Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
»PRACTICA MANAGEMENT S.C. 'MONTAJ-KEY' S.A.


PRACTICA MANAGEMENT S.C. 'MONTAJ-KEY' S.A.


 PRACTICA MANAGEMENT S.C. 'MONTAJ-KEY' S.A.

CUPRINS

Cap.1 Caracteristici tipologice ale firmei

Denumirea si statutul juridic

Obiectul de activitate

Cooperare si relatii cu alte firme; apartenenta sectoriala

Caracteristici ale proceselor de aprovizionare, productie si vanzare.

Cap.2 Intrarile de resurse materiale

Cap.3 Structura personalului

Stuctura personal

3.2. Meserii principale si structura pe meserii

3.3. Modul de evidenta a personalului; sisteme de salarizare

Cap.4 Calculatia costurilor

4.1. Strucura bugetului de venituri si cheltuieli

4.2. Structura cheltuielilor si a veniturilor

Cap.5 Activitatea statistica a firmei

5.1. Documente statistice si contabile

5.2. Cuantificarea statistica a potentialului tehnico-material al firmei

5.3. Cuantificarea statistica a potentialului uman si a rezultatelor activitatii economice

Cap.6 Rolul parghiilor economice in dezvoltarea activitatii firmei

Cap.7 Sistemul de management al firmei

7.1. Sistemul decizional

7.2. Sistemul informational

7.3. Sistemul organizatoric

Cap.8 Activitatea de birotica si secretariat a firmei

8.1. Organizarea activitatii de secretariat a firmei

8.2. Proceduri de prelucrare, stocare a documentelor si corespondentei

8.3. Echipamente si programe de birotica utilizate in cadrul firmei

CAP.1 Caracteristici tipologice ale firmei

1.1Denumirea si statutul juridic

Societatea comerciala"MONTAJ-KEY" S.A.-sucursala Bucuresti s-a infiintat prin Hotararea Guvernului nr.1200/12.11.1990 ca urmare a prevederilor legii nr.15/1990.

Societatea este persoana juridica romana, avand forma juridica de societate pe actiuni si isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile romane si cu statutul propriu.Sediul se afla in orasul Bucuresti,Calea Dorobantilor, nr.103-105, sector1.

Durate societatii este nelimitata cu incepere de la data 31.01.1991 cand a fost inregistrata la Registrul Comertului din Bucuresti.

SAEM "MONTAJ-KEY" S.A. este cea mai mare societate romaneasca de productie si montaj echipamente energetice, cu o traditie de 50 ani de activitate, ea este firma mama, iar celula de baza este SAEM-FEE Bucuresti(Fabrica de Echipamente Bucuresti).

S.C."MONTAJ-KEY"S.A.-sucursala Bucuresti s-a infiintat prin preluarea patrimoniului fostului "Trust Antrepriza Generala MONTAJ-KEY" care s-a constituit in 1949 ca unitate pentru montarea, verificarea, inclusiv, punerea in functiune a echipamentelor si executia instalatiilor mecanice, electrice si de automatizare a centralelor electrice prevazute a se realiza in Romania. In 1957 s-a constituit "Grupul de Santiere Montaj al Centralelor Electrice". In 1962 s-a infiintat in Bucuresti in afara atelierelor organizate pe santiere Sectia "Confectii Metalice". Ca urmare a diversificarii activitatii, in anul 1973 aceasta s-a transformat in Sectia de Productie Industriala, actuala,iar dupa 1993 a fost rebotezata in MONTAJ-KEY. Ea deserveste toate santierele MONTAJ-KEY din tara si din strainatate.

Incepand cu 1989 a inceput instalarea unitatilor energetice in centralele termo si hidroelectrice, iar formatiile de montaj mecanic si electric s-au constituit in "Intreprinderea MONTAJ-KEY".

In 1993 "MONTAJ-KEY"devine societate pe actiuni cu capital privat. Asociatia Salariatilor care cuprindea cca. 3200 de salariati si fosti salariati(40%), a cumparat integral actiuni detinute de FPS(70% din capitalul social) si 30% cu certificate de proprietate schimbate pe actiuni detinute de FPP IV Muntenia.

Pentru rezultatele economico-financiare realizate in 1993, S.C."MONTAJ-KEY"-sucursala Bucuresti a fost clasata pe locul XII in Topul National al Firmelor Mari, respectiv pe locul V in Topul Firmelor din Municipiul Bucuresti.

1.2.Obiectul de activitate

Obiectul de activetate al S.C."MONTAJ-KEY" S.A.-sucursala Bucuresti in tara si in strainatate este urmatorul:

Executarea de lucrari constructii-montaj tehnologic industrial pentru investitii noi, dezvoltari, modernizari, reparatii, intretinere si prestari servicii.

Antreprenor general si furnizor general pentru obiective energetice(termo, hidro, electro si nucleare) cat si utilaje pentru alte domenii industriale, inclusiv obiecte la cheie.

Construirea, montarea si repararea instalatiilor sub presiune si di ridicat.

Executarea de produse industriale unicat sau la serie mica, inchirieri si reparatii de utilaje de constructii-montaj si service.

Instalatii electrice de joasa, medie si inalta tensiune; instalatii de automatizare, comanda si masura; instalatii de telecomunicatii, inclusiv retele de telecomunicatii realizate cu cabluri de fibre optice.

Instalatii de purificare gaze arse, instalatii de distributie si utilizare gaze naturale la constructii civile si industriale, instalatii pentru transport combustibil, instalatii sanitare si de incalzire, termoficari, instalatii de ventilatie, alimentari cu apa, statii de captare a apei, orice alte instalatii utilizate in protectia mediului.

Acoperire de protectie: zincaare termica si electrolitica, sablare si vopsitorie in mediu controlat, fosfatare si vopsire, spalare chimica cu pasivizare a conductelor.

Consulting proiectare, oferte, pregatire si asistenta tehnica pentru montaj si reparatii de echipament industial, mecanic, electric si AMC.

Transport de persoane si materiale gabaritice si negabaritice pentru derularea activitatilor proprii si pentru persoane fizice si/sau juridice.

Importul de materiale, utilaje si echipamente tehnologice, aparatura electronica, electrica si de calcul, piese de schimb, bunuri de larg consum alimentare si nealimentare.

Comercializarea en-gross sau cu amanuntul de materii prime, materiale, semifabricate, produse industriale, alimentare si nealimentare.

In contextul economiei de piata, chiar daca acopera toate tipurile de echipari pentru centrale S.C."MONTAJ-KEY"S.A.isi diversifica activitatea concomitent cu o campanie de retehnologizari, neputand renunta la competitivitate si calitate.

1.3. Cooperare si relatii cu alte firme; apartenenta sectoriala

Colaboratorii principali ai S.C."MONTAJ-KEY" S.A. sunt:

S.C. COMMET S.A. TECUCI -confectii metalice si acoperiri de protectie prin zincare termica.

ELECROMONTAJ-FABRICA DE STALPI ZINCATI-confectii metalice si acoperiri de protectie prin zincare termica.

MECANOENERGETICA S.A. GURA VAII-confectii metalice si piese turnate si forjate.

S.C. HOLDING ENERGI-CO BUCURESTI-confectii metalice.

S.I.G. BRASOV- confectii metalice.

P.A.F.S. S.R.L.-confectii fibra sticla si cauciucuri.

S.C. CONDEM S.A.-confectii metalice.

S.C."MONTAJ-KEY"S.A. investeste parte din lichiditati in alte firme cu obiecte de activitate conexe, sau nu, si dintre aceste firme amintim:CONDEM Bucuresti-Structuri speciale de cabluri-8.83%; ELECTROMONTAJ Sibiu-Linii electrice-14.96%; GENERAL INVEST GROUP-Personal-19.3%; INDUSTRIAL IMPORT-EXPORT-Import-Export-0.3%; MECANOENERGETICA Gura Vaii- Fabricatie constructii metalice-26.52%; PETROM Bacau-Componente electrice-25%; ROMELECTROCONSTRUCT-Lucrari de constructii, Import-Export-4%; Terminalul portului liber "EAST DANUBE"-Import-Export, Transport, Servicii marketing-28%; TOTALSOFST- Informatica, tehnica de calcul-25%; MESSER ENERGO GAZ-Producere de acetilena, gaze-32% si altele.

Cu un bun Departament de Export-Import reuseste sa livreze piese, subansamble si servucii de montaj si chiar retehnologizari si reparatii in peste 20 tari, mai mult de10 fiind din Comunitatea Europeana, chiar si peste Ocean.

S.C."MONTAJ-KEY" S.A. intra in colaborari pentru productia de filtre de noxe si control al poluarii cele mai multe pentru firme din CE.

Clientul cu ponderea cea mai mare este Regia Nationala de Electricitate prin fililele si electrocentralele teritoriale.Alti clienti importanti:Rogmaz, Petrom.

Pentru proiectele complexe se asigura de cooperare cu parteneri locali:ENERGOCONSTRUCTIA, HIDROCONSTRUCTIA, COMELF, CAROMET, ALSTOM Romania,ISPE, ISPH, ICPET, UCM, UCM, STIZO, VULCAN etc. cu, care in principiu se completeaza.

1.4.Caracteristici ale proceselor de aprovizionare, productie si vanzare

SAEM "MONTAJ-KEY" S.A.este raspandita in toata tara avand 12 filiale si sucursale teritoriale cu peste 30 santiere:

q           Sucursala Energetica Bucuresti

q           Sucursala Energetica IEA

q           Sucursala Energetica Turceni

q           Sucursala Energetica Hidro Rm. Valcea

q           Sucursala Energetica Portile de Fier II Slatina etc.

Fabrica are ateliere de:

Prelucrari mecanice

Confectii metalice

Scule si dispozitive

Reparatii utilaje

Acoperiri de protectie

Materialele care pot fi prelucrate in cadrul activitatii

desfasurate sunt:

Oteluri aliate & inalt aliate

Oteluri si oteluri carbon

Cupru-nichel & aliaje

Aluminiu & aliaje

Pentru desfasurarea activitatilor de baza, Compania MONTAJ-KEY detine un numar de 35 terenuri, dispuse uniform pe teritoriul tarii, cu o suprafata totala de 645 mii mp.Compania detine un numar de 34 sedii administrative, cu o suprafata utila de 15760 mp, amplasate in 15 localitati diferite, spatii de depozitare in suprafata de 290 mii mp dotate cu mijloace de ridicat si manipulat.

Suprafata totala a fabricilor, atelierelor de confectii si a laboratoarelor depaseste 30000mp, ele asigurand o productie de peste 5000t/an, din care cca. 30% este realizata in Fabrica de Echipamente MONTAJ-KEY din Bucuresti.

Fabricile de oxigen amplasate in Bucuresti, Timisoara, Drobeta Turnu Severin si Turcent au o capacitate totala de peste 1 mil. mc oxigen/an.

Campania detine un numar de 9 blocuri de serviciu, avand un numar total de cca. 1000 locuri de cazare, precum si peste 40 de apartamente, pentru cazarea temporara a personalului.

Produsele realizate in cadrul S.C."Energomonaj" S.A. se impart in urmatoarele categorii:

Confectii metalice care cuprind:

Elemente mecanice pentru trasee de cabluri electrice, pentru instalatii si automatizari:mecano usor(reductii, coturi, cleme, teuri) si mecano greu(montanti, console)

Stelajele MECANO-U au fost concepute pentru realizarea traseelor de cabluri in obiective industriale.

Confectii metalice diverse:canale aer si gaze arse, electrofiltre, grinzi sustinere,

grinzi cu zabrele, stalpi, rezervoare, cosuri fum, confectii hidro-piese inglobate,

serpentine convective pentru cazan de 420 t abur/h; containere si baraci metalice,

compensatoare lenticulare, octogonale, dreptunghiulare, clapeti, clapete cu

actionare electrica, hidraulica, manuala; elemente de conducte de inalta si joasa

presiune, elemente de conducte bercluite.

Acoperiri de protectie speciale: zincare, cadmiere.

Servicii speciale:prelucrari mecanice diverse, producere si furnizare oxigen.

S.C."MONTAJ-KEY" S.A. realizeaza si reparatii capitale pentru orice utilaj de mica si de mare mecanizare.

Utilaje de mica mecanizare:

Masini si utilaje portabile electrice si/sau mecanice(polizoare, masini de gaurit, scripeti, cricuri etc.)

Utilaje de sudura: convertizoare sudura 125,320,350,500,751A AEG 30-120; ITT 125KW;transfomatoare, invertoare, redresoare.

Utilaje de mare mecanizare:

Utilaje de ridicat:electroplane, trolii, macarale.

Diverse pompe, cuptoare, motoare electrice, tablouri si echipamente electice diverse.

Echipamentele din dotarea proprie sunt:

Masini de prelucrat: strunguri carusel, strung de scularie, strung normal, strung paralel, strung 75 revolver, strung univsersal, masina de frezat universala, masina de frezat verticala, masina de rabotat, masina de mortezat, masina de rectificat plan, masina de rectificat universala, masina de filetat, masina de bordurat, masina de gaurit verticala, masina de gaurit cu soclu, masina de gaurit radiala, masina de gaurit portabila, masina de gaurit rotopercutanta, masina de ascutit scule, masina universala de rulat filete.

Instalatii de taiere- polizare: foarfece combinata, profile, foarfece ghilotina, foarfece hidraulic pentru profile, circular universal, fierastrau alternativ FA320, polizor dublu cu picior, polizor electric portabil de colt Bosch, polizor electric de colt, polizor electric portabil drept, polizor universal cu aspirator.

Instalatii de presat si indoit: masina combinata de indoit tabla, presa pentru indoit tabla 10-250t diverse tipuri, presa hidraulica pentru indoit tabla tip PI 25/12, presa mecanica PHCP 40.

Instalatii de sudura:convertizor sudura 315-500A, instalatii de sudat bolturi, instalatii de sudat tip PROF MIG 400 S, masina de sudat prin puncte, semiautomat sudura CO2 400 A, redresor sudura manuala, transformator sudura.

Utilaje de transportat/ ridicat: autocamion, autotractor, electrocar, electropalan, electropalan cu carucior, macara pe pneuri, macara portal, motostivuitor, palan manual cu planetar, pod rulant monogrinda suspendat, remorca auto, semiremorca transport marfa, tractor, trailer.

Activitatea economica a companiei este coordonata in sistem piramidal prin organe de conducere(Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Administratie al carui presedinte este directorul societatii) si compartimente functionale.

Alaturi de actionari, gestiunea societatii este controlata si de comisia de cenzori formata din trei membri, care trebuie sa fie asociati ce exceptia cenzorilor contabili.Cenzorii sunt alesi de Adunarea Generala a Actionarilor.

Contabilitatea companiei este organizata si condusa confom Legii nr.82/1991 si a Regulamentului privind aplicarea Legii Contabilitatii.Functional, aceast este organizata pe 2 birouri, financiar si contabil, ambele conduse de contabilul sef. Compartimentul financiar are relatii cu Banca Comerciala Romana, Bancorex etc.

In urma analizarii datelor prezentate mai sus am observat ca S.C."MONTAJ-KEY" S.A.este cea mai importanta societate de productie si montaj echipamente energetice, cu raspandire in toata tara si chiar in strainatate satisfacand in conditii superioare nevoile pietelor.

CAP.2 Intrarile de resurse materiale

S.C."MONTAJ-KEY" S.A. se aprovizioneaza cu:dispozitive si scule de montaj, agregate, strunguri, masini de frezat, masini de gaurit, masini de filetat, masini de rabotat, masini de frezat, polizoare electrice si universale, prese hidraulice si mecanice, instalatii de sudura, precum si utilaje de transport si de ridicat, otel, cupru, aluminiu, nichel, resurse energetice(carbune, titei, gaze naturale).

S.C."MONTAJ-KEY"S.A.pe langa aprovizionarea cu aceste materiale de la furnizori, le realizeaza si din productie proprie.

Principalii furnizori ai S.C."MONTAJ-KEY"S.A.sunt: intreprinderile siderurgice de la Resita, SIDEX Galati; intreprinderile constructoare de masini si utilaje de la Braila, Resita; intreprinderile electronice si electrotehnice de la Craiova etc.

Formele de energie utilizate in activitatile S.C."MONTAJ-KEY" S.A. sunt: energia electrica si energia termica.Combustibilii utilizati sunt corbunii.

Mijloacele de transport folosite in cadrul companiei sunt urmatoarele:

Autocamion R 1t.

Autocamion R 5t.

Tractor U 650.

Remorca auto 7t.

Semiremorca transport marfa 22t STM 22.

Autovehicule.

S.C."MONTAJ-KEY"S.A. se inscrie in normativele de calitate si poseda autorizatii, certificate conform standardelor ISO 9001/1996 si M.A.P.P.M.-C.N.C.A.N.(in conformitate cu standardele canadiene CSAN 286, CSAZ-299, CN CAN; standardele romanesti STAS; standardele americane API, ANSI; sstadardele rusesti GOST; standardele ucrainiene BS;standardele germane DIN).

Poseda urmatoarele autorizatii:

Licente ISCIR pentru proiectare, fabricatie, montaj si reparatii.

Certificate TUV :

Pentru recipiente sub presiune, conducte si cazane de abur;

Certificat de atestare a sistemului calitatii conform ISO-9001;

Certificat de atestare a capabilitatii de a executa suduri conform DIN 8563;

Certificat de atestare ca producator de vase sub presiune conform AD-MERKBLATT-HP-0;

Certificat de producator de vase de presiune, componente de vase sub presiune, cazane de abur, prefabricarea si montajul instalatiilor de conducte conform TRD-201 si AD-MERKBLAAT-HP-0;

Atestate RENEL;

Autorizatii AQ pentru lucrul in domeniul nuclear emise de CNCAN;

Atestate ROMGAZ; PETROM;

Certificate de atestare emise de MC Ind.

INSEMEX Petrosani- servicii de montaj pentru echipamente antiex;

BRML autorizare laborator de verificare marimi mecanice si electromagnetice.

Documentele primare utilizate sunt: comanda, chitanta, factura, bon de consum, nota de predare, fisa limita consum, bon de lucru etc..

Fluxurile si circuitele informationale reprezinta "traseul" parcurs de informatiile regasite in documente, de la emitator la beneficiar.

S.C."MONTAJ-KEY"S.A., datorita faptului ca o mare parte din materiale le realizeaza in atelierele proprii, economiseste din disponibilitati reusind sa se mentina in topul perfomerilor.

Are un sistem al calitatii bine pus la punct ceea ce confera calitatea garantata a produselor pe care le realizeaza si le comercializeaza.

CAP.3 Stuctura personalului

3.1.Structura personal

In prezent, efectivul actual al personalului este de 8071 angajati.

Din cei 8071 angajati 1394 reprezinta personal tesa si specialisti, iar 6677 reprezinta personal de executie.

Personalul S.C."MONTAJ-KEY"S.A. este impartit in trei divizii:Termo, Hidro si Instalatii Electrice si Automatizari.

Conducerea societatii este asigurata de:

Director General: ing. Kessler Florin

Director Productie Termo: ing. Falup Iosif

Director Procuctie Hidro: ing. Popescu

Director Comercial Mecanizare: ing.Hristescu

Director Asigurarea Calitatii: ing.Pupezeanu

Director Economic: ec. Sibianu

Laboratorul de control distructiv si nedistructiv este condus de Roman Lacramioara.

Atelierul proiectare termo este condus de ing. Iosifescu, iar atelierul de proiectare hidro de ing. Scortea.

3.2. Meserii principale si structura pe meserii

Personalul tesa si specialisti se impart in:

634 reprezinta personal tehnic cu studii superioare;

354 reprezinta personal tehnic cu studii medii;

98 reprezinta personal economic cu studii superioare;

72 personal economic cu studii medii;

228 persoane reprezinta alte categorii aferente si de deservire.

Personalul de executie este distribuit astfel:

sudori: 1278 persoane;

lacatusi:2443 persoane;

personal lucrari speciale: 93 persoane;

conducatori auto, mecanici, macaragii: 640 persoane;

personal protectii anticorozive speciale: 34 persoane;

operatori CND, laboranti:45 persoane;

electricieni: 1204 persoane;

tratamentisti:42 persoane;

necalificati:400 persoane;

alte meserii:498 persoane.

Din punct de vedere structural ponderea cea mai mare o are personalul de executie 82.72%, iar in cadrul acestuia lacatusii 36.59%.

Structura personalului la S.C."MONTAJ-KEY"S.A. conform pregatirii este:

Studii superioare 740 persoane din care: 642 personal tehnic si 98 personal economic.

Studii medii(liceu) 654 persoane, din care:354 personal tehnic, 72 personal economic si 228 alte categorii.

Studii- scoala profesionala 6277 persoane.

Cultura generala 400 persoane.

Din punct de vedere al pregatirii ponderea cea mai mare o au persoanele care au absolvit o scoala profesionala 77.77%.

Dintre persoanele care au studii superioare predominant este personalul tehnic 86.76%, iar ponderea economistilor este de, doar 13.24%.

Dupa cum se observa in cadrul S.C."MONTAJ-KEY"S.A.conducerea este deservita de persoane ce studii superioare intr-o proportie de 53.08% si de persoane cu studii medii intr-o proportie de 46.92%.

3.3.Modul de evidenta a prezentei personalului; Sisteme de salarizare

Personalul S.C."MONTAJ-KEY"S.A.este inregistrat la Oficiile Fortei de Munca si este platit pe baza statelor de plata..

Salariatii incaseaza avansul pe baza "Dispozitiei de incasare" sau il deconteaza pe baza "Dispozitiei de plata".

Salariul mediu la nivelul intreprinderii in anul 2001 este de1954723 lei..

S.C."MONTAJ-KEY"S.A.desfasoara un program proriu de pregatire, perfectionare si calificare, precum se reconversie profesionala, a fortei de munca existente, prin centrul din Bucuresti si la terti. De asemenea organizeaza in fiecare an intalniri cu viitori absolventi de studii superioare(ingineri, economisti, juristi), in vederea racolarii celor mai buni oameni.

In cadrul S.C. Eneromontaj S.A. Bucuresti, formele de salarizare care se aplica sunt determinate de: modul de participare a salariatilor la procesul de productie, natura activitatii diferitelor categorii de personal, de normele de munca existente si de posibilitatile de masurare a muncii. Aceste forme pot fi:

Salarizarea muncitorilor in acord direct, individual sau colectiv;

Salarizarea muncitorilor in acord direct, individual se poate practica in situatia in care se poate masura munca unui individ independent de munca altora. Se aplica in principal la:

Prelucrari mecanica pe masini unelte

Executarea unor lucrari de sudura

Salarizarea muncitorilor in acord direct, colectiv se aplica , de regula, la formatii de lucru organizate in echipe. Determinarea sumelor de plata se face dupa cum urmeaza: numarul de ore norma realizate inmultite cu categoria medie a lucrarii respective, determina volumul de lei cuvenit formatiei de lucru.

Salarizarea muncitorilor in regie cu sistem premial

Acest sistem se aplica la locurile de munca la care conditiile de lucru nu permit aplicarea normelor de munca sau aplicarea acestora este dificila.

Salarizarea personalului TESA

Personalul TESA poate fi premiat in cazul realizarii in cele mai bune conditii a sarcinilor de lucru.

CAP.4 Calculatia costurilor

4.1.Structura bugetului de venituri si de cheltuieli

Bugetul de venituri si cheltuieli este intocmit de compartimentul financiar cu respectarea celor doua pricipii de baza si aume al eficientei maxime si echilibrului financiar si aprobat de catre Adunarea Generala a Actionarilor.

Buget de venituri si cheltuieli

-mii lei-

INDICATORI

SUME AN 2000

SUME AN 2001

703"Veituri din vazarea prod. Reziduale"

704"Venituri din lucrari executate si servicii prestate"

706"Venituri din redevente loc. gest. Chirii"

707"Venituri din vanzarea marfurilor"

708010"Venituri din vanzarea ambalajelor"47974179

708011"Venituri din exec.de prest.si servicii pt. terti"

708017"Venituri din activ. Diverse"

758"Alte venituri din expl."

7812"Venituri din provizioane-expl."

763"Venituri din creante imobilizate"

765"Venituri din dif. de curs valutar"

766"Venituri din dobanzi"

767"Venituri din sconturi obtinute"

771"Venituri except. din operatii de gest."

Total venituri

600"Cheltuieli cu materii prime"

601"Cheltuieli cu materiale consumabile"

602"Cheltuieli privid obiecte de invetar"

604"Cheltuieli privind materiale nestocate"

605"Cheltuieli privind energia si apa"

607"Cheltuieli privind marfurile"

608"Ch.privind ambalajele"

611"Ch. de intretinere si reparatii"

612"Ch. cu redev.locat. gest. si chirii'

613"Ch.  cu primele de asig."

621'Ch. cu colaboratorii"

622'Ch. priv. comisioane si onorarii"

623"Ch. de protocol reclama si publ.

624"Ch. cu transportul de bunuri si pers'

625"Ch. cu deplasari transf."

626"Ch. postale si telecomunicatii"

627"Ch. cu serviciile bacare"

628"Alte ch. cu serv.exec.de terti"

635"Ch. cu alte imp. taxe si vars.asim."

641"Ch.cu remuneratii personal"

645100"Ch. privind asig. Soc."

645110"Ch. asig. Soc. Suportate de unitate"

6452"Ch. priv.constit. fond de somaj"

645803"Ch. regie, cantine"

645807"Ch. ajutoare materiale pt. salariati"

6580"Alte cheltuieli de expl."

6811"Ch. de expl. Priv. amortiz. Imobiliz."

6812"Ch. priv provizioane constit"

666"Ch. priv. dobanzile"

671100"Ch .cu despagubiri, amenzi, penalitati"

Ch. expl.

Ch. financiare

Total cheltuieli

4.2.Structura cheltuielillor si a veniturilor

Cheltuielile de exploatare in anul 2001 au ponderea cea mai mare in total cheltuieli 97,75%, iar cheltuielile financiare 2,25% si cheltuielile exceptionale 0,00002%.

Firma nu a inregistrat amenzi semnificative, ea s-a bazat pe vanzare si executare de lucrari.

Veniturile de exploatare in cadrul veniturilor (an 2001) au o pondere de 98,91%. Veniturile financiare detin o pondere de, doar 0,83%, iar cele exceptionale de 0,26%.

S.C."MONTAJ-KEY"S.A. nu mi-a oferit date referitoare la metode de calculatie a costurilor.

CAP.5 Activitatea statistica a firmei

5.1.Documente statistice si contabile

Salariatii care fac parte din birourile financiare si contabile strang informatiile din documentele primare specifice unei activitati si le inregistreaza sub indrumarea directa a sefului de birou atat in contabilitatea financiara, cat si in contabilitatea de gestiune.

Compartimentul de control financiar intern are ca atributii controlul gestionar pentru patrimoniul firmei.

Rezultatul contabil periodic (lunar) se obtine cel mai devreme la mijlocul perioadei curente pentru perioada precednta, actiunea pentru imbunatatire, redresare sau crestere avand efecte abia in perioada (luna) urmatoare.

Se desprinde astfel necesitatea accelerarii intregului proces de informatizare a contabilitatii companiei ca efect implicit accelerarea prelucrarii informatiilor.

In cadrul firmei documentele sunt emise pe compartimente.

Documentul care este emis la biroul de "Desfacere" este "Dispozitia de lansare", intocmita in doua exemplare, unul ramane la Desfacere si altul este trimis la Productie, unde datele se introduc pe calculator. La Productie se mai primesc si fisele tehnologice, in timp ce Bonurile de materiale merg la magazie, la Contabilitate si la Oficiul de calcul.

Centralizatoarele de materiale si manopera merg la Contabilitate pentru determinarea si repartizarea lor.

Fisa limita se intocmeste la "Productie" pe calculator in trei exemplare pentru: gestionar, sef sectie, contabilitate.

Pentru reparatii, fisele de constatare si fisele tehnologice se intocmesc de tehnologul atelierului mecano-energetic si se transmit la Oficiul de calcul pentru lansarea bonurilor.

Evidenta stocurilor de materile se tine la Oficiul de calcul si sunt reactualizate pe baza NIR-urilor care se dau in functie de pret si a bonurilor de consum.

Documentele elaborate de compartimentul financiar-contabil sunt:

Ordin de plata (intocmit in 3 exeplare, destinatia:compatiment financiar, alta societate).

Dispozitie de "plata", "incasare"( intocmita in 2 exemplare, destinatia: compartiment financiar, salariatul care incaseaza sau deconteaza avansul).

Nota de contabilitate

Cec cu limita de suma (intocmit intr-un exemplar, destinatia: banca / furnizor).

Balanta de verificare sintetica lunara (intocmita in 2 exemplare, destinatia: personal / casierie, compartiment contabilitate).

Balanta analitica lunara a fiecarui cont ( intocmita in 2 exemplare, destinatia: compartiment financiar-contabil, sef servicii).

Bilant care este o raportare semestriala (intocmit in 3 exemplare, destinatia: compartiment financiar, conducerea firmei, Directorul General al Finantelor Publice, Registrul Comertului).

Toate documentele elaborate de compartimentul financiar- contabil sunt tipizate, cu exceptia "Cec-ului cu limita de suma" care este tipizat special editat de banca.

Documentele care se indosariaza in compartimentele financiar-contabil sunt tipizate si ele sunt urmatoarele:

Nota de intrare-receptie pentru materiale, materii prime (intocmita in 3 exemplare, destinatia: depozit materii prime, compartiment aprovizionare, contabilitate).

Bon de consum (intocmit in 3 exemplare,destinatia: sectie, depozit, contabilitate).

Fisa limita de consum.

Nota de predare (intocmita in 3 exemplare, destinatia: sectie, depozit, compartiment financiar).

Avizul de insotire a marfii (intocmit in 3 exemplare, destinatia:desfacere, beneficiar produse finite).

Bonul de miscare (intocmit in 2 exemplare, destinatia: sectie productie, compartiment contabilitate).

Proces verbal

Registru de casa (intocmit intr-un exemplar, destinatia:compartimentul financiar).

Extras de cont (intocmit intr-un exemplar, destinatia: banca / beneficiar).

Factura (intocmita in 3 exemplare, destinatia: desfacere / beneficiar).

Stat de plata (intocmit in 2 exemplare)

Nota de intrare-receptie a mijlocului fix.

Cuntificarea statistica a potentialului tehnico-material al firmei

Bilantul diferential al S.C."MONTAJ-KEY"S.A. in valori brute, pentru exercitiile 2000 si 2001, contine urmatoarele structuri:

-mii lei-

Element bilantier

Variatia

Element de activ

Disponibilitati

Creante-clienti

Cheltuieli const. si platite in avans

Terenuri

Cladiri

Amortiz. Cladirilor

Masini, utilaje si instl. de lucru

Amortizarea mas. agreg. si instal.

Elemente de activ-total

Elemente de pasiv

Pasivul extern

Furnizori

Imprum. din emis. de oblig.

Alte datorii

Elemente de pasiv extern-total

Capitaluri proprii

Capital social

Beneficii merepartizate

Elemente de capital proprii-total

Elemente de pasiv-total

Cresterea cheltuielilor constante (si platite) in avans: o crestere a acestor cheltuieli denota ca marimea cheltuielilor din exploatare, conform contabilitatii de angajamente, este mai mica decat daca ar fi fost imputate, tinand cont de plati. Pentru a determina fluxul net trebuie ca din beneficiul net sa se deduca suma cresterii cheltuielilor platite in avans de 18482975 mii lei.

Cresterea datoriilor fata de furnizori (4316613574 mii lei) :denota noi angajamente, dar nu si noi plati. Ca atare, aceasta crestere trebuie sa fie adaugata beneficiului net, in vederea determinarii fluxului net.

Cresterea cheltuielilor privind amortizarile (403345414 mii lei) : deoarece aceste cheltuieli nu afecteaza trezoreria, in vederea determinarii fluxului net, trebuie sa le adaugam beneficiului net.

Cresterea soldului contului "terenuri": variatia indica o crestere a terenurilor cu 30486099 mii lei, ca urmare a operatiilor de cumparare. Aceste operatii fac parte din operatii de investitii si antreneaza plati.

Cresterea soldului contului "amortizarea cladirilor" cu 11243606 mii lei presupune inregistrarea concomitenta a cheltuielilor privind amortizarile.

Cresterea soldului contului "imprumuturi din emisiunea de obligatiuni"cu 506799653 mii lei.

Cresterea beneficiilor nerepartizate (300000000 mii lei): aceasta crestere este explicata prin actiunea beneficiului net de 11010656608 mii lei.

Contul de profit si pierdere in anul 2000 si 2001 se prezinta astfel:

-mii lei-

DENUMIRE INDICATORI

EXERCITIU FINANCIAR 2000

EXERCITIU FINACIAR 2001

Venituri din vanzarea marfurilor

Productia vanduta

Cifra de afaceri

Alte venituri din expl.

Venituri din provizioane-expl.

Venituri din expl.-Total

Cheltuieli privind marfurile

Cheltuieli cu materiile prime

Cheltuieli cu materiale consumabile

Cheltuieli privind energia si apa

Cheltuieli cu lucrarile si serviciile executate de terti

Cheltuieli cu impozite, taxe si varsaminte asimilate

Cheltuieli cu remuneratiile personalului

Cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala

Cheltuieli cu amortizarile si provizioanele

Cheltuieli pentru exploatare-Total

Rezultat din exploatare

Profit

Pierdere

Venituri din participatii

Venituri din diferente de curs valutar

Venituri din dobanzi

Alte venituri financiare

Venituri financiare-Total

Cheltuieli privind dobanzile

Cheltuieli financiare-Total

Rezultat financiar-Total

Profit

Pierdere

Rezultat curent al exercitiului

Profit

Pierdere

Venituri exceptionale-Total

Cheltuieli exceptionale- Total

Rezultatul exceptional

Profit

Pierdere

Venituri totale

Cheltuieli totale

Rezultatul brut al execitiului

Profit

Pierdere

Impozit pe profit

Rezultatul net al exercitiului

Profit

Pierdere

Rata rentabilitatii costurilor se calculeaza ca raport intre profitul brut si cheltuielile totale *100.

In anul 2000 aceasta este:

Rrc=534859709/13643358330*100=3,92%

In anul 2001:

Rrc=659274634/17063497915*100=3,86%

Rata rentabilitatii costurilor a scazut, dar intr-un ritm lent datorita faptului ca, costurile nu cresc mult.

Rata rentabilitatii veniturilor este raportul intre profitul brut si veniturile totale*100.

In anul 2000:

Rrv=534859709/14178218039*100=3,77%

In anul 2001:

Rrv=659274634/17722772549*100=3,71%

Rata rentabilitatii veniturilor scade cu 6% in anul 2001 ceea ce demonstreaza ca profitul creste intr-un ritm mai mic decat veniturile.

Rata rentabilitatii financiare se determina ca raport intre profitul net si capitalul propriu *100.

In anul 2000:

Rrf=398894782/36392250000*100=1,08%

In anul 2001:

Rrf=494455975/36692250000*100=1,35%

In anul 2001 capitalul propriu aduce mai mult venit decat in anul 2000 datorita cresterii ratei rentabilitatii financiare.

Rata rentabilitatii comerciale este raportul intre profitul brut si cifra de afaceri *100.

In anul 2000:

Rrc=534859709/13557197138*100=3,94%

In anul 2001:

Rrc=659274634/16164082511*100=3,89%

Aceasta a scazut in anul 2001 doar cu 5%.

5.3.Cuantificarea statistica a potentialului uman si a rezultatelor activitatii economice

Salariatii au un salariu mediu de 1954723lei/luna, iar numarul de salariati ai S.C."Enegomontaj"S.A. este de 8071 persoane, aceste date fiind inregitrate in anul 2001.

In anul 2000 salariul mediu este de 1470596 lei/luna,iar numarul de salariati de 7683 persoane.

Productivitatea muncii se calculeaza ca raport intre volum de munca si numarul de salariati.

Capacitatea de productie este urmatoarea:

Confectii metalice:150-200t/luna

Protectii anticorosive speciale: 20000mp/an

Acoperiri metalice: 33000mp/an

Aceste capacitati de productie sunt realizate de 320 persoane.

Firma nu mi-a oferit alte date referitoare la volumul de munca.

Productivitatea muncii se poate calcula si ca raport intre productia vanduta si numarul de salariati.

In anul 2000 productivitatea muncii este:'

W=12931266009/7583=1683101 U.V.productie vanduta/salariat

In anul 2001 productivitatea muncii este:

W=16164082511/8071=2002736 U.V.productie vanduta/salariat

Productivitatea muncii reflecta eficienta utilizarii resurselor umane, a inregistrat o crestere de la 1683,1 mii lei in anul 2000 la 2002,7 mii lei in anul 2001.

Cauza care a generat aceasta crestere este in principal cresterea cifrei de afaceri determinata la randul ei de achizitionarea de utilaje noi, dar este generata si de inflatie, de influenta preturilor asupra productiei.

Valoarea adaugata este de 19% din contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate.

In anul 2001 S.C.'MONTAJ-KEY'S.A. inregistreaza TVA de plata in valoare de 125262180 mii lei.

Profit net in anul 2001 este in valoare de 494455975 mii lei.

Cifra de afaceri in anul 2001 este in valoare de 16946496422 mii lei inregistrand o crestere de 3389299284 mii lei fata de anul 2001.

Pana in 2000 S.C."MONTAJ-KEY"S.A. reuseste sa monteze in centrale termo si hidro cca. 25000 MW, neluand in calcul Grupul 1 al centralei nucleare de la Cernavoda unde a avut de realizat mare parte din echipamentele si furniturile ce intrau in sarcina partii romanesti.

CAP.6 Rolul parghiilor economice in dezvotarea activitatii firmei

Cheltuielile cu impozirul pe profit se datoreaza annual, si sunt in valoare de 25% din rezultatul brut al exercitiului.

In anul 2000 este in suma de 131694273 mii lei crescand in anul 2001 cu 32923568 mii lei datorita cresterii rezultatului brut.

S.C.'MONTAJ-KEY'S.A. isi desfasoara activitatea prin finantare din surse proprii - repartizarea unei cote parti din profitul din anul precedent - si restul prin credite obtinute pe baza de emisiuni de obligatiuni.

Volumul creditului este de 11306003023 mii lei fiind cu 4,69% mai mare decat in anul precedent(anul 2000).

Profitul net al S.C.'MONTAJ-KEY'S.A. in anul 2000 este de 395085436 mii lei, iar in anul 2001 493856795 mii lei, reprezentand o crestere de 25%, crestere determinata de cresterea cifrei de afaceri, dar si de cresterea ratei inflatiei.

Salariul mediu al S.C."MONTAJ-KEY"S.A in anul 2001 este in valoare de 1954723 lei ,iar in anul 2000 este in valoare de 1470596 lei.

Salariul mediu a crescut ca urmare a cresterii ratei inflatiei.

Taxa pe valoare adaugata (TVA) este inregistrata in felul urmator:

TVA-ul deductibil in anul 2000 este de 2592238083 mii lei, iar in anul 2001 de 3242064604 mii lei.

TVA-ul colectat in anul 2000 este in valoare de 2693861427 mii lei, iar in anul 2001 este de 3367326784 mii lei.

Datorita faptului ca TVA-ul colectat este mai mare decat TVA-ul deductibil , in anul 2000 firma inregistreaza TVA de plata in valoare de 101623344 mii lei, iar in anul 2001 125262180 mii lei.

TVA-ul a crescut ca urmare a cresterii cantitatilor de materiale, utilaje cu, care s-au aprovizionat si a cresterii realizarilor serviciilor si vanzarii produselor.

Cheltuielile privind asigurarile si protectia sociala in anul 2001 sunt in valoare de 2006796584 mii lei.

In cadrul acestora ponderea cea mai mare o au cheltuielile cu asigurarile sociale suportate de unitate 13,26%, urmate de cele pentru constituirea fondului de somaj 10,5%.

Cheltuielile privind dobanzile sunt in valoare de 307063567 mii lei in anul 2000, iar in anul 2001 inregistreaza o crestere de 76765892 mii lei.

La sfarsitul anului dupa cum se observa compania a obtinut profit, pe parcursul anului activitatea a fost bine organizata si realizata in mod eficient, nu s-au realizat pierderi pe parcursul anului si astfel s-a obtinut profit.

Cu o buna conducere, ca aceea a S.C."MONTAJ-KEY"S.A. care este realizata de Directorul General impreuna cu directorii de productie, comercial, de asigurare a calitatii si directorul economic, precum si a colaborarii cu sefii celorlalte servicii, departamente, laboratoare se merge pe cresterea profitului in fiecare an.

CAP.7 Sistemul de management al firmei

In cadrul procesului managerial politica si misiunea intreprinderii sunt stabilite la nivelul Consiliului de Administratie, iar strategia intreprinderii la nivelul Directorilor Executivi.

Interdependenta intre politica, misiunea, strategia si obiectivele strategice este schematizata simplist mai jos:SAEM are drept repere importante ale politicii sale urmatoarele concepte:

Justetea abordarii problemelor si prioritatilor clientilor;

Operativitatea in concretizarea oportunitatilor de afaceri;

O politica de preturi adecvata pietelor unde-si livreaza produsele;

Colaborarea continua cu furnizorii si partenerii locali pentru largirea gamei de produse si servicii oferite, descoperirea de noi oportunitati de afaceri.

Misiunea organizatiei, reprezinta un obiectiv fundamental inainte de toate, si deriva din conceptul de politica a organizatiei, fiind expresia concentrata a acesteia. Din punct de vedere formal misiunea apare printr-o declaratie utillizata frecvent in materialele de prezentare ale firmei, printr-un nume de marca si printr-un slogan:

"SUCCESUL NOSTRU - MULTUMIREA PARTENERILOR NOSTRI"

Misiunea societatii este regasita in orice forma de comunicare cu mediul intern sau extern: rapoarte anuale, trimestriale, materiale promotionale, materiale de prezentare, in general in cadrul procesului de comunicare.

Misiunea SAEM este sa contribuie la satisfacerea necesitatilor de energie electrica si sa sprijine dezvoltarea economica, respectand in acelasi timp cerintele de protectie a mediului.

Obiectivul fundamental al SAEM "MONTAJ-KEY" S.A. il constituie servirea in cele mai bune conditii calitative a Sistemului Energetic Roman pe care in mare parte ea insasi l-a creat.

Extinderea gamei de servicii este o permanenta preocupare pentru companie, si este realizata permanent impreuna cu un inalt nivel al transferului de know-how constand in aplicarea ultimelor tehnologii ale grupului industrial.

Activitatile S.C."MONTAJ-KEY" S.A. sunt ghidate in urmatorul sens:

Utilizarea rationala si la parametrii a echipamentelor de care dispunea precum si a echipamentelor nou achizitionate.

Marirea duratei de folosire a echipamentelor.

Optimizarea solutiilor tehnice.

Asigurarea sigurantei personalului.

S.C."MONTAJ-KEY" S.A. a realizat ca in conditiile noii economii - de piata - este strict necesara diversificarea productiei, echiparea cu tehnologii noi, pentru a asigura o cat mai buna flexibilitate, in alti termeni "mularea pe cerintele pietei", toate acestea cu, cresterea continua a calitatii. De asemeni o alta abordare, dar indreptata in acelasi sens ar fi:"daca se construieste ceva si noi ne pricepem sa facem acel lucru, trebuie sa producem cel putin o parte din acest ceva, chiar daca e mic" (Ex. Mag. Billa, stalpi GSM, echipari Mall, Hotel Mariot etc.)

Un rol important in cadrul unei firme il joaca managementul strategic care presupune orientarea spre viitor, preocuparea de a crea obiective pe termene cat mai lungi. Strategia unei firme este guvernata de politica acesteia si presupune o succesiune de decizii privind alocarea si utilizarea resurselor pentru a atinge obiectivele societatii, care au ca suport misiunea acesteia.

Un exemplu de strategie aplicata de S.C."MONTAJ-KEY" S.A. este strategia de personal adoptata cu urmatoarele componente:

Strategie de personal orientata spre investitii - resursele umane devin obiect de investitie pentru dezvoltarea ulterioara a companiei, fapt care atrage urmatoarele avantaje: permite planificarea si luarea din timp a masurilor de economisire a resurselor umane; reduce cheltuielile de scolarizare si angajare in momentul introducerii de noi tehnologii; sensibilizeaza personalul in legatura cu problemele strategiei Societatii; creste considerabil capacitatea de reactie a firmei la modificarile determinate de piata pentru ca dependenta relativ mare a strategiei de personal de strategia SAEM determina o activitate de personal preventiva, cu adaptare continua.

Strategia de personal orientata valoric - are la baza cerinta de a fi respectate interesele personalului concomitent cu folosirea corespunzatoare a potentialului acestuia. Scopul acestei strategii este acela de a impune din ce in ce mai mult in activitatea functiunii de personal, necesitatea personalului. De aceea continutul strategiei este determinat de dorinta tot mai evidenta a personalului de a beneficia sau de a se bucura de mai multa independenta in luaarea deciziilor.

Strategia de personal orientata spre resurse. Astfel, dezvoltarea resurselor umane devine premiza necesara pentru ca in viitor sa se poata reactiona repid si cat mai flexibil la schimbarile generate si la modificarile cererilor clientilor.

7.1.Sistemul decizional

Sub sistemul decizional este o componenta a managementului firmei si cuprinde atat deciziile microeconomice, cat si mecanismele de adoptare a acestora. Deciziile adoptate in cadrul S.C."MONTAJ-KEY"S.A. se refera la majoritatea functiilor managementului si la toate functiunile firmei.

Predomina deciziile tactice, dar exista si decizii strategicer care asigura dezvotarea pe termen lung a firmei. Deciziile adoptate sunt multicriteriale si sunt adoptate de Adunarea Generala a Actionarilor, Managerul general, tehnic si economic.

7.2.Sistemul informational

Aparitia calculatoarelor si dezvoltarea acestuia si a soft-ului aferent, a atras dupa sine un impact major asupra management-ului, deoarece cu ajutorul tehnicii de calcul, rezolvarea modulelor operationale prin metode matematice se face foarte rapid, informatia reprezentand o resursa initiala de cea mai mare importanta pentru in manager.

Astfel apare o schimbare fundementala in abordarea manageriala: trecerea de la o societate industriala la o societate informationala atrage dupa sine necesitatea aparitiei unei noi teorii a valorii, aceasta fiind data de informatie, cunoastere. Apar strategii de dezvoltare ale societatii bazate pe informatii.

Elementele de baza ale unui sistem informational sunt: datele si informatiile; suportul material; procedurile de prelucrare; mijloace de prelucrare; canalele de transmitere; fluxurile informationale.

In cadrul S.C."MONTAJ-KEY" S.A. fluxurile proceselor sunt statutate prin linii clar trasate. Pe de alta parte, S.C."MONTAJ-KEY"S.A.a inslenit schimbul informational intre departamente si compartimente functionale prin introducerea unei tehnici de calcul adecvate. Astfel in cadrul S.C."MONTAJ-KEY"S.A. a fost implementata o retea care permite oricui si in orice moment sa aibe acces la toate documentele de calitate si informationale la zi, precum si gestionarea transferului de informatii interne si externe. In afara de aceasta logarea la internet permite accesul tuturor celor care au nevoie de acest mod de informare si comunicare la informatii rapid si eficient.

Managementul contribuie la cresterea eficientei si prin integrarea la un nivel superior a activitatilor firmei in cadrul pietei si economiei nationale, pe baza de criterii economice. Eficienta rezulta din imbunatatirea specializarii si cooperarii in productie, din cresterea rationalizarii aprovizionarii si vanzarii si din masura in care oferta firmei corespunde cerintelor pietelor interne si externe pe care aceasta

activeaza.

7.3.Sistemul organizatoric

Sistemul organizatoric se regaseste sub forma organizarii procesule si organizarii structurale.

Organizarea procesuala cuprinde informatii referitoare la functiunile intreprinderii, la Regulamentul de organizare si functionare, precum si despre obiectivele firmei.

In cazul S.C."MONTAJ-KEY"S.A.se evidentiaza urmatoarele functiuni si activitati:

Productie: prezenta in segmentele S.C."MONTAJ-KEY"S.A. are drept parametrii de control reducerea costurilor, calitatea produselor si serviciilor si respectarea termenelor. Activitati de coordonare a tuturor resurselor umane si materiale, de elaborare a documentelor tehnice si de calitate, in vederea indeplinirii in cele mai bune conditii a sarcinilor de productie.

Power Plant Service: dezvoltarea se organizarea activitatilor firmei in domeniul service-ului. Activitati de contractare, organizarea si executarea lucrarilor rezultate din aceste contracte, gasirea de oportunitati si dezvoltarea de proiecte cu caracter deosebit de activitatea de baza.

Financiara: insumeaza activitati cu caracter financiar (incasari, plati), contabil (contabilitate generala, costuri si inventar), reportare, legislatie.

Asigurare a calitatii: guverneaza actiunile de asigurare si controlul calitatii: calitatea sistemului, calitatea materialelor (teste nedistructive, radiografice, metrologice, inspectii initiale, analize chimice ale aerului, apei si solului), sudura, zincare, sablare si vopsitorie, controlul calitatii produselor la nivelul segmentelor de activitate.

Inginerie de service: dezvoltarea partii de inginerie pentru proiecte complexe. Actiuni de colaborare de institutele de proiectare, organizate de banca de date privind modernizarile/solutiile noi adoptate, dezvoltarea activitatii de inginerie la nivelul S.C."MONTAJ-KEY"S.A.

Marketing: gasirea oportunitatilor si dezvotarea de proiecte mari, marketing, implicandu-se in dezvoltarea strategica a firmei prin datele si informatiile de care dispune. Actiuni de colaborare cu alte companii ale grupului pentru intocmirea ofertelor si derularea contractelor.

Modernizari: implementarea componentelor moderne, de inalta tehnicitate in cadrul proiectelor derulate, reutilari, introducerea de noi tehnologii nepoluante si mai performante (plasma, sisteme noi de sudare, MUCN, sablare cu alice etc.)

Resurse umane si scolarizare -personal -: pregatirea personalului existent conform necesitatilor intreprinderii,asigurarea resurselor necesare de personal, pregatirea succesorilor pentru posturile de conducere, activitati de personal, salarizare, training, comunicatii, scoala proprie de recalificare pentru a personalului existent.

Servicii interne: intretinerea masinilor, serviciilor de intretinere si reparatii a cladirilor incintei, lucrarilor asigurate prin fonduri de productie. Activitati de investitii, procurare scule si dispozitive din import, protectia muncii, intretinere.

Aprovizioanare: realizare contractelor cadru cu furnizorii, cautarea permanenta de surse ieftine si de calitate pentru procurarea de produse si servicii, derularea contractelor de import si a formalitatilor vamale.

Comerciala -vanzari -: aflata in subordinea managerului de segment de activitate. Actiuni de contractare, ofertare, licitare, contractare.

Administrativa: coordoneaza transporturile, paza si curatenia, actiuni de protocol, dar si administrarea mijloacelor fixe.

Regulamentul de organizare si functionare

Regulamentul de organizare si functionare al S.C."MONTAJ-KEY"S.A. deriva din politica, misiunea, strategia si organizarea intregului trust si este legiferat la acelasi nivel prin Contractul Colectiv de Munca.

In cadrul S.C."MONTAJ-KEY"S.A. regulamentul de organizare si functionare este conform cu cerintele standardului de calitate ISO 9001, 9002, M.A.P.P.M. - C.N.C.A.N., ceea ce face, ca fiecare functie, procedura de lucru, post, proces tehnologic, flux informational, sa fie foarte bine definite prin intermediul manualului calitatii, circularelor, directivelor, procedurilor, instructiunilor. Departamentul de asigurarea calitatii are ca sarcina, gestionarea pernanenta a tuturor acestor mijloace de organizare si functionare, in conformitate cu standardele de calitate asumate si updata - rea permanenta a acestora.

Organizarea structurala evidentiaza componentele structural organizatorice: organigrama, fise de post.

Organigrama S.C."MONTAJ-KEY"S.A. este un model redus al structurii care pune in evidenta trei tipuri de elemente constitutive: posturile, relatiile de autoritate ierarhica si nivele ierarhlice.

Pentru a identifica celula de baza cea care face studiul acestei lucrari vom urmari Schema Organizarii SAEM:

ADUNAREA GENERALA A ACTIONARILOR

 


Sucursala

Aprovizionare

Desfacere

 

Fabrica de Echipamente Energetice

 

Divizia

Instalatii Electrice

si automatizari

 

Divizia

HIDRO

 

Departamentul

COMERCIAL MECANIZARE

 

Divizia

TERMO

 

Departamentul

ASIGURAREA CALITATII

 

Oficiul

JURIDIC

 

Departamentul

RESURSE UMANE

 

Departamentul

EXPORT - IMPORT

 

Departamentul ECONOMIC

 

DIRECTORUL GENERAL

 

CONSILIUL DE ADMINISTRATIE

 

Stuctura organizatorica este generata de organizarea resurselor umane, si reprezinta ansamblul subdiviziunilor organizatorice ale unei firme grupate dupa criterii de omogenitate si ierarhie, carora le-au fost stabilite atributiile, competentele, autoritatea precum si ansamblul relatiilor dintre aceste subdiviziuni, determinate de cerintele procesului managerial.

Structura organizatorica asigura:

Exercitarea functiilor de conducere la nivelul organizatiei

Suportul pentru dezvoltarea functiilor organizatiei

Elementele structurii organizatorice sunt:

Postul sau functia

Compartimentele

Relatiile care in cadrul S.C."MONTAJ-KEY"S.A. majoritatea sunt relatii de cooperare.

Ponderea ierarhica

Nivelul ierarhic

S.C."MONTAJ-KEY"S.A. are o sttructura de tip matriceal.

Avantajele structurii matriceale sunt:

Permite acordarea unei atentii formalizate pentru fiecare dimensiune a prioritatilor strategice.

Face posibila verificarea si balansarea diferitelor puncte de vedere competitive.

Faciliteaza diversificarea companiei pe baza elementelor strategice.

Promoveaza luarea deciziilor pe baza a ceea ce este mai important pentru firma, considerata ca un tot unitar.

Incurajeaza cooperarea, rezolvarea coflictelor si coordonarea activitatilor strategice.

Dezavantajele unei structuri matriceale sunt:

Relatii ierarhice si functionale foarte complexe.

Dificultatea mentinerii balantei intre doua sau mai multe linii de autoritate.

Posibilitatea aparitiei conflictelor intre managerii diferitelor linii de autoritate.

Posibilitatea aparitiei unor decizii contradictorii.

Personalitatea managerilor poate avea un rol prioritar, in raport cu importanta obiectivelor strategice.

In S.C."MONTAJ-KEY" S.A. in ceea ce priveste stilurile de conducere acestea sunt cele prin obiective si prin bugete,fiecare manager de segment, zona de afaceri, departament, avand permanent ca instrument de lucru obiectivele diviziunii pe care o conduce, cat si bugetele alocate lor.

Managementul prin obiective se regaseste in lista obiectivelor si calendarele de termen.

Managementul prin bugete este concretizat la elaborarea, realizarea si urmarirea bugetelor de venituri si cheltuieli.

In cadrul S.C."MONTAJ-KEY" S.A este realizat un management eficient datorita faptului ca personalul de executie este folosit pe posturile si pentru activitatile in care au calificarea, este corelat nivelul de calificare cu gradul de complexitate al activitatii, exista coordonare intre intensitatea normala a muncii si consumul efectiv de energie, timpul este folosit in scop productiv si este atrasa dupa sine prin exemplu personal cresterea personalului in tot ceea ce face.

Managerii S.C."MONTAJ-KEY" S.A. sunt de nivel superior deoarece au capacitatea de a prevedea impactul factorilor de mediu si de a decide in acord cu cerintele pietei; sprijinesc activitatile de cercetare - dezvotare in vederea elaborarii de strategii si politici eficiente; coordoneaza foarte bine in timp si spatiu activitatile firmei lasand subordonatilor libertate de actiune pentru a-si pune in valoare competentele; sunt interesati de nevoile si dorintele angajatilor; asigurarea unei structuri organizatorice adecvate obiectivelor stabilite; stimuleaza si antreneaza personalul pentru gasirea solutiilor eficiente.

Managerii superiori iau in consideratie toate oportunitatile, amenintarile, cultiva relatiile interumane si stimuleaza spiritul salariatilor.

Managementul modern este obligat sa tina seama din ce in ce mai mult de o functiune a sa si anume de prognoza: care constituie un suport pentru activitatile de planificare, cu rolul de a investiga viitorul si a deduce evolutia din domeniul cererilor pietei, tehnologiei, financiar, social, politic.

Ca modalitati de amplificare a eficientei muncii managerilor se poate evidentia:

Programarea muncii managerilor prin folosirea anumitor reguli si a unor grafice de munca care sa solutioneze contradictia intre multitudinea obiectivelor si sarcinilor de realizat si posibilitatile personalului.

Perfectionarea raporturilor manageri-subordonati.

Folosirea colaboratorilor moderni ai managerului

Utillizarea eficace a secretariatului si modernizarea instrumentului managerial.

CAP.8 Activitatea de birotica si secretariat a firmei

8.1.Organizarea activitatii de secretariat a firmei

Secretariatul are patru functii:

Functia de asistare directa a managerului

Functia de legatura si 'filtru' pentru solicitarile de contacte directe si audiente, apeluri telefonice

Functia de tratare a informatiilor si documentelor

Functia de reprezentare.

Secretariatul in cadrul S.C.'MONTAJ-KEY'S.A. are urmatoarele atributii:

Organizeaza fisierele si le actualizeaza

Redacteaza materiale de corespondenta

Traduce unele materiale

Organizeaza sedinte

Consemneaza programele de sarcini, actualizeaza agenda de lucru a managerului

Supravegheaza desfasurarea anumitor lucrari si informeaza conducatorii asupra abaterilor constatate

Anunta scadentele

Gestioneaza obiectele de inventar pe care le are in grija

Asigura securitatea lucrarilor

Tine evidenta apelurilor telefonice atat in prezenta, cat si in abenta conducatorului si il informeaza despre ele

Pastreaza evidenta numelor, adreselor si numerelor telefonice ale persoanelor, unitatilor cu care managerul are legaturi

Primeste, inregistreaza, distribuie si primeste semnaturi de primire si expediere a corespondentei

Claseaza documentele si le tine evidenta

Primeste persoane din afara si le indruma spre persoanele competente din firma

Serveste cafeaua, diverse bauturi, pune la dispozitie materialele de lecturat in cazul asteptarii inceperii sedintei.

8.2.Proceduri de prelucrare, stocare a documentelor si corespondentei

Documentele intreprinderii se tin in arhive. Documentele de hartie sunt aranjate in dosare simple, cu sina, dosare suspendate.

Documentele informatice sunt aranjate in directoare si fisiere prevazute si puse la dispozitie de software-uri. Ele sunt stocate pe hard disc si copiate pe dischete si sunt denumite si aranjate cu rigurozitate.

Documentele sunt aranjate in dosare pe teme, contracte si persoane si sunt clasate in ordine alfabetica pentru a avea usurinta in cautare.

8.3.Echipamente si programe de birotica utilizate in cadrul firmei

S.C."MONTAJ-KEY" S.A. dispune de un compartiment de informatica (Oficiul de calcul) unde se realizeaza urmatoarele aplicatii informatice: program pentru calculul salariilor, pentru stocurile de materiale si produse finite, pentru stocurile de obiecte de inventar, program pentru evidenta partenerilor, a comenzilor, program pentru determinarea consumurilor specifice etc.

Dotarea cu tehnica de calcul a Oficiului de calcul este compusa din: 15 calculatoare si 10 imprimante.

Compartimentul de promovare a productiei dispune de 8 calculatoare si 5 imprimante.

Compatimentul de desfacere si aprovizionare are in dotare 10 calculatoare si 6 imprimante.

Compartimentul financiar dispune de 8 calculatoare, 5 imprimante, iar compartimentul contabil dispune de 10 calculatoare si 8 imprimante.

Compatimentul import-export are in dotare 3 calculatoare si 2 imprimante, firma dispune si de un xerox.

Calculatoarele din dotarea S.C."MONTAJ-KEY"S.A. sunt calculatoare Pentium, compatibile IBM etc.

Toate calculatoarele din dotarea S.C."MONTAJ-KEY"S.A. sunt conectate la Internet ceea ce facilliteaza accesul rapid la informatiile curente.

Dupa cum se poate observa S.C."MONTAJ-KEY"S.A. are un sistem de calcul perfectionat care permite, alaturi de forta de munca si cooperarea personalului cu conducerea firmei, realizarea obiectivelor la standarde superioare.

Pentru a fi competitivi, intr-o economie din ce in ce mai internationalizata, va fi necesar sa accelereze masurile de transformare a societatii avand in vedere urmatoarele:

Cresterea profitului prin diminuarea cheltuielilor, in special a celor financiare si exceptionale.

Cresterea productivitatii muncii prin modernizarea activelor si ridicarea nivelului profisional al angajatilor.

Restructurarea activelor si clasificarea drepturilor de proprietate asupra terenurilor si exploatarea acestora cu eficienta.

Dezvotarea continua a sistemului informatic.

Cresterea activitatii exportului.

Transformarea angajatilor in intreprinzatori cu initiativa si atitudine de proprietari, cu mentalitate noua fata de munca.

o      

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate