Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» DEZVOLTAREA DURABILA: UN CONCEPT SOCIO-ECONOMIC


DEZVOLTAREA DURABILA: UN CONCEPT SOCIO-ECONOMIC


DEZVOLTAREA DURABILA: UN CONCEPT SOCIO-ECONOMIC

Cu mult timp inainte ca dezvoltarea durabila sa devina o moda, inainte chiar de a deveni un concept definit, tatal meu, fratii mei impreuna cu mine puneam in practica dezvoltarea durabila.

Daca am inceput sa investim, la mijlocul anilor cincizeci, in recuperare si reciclare, acest lucru s-a intamplat din necesitate. Trebuia in mod imperativ sa gasim un mijloc de a face mai mult folosind mai putin, chiar daca, contrar situatiei actuale, colectarea deseurilor nu era deloc glorioasa. Si daca, in consecinta, am impartit beneficiile cu angajatii nostri si comunitatile acestora, acest lucru era pur si simplu expresia valorilor familiale bine fixate la noi: impartirea si, mai ales, respectul.Am putut constata rapid avantajele suplimentare pe care le puteam avea ca intreprindere din aplicarea acestui principiu de economie si gestiune si binefacerile generate pentru intreaga comunitate. Reputatia companiei Cascades este legata in mare parte de aceasta valoare adaugata care constituie baza tuturor actiunilor noastre si care ne permite sa ne distantam.

Respectul fata de mediu

Tatal nostru, Antonio, avea un simt innascut al reciclarii: recupera, transforma, reutiliza. "Acest lucru e inca bun, sigur putem face ceva cu acest lucru", spunea referindu-se la lucruri pe care altcineva le-ar fi considerat deseuri. El a fost cel care ne-a invatat sa gandim altfel si sa indraznim sa actionam in mod diferit. "Nimic nu se pierde, nimic nu se creeaza, totul se transforma", ii placea sa repete.

Astfel, "crearea noului utilizand vechiul" a devenit un modus operandi pentru noi, deviza noastra, apoi marca noastra comerciala. Cascades este in prezent principala utilizatoare de fibre reciclate din Canada si a noua ca importanta la nivel mondial, cu aproximativ trei sferturi din materia sa prima provenind din fibre reciclate.

Nu ne limitam doar la recuperarea acestei materii prime, si apoi la transformarea acesteia. Respingem principiile recuperarii pentru a le extinde asupra deseurilor produse prin procedeele de fabricare. Astfel, reziduurile devin ingrasaminte, iar resturile de lemn sursa de energie.

Pentru noi, mizele ecologice ocupa un loc la fel de important ca si chestiunile majore financiare si strategice: totul se leaga. In consecinta, toate unitatile de exploatare ale Cascades sunt in situatia de a stabili norme exigente vizand la o utilizare maxima a materiei reciclate, economisirea apei, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, revalorificarea deseurilor si randamentul energetic. Iar centrul nostru de cercetare si dezvoltare, cel mai mare de acest tip din Canada, este in permanenta in cautarea unor noi abordari vizand la purificarea procedeelor de fabricare.

Prin mentinerea unui astfel de angajament pentru reducerea influentei noastre ecologice, beneficiem in prezent de entuziasmul consumatorilor pentru produse care respecta mediul. In plus, acest angajament serios si permanent face obiectul unei recunostinte si aprecieri foarte favorabile a comunitatii, pe langa faptul ca este o sursa suplimentara de motivare pentru angajati.

Respectul fata de angajatii nostri

Prima valoare corporativa, in cadrul Cascades, este respectul fata de fiintele umane. Angajatii nostri se afla in centrul succesului companiei. Cascades este o companie cu dimensiune umana in cadrul careia angajatii si conducatorii sunt parteneri, colaboratori in cautarea de solutii, in inovare, pentru atingerea unui obiectiv comun.

Filozofia corporativa a companiei Cascades privilegiaza comunicarea deschisa, impartasirea informatiei, ascultarea si explorarea ideilor fiecaruia. Stilul nostru de administrare solicita simtul raspunderii individului, face apel la angajamentul acestuia, valorifica realizarile.

La noi, usile raman mereu deschise, ceea ce favorizeaza simplicitatea si transparenta raporturilor interpersonale, spre deosebire de o structura ierarhica apasatoare.

Ne preocupam de crearea unui spirit de apartenenta puternic si ameliorarea in permanenta a conditiilor, mediilor si instrumentelor de lucru ale angajatilor nostri, in afara de faptul ca le oferim posibilitatea de a accepta provocari stimulante.

In plus mizam pe participarea directa la profit a angajatilor, permitandu-le acestora sa participe la beneficii. Impartirea profiturilor este una din valorile fundamentale mostenite de la tatal nostru, sindicalist si membru al partidului de credit social, care credea in redistribuirea bogatiei. Dispuneam de foarte putine mijloace la inceput. Astfel, pentru a compensa salariile modeste am introdus aceasta impartire. Formula temporara a cunoscut un asemenea succes incat am adoptat-o permanent, chiar si dupa majorarea salariilor.

Astfel, am ajuns sa redistribuim milioane, an dupa an. Cascades a dovedit ca aceasta practica poate contribui in aceeasi masura la profituri ca si o administrare financiara solida: respectul si impartirea favorizeaza apartenenta si simtul raspunderii.

Respectul fata de comunitati

Insesi aceasta aversiune fata de egoism ne determina sa ne preocupam de prosperitatea tuturor comunitatilor in care societatea isi exercita activitatile.

Astfel, in acelasi mod in care se implica pentru succesul companiei, angajatii nostri se mobilizeaza si pentru semenii lor.

Acordam prioritate anumitor sectoare de interventie: protejarea mediului, desigur, deoarece aceasta reprezinta un mod de a trai care da sens tuturor actiunilor noastre; sportul amator, pentru a pune in evidenta excelenta; dezvoltarea sociala si comunitara pentru ca ne impresioneaza situatia celor mai putin privilegiati; si educatia deoarece dorim sa contribuim la dezvoltarea echipei care ne va inlocui.

O etica a respectului

Cascades este, asadar, mai mult decat o mare companie. Cascades inseamna oameni, femei si barbati care impartasesc o viziune, o filozofie. Aceasta filozofie a fost cheia principala a succesului nostru pana acum si ramane cea mai sigura garantie a reusitei noastre viitoare. Aceasta se sprijina pe cea mai solida dintre fundamente: respectul.

In 2004, Cascades s-a echipat cu un cod de etica ce se aplica pentru toti conducatorii si angajatii. Acest cod stabileste principii clare in materie de drepturi, solutionare a conflictelor, respect fata de mediu si responsabilitate sociala. Din nou, un singur cuvant este suficient: respect.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate