Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Structura procesului decizional - modelul normativ


Structura procesului decizional - modelul normativ


Structura procesului decizional - modelul normativ

Orice proces decizional abordat secvential specifica un model normativ care furnizeaza un model logic de luare a deciziilor Modelul normativ este o "propunere" de model ideal de abordare a deciziilor. Capacitatea procesului decizional de a furniza cele mai bune decizii depinde de felul si calitatea deciziilor care compun procesul si de ordinea in care sunt realizate.

Modelul normativ de luare a deciziilor are ca punct de plecare specificul activitatii intreprinderii, care, la randul sau, genereaza scopuri si obiective specifice.

Structura generala a modelului normativ al procesului decizional este redata schematic in figura 5. In aceasta reprezentare pot fi urmarite cu usurinta etapele "clasice" ale procesului decizional: identificarea problemei, generarea solutiilor de rezolvare (liniile de actiune alternativa sau variantele decizionale), evaluarea si alegerea unei solutii si implementarea si monitorizarea solutiei alese. Etapa se descompune in faze, iar faza in activitati.In modelul normativ, etapele procesului decizional sunt: pregatirea luarii deciziei si luarea propriu-zisa a deciziei. Etapa de pregatire a luarii deciziei include fazele: identificarea problemei de rezolvat si generarea alternativelor. Etapa de luare propriu-zisa a deciziei incepe cu faza de evaluarea unor alternative si alegere a deciziei. Finalul acestei faze este reprezentat prin decizie. Pentru ca procesul decizional sa reprezinte un succes este nevoie ca managerii sa acorde o considerabila atentie implementarii si monitorizarii solutiei alese, a deciziei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate