Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» CULTURA SI CLIMAT ORGANIZATIONAL: ASEMANARI SI DIFERENTE


CULTURA SI CLIMAT ORGANIZATIONAL: ASEMANARI SI DIFERENTE


CULTURA SI CLIMAT ORGANIZATIONAL: ASEMANARI SI DIFERENTE

CUPRINSIntroducere

CAP.I - Scurta prezentare a culturii organizationale

CAP.II - Climatul organizational

CAP.III - Cultura si climat organizational : asemanari si diferente

Bibliografie

Introducere

Cultura organizationala reprezinta unul dintre conceptele importante care s-au afirmat relativ recent si au influentat intr-o maniera semnificativa modul de gandire si actiune al cercetatorilor , profesorilor si studentilor , a managerilor si intreprinzatorilor , a specialistilor din diverse organizatii , din toate zonele lumii .

Acest interes a crescut exponential , ca urmare a presiunilor venite din interiorul si exteriorul organizatiilor , presiuni ce solicitau o cunoastere mai buna si o amplificare a competitivitatii organizatiilor si componentilor acestora pentru a reusi sa supravietuiasca si sa se dezvolte in noile conditii .

Dezvoltarea conceptului de cultura organizationala a fost favorizata si de reconsiderarea majora a rolului pe care resursa umana il are in evolutia organizatiei .

Cultura organizationala este considerata a fi "forta" invizibila din spatele lucrurilor usor observabile si tangibile dintr-o firma , este energia sociala ce determina oamenii sa actioneze . Putem compara cultura organizationala a unei firme cu personalitatea unui individ , ce intruneste o serie de aspecte vizibile si mai putin vizibile , dar care furnizeaza viziunea , sensul , directia si energia necesare pentru evolutie .

CAP.I SCURTA PREZENTARE A CULTURII ORGANIZATIONALE

Cultura organizationala a fost studiata cu insistenta de psihologia organizationala , ca posibil remediu universal si cu valente de ultim factor explicativ al unui mare numar de fenomene , procese si continuturi asupra carora psihologia clasica nu a reusit sa ofere o viziune standardizata .

Conceptul de "cultura organizationala" are o istorie relative recenta si s-a bucurat de success in randul cercetatotorilor .

Prin cultura organizationala se intelege o structura , simultan explicita si implicita , de comportamente invatate si transmise prin simboluri si care constituie achizitii distincte ale grupurilor umane respective .

Potrivit lui N. Oliver si J. Lowe , "cultura organizationala consta intr-un set de credinte impartasite de cea mai mare parte a personalului unei organizatii , referitoare la cum oamenii ar trebui sa se comporte in procesul muncii si la cele mai importante scopuri si sarcini de realizat" .

Sintetizand , putem defini cultura organizationala ca fiind ansamblul valorilor , credintelor , aspiratiilor , asteptarilor si comportamentelor conturate in decursul timpului , in fiecare organizatie , care predomina in cadrul sau si-i conditioneaza direct si indirect functionalitaeea si performantele .

Williams , Dobson si Walters structureaza elementele culturii organizationale pe trei niveluri :

nivelul credintelor si convingerilor ;

nivelul valorilor si atitudinilor;

nivelul comportamentului individual si de grup .

O abordare diferita este cea a lui D.Roberts care decide in cadrul culturii organizationale alte trei niveluri :

- nivelul exterior , de suprafata ;

- nivelul secund ;

- nivelul tertiar sau profound.

CAP II  CLIMATUL ORGANIZATIONAL

Abordarea problematicii climatului organizational din perspectiva dezvoltarii organizationale nu reprezinta o moda , ci o necessitate menita a clarifica dubla determinare dintre cele doua paliere . Discutiile legate de rolul climatului organizational in buna desfasurare a activitatii la nivelul unei organizatii se regasesc in diferite forme si au aparut pe fondul reasezarii organizatiilor - indiferent de natura lor , atat la nivel structural cat si functional pe principii pragmatice .

M. Vlasceanu (2003) vorbeste de mediu organizational , definindu-l intr-o acceptiune mai larga ca un ansamblu de "lucruri , persoane , conditii sau influente care interfereaza cu functionarea sa" , remarcand totodata atat complexitatea definirii mediului organizational , cat si existenta unei game variate de mediu (economic , social , politic , juridic , cultural , natural etc.) .

Organizatiile sunt creeatoare de climat organizational numai in masura in care schimbarile aparute la nivel social , economic , politic determina revizuirea traseului acelei organizatii , a scopului fundamental al acesteia , integrarea in posibile retele organizationale .

Cultura organizationala reiese din dinamica relatiei dintre organizatie si mediu. Prin urmare , climatul si cultura organizationala sunt doua concepte distincte , aflate intr-un raport de interdependenta . Cultura organizationala determina climatul , aceasta reprezentand sustine E. Paun dimensiunea dominant obiectiva , in timp ce climatul organizational este puuternic amprentat subiectiv , el ingloband semnificatiile pe care individual le atribuie celor cu care relationeaza .

Indiferent de perspective de analiza a mediului unei organizatii - ca variabila a mediului general sau ca dimensiune de sine statatoare - , aceasta detine caracteristici care explica atat comportamentul indiviziilor , cat si succesul sau insuccesul unei organizatii . Astfel , cei patru indicatori de caracterizare a mediului unei organizatii sunt:

- Predictibilitatea (ofera o imagine a modului in care va evolua o organizatie)

- Diversitatea factorilor de mediu care influenteaza functionarea unei organizatii)

- Orientarea mediului fata de organizatie

-Stabilitatea

CAP.III  CULTURA SI CLIMATUL ORGANIZATIONAL: ASEMANARI SI DIFERENTE

Exista o serie de dezbateri cu privire la diferentele dintre cele doua concepte: sunt elemente diferite sau se refera la aceleasi aspecte , cei doi termini avand doar numele diferit? .

Denison considera ca intre cele doua concepte exista doar o diferenta din punctul de vedere al perspectivei din care sunt ele private decat de substanta . Asemanarile dintre cele doua concepte includ :

un contract social definit in mod colectiv ce se creeaza in timp , pe masura ce organizatia se lupta cu probleme de adaptare externa si integrare interna ;

contextual social apare ca rezultat al interactiunii dintre indivizii ce formeaza grupul respectiv ;

natura "multi-etajata" a fiecarui fenomen ;

natura globala , holistica a acestora .

Hofstede , Ohais , Sanders si Neuijden , intr-o analiza empirica asupra organizatiei , considera ca elementele cele mai distinctive ale culturii organizationale rezida in practicile organizationale asa cum sunt percepute de catre membrii firmei .

Alti specialisti considera cultura ca fiind influentata de climatul organizational care , in schimb , modeleaza perceptiile individuale si ca exista o interdependenta pronuntata intre ele .

O modalitate de sesizare a valorilor organizatiei se poate realiza si prin intermediul perceptilor acelora care au nevoie sa identifice si sa inteleaga forta valorilor din propria viata atat la nivel professional , cat si personal . Acestea se reflecta in climatul organizational ca parte a culturii organizationale . Climatul organizational este un rezultat al perceptiilor salariatilor ce exercita o influenta majora asupra comportamentului acestora intr-o perioada de timp data . El reprezinta atat o interpretare individuala cat si colectiva a culturii firmei , o translatare in termini operationali a implicatilor generate de valorile culturale . In climatul organizatiei se regasesc multe din perspectivele morale ale salariatilor , precum elemente religioase , ideologii sociale , traditii etc .

Managerii sunt implicati in aceste fenomene organizationale la fel ca toti ceilalti salariati . Mai mult decat atat , deoarece ei detin pozitii privilegiate de putere , ei sunt printre "actorii" principali ce influenteaza creearea unui anumit climat organizational.Elementele mentionate sunt de natura sa creeze o presiune permanenta atat pentru manageri cat si pentru salariati .

Intr-o cercetare desfasurata in 1980 , managerii au fost intervievati cu privire la faptul " daca ei simt ca uneori trebuie sa faca compromisuri , sa se abata de la principiile personale pentru a satisface asteptarile si cerintele organizatiei " . Raspunsurile au fost diferite , in functie de pozitia ocupata in ierarhia manageriala , presiunea exercitata fiind resimtita cel mai puternic la nivelul managerilor de nivel inferior ; zece ani mai tarziu presiunile au devenit foarte puternice la nivelul managerilor de nivel mediu si superior .

Managerii isi manifesta si transmit valorile prin intermeniul unor canale ce contin o serie de filtre . Aceste filtre includ valorile si normele societatii respective , elementele specifice ale culturii organizationale , climatul organizational si personalitatea fiecarui manager . Scopul acestor filtre este de a permite trecerea doar a elementelor considerate a fi importante pentru supravietuirea si dezvoltarea firmei .

Climatul organizational este strans legat de modul de manifestare a culturii organizationale . Valorile manifestate modeleaza semnificativ starea de spirit a persoanei , impreuna cu evolutia economica a firmei . Uneori se poate observa ca intre diferitele categorii de salariati exista o uniformizare a nevoilor .

S-a constatat ca atunci cand managerii au fost solicitati sa rezolve cateva simulari manageriale privind etica in afaceri , acestia au realizat unele din cele mai mici scoruri , punand in prim plan performantele firmei . Acest lucru este insa diferit de situatia in care au fost solicitati sa raspunda vis-à-vis de comportamentul altor manageri de firma , caz in care preocuparea pentru problemele etice a aratat un nivel remarcabil mai mare .

Factorii ce genereaza diversitatea sunt atat interiori cat si exteriori membrilor organizatiei. Printre elementele ce genereaza diferentierea putem mentiona : trasaturile psihologice , perceptia asupra eticii , sex , varsta etc. Factorii contextulali determina modul si impactul manifestarii personalitatii salariatilor asupra climatului organizational .

Bibliografie

Gareth Morgan: Images of Organization.The Exclusive

Edition , Sage Publications , London .1998.

M. Vlasceanu Organizatii si comportament organizational

Ed. Polirom , Iasi , 2003.

M. Vlasceanu Organizatia : proiectare si schimbare , Ed.

Comunicare.ro 2005

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate