canale de distributie

aprovizionarea companiei

o       surse

o       preturi si conditii de achizitie

o       stocurile de materii prime, materiale si piese

o       consumurile normate si cele efective

productivitatea globala si pe centre de cost

bugetul fluxului de numerar

indicatori de lichiditate

o       lichiditatea globala

o       lichiditatea intermediara (redusa)

o       perioada de recuperare a creantelor

o       perioada de rambursare a datoriilor

o       rata autonomiei financiare

o       solvabilitatea patrimoniala

indicatori privind profitabilitatea

o       pragul de rentabilitate

o       rata profitului

o       rata rentabilitatii economice

o       rata rentabilitatii financiare

indicatori privind activitatea companiei

o       productivitatea muncii

o       eficienta utilizarii activelor

o       rata capitalului de lucru

o       rata de eficienta a stocurilor

o       rotatia stocurilor

o       securitatea financiara

Descrierea proiectului - modelele economico-matematice ale sistemului

Modelele matematice proiectate si realizate pentru a fi implementate in Sistemul Informational de Management ACTIV SUITE:

modele de programare liniara: planul de achizitie clienti, repartizarea sarcinilor in cadrul proiectelor inter sau intra-departamentale si folosirea optima a resurselor

metodele de programare dinamica: analiza secventiala a procesului decizional, inlocuirea resurselor uzate sau perimate

modele de teoria grafurilor: determinarea valorii optime a etapelor in cadrul proiectelor inter sau intra-departamentale, determinarea drumului critic prin metoda PERT

modele de gestiune a stocurilor: optimizarea activitatii de aprovizionare si comerciale

modele de simulare: simularea evolutiei fenomenelor si proceselor economice

o       prognoza si previziune economica

functia liniara

functia exponentiala

functia logaritmica

functia hiperbolica

medii mobile de grad 3

medii mobile de grad 5

interdependenta intre variabilele economice

o       politici de pret

pretul minim

pretul tehnic

pretul tinta

pretul ce maximizeaza profitul

pretul ce maximizeaza recuperarea rapida a investitiilor

pretul psihologic

o       evaluarea investitiilor promotionale

coeficientul de elasticitate

analiza bugetului promotional

modele de teoria deciziilor: fundamentarea deciziilor multidimensionare, fundamentarea deciziilor in conditii de risc si incertitudine (plasamente bancare, dobanzi cont curent)

modele de asteptare: minimizarea timpului de asteptare in cazul cererilor de instalare

Descrierea proiectului - Sistemul de Gestiune a Bazelor de Date (SGBD)

Criteriile ce au fost luate in considerare in etapa de analiza si in cea de proiectare a bazelor de date sunt:

sfera de cunoastere

domeniul de activitate

stabilitatea continutului datelor

rolul datelor in procesul prelucrarii.

Gruparea si relationarea colectiilor de date rezultata in urma stabilirii si agregarii criteriilor:

 1. Dupa sfera de cunoastere
  1. date primare

i. indicatori tehnico-economici ce au caracter operational

ii. indicatori tehnico-economici cu centralizare media

  1. date secundare

i. indicatori sintetici

 1. Dupa domeniul de activitate
  1. colectia furnizori
  2. colectia beneficiari
  3. colectia contracte
  4. colectia produse
  5. colectia repere
  6. colectia lucrari
  7. colectia personal
  8. colectia plati
  9. colectia incasari
 2. Dupa stabilirea datelor
  1. colectii de date conventional-constante

i. colectia dictionar

ii. colectia curs valutar

iii. colectia legislatie & regulamente

iv. colectia buget

v. colectia normative

vi. colectia definitii

vii. colectia utilizatori

  1. colectii de date variabile

i. colectia modele economice

ii. colectia scenarii ipotetice

 1. Dupa prelucrarea datelor
  1. colectia date de baza
  2. colectii date pentru tranzactii
  3. colectii de date intermediare
  4. colectii de date statistice
  5. colectii de date istorice

Descrierea proiectului - Sistemul de Prelucrare a Tranzactiilor (SPT)

Sistemul de prelucrare a tranzactiilor include toate rutinele si sub-rutinele grupate in proceduri si functii necesare

inregistrarii si validarii datelor si informatiilor introduse de la consola de catre utilizatori, indiferent de nivelul acestora

sistemelelor expert ce prelucreaza datele primare conform algoritmilor predefiniti si le inregistreaza si repartizeaza in colectiile de date conform functiilor si procedurilor pre-definite de catre beneficiar sau de catre sistemul informational

Sistemul de prelucrare a tranzactiilor are un rol determinant in eliminarea redundantelor sistemului informational, asigurand portabilitatea datelor si informatiilor stocate in biblioteca de date. Sistemul de prelucrare a tranzactiilor nu poate fi definit de beneficiar pe baza unor variabile exogene si endogene.

descrierea proiectului - Sistemul de Suport al Deciziei (SSD)

Sistemul de suport al deciziei a fost proiectat si realizat astfel incat sa ofere managerilor companiei, indiferent de nivelul ierarhic, toate datele si informatiile necesare optimizarii procesului decizional.

Nu substituie si nu poate substitui sistemul decizional al beneficarului.

A fost proiectat si realizat la nivel primar astfel incat sa permita diseminarea datelor si informatiilor ce fundamenteaza decizia, insa integrarea finala in cadrul sistemului se va face dupa testarea versiunii Beta de catre utilizatori.

Rolul determinant in cadrul SSD il au interfetele de raportare. De exemplu,

in cazul managementului proiectelor, s-a considerat oportuna livrarea informatiei privind planificarea obiectivelor sub forma graficelor Gantt, atat datorita gradului ridicat de relevanta cat si datorita formei simple de sintetizare a datelor si informatiilor. In schimb, in cadrul modulului business intelligence unde prioritar este managementul continutului iar procesul decizional este bazat in principal pe capacitatea utilizatorului de a sintetiza si corela notiuni abstracte, datele si informatiile nu pot fi reprezentate nici sub forma sintetica (grafica) nici sub forma tabelara

ci sub forma unui mix informational complex, bazat pe codificari numerice si alfanumerice.

Fazele si etapele de dezvoltare, proiectare si implementare

Faza II

Proiectare si dezvoltare colectii de date conform specificatiei detaliate aprobate de BENEFICIAR

Instruirea personalului din Departamentul Tehnic - IT privind instalarea si configurarea colectiilor de date pe server

Configurarea serverului

Instalarea sistemului pe server si a colectiilor de date

Migrarea datelor existente si a datelor stocate in fisiere Excel in colectiile de date

Actualizarea si optimizarea indecsilor

Corectarea si validarea datelor importate

Verificarea operatiunii de salvare a datelor

Instruirea personalului din Departamentul Tehnic - IT privind salvarea colectiilor de date pe server

Livrarea Sistemului Informational de Management "ACTIV SUITE" - versiunea Alfa

Instalarea sistemului pe statiile de lucru nominalizate de catre BENEFICIAR

Automatizarea administrarii

Testare la sediul BENEFICIARULUI

Modificarea colectiilor de date si efectuarea corectiilor necesare

Faza II (cont.)

Optimizarea modulelor de lucru

Testarea sistemului de introducere a datelor pentru Modulul de Vanzari

Testarea sistemului de introducere a datelor pentru Modulul de Marketing

Testarea sistemului de introducere a datelor pentru Modulul de Business Intelligence

Testarea sistemului de introducere a datelor pentru Modulul Tehnic

Testarea sistemului de introducere a datelor pentru Modulul Administrativ

Testarea sistemului de introducere a datelor pentru Modulul Financiar-Contabil

Testarea Activ Suite - versiunea Alfa - la sediul BENEFICIARULUI

Faza III

Optimizarea indecsilor si verificarea bazei de date

Corectarea si validarea datelor

Optimizarea automatizarii administrarii

Configurarea si adaptarea rapoartelor specifice factorilor de decizie si conducere de nivel n

Configurarea si adaptarea rapoartelor specifice factorilor de decizie si conducere ai Departamentului Vanzari

Configurarea si adaptarea rapoartelor specifice factorilor de decizie si conducere ai Departamentului Marketing

Configurarea si adaptarea rapoartelor specifice factorilor de decizie si conducere ai Departamentului Tehnic

Configurarea si adaptarea rapoartelor specifice factorilor de decizie si conducere ai Departamentului Administrativ

Dezvoltarea rapoartelor financiar-contabile

Configurarea si adaptarea rapoartelor financiar-contabile

Implementarea si testarea Activ Suite - versiunea Beta

Dezvoltarea rapoartelor suplimentare specifice Departamentului Vanzari

Dezvoltarea rapoartelor suplimentare specifice Departamentului Marketing

Dezvoltarea rapoartelor suplimentare specifice Departamentului Tehnic

Dezvoltarea rapoartelor suplimentare specifice Departamentului Administrativ

Configurarea si adaptarea rapoartelor suplimentare specifice Departamentului Vanzari

Configurarea si adaptarea rapoartelor suplimentare specifice Departamentului Marketing

Configurarea si adaptarea rapoartelor suplimentare specifice Departamentului Tehnic

Configurarea si adaptarea rapoartelor suplimentare specifice Departamentului Administrativ

Configurarea si adaptarea rapoartelor suplimentare specifice Departamentului Financiar-Contabilitate

Faza III (cont.)

Configurarea si adaptarea rapoartelor suplimentare specifice factorilor de decizie si conducere de nivel n

Optimizarea indecsilor si verificarea bazei de date

Corectarea si validarea datelor

Optimizarea automatizarii administrarii

Instruirea utilizatorilor

Manualul de utilizare si instruirea personalului IT

Livrarea Sistemului Informational de Management "ACTIV SUITE" - versiunea finala si a Kit-ului de instalare

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate