Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» CONDUCEREA INTREPRINDERII ȘI DEZVOLTAREA DURABILA


CONDUCEREA INTREPRINDERII ȘI DEZVOLTAREA DURABILA


CONDUCEREA INTREPRINDERII ȘI DEZVOLTAREA DURABILA

Incercam aici sa observam in ce masura structurile de guvernare pot fi purtatoare de preocupari de dezvoltare durabila. Pentru a reuși, am reținut cinci criterii. Primele doua urmaresc sa asigure o buna guvernare la punctul de plecare. Celelalte trei au legatura directa cu o concepție largita a conducerii, care se alatura componentei sociale (cautarea dreptații și egalitații sociale) inerente conceptului dezvoltarii durabile: (reprezentativitatea femeilor și membrilor comunitații in cadrul consiliului, existența unui comitet de mediu și de sanatate și siguranța a lucrului.Proporția administratorilor independenți in cadrul consiliului de administrație

Despre administratorii externi independenți (fara afilieri) se considera in general ca garanteaza maximizarea valorii intreprinderii, deoarece interesele lor sunt identice cu cele ale acționarilor (Rosenstein și Wyatt, 1990). Totuși nu pare sa existe nici o legatura intre independența consiliului de administrație și performanța intreprinderii (Dalton, Daily, Johnson, Ellstrand, 1999) Agrawal, Knoeber, 1996). Conform lui Klein (1998), daca se reduce sau se marește numarul de administratori neafiliați nu are nici o influența asupra performanței intreprinderii. De la inceputul anilor șaptezeci, se va remarca in Statele Unite o puternica tendința a consiliilor de administrație de a fi compuse in proporție de peste 60% din administratori independenți (Heindrick & Struggles, 1981).

2 Separarea/fuziunea rolurilor de PREȘEDINTE DIRECTOR GENERAL și de președinte al Consiliului de Administrație

Dualitatea funcțiilor (PDG și președinte al consiliului de administrație) reprezinta de asemenea subiectul a numeroase studii. Dupa Boyd (1995), este caracterul anxiogen al mediului (social, economic, politic, cultural), cu alte cuvinte faptul ca este creator mai mult sau mai puțin de incertitudine pentru dezvoltarea intreprinderii care determina necesitatea de a avea sau nu o dualitate de roluri. Astfel, intr-un mediu securitar, separarea rolurilor ar fi preferabila, in timp ce intr-un mediu anxiogen, ar trebui sa se opteze pentru cumulul funcțiilor (Boyd, 1995). Nu pare sa existe totuși nici o legatura intre separarea sau fuziunea rolurilor pe de o parte, și performanța intreprinderii pe de alta parte (Brickley, Coles, Jarrett: 1997, Daily, Dalton, 1997, Balinga, Moyer, Rao, 1996). Unii considera ca un consiliu de administrație compus in majoritate din administratori independenți va reprezenta o contrapondere pentru fuziunea funcțiilor de PDG și Director al Consiliului. Totuși nimic nu pare sa poata garanta posibilitatea unei asemenea legaturi. Administratorii independenți majoritari intr-un consiliu ar trebui in mod normal sa fie aliniați la interesele acționarilor, astfel incat sa-l poata controla pe PDG care este in același timp președintele consiliului, daca deciziile pe care le ia sau ar vrea sa le ia par sa demonstreze inradacinarea. Dar, existența unei majoritați de membri independenți nu garanteaza ca astfel se vor desfașura lucrurile. Comportamentul de aliniere la interesele acționarilor nu decurge automat din a fi un administrator independent. Din contra, am putea sa credem ca atunci cand apare o fuziune de roluri, tocmai atunci administratorii independenți vor exercita cel mai puternic rol de supraveghere și de control al conducerii.

3 Proporția medie de femei in consiliu

Conform 2005 Catalyst Census, printre intreprinderile avand femei in consiliile de administrație, o mare parte nu are decat o singura femeie in consiliul de administraței (52,8%). Trebuie reținut ca 25,8% dintre intreprinderi au mai mult de o femeie in consiliile de administrație. Studiul in cauza nu menționeaza proporția femeilor in cadrul consiliilor1. Daca consideram ca un fapt de la sine ințeles ca aceasta medie (sau mediana) este cea catre care ar trebui sa tinda in mod optim intreprinderile și aplicam procentele menționate mai sus la numarul mediu de membri in consiliile de administrație din 1997 pana in 2005 in eșantion, am fi obținut ca rezultat ca o femeie din 12 (8,3%), este rezultatul mediu așteptat, deoarece Catalyst Census 2005, afirma ca este cazul in 52,8% din intreprinderile canadiene.

Cele 500 de intreprinderi care constituie eșantionul sunt, in mare parte, firme cotate la bursa (244) sau firme cu forma de proprietate privata (204). Vom regasi, intr-o proporție mai mica, Societați ale Coroanei (44), și cateva cooperative. Pentru mai multe detalii, a se vedea: The 2005 Catalyst Census of Women Board Directors of the FP 500, New York, Catalyst, 2006.

4 Proporția medie a reprezentanților comunitații in consiliu

Nici un studiu canadian nu permite studierea situației acestei reprezentativitați a comunitaților in cadrul consiliilor de administrație. Aceeași motivație de reprezentativitate și egalitate se afla in spatele acestui criteriu.

5 Existența unui comitet de sanatate și siguranța a lucrului și/sau a mediului

Existența unui asemenea comitet este interpretata ca un indicator al importanței pe care o atribuie intreprinderea dezvoltarii durabile. Daca acest comitet exista de cel puțin trei ani, vom ințelege ușor ca consiliul de administrație acorda o atenție susținuta chestiunilor de mediu și problemelor legate de sanatate și siguranța muncii.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate