Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Metode specifice de management


Metode specifice de management


Metode specifice de management

Aceste metode au un caracter specific in ceea ce priveste conceptia si utilizarea lor. Numarul lor este foarte mare si multe dintre ele sunt insusite in alte domenii, legate de pregatirea profesionala.

Aceste metode se folosesc pe scara larga in probleme specifice legate de activitatile de previziune ca parte componenta a functiei de planificare a managementului.

Dintre modelele utilizate in domeniul previziunilor, se remarca urmatoarele:

tehnica Delphi;cercetarea morfologica;

tehnica scenariilor;

tehnica Pattern.

In continuare vom face o scurta referire la fiecare dintre acestea, punctand asupra principalelor caracteristici care le diferentiaza unele de altele, si asupra elementelor valoroase pe care le aduc.

1. Tehnica Delphi

Tehnica Delphi este o metoda care se incadreaza in categoria anchetelor, cu ajutorul careia se urmareste obtinerea unor informatii privind dezvoltarea evenimentelor viitoare, cu scopul elaborarii unor previziuni, stabilirii unor strategii de dezvoltare pentru care se apeleaza la specialisti considerati ca cei mai avizati din domeniul respectiv.

Pentru aplicarea metodei este necesara parcurgerea urmatoarelor etape:

a)   pregatirea si lansarea;

b)   desfasurarea;

c)   prelucrarea datelor obtinute.

a)   In etapa de pregatire si lansare se stabileste foarte clar subiectul pentru

care se vor solicita pareri, iar apoi se trece la alegerea cu multa atentie a persoanelor care vor urma sa raspunda la problema solicitata, considerandu-se ca este necesar ca la ancheta sa raspunda specialisti apartinand mai multor domenii, apropiate intre ele, fapt ce conduce la o studiere aprofundata a problemei. In final are loc o intocmire clara si detaliata a formularului ce urmeaza a fi completat si se fac precizari cu privire la scopul urmarit prin ancheta, propunandu-se un termen pentru transmiterea raspunsurilor la chestionar.

b) In etapa de desfasurare propriu-zisa a anchetei, se completeaza chestionarul si se prelucreaza raspunsurile primite. Apoi se intocmeste un nou chestionar in care sunt cuprinse si unele din opiniile exprimate de specialisti la primul chestionar. Se desfasoara mai multe astfel de runde, pana cand din raspunsuri se ajunge la o apropiere a opiniilor de cel putin 50% asupra modului de interpretare a problemei in cauza.

c) In ultima etapa are loc prelucrarea datelor obtinute, realizandu-se o interpretare a rezultatelor. Se intocmeste apoi un raport care este transmis factorilor decizionali, care in final vor lua decizia ce se impune.

Pentru ca metoda sa dea rezultatele dorite este necesar ca domeniul sa fie selectat cu atentie, sa se faca o alegere buna a participantilor, sa li se acorde acestora un timp suficient pentru a raspunde la intrebari, iar in final sa se acorde o atentie sporita interpretarii rezultatelor obtinute.

Pe langa avantajul obtinerii unor rezultate bune prin utilizarea sa, tehnica Delphi are un neajuns legat de faptul ca este o metoda costisitoare, de aceea se recomanda folosirea ei doar atunci cand problemele puse in discutie au o importanta deosebita pentru firma.

2. Cercetarea morfologica

Cercetarea morfologica este o metoda de analiza a unor probleme sau fenomene pentru care se cauta solutii, respectiv o interpretare corecta atunci cand fenomenul este deosebit de complex.

Ea consta din descompunerea fenomenului complex in parti componente care se trateaza independent din punct de vedere al rezultatelor si al finalizarii actiunilor.

Solutia de ansamblu se desprinde din solutiile partiale ale fiecarei parti componente.

Procedand in aceasta maniera se scurteaza perioada de analiza a fenomenului si se creeaza posibilitatea gasirii unor solutii pentru rezolvarea problemei.

3. Tehnica scenariilor

Tehnica scenariilor consta in elaborarea unor scenarii de dezvoltare a unor evenimente, care stabilesc caile de urmat in asa-zisele momente critice prin care trece o firma si conduc la alegerea din mai multe variante a acelora care vor solutiona problema in cauza. Scenariul este continuat si se ajunge la alte momente critice, momente in care se aleg alte cai de solutionare, fenomenul continuand pana la solutionarea finala a problemei.

In cadrul acestei metode se pot utiliza elemente de teoria jocurilor strategice, stimularea creativitatii in cadrul grupului, se poate recurge la simulare, la modele matematice si la programare liniara.

4. Tehnica Pattern

Tehnica Pattern este o metoda de previziune prin care se poate stabili drumul ce trebuie parcurs pentru atingerea unui obiectiv, atunci cand momentul propus pentru aceasta are o importanta strategica, cautandu-se ca tot ceea ce se intreprinde sa fie subordonat acestui tel.

Fata de celelalte metode, tehnica Pattern prezinta o particularitate, si anume aceea ca este un proces de gandire inversat in sensul ca mai intai se hotaraste momentul in care trebuie atins obiectivul si abia dupa aceea se elaboreaza programele care asigura conditiile pentru realizarea acestora.

Metoda este utilizata in special in previziunile din domeniul tehnicii si tehnologiei, precum si in programe complexe in care acestea au un rol determinant.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate