Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» ANALIZA PERFORMANTELOR ORGANIZATIEI


ANALIZA PERFORMANTELOR ORGANIZATIEI


ANALIZA PERFORMANTELOR ORGANIZATIEI

Obiective

- intelegerea importantei utilizarii analizei performantelor manageriale si ale organizatiei

- insusirea modului de calcul al ratelor financiare si de interpretare a lor in analiza performantelor organizatieiCuvinte cheie

Piramida ratelor financiare

Utilizarea sistematica a unui set de rate si indicatori financiari calculati pe baza datelor oferite de situatiile financiare conduce la o mai buna intelegere si informare asupra sanatatii financiare si starii unei organizatii. In interiorul organizatiei, ratele financiare pot da informatii utile asupra impactului si contributiei diferitelor departamente asupra intregii activitati. De regula notele la bilant detaliaza informatii pentru utilizatori, prezinta statistici financiare comparativ pentru 2 sau 3 ani, prezinta principalele rate financiare. Analiza ratelor financiare permite evaluarea a ceea ce a fost realizat fata de ce a fost prevazut in plan sau ceea ce este normal sa se intample. Ratele arata performanta organizatiei si cuprinde analiza orizontala, analiza seriilor de timp (cum se modifica ratele in timp), analiza perechilor, compararea si sensul ratelor. In general ratele financiare se grupeaza in: rate de eficienta operationala, rate de structura financiara, rate de gestiune, rate de lichiditate si solvabilitate, rate de risc si rate privind rezultatul pe actiune. Pentru a intelege tehnica construirii si calcularii ratelor financiare sa privim cateva momente miscarea banilor in cadrul ciclului productiv. Ciclul incepe cu intrarea numerarului de la proprietari, din imprumuturi si credite, din alocatii, din donatii. Acesta este utilizat pentru cumpararea echipamentelor, materialelor, serviciilor, fortei de munca, care sunt utilizate in procesul productiv pentru a se obtine produse si servicii, care se vand in numerar sau pe credit sau sunt servicii publice. Cu banii obtinuti din vanzare sau din alocatii bugetare se platesc furnizorii, se onoreaza obligatiile salariale si fiscale, dobanzile si ratele la credite, se platesc dividende actionarilor (cand este cazul). In final, parte din profit sau in intregime se reinvesteste sau se primeste o noua alocatie bugetara si reancepe ciclul. De aici retinem principalele elemente care compun ciclul: Capital angajat (capital propriu + capital imprumutat); Active operationale (de exploatare) (imobilizari + active circulante); Vanzari (cifra de afaceri); Profit operational (din exploatare) .

Construind rapoarte cu aceste elemente obtinem ecuatia principala din care rezulta toate celelalte rate financiare:

Eficienta capitalului angajat = Eficienta vanzarilor X Eficienta utilizarii activelor

Eficienta capitalului angajat =  Profit Exploatare/ Capital angajat

Eficienta vanzarilor = Profit Exploatare/ Vanzari

Eficienta utilizarii activelor = Vanzari/ Active de exploatare

De aici se construieste piramida ratelor financiare: rate ale valorii organizatiei; rate ale managementului; rate de lichiditate; rate de solvabilitate; rate ale investitorilor.

Calculul si seminicatia ratelor:

Eficienta capitalului angajat reflecta "inima activitatii" si masoara capacitatea investitiilor din orice sursa de a crea valoare.

Rate ale valorii intreprinderii

- Eficienta vanzarilor reflecta profitabilitatea vanzarilor. De regula se compara tendinta de evolutie pe 2-3, iar o crestere de-a lungul timpului indica o situatie favorabila.

- Costurile fixe, costurile variabile, costurile financiare, costurile cu materialele directe, etc raportate la vanzari reprezinta ponderi si reflecta contributia diferitelor categorii de costuri in desfasurarea activitatii.

Rate ale managementului

- Eficienta utilizarii activelor masoara abilitatea managerului de a obtine rezultate utilizand activele disponibile, cresterea vanzarilor fiind dependenta de utilizarea eficienta a activelor.

- Rotatia stocurilor = stocul mediu x 360 zile / Costul bunurilor vandute

Stocurile variaza in functie de cat de mult produce intreprinderea. Cu cat numarul de zile de mentinere in stoc a materialelor, produselor finite, este mai mic cu atat activitatea este mai eficienta.

- Rotatia creditorilor = Creditori x 360 zile / Cumparari

Reprezinta perioada in care furnizorii crediteaza intreprinderea. Cu cat este mai lunga aceasta perioada cu atat intreprinderea are la dispozitie o sursa de finantare mai mare, de numerar.

- Rotatia creantelor = Creante x 360 zile / Vanzari

Reprezinta sursa de cash din vanzari si aceasta trebuie sa fie sub un control strict. Numarul mare de zile de neancasare reprezinta un gol de cash si o lipsa de control managerial.

Rate de lichiditate

- Rata curenta = Active curente / pasive curente = Stocuri plus Creante plus Numerar/ datorii curente

Reflecta abilitatea de a avea suficiente active curente (circulante) pentru a face fata datoriilor curente si sa se continue activitatea.

Rata rapida (Testul acid) = Numerar plus Creante / datorii curente

Arata abilitatea de a avea suficient numerar pentru a achita la timp datoriile curente.

Rate de solvabilitate

- Riscul indatorarii (Gearing) (%) = Datorii pe termen scurt si lung x 100/Capital propriu

Cu cat este mai nesigur nivelul numerarului generat de activitatea intreprinderii cu atit mai mult depinde de capitalul propriu si cu atat mai jos este rata riscului indatorarii, numita "gearing".

Raportul Datorii / Capital Propriu = Datorii pe termen scurt si lung / Capital angajat (permanent)

Rata ilustraza dependenta relativa de datorii si de capital si evolutia sa se compara in timp.

- Levierul = Datorii pe termen lung / Capital propriu

Levierul se utilizeaza sa ilustreze situatia cea mei nefavorabila, cand analizand numai datoriile se poate subestima dependenta de finantare prin imprumuturi.Ratele investitorilor

- Rata castigului = Dividende / Profit net (impozitat)

- Castigul (profitul) pe actiune = Profit net (impozitat) / Numarul mediu de actiuni emise

- Rata pretului raportat la castig = Pretul de piata al actiunii / Castigul pe actiune

Aceste rate reflecta politica de dividende si de profit a investitorilor, care este la discretia managementului.

Indicatorii de performanta prezentati joaca un rol important in monitorizarea performantei organizatiei. Desigur ca sistemul de indicatori este mult mai complex, dar se utilizeaza aceia care reflecta cel mai fidel o anume situatie sau pentru un anume scop. Unele rate financiare prezentate masoara performantele unei firme si nu sunt direct aplicabile sectorului public, institutiilor sau organizatiilor non-profit, ci trebuie adaptate. Oricum, performantele si valoarea organizatiei sunt criterii de apreciere a activitatii oricarei organizatii. Organizatiile non - profit primesc veniturile prin alocatii bugetare sau prin contributiile membrilor organizatiilor non-guvernamentale (NGO) si fac cheltuieli cu scopul de a realiza obiectivele strategice, iar situatiile financiare reflecta acticvitatile desfasurate. De regula, cheltuielile trebuie sa egaleze veniturile (alocatiile), si rar se inregistraza un excedent (surplus) sau deficit. Aceste activitati sunt monitorizate pentru a vedea cit de eficiente sunt organizatiile in a realiza obiectivele. Utilizarea ratelor financiare in aceste situatii depinde de identificarea iesirilor (rezultatelor) masurabile ale organizatiei. Ratele financiare alese, calculate, interpretate si urmarite in timp joaca un rol important in imbunatatirea continua a performantelor si reprezinta o provocare complexa pentru manageri.

Subiecte pentru pregatirea in vederea evaluarii finale:

Analiza performantelor organizatiei prin utilizarea ratelor finanaciare

Importanta analizei performantelor organizatiei

Clasificarea ratelor financiare

Profitabilitatea vanzarilor

Lichiditatea

Solvabilitatea

Rotatia stocurilor

Rotatia creantelor

Rotatia datoriilor

Rata utilizarii activelor

Model de test grila

Rata financiara care reflecta abilitatea de a avea suficiente active curente (circulante) pentru a face fata datoriilor curente si sa se continue activitatea este:

a)      Rata curenta

b)      Rata rapida

c)      Rotatia stocurilor

d)      Rata castigului

e)      Rata de solvabilitate

R: a)Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate