Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» PLAN DE AFACERE SPALATORIE AUTO


PLAN DE AFACERE SPALATORIE AUTO


UNIVERSITATEA TEHNICA DIN CLUJ-NAPOCA

FACULTATEA CONSTRUCTII DE MASINI

SECTIA INGINERIE ECONOMICA

PLAN DE AFACERE

SPALATORIE AUTO

1. REZUMAT

S.C. AQUA S.R.L este o societate comerciala cu raspundere limitata, cu sediul in Cluj-Napoca, str.Theodor Mihali, nr. 9. Tipul afacerii este acela al prestarii de servicii. Spalatoria va oferi clientilor sai urmatoarele tipuri de servicii: spalat exterior, curatat interior, degresat, polish, spalare motor, ceruire solida, curatat tapiterie. Tehnica folosita va fi cea a spalarii manuale cu personalul angajat.Aceasta spalatorie vine insa cu un concept nou, acela al spalatoriei mobile, prin utilizarea unei pompe cu abur deplasabile. Pompa cu abur este un dispozitiv complet ecologic care reduce cheltuielile de spalare folosind cantitati mult mai mici de apa si detergent. In acest mod se va veni in intampinarea clientilor ocupati, care nu au timp sa vina la spalatorie. Va fi procurat si un sistem automat de filtrare/tratare/recirculare a apei care reinroduce apa tratata in circuitul de spalare, reducand cu pana la 85% consumul de apa si eliminand poluarea. Sistemul foloseste apa din tancurile decantoare realizand o tratare cu ajutorul unei culture de bacterii si nu necesita nici o substanta consumabila.

Spalatoria se va adresa, in principal, urmatoarelor trei grupe de clienti:proprietari individuali de masini, dealeri auto si afaceri locale care poseda flota de masini.

Ceea ce ne va deosebi de ceilalti competitori va fi calitatea serviciilor si serviciul mobil care alte spalatorii din zona nu ii ofera.

Succesul acestei afaceri depinde foarte mult de locatia ei. Aceasta trebuie sa fie aproape de consumatori. De aceea s-a optat pentru inchirierea unei hale din cartierul Marasti. Aici se intalnesc toate cele trei segmente de interes: consumatori individuali, firme si dealeri auto. Cladirea se afla intr-o zona favorabila, circulata intens. Toate utilitatile necesare sunt accesibile.

Preturile practicate vor fi preturile pietei. Se vor practica insa reduceri de pret cantitative si pentru contracte cu firme, in incercarea de a fideliza clientii. Vom incerca sa incheiem cat mai multe contracte cu firmele care detin flota auto si cu dealeri auto.

Data preconizata pentru inceperea activitatii este ianuarie 2008. In acest moment afacerea este in stadiul de proiect. Pana in acest moment au fost facute analizele tehnico- economice.

Dupa aprobarea creditului se va trece la, aprovizionare cu materii prime, materiale, marfuri, achizitionare de utilaje, echipamente, amenajari si reparatii.

Necesarul de surse de finantare pentru realizarea afacerii este in total de 67350 RON, din care surse proprii 33850 RON si surse atrase 33500 RON.

3. DESCRIEREA AFACERII

3.1. Descrierea ramurii economice

Ramura economica a serviciilor in Romania este in plina crestere. Piata spalatoriilor auto este in plin avant si se prevedere inscrierea intru-un trend ascendent si in viitor datorita dezvoltarii pietei auto si a cresterii nivelului de trai a populatiei.

3.2. Produsul (bunul sau serviciul oferit)

Spalatoria va furniza clientilor sai urmatoarele servicii:

spalat exterior – se face cu un produs numit Virtual, care este un detergent profesionist pentru spalare auto fara atingere;

exterior se curata jantele cu solutie;

la sfarsit, dupa ce se curata jantele se foloseste Rotabrill, care este o solutie pentru lustruit anvelope;

degresare- se face cu o solutie profesionala;

spalare motor – motorul se spala cu jet de apa si cu solutie profesionala numita Super AZ(10);

optional se aplica si un lac protector foarte bun pentru motor si toate accesoriile existente sub capota, numit Brill Motor

  • curatat interior- se aspira, sterge praful si parfumat

se foloseste curatator de geamuri Dik Vetri

optional, se aplica gratuit si silicon Fascion pentru protectia si stralucirea bordului, si a altor elemente alea masinii

  • polishare auto – acesta este un proces de revitalizare a vopselei, eliminand zgarieturile fine, imbunatatind infatisarea masinii, pregatind-o pentru eventuala ceruire;
  • ceruire solida – se foloseste o solutie denumita Metalcar care ofera o protectie deosebita vopselei masinii fata de agentii atmosferici si chimici ( praful si acidiatea ploii ), si are o durata de protectie de pana la 4 lunii;
  • curatare tapiterie – se realizeaza cu solutie profesionala pentru tapiterie curatand diverse pete ca cele de grasime, suc, etc. lasand un aspect de nou si un miros placut interiorului automobilului;

3.3. Operatiile

Deoarece succesul acestui tip de afacere depinde intr-o mare masura de locatie, facilitatile productive si administratia vor fi amplasate in cartierul Marasti. Spatiul necesar derularii activitatii va fi inchiriat. Utilitatile necesare (electricitate, apa, gaz, cai de acces) sunt toate disponibile.

Tehnica folosita este cea a spalarii manuale cu personalul angajat. Utilajele necesare sunt: patru aparate de spalare cu jet de apa sub presiune, o pompa de abur Speed, aspiratoare industriale si un sistem automat de filrare/ tratare/ recirculare a apei.

Pompa de abur Speed 7000, este un dispozitiv complet ecologic care reduce cheltuielile de spalare folosind cantitati mult mai mici de apa si detergent. Cu numai 2 litri de apa se poate spala o masina. In functie de gradul de murdarie si se poate spala chiar si fara detergent.

Sistemul automat filtrare/tratare/recirculare apa, “BioClassic”. Reintroduce apa tratata in circuitul de spalare, reducand cu pana la 85% consumul de apa si eliminand poluarea. Sistemul foloseste apa din tancurile decantoare realizand o tratare cu ajutorul unei culture de bacterii si nu necesita nici o substanta consumabila.

Riscurile pe care le implica oferirea acestui serviciu sunt foarte mici. Riscuri exista doar la utilizarea pompei de abur daca pistolul nu este folosit conform directiilor din normele de securitate si la minim 15 cm de suprafata ce se spala.

Materiile prime si materialele utilizate de catre noi vor fi de calitate foarte buna.

-detergent profesionist pentru spalare auto fara atingere, numit Virtual 

-solutie pentru lustruitul anvelopelor, Rotabrill ;

- solutie pentru degresat ;

- solutie profesionala pentru spalat motorul Super AZ(10) 

- lac protector pentru motor si toate accesoriile existente sub capota, Brill Motor ;

- solutie pentru curatarea geamurilor Dik Vetri ;

- silicon Fascion ;

Transportul materialelor si materiilor prime se va face cu masina firmei.

Materiile prime si materialele se vor depozita in magazia firmei.

4. PLANUL DE MARKETING

4.1. Piata tinta

Spalatoria se va adresa, in principal, urmatoarelor trei grupe de clienti:proprietari individuali de masini, dealeri auto si afaceri locale care poseda flota de masini.

Clientii sunt, in principal locuitori ai cartierului Marasti sau din vecinatate si firme cu sediul in municipiul Cluj-Napoca.

Piata splalatoriilor auto este o piata de tip concurential. Aceasta piata se inscrie intr-un trend ascendent datorita cresterii continue a numarului de posesori auto dar si a legilor de mediu care interzic spalarea masinilor in locuri neamenajate. Se prevede o crestere a consumului acestor servicii datorita cresterii numarului posesorilor de automobile dar si a timpului liber limitat de care acestia dispun.

Piata este segmentata. Cele trei segmente de piata carora se adreseaza spalatoria sunt:

1. Proprietari individuali de masini: In vecinatate amplasamentului spalatoriei exista multi posesori de masini.

2. Dealeri auto: In oras exista mai multi dealeri de masini care apeleaza la serviciile splalatoriilor inainte de a pune masinile la vanzare.

3. Afaceri locale: Spalatoria noastra vine in intampinatea firmelor care au flote de masini si care tin la imaginea firmei lor mentinand masinile curate in permanenta.

Aceste masini vor apela la serviciile spalatoriei in principal in week-end spre deosebire de ceilalti clienti.

4.2. Concurenta

Cei mai apropiati concurenti directi ai nostri sunt cele doua mici splalatorii care exista in cartierul Marasti. Acestea incearca sa concureze prin pret, insa nu pot safisface pretentiile clientilor care doresc servicii de calitate, cu produse de calitate.

Concurenti indirecti sunt de la copiii care castiga bani spaland masinile la semafor pana la spalatoriile mecanizate. Acestia incearca sa concureze prin pret dar nu pot satisface nevoile tuturor clientilor.

Din modul de operare a concurentilor am invatat ca spalatoria auto este o afacere profitabila atata timp cat respecta regulile jocului. Cele mai multe spalatorii auto nici nu pot fi numite astfel: doua rampe neasfaltate, de unde apa se scurge in plina strada si mai rau te murdaresti, doua umbrelute prin care bate soarele, 2-3 spalatori inarmati cu bureti de proasta calitate si un compresor care de fapt este foarte util la stropitul gradinii. Toate la un pret de minimum 8 lei noi spalatul exterior si inca pe atat un interior .Proprietarii sunt interesati de un profit pe termen scurt si ulterior investesc banii in altceva.

Produsul nostru difera de cel al concurentilor nostri prin calitatea superioara a serviciilor dar si prin serviciul mobil. Venim in intampinarea clientilor ocupati cu un serviciu care are puterea de a schima conceptul de splatorie auto. Nu mai vine clientul la spalatorie ci vine spalatoria la client. Putem spala masina clientului chiar in parcarea firmei sau in parcarile supermarket-urilor reducand astfel timpul necesar deplasarii la spaltorie.

4.3. Distributia

Aceasta afacere se va baza pe conceptul clasic al spalatoriilor auto, cand vine clientul la spalatorie dar si pe un concept mai nou cand vine serviciul la client. Prin echiparea cu un utilaj portabil serviciile noastre vor ajunge mai usor la consumatori. Canalul de distributie va fi unul scurt, realizandu-se contactul direct cu clientul.

4.4. Pretul

Pentru ca este important sa tinem seama de actiunile concurentei, preturile abordate vor fi similare cu cele ale concurentei.

In cazul acestor servicii de spalare auto cerere este elastica in raport cu pretul.

Se vor practica reduceri de pret cantitative pentru persoanele juridice care incheie contracte cu spalatoria noastra cat si pentru persoanele juridice care isi fac abonament. De asemenea se va incerca fidelizarea clientilor prin reduceri de pret cumulative, prin oferte de tipul: la cinci spalari una gratis, un suc gratuit, etc

Preturile vor fi, in functie de tipul serviciului urmatoarele:

- spalat exterior 8 RON

- spalat interior 5 RON

- spalare completa 12 RON

- spalare motor 9 RON

- polish 150 RON

4.5. Promovarea produsului

Pentru promovarea produsului vom apela atat la canale de comunicare impersonale (radio local, afise) cat si la cele personale,mai exact la canalele sociale.Vom incerca castigarea loialitatii clientilor. Suntem constienti ca diferentele de pret intre spalatoriile din oras sunt mici, de aceea trebuie sa ne straduim sa ii facem pe clienti sa simta ca aici masina lor este bine tratata.

5. ORGANIZAREA SI CONDUCEREA AFACERII

5.1. Forma juridica de organizare si proprietatea

Societatea se va constitui sub forma de societate comerciala cu raspundere limitata. Am ales aceasta forma de organizare a activitatii datorita faptului ca suntem 4 asociati iar asociatii raspund pentru obligatiile sociale numai in limita aportului lor. Asocierea se bazeaza pe increderea asociatilor.

Asociati:

Nume

Adresa (sediul)

Pondere in capital social %

Chirtes Razvan

str. Teodor Mihali, nr. 9, Cluj-Napoca

Gui Ramona

str. Teodor Mihali, nr. 9, Cluj-Napoca

Man Radu

str. Teodor Mihali, nr. 9, Cluj-Napoca

Moldovan Nicoleta

str. Teodor Mihali, nr. 9, Cluj-Napoca

5.2. Structura organizatorica

Pentru ca este o firma multiafacere am ales o structura organizatorica hibrid.

5.3. Echipa manageriala

Management

Nume si prenume

Functie

Studii/Specializari

Gui Ramona

Contabil

UTC-N, Inginerie Economica

Moldovan Nicoleta

Administrator

UTC-N, Inginerie Economica

5.4. Forta de munca

Personal:

Pentru ca spalatoriile de masini sunt o afacere sezoniera, cu un aflux mai mare in lunile de vara si mai aglomerat la sfarsit de saptamana, vom avea atat angajati full-time cat si part-time. Angajatii vor fi muncitori necalificati. Chiar daca vom avea angajati part-time calitatea nu va fi compromisa caci toti angajatii vor face la inceput un training.

Detaliere pe activitati:

Activitati

Numar de salariati

Spalator

Vanzator

Contabil

Administrator

6. PLANUL DE FINANTARE

Bugetul de lansare a afacerii

prognozat pentru perioada

Elemente

Valoare

Sursa de finantare

Cheltuieli de constituire

capital propriu

Taxe

capital propriu

Impozite

capital propriu

Asigurari

capital propriu

Licente

capital propriu

Terenuri

Cladiri

Masini si utilaje

capital imprumutat

Mijloace de transport

capital propriu

Mobilier

1000

capital propriu

Obiecte de inventar

8000

capital propriu

Stocuri initiale de materii prime si materiale

1000

capital propriu

Stocuri initiale de marfuri

capital imprumutat

Salarii brute, inclusiv contributia angajatorului

Chirii

capital propriu

Amenajari si reparatii

capital imprumutat

Intretinere

Dobanzi

Utilitati (electricitate, gaz, apa, energie termica etc.)

Banca

capital propriu

Alte cheltuieli (nenominalizate)

Necesar de disponibil (cash)

capital imprumutat

FINANTARE TOTALA NECESARA PENTRU LANSAREA AFACERII

67350

 

Bugetul de venituri si cheltuieli (Bugetul de operare)

prognozat pentru perioada 01.01.2008-30.03.2008

Nr.

rd.

Elemente de buget

Luna

..ian..

Luna

febr.

Luna

..mar

VENITURI DIN VANZARI

spalat exterior

1800

900

spalat interior

250

500

spalare completa

3500

5600

spalare flota masini

3000

5000

vanzare marfa

5050

7530

TOTAL VENITURI

15580

COSTUL BUNURILOR VANDUTE

Materii prime si materiale directe

1300

Combustibili, energie etc.

800

1000

Salarii directe, inclusiv contributia angajatorului

Alte cheltuieli directe (nenominalizate)

COSTUL TOTAL AL BUNURILOR VANDUTE

REZULTATUL DIN EXPLOATARE

REZULTATUL DIN EXPLOATARE

CHELTUIELI DE FUNCTIONARE

Salarii indirecte brute, inclusiv contributia angajatorului

Reclama

Mijloace de transport

Chirii  700€ * 3 / 3,1 / 3 [lei]

Asigurari

Dobanzi si comisioane bancare

Taxe si impozite

Utilitati (electricitate, gaz, apa etc.)

Telefoane

Consumabile

Intretinere si reparatii

Amortizari

Alte cheltuieli indirecte (nenominalizate)

TOTAL CHELTUIELI DE FUNCTIONARE

PROFITUL BRUT

PROFITUL BRUT

IMPOZITUL PE PROFIT

IMPOZITUL PE PROFIT

PROFITUL NET

PROFITUL NET

Bugetul de venituri si cheltuieli (Bugetul de operare)

prognozat pentru perioada 01.04.2008-30.06.2008

Nr.

rd.

Elemente de buget

Luna

..apr

Luna

mai

Luna

iun.

VENITURI DIN VANZARI

spalat exterior

spalat interior

250

500

750

spalare completa

spalare flota masini

vanzare marfa

TOTAL VENITURI

COSTUL BUNURILOR VANDUTE

Materii prime si materiale directe

Combustibili, energie etc.

Salarii directe, inclusiv contributia angajatorului

Alte cheltuieli directe (nenominalizate)

COSTUL TOTAL AL BUNURILOR VANDUTE

REZULTATUL DIN EXPLOATARE

REZULTATUL DIN EXPLOATARE

CHELTUIELI DE FUNCTIONARE

Salarii indirecte brute, inclusiv contributia angajatorului

Reclama

Mijloace de transport

Chirii 

Asigurari

Dobanzi si comisioane bancare

Taxe si impozite

Utilitati (electricitate, gaz, apa etc.)

Telefoane

Consumabile

Intretinere si reparatii

Amortizari

Alte cheltuieli indirecte (nenominalizate)

TOTAL CHELTUIELI DE FUNCTIONARE

PROFITUL BRUT

PROFITUL BRUT

IMPOZITUL PE PROFIT

IMPOZITUL PE PROFIT

PROFITUL NET

PROFITUL NET

Bugetul de venituri si cheltuieli (Bugetul de operare)

prognozat pentru perioada 01.07.2008-30.09.2008

Nr.

rd.

Elemente de buget

Luna

iul.

Luna

aug..

Luna

sept

VENITURI DIN VANZARI

spalat exterior

spalat interior

500

750

spalare completa

spalare flota masini

vanzare marfa

TOTAL VENITURI

COSTUL BUNURILOR VANDUTE

Materii prime si materiale directe

Combustibili, energie etc.

Salarii directe, inclusiv contributia angajatorului

Alte cheltuieli directe (nenominalizate)

COSTUL TOTAL AL BUNURILOR VANDUTE

REZULTATUL DIN EXPLOATARE

REZULTATUL DIN EXPLOATARE

CHELTUIELI DE FUNCTIONARE

Salarii indirecte brute, inclusiv contributia angajatorului

Reclama

Mijloace de transport

Chirii  700€*3,3[lei]

Asigurari

Dobanzi si comisioane bancare

Taxe si impozite

Utilitati (electricitate, gaz, apa etc.)

Telefoane

Consumabile

Intretinere si reparatii

Amortizari

Alte cheltuieli indirecte (nenominalizate)

TOTAL CHELTUIELI DE FUNCTIONARE

PROFITUL BRUT

PROFITUL BRUT

IMPOZITUL PE PROFIT

IMPOZITUL PE PROFIT

PROFITUL NET

PROFITUL NET

Bugetul de venituri si cheltuieli (Bugetul de operare)

prognozat pentru perioada 01.10.2008-31.12.2008

Nr.

rd.

Elemente de buget

Luna

oct.

Luna

noie

Luna

dec

VENITURI DIN VANZARI

spalat exterior

spalat interior

spalare completa

spalare flota masini

vanzare marfa

TOTAL VENITURI

COSTUL BUNURILOR VANDUTE

Materii prime si materiale directe

Combustibili, energie etc.

Salarii directe, inclusiv contributia angajatorului

Alte cheltuieli directe (nenominalizate)

COSTUL TOTAL AL BUNURILOR VANDUTE

REZULTATUL DIN EXPLOATARE

REZULTATUL DIN EXPLOATARE

CHELTUIELI DE FUNCTIONARE

Salarii indirecte brute, inclusiv contributia angajatorului

Reclama

Mijloace de transport

Chirii  800€*3,4[lei]

Asigurari

Dobanzi si comisioane bancare

Taxe si impozite

Utilitati (electricitate, gaz, apa etc.)

Telefoane

Consumabile

Intretinere si reparatii

Amortizari

Alte cheltuieli indirecte (nenominalizate)

TOTAL CHELTUIELI DE FUNCTIONARE

PROFITUL BRUT

PROFITUL BRUT

IMPOZITUL PE PROFIT

IMPOZITUL PE PROFIT

PROFITUL NET

PROFITUL NET

Necesarul de surse de finantare pentru realizarea afacerii este in total de 67350 RON, din care surse proprii 33850 RON si surse atrase 33500 RON.

Bilant contabil

incheiat la data de:

Nr.

rd.

Elemente de bilant

Valoare

ACTIV

ACTIVE IMOBILIZATE

IMOBILIZARI NECORPORABILE

A11

Cheltuieli de constituire si de C&D

A12

Alte imobilizari necorporale

A1

TOTAL IMOBILIZARI NECORPORALE

IMOBILIZARI CORPORALE

A21

Terenuri

A22

Cladiri

A23

Masini, utilaje si mijloace de transport

A24

Alte imobilizari corporale

A2

TOTAL IMOBILIZARI CORPORALE

IMOBILIZARI FINANCIARE

A31

Titluri de participare

A32

Alte imobilizari financiare

A3

TOTAL IMOBILIZARI FINANCIARE

A4

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE

ACTIVE CIRCULANTE

STOCURI

A51

Materii prime, materiale, obiecte de inventar si stocuri aflate la terti

A52

Productie in curs de executie

A53

Produse finite

A54

Marfuri

A55

Alte stocuri

A5

TOTAL STOCURI

ALTE ACTIVE CIRCULANTE

A61

Creante

A62

Titluri de plasament

A63

Disponibil in conturi bancare si in caserie

A6

TOTAL ALTE ACTIVE CIRCULANTE

A7

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE

A8

TOTAL – ACTIV

PASIV

CAPITALURI PROPRII

P11

Capital social

P12

Rezerve, fonduri si provizioane

P13

Rezultatul exercitiului

P14

Repartizarea profitului

P1

TOTAL CAPITALURI PROPRII

DATORII

P21

Imprumuturi

P22

Furnizori

P23

Alte datorii

P2

TOTAL DATORII

P3

TOTAL – PASIV

Contul de profit si pierdere

incheiat la data de: 31.12.2007

Nr.

rd.

Elemente

Valoare

VENITURI DIN EXPLOATARE

Venituri din vanzarea productiei

Venituri din vanzarea marfurilor

CIFRA DE AFACERI

Alte venituri

TOTAL VENITURI DIN EXPLOATARE

CHELTUIELI PENTRU EXPLOATARE

Materii prime si materiale

Combustibili, energie, apa etc.

Alte cheltuieli materiale

Costul marfurilor vandute

Impozite, taxe si varsaminte asimilate

Salarii, inclusiv contributiile angajatorului

Amortizari si provizioane

Alte cheltuieli de exploatare

TOTAL CHELTUIELI PENTRU EXPLOATARE

REZULTATUL DIN EXPLOATARE

REZULTATUL DIN EXPLOATARE

VENITURI FINANCIARE

Venituri financiare

CHELTUIELI FINANCIARE

Cheltuieli financiare

REZULTATUL FINANCIAR

REZULTATUL FINANCIAR

REZULTATUL CURENT AL EXERCITIULUI

REZULTATUL CURENT AL EXERCITIULUI

VENITURI EXCEPTIONALE

Venituri exceptionale

CHELTUIELI EXCEPTIONALE

Cheltuieli exceptionale

REZULTATUL EXCEPTIONAL AL EXERCITIULUI

REZULTATUL EXCEPTIONAL AL EXERCITIULUI

PROFITUL BRUT

PROFITUL BRUT

IMPOZIT PE PROFIT

Impozit pe profit

PROFITUL NET (REZULTATUL EXERCITIULUI)

PROFITUL NET

Riscurile care ar putea influenta influnta previziunea noastra este intensificarea gradului de concurenta pe piata si caracterul sezonier al serviciului

Prognoza de cash-flow pentru 31.12.2007

Elemente

Luna 1

Luna 2

Luna 3

Luna 4

Luna 5

Luna 6

Luna 7

Luna 8

Luna 9

Luna 10

Luna 11

Luna 12

TOTAL

Venituri din vanzari

Costul de productie

Cheltuieli admin. si desf.

Dobanzi

Impozit pe profit

Profit net

Dividende

Amortizari

Investitii

Creante final

Creante initial

Creante (final - initial)

Stocuri final

Stocuri initial

Stocuri (final - initial)

Obligatii final

Obligatii initial

Obligatii (final - initial)

Credite final

Credite initial

Credite (final - initial)

CASH-FLOW

CASH-FLOW CUMUL

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate