Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Fazele de realizare a unui produs nou


Fazele de realizare a unui produs nou


Fazele de realizare a unui produs nou

Realizarea unui produs nou se face in mai multe faze, in cadrul carora contributia diferitelor departamente este, pe rand, de maxima importanta. Aceste faze sunt:

detectarea unei noi nevoi (explicita sau implicita) exprimata de piata. Rolul major ii revine marketingului.

stabilirea specificatiilor - prin determinarea cererii pietei, Marketingul stabileste implicit si specificatiile produsului. Acestea nu pot fi intotdeauna acoperite de posibilitatile intreprinderii. De asemenea, specificatiilor cerute de piata li se pot alatura altele, conexe, care stau in puterea intreprinderii de a le realiza si pe care piata nu le solicita pentru ca nu vede "conexiunea". In ambele cazuri serviciului R&D ii revine sarcina ca, pornind de la constatarile Marketingului si in colaborare cu aceasta sa contureze exact tabloul specificatiilor noului produs. Specificatiile se stabilesc orientativ, urmand ca in etapele ulterioare, odata cu dezvoltarea proiectului, sa se stabileasca exact cum va arata si ce va face noul produs.cercetarea si conceperea noului produs - rolul departamentului R&D este evident, Marketingul doar vegheaza ca produsul care va aparea sa nu "alunece" in raport cu specificatiile initiale pe seama unor idei noi ce par interesante celor de la cercetare. Specificatiile pe care produsul le va avea efectiv tin cont de restrictiile la care este supus (materii prime, tehnologii de realizare, costuri). Echilibrul intre operatiunile cele mai avantajoase sub aspectul viitoarei productii si cele care raspund cel mai bine cerintelor pietei se pot stabili prin colaborarea dintre R&D si Marketing, Proiectare si Productie.

proiectarea - in aceasta faza rolul R&D se diminueaza, ceea ce nu inseamna ca nu trebuie sa ramana in contact direct cu proiectul. Creste rolul celor din sectiile de productie carora le este destinat proiectul si care pot contribui substantial la buna sa realizare.

productia - rolul major apartine sectiilor productive ale intreprinderii. Cercetarea mai este solicitata doar pentru corectarea unor "scapari". In schimb rolul serviciului de Marketing creste din nou, intrucat el va raspunde de comercializarea buna a viitorului produs.

comercializarea, exploatarea, intretinerea - serviciile de Productie si de Marketing se situeaza pe primul plan dar concluziile la care ele ajung din analiza confruntarii produsului cu piata vor trebui transmise si spre R&D, intrucat, foarte probabil, piata va incepe sa astepte un nou produs si specificatiile sale trebuie stabilite in functie de modul in care actualul produs este primit pe piata.

Masura in care utilizatorii sunt satisfacuti nu reprezinta doar o validare a activitatii trecute a departamentelor interesate ci si unul din elementele de directionare a cercetarilor privind viitorul produs.

Aceste etape pot fi reprezentate sintetic sub forma unor diagrame, fig. 2.1.

Fig. 2.1 Evolutia unui produs in curs de conceptie si contributia diferitelor departamente
a) evolutia plajelor de performante a produsului de la perceperea cererii pietei pana la realizarea efectiva a produsului;
b) ponderea responsabilitatii diferitelor departamente in conceptia si realizarea produsului

Se observa ca studiul de piata conduce la o paleta foarte larga de caracteristici, care incepe sa se restranga in cadrul studiului de fezabilitate si de conceptie a noului produs.

In aceasta perioada ponderea majora revine Marketingului si R&D, dar in prima parte intervenind si serviciul Productie, Marketingul de vanzare incepe sa se manifeste atunci cand caracteristicile de performanta sunt bine fixate.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate