Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
» PORTOFOLIU M.E.S.P.A.S.


PORTOFOLIU M.E.S.P.A.S.


UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV

FACULTATEA DE DREPT SI SOCIOLOGIE

SPECIALIZAREA ASISTENTA SOCIALAPORTOFOLIU

M.E.S.P.A.S.

Tema 1.

Enumerati abilitatile necesare unui asistent social si, respectiv, pe cele ale unui manager eficace intr-o institutie de asistenta sociala. Comparati cele doua liste. Ce asemanari si deosebiri ati constatat?

Putem spune ca abilitatile necesare ale unui asistent social sunt

Ø      abilitati individuale - ce apartin asistentului social ca si persoana si anume : de a asculta , de a raspunde , de a comunica , de a clarifica , de a accepta, de a critica , de a confrunta , de a intelege.

Ø      abilitati de natura metodologic - profesionala : de a identifica o problema , de a evalua trebuinte , de a investiga , de a prelucra informatii , de a planifica activitatile , de a lucra in echipa , de a cerceta intr-o maniera stiintifica , de a conduce un caz.

Pe cand abilitatile necesare ale unui manager sunt

Ø      abilitatile conceptuale - aceasta permite managerului sa inteleaga cum se completeaza functiile organizatiei una pe alta.,cum se relationezaza organizatia cu mediul extern , si cum anumite schimbari intr-o parte a organizatiei afecteaza celelalte parti; abilitatile conceptuale sunt necesare , la formularea viziunii a planificarii strategice si asigura abilitatea de a vedea interrelatiile dintre dinamica diferitelor parti, ale organizatiei.

Ø      abilitatile tehnice - constau in cunostinte si in abilitatea de a folosi , procese, practici , tehnici si instrumente ale unei arii speciale de responsbilitate;managerii au nevoie de aceste abilitati tehnice , pentru a fi in stare sa indeplineasca indatoririle posturilor angajatilor pe care ii supervizeaza; aceste abilitati , sunt necesare pentru manageri sa le detina , deoarece cu ajutorul lor , managerii pot fi crezuti.

Ø      abilitatile umane - sunt cele mai importante , fiind de fapt abilitati psihologice care iti permit sa interactionezi cu succes cu alti oameni. Managerii care detin bune abilitati umane si isi hranesc psihologic angajatii realizeaza scopurile organizatiei mai repede si intr-un mod mai armonios.

Asemanari : Angajatii se simt liberi sa semnalizeze diferentele organizationale cand

ele apar, si au un spirit optimist in rezolvarea lor. In ambele categorii, luarea deciziilor este determinata de aptitudini,responsabilitate, ritm si cerinte pentru dezvoltarea profesionala si manageriala,munca este efectuata in echipa in domeniul planificarii, performantei si disciplinei, precum si asumarea in comun de responsabilitati. Perfectionarea si invatarea se desfasoara la locul de munca si se bazeaza pe vointa de a dezvolta continuu organizatia respectiva.

Deosebiri: Existenta abilitatilor , ale unui manager social, se datoreaza faptului ca acesta , actioneaza intr-un mediu in care primordiala , este concurenta. Insa in fiecare dintre aceste doua categorii.

In asistenta sociala natura serviciilor sociale implica relatii intre oameni. Asistenta sociala este o ca o "afacere cu oameni" in care indivizi reprezentati de asistentii sociali deservesc alti indivizi reprezentati de clienti, beneficiari. Clientii evalueaza asistentii sociali nu numai dupa nivelul pregatirii profesionale si a titlurilor stiintifice obtinute ci mai ales dupa comportamentul acestuia si personalul asociat.

Ø      Tema 2 Care sunt, din punctul vostru de vedere, calitatile necesare unui manager intr-o organizatie de asistenta sociala?

Managementul este o arta care necesita atat calitati innascute cat si stiinta.

Ø      Asadar este o stiinta deoarece include descrierea, analiza, interpretarea si anticiparea comportarii umane si a factorilor organizationali, avand ca ultim scop realizarea misiunii organizatiei.

Ø      Precum este, de asemenea, si o arta pentru ca domeniul sau il reprezinta aplicarea cunoasterii, multiplicitatea si varietatea comportamentului uman, toate acestea avand consecinte neprevazute.

Managementul reprezinta , un proces , sau o serie de activitati , care sunt continue si se relationeaza intre ele,concentrandu-se in realizarea de scopuri organizationale,lucrand cu oamenii.

Calitatile necesare ale unui manager intr-o organizatie de asistenta sociala sunt:

Ø      Sa posede aptitudini de stabilire si mentinere a relatiilor adecvate si eficace cu sistemul client

Ø      Sa detina cunostintele si abilittile necesare procesuluii de asistenta sociala;

Ø      Sa aiba abilitati de planificare a programelor sociale;

Ø      Sa posede cunostinte si abilitati de de utilizare a informatiei, de monmitorizare si evaluare a rezultatelor;

Ø      Sa cunoasca rolul si si modul de functionare a organizatiilor, institutiilor de asistenta si protectie sociala: obiective , politici , proceduri;

Ø      Sa cunoasca importanta si functiile supervizarii.

Tema 3 :

  1. Ganditi-va la o organizatie de asistenta sociala pe care o cunoasteti

- Este bine condusa si administrata?

- Care dintre functiile managementului sunt bine indeplinite?

- Cum ar putea fi imbunatatita eficacitatea ei?

Am ales,spre exemplificare,ca si organizatie de asistenta sociala , Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului

DGASPC din Brasov are rolul de a asigura, la nivel judetean, aplicarea politicilor si strategiilor de asistenta sociala in domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, precum si a oricaror persoane aflate in nevoie. Institutia s-a format in baza HG 1434/2004, prin unirea Directiei Generale de Protectia Drepturilor Copilului Brasov si a Directiei Judetene de Asistenta Sociala Brasov, fostul Inspectorat Teritorial de Stat pentru Persoane cu Handicap. Este o organizatie care este foarte bine condusa si administrata , si care isi indeplineste foarte bine obiectivele propuse. In vederea realizarii atributiilor prevazute de HG 1434/2004, DGASPC indeplineste, in principal, urmatoarele functii:

Ø      de strategie, prin care asigura elaborarea strategiei de asistenta sociala, a planului de asistenta sociala pentru prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, precum si a programelor de actiune antisaracie, pe care le supune spre aprobare Consiliului Judetean;

Ø      de coordonare a activitatilor de asistenta sociala si protectie a copilului la nivelul judetului

Ø      de administrare a fondurilor pe care le are la dispozitie; de colaborare cu serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si institutiilor care au responsabilitati in domeniul asistentei sociale cu serviciile publice locale de asistenta sociala, precum si cu reprezentantii societatii civile care desfasoara activitati in domeniu;

Ø      de executie, prin asigurarea mijloacelor umane, materiale si financiare necesare pentru implementarea strategiilor cu privire la actiunile antisaracie, prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, precum si pentru solutionarea urgentelor sociale individuale si colective la nivelul judetului;

Ø      de reprezentare a consiliului judetean, pe plan intern si extern, in domeniul asistentei sociale si protectiei copilului.

Putem considera ca , functia de cercetare, de dezvoltare este cea mai bine indeplinita de catre organizatie, aceasta reprezintand ansamblul activitatilor care se desfasoara in cadrul organizatiei pentru realizarea obiectivelor din domeniului producerii de idei noi si transformarea lor in inovatii utile precum si servicii noi, programe speciale noi, metodologii sau tehnologii noi, dezvoltare prin investitii, dezvoltare prin strangere de fonduri, metode noi de organizare.

Tema 4

  1. De ce este importanta planificarea in managementul serviciilor sociale?

Planificarea reprezinta un element determinant intr-o organizatie. Cu ajutorul planificarii se stabileste scopurile organizatiei sau institutiei si in cadrul ei, se iau decizii cu privire la metodele ce trebuiesc urmate in vederea realizarii lor.

O planificare eficienta este realizata dupa urmatorii pasi:

Ø      Dezvoltarea prognozelor si a premiselor de baza ale planificarii

Ø      Definirea obiectivelor specifice

Ø      Dezvoltarea alternativelor

Ø      Alegerea unui curs al actiunii.

Planificarea intr-o organizatie este de doua feluri :

Ø      Strategica care include o planificare pentru scopurile pe termen lung , politici si planuri de viitor;

Ø      Operationala, relationata cu planurile pe termen scurt , vizand implementarea facilitatilor planului pe termen scurt.

In procesul de planificare se realizeaza o serie de sarcini cum sunt:

Colectarea datelor , identificarea resurselor umane si materiale , evaluarea situatiei de rezolvat , stabilirea scopurilor specifice,dezvoltarea obiectivelor,politicilor si standardelor , instituirea unui buget,stabilirea priooritatilor , determinarea procedurilor, dezvoltarea planurilor de actiunu alternative , alegerea unui plan de activitate , comunirea cu toti oamenii implicati.

De fapt o planificare bine realizata este foarte importanta ,deoarece toate celelalte functii ale managementului depind de planificare.

2.Ce sunt obiectivele organizatiei si cum se raporteaza la scopul organizatiei?

Organizarea reprezinta un proces complex, dinamic si flexibil de selectare si

grupare a activitatilor pentru atingerea unor obiective comune. Organizarea are ca scop crearea unei structuri adecvate pentru organizatie in asa fel incat aceasta sa isi poata atinge obiectivele stabilite prin planificare. Scopurile unei organizatii se refera la finalitati,la una sau mai multe faze viitoare care trebuie atinse, pentru care organizatia a fost infiintata.Scopul este definit ca fiind un rezultat final, o tinta pe care organizatia doreste sa o atinga. Obiectivele organizatiei trebuie sa asigure traducerea in practica a scopului general, operationalizarea lui pe domenii de activitate, care sa faca posibila atat asumarea responsabila de catre membrii organizatiei a scopului general, cat si actiunea convergenta a acestora pentru indeplinirea fiecarui obiectiv in parte.

Tema 5

Dati exemple de organizatii sau institutii unde asistentul social are autoritate

de linie si respectiv auxiliara.

Organizatiile in care asistentul social poate ocupa o pozitie auxiliara,precum si autoritara,

sunt institutiile de invatamant sau in institutiile medicale.

Spre exemplificare, in organizatiile de asistenta sociala putem intalni:

- pozitii de linie: director, director adjunct, sef serviciu, supervizor, inspector de specialitate, asistent social:exemplu - Directorul Executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov ( DGASPC Brasov ) are autoritate directa, in timp ce consilierul familial are o autoritate auxiliara.

- pozitii auxiliare: terapeut ocupational, consilier familial, fizioterapeut: exemplu - Presedinte Executiv din cadrul Asociatiei Umanitar - Culturale Narnia, impreuna cu cei mai apropiati colaboratori ( Directorul de Programe si Directorul Economic) vor lucra la stabilirea obiectivelor, pe care ulterior toti membrii echipei vor trebui sa le cunoasca si sa le asimileze, astfel incat energiile sa fie mobilizate in acelasi sens.

  1. Identificati importanta structurii organizationale informale pentru

organizatie si specificati caracteristicile acesteia :

Structura organizationala informala este structura in care relatiile si interactiunile umane sunt spontane, se dezvolta in mod natural.

Structura organizationala are urmatoarele caracteristici:

Interactiuni si prietenii care " traverseaza " liniile de autoritate;

Relatiile si autoritatea nu sunt scrise, precizate, asa cum sunt relatiile din structura organizationala formala in organigrama;

Liniile de comunicare sunt directe, considerate ca " zvonuri " sau " barfe " ;

Structurile informale se formeaza inevitabil, iar managementul nu poate interveni in asemenea cazuri;

Sunt in general grupuri mici, care pot, insa, influenta comportamentul si performanta;

Structura organizationala informala poate avea atat consecinte pozitive, cat si consecinte negative pentru organizatie.

Structurile informale se pot forma fie ca grupuri de interese atunci cand membrii ei

impartasesc probleme, preocupari comune, fie ca grupuri de prietenie, in functie de afinitatile membrilor. Structurile organizationale informale satisfac, conform piramidei lui Maslow, anumite nevoi ale individului de afiliere, apartenenta de status si putere, pot promova valorile sociale importante pentru membrii grupului si actioneaza, in unele cazuri, pentru schimbarea sau modificarea structurii formale atunci cand membrii organizatiei nu sunt satisfacuti.

Tema 6

  1. Identificati avantajele si limitele planificarii resurselor.

Planificarea resurselor umane este in prezent, dupa cum mentioneza Jean-Pierre Schmitt, o practica manageriala obisnuita in multe dintre organizatii sau firme. Aceasta cu atat mai mult cu cat succesul pe termen lung al oricarei organizatii depinde, in cele din urma, de existenta oamenilor potriviti la locul potrivit si in momentul potrivit.

a)Avantaje ale planificarii resurselor

Fiind strans legata de planificarea organizationala permite o mai buna intelegere a influentelor strategiei globale a organizatiei asupra resurselor umane precum si a influentei activitatilor de personal asupra strategiei respective;

Permite anticiparea unor probleme de personal ce pot aparea;

Managerii au o imagine mai clara asupra dimensionarii resurselor umane si a deciziilor ce trebuie luate in acest domeniu, iar structura si repartizarea acestora asigura indeplinirea obiectivelor organizationale;

Permite utilizarea si dezvoltarea mai eficienta si mai echitabila a resurselor umane deoarece planificarea acestora trebuie sa preceada celelalte activitati de personal si influenteaza eficienta lor;

Resursele umane pot fi dezvoltate continuu, iar angajatii au mai multe sanse sa-si planifice cerintele individuale si sa participe la programe de pregatire sau de perfectionare;

Reduce fluctuatia de personal deoarece presupune elaborarea unor programe specifice de mentinere a personalului si de dezvoltare a carierei lor in organizatie;

Permite organizatiilor sa evite incertitudinile si riscurile, dezechilibrele sau disproportiile majore in ceea ce priveste personalul organizatiei;

Asigura mentinerea unei forte de munca flexibile si competitive care contribuie la capacitatea organizatiei de a reactiona la schimbare si a se adapta unui mediu incert, in continua schimbare;

Recrutarea si selectia personalului este mult mai eficienta deoarece nevoile de resurse umane sunt anticipate si identificate inainte ca personalul cerut sa fie solicitat.

b) Limite ale planificarii resurselor:

Printre dificultatile pe care le intampina organizatiile de asistenta sociala, in ceea ce priveste planificarea, putem intalni urmatoarele situatii:

- Organizatiile de asistenta sociala au scopuri neclare, vagi si dificil de masurat;

Exista valori conflictuale si conflicte intre valorile si asteptarile personalului care furnizeaza serviciile, datorita lipsei de specificitate a beneficiarului primar al organizatiilor de asistenta sociala ( beneficiarul, societatea, sponsorii programelor sociale, etc. ), acestea generand dificultati in stabilirea prioritatilor organizationale;

- Organizatiile de asistenta sociala sunt mai preocupate de mijloace, de procesul de ajutorare decat de rezultatele finale;

- Rezultatele organizatiilor de asistenta sociala sunt greu de masurat datorita formularii vagi, neclare a scopurilor si obiectivelor;

- Exista o conexiune foarte slaba intre eficacitatea organizatiei si alocarea resurselor, intrucat nu actioneaza pe o piata cu concurenta ridicata; astfel se pot lua unele decizii arbitrare, pe criterii politice sau de alt fel, pentru ca eficienta nu este un criteriu major in privinta alocarii resurselor in asistenta sociala ( Neamtu, 2001 ).

  1. Identificati strategii motivationale care pot fi utilizate pentru a creste

performanta si calitatea asistentilor sociali.

Cea mai dificila sarcina pe care o are de indeplinit un manager este aceea de a invata cum sa-si motiveze angajatii si, mai ales, cum sa-i tina motivati.Motivatia se refera atat la comunicare, lucrul in echipa, cultivarea scopurilor comune, cat si la cunoasterea si ajutorul reciproc in realizarea obiectivelor. Este vorba despre crearea unui loc de munca unde ne face placere sa mergem, deoarece ne ofera un sens, un sprijin, indrumare si oportunitati de dezvoltare. Motivatia este responsabilitatea tuturor managerilor, iar cel mai de pret bun al unei organizatii este reprezentat de oamenii aflati in subordinea acestora. Pentru ca aceasta sa functioneze corespunzator, nevoile personalului, care isi desfasoara activitatea in cadrul companiei, pot si trebuie indeplinite. Angajatii motivati, orientati catre dezvoltare sunt mai fericiti, mai implicati si mai productivi.

Ca si strategii motivationale putem enumera urmatoarele::

politici de compensatii si beneficii

sisteme de premiere si recompensare

campanii de fidelizare a angajatilor

politici de instruire si formare profesioanala

strategii inovative de management.

Tema 7.

  1. Alegeti o organizatie care ofera servicii de asistenta sociala si identificati

stilul de conducere practicat. Este benefic acest stil de conducere pentru organizatia respectiva?

Stilul de conducere reprezinta modalitatea, maniera in care liderul influenteaza si dirijeaza grupul spre atingerea scopurilor.

Am ales , spre exemplificare , « CENTRUL DE ZI SCUT » :

Acesta vine in intampinarea nevoilor adultilor cu probleme cronice de sanatate mintala (care nu necesita spitalizare) oferind suport si asistenta specializata in vederea egalizarii sanselor de participare la viata comunitara. Misiunea proiectului este de a sprijini persoanele cu dizabilitati psihice pentru a iesi din cadrul social stigmatizant, parcurgand impreuna drumul de la ignoranta, marginalizare si etichetare la acceptare si integrare.

Asociatia de Servicii Sociale Scut isi propune sa creeze, sa dezvolte si sa promoveze servicii comunitare adresate nevoilor grupurilor marginalizate sau cu risc de,marginalizare sociala (care sa se impuna ca modele de buna practica).

In cadrul acestui centru, stilul de conducere practicat este stilul activ, care dinamizeaza organizatia si mediul extern al acesteia pentru a obtine obiectivul propus.Managerul local se identifica, intr-o mare masura cu interesele persoanelor asistate.

  1. Identificati o problema sociala. Aplicati analiza SWOT pentru respectiva

problema si formulati solutia/solutiile posibile.

Problema sociala pe care ne vom axa este: SANATATE SI ASISTENTA MEDICALA:

Analiza SWOT:

- numarul de furnizori de servicii pe fiecare tip de asistenta medicala ;

- atu-uri de imagine : reputatia de centru medical de excelenta ;

- personal specializat din cadrul institutiilor,cu atributii in domeniul

sanatatii;

Puncte tari    - numar mare de ONG-uri active in domeniul sanatatii si in domeniul   

medico-social care pot fi utilizate ca sursa in programe de parteneriat.

- lipsa unui sistem unic informatic integrat;

- lipsa autonomiei reale,financiare si manageriale;

- incidenta mare a bolilor transmisibile si cronice;

- incidenta problemelor legate de lipsa de cunoastere a serviciilor legate

Puncte slabe de planificarea familiala;

- descentralizarea si acordarea unei autonomii reale autoritatilor cu

competente in sanatate si asistenta medicala;

- implementarea asigurarilor private de sanatate;

- efortul autoritatilor locale de a implementa un proiect de planificare

strategica;

Oportunitati

- descentralizarea si acordarea unei autonomii reale autoritatilor cu

competente in sanatate si asistenta medicala, poate avea si

consecinte mai putin benefice;

Amenintari - lipsa capacitatilor si abilitatilor manageriale la nivelul sistemului

de asigurari

Formularea de solutii posibile:

Ø      Crearea unei structuri suprainstitutionale a unei echipe interdisciplinare, la nivelul

judetului , municipiului, care sa includa atat institutiile guvernamentale abilitate in domeniul sanatatii , cat si organizatii non - guvernamentale active in domeniul sanatatii si in domeniul social.

Ø      Activitate de lobby in ceea ce priveste dezvoltarea unui sistem informatic integrat

al tuturor structurilor mentionate, care sa permita dezvoltarea capacitatii de analiza, prognoza si dezvoltare in domeniul sanatatii.

Ø      Activitate de lobby in ceea ce priveste acordarea autonomiei financiare a

institutiilor abilitate in domeniul sanatatii

Ø      Efectuarea unei analize comprehensive a starii de sanatate a populatiei din

municipiu si stabilirea prioritatilor si a obiectivelor.

Ø      Dezvoltare de proiecte si parteneriate in domeniul profilaxiei si cresteri gradului

de constientizare a populatiei cu privire la riscul aparitiei bolilor transmisibile si cronice.

o Parteneriat local pe programe de informare asupra factorilor de risc ai bolilor majore.

o Parteneriate locale/regionale cu tinte clare in ceea ce priveste reducerea morbiditatii in special pe bolile mari consumatoare de fonduri

Ø      Dezvoltarea de proiecte si parteneriate in domeniul planificarii familiale si

santatii.

Tema 8.

Realizati un eseu despre supervizarea in organizatiile de asistenta sociala din Romania

In organizatiile de asistenta sociala din Romania, cele mai intalnite tipuri de supervizare sunt: supervizarea individuala si supervizarea de grup.

In cadrul sedintelor de supervizare individuala se intalnesc doua persoane: supervizorul si supervizatul si se urmareste atingerea urmatoarelor obiective:

dezvoltarea capacitatii de a percepe si de a controla propriile sentimente si atitudini;

descoperirea punctelor tari si a punctelor slabe;

dezvoltarea capacitatii de a lucra pe baza unei planificari si reflectii critice;

analiza tendintelor de comportament;

prelucrarea imaginii de sine in aspecte relevante ale muncii profesionale, pentru ca aceasta sa devina mai compatibila cu realitatea.

In cadrul sedintelor de supervizare de grup se intalneste un supervizor si un grup de

aproximativ sase supervizati. Prin supervizarea de grup se urmareste atingerea urmatoarelor obiective:

constientizarea propriilor trairi, comportamente si efectele acestora asupra celorlalti;

descoperirea punctelor tari si a punctelor slabe;

dezvoltarea competentei sociale;

dezvoltarea capacitatii de comunicare in grup;

dezvoltarea capacitatii de a lucra in grup;

dezvoltarea capacitatii de a folosi constructiv propunerile si perceptia altora;

dezvoltarea capacitatii de a se confrunta constructiv cu alte pareri;

dezvoltarea capacitatii de analiza si rezolvare a problemelor.

Un alt tip de supervizare pe care il intalnim in Romania este supervizarea centrata pe problema.

Discutiile dintre supervizor si asistent social sunt dirijate spre intrebari care sa explice de ce clientul se afla intr-o anumita situatie, ce a determinat aparitia problemei, cum pot fi eliminate cauzele generatoare. In multe situatii ale practicii sociale cauzele sunt diverse si uneori dificil de identificat, deseori aceste cauze nu mai pot fi modificate si supervizarea are rolul de a sprijini asistentul social in identificarea solutiilor la situatiile prezente. Din acest punct de vedere, supervizarea este directionata spre identificarea efectelor problemei si a solutiilor pentru diminuarea acestora. Chiar daca supervizarea este centrata pe solutii, punctul de plecare al analizei il constituie tot problema.

2.In urma informatiilor obtinute la curs si parcurgerea bibliografiei, dezvoltati un stil de supervizare ideal pentru organizatiile de asistenta sociala.

Daca ne gandim la un stil de supervizare ideal atunci putem sa amintim de stilul democratic ( participativ ) care consta in aderarea personalului la scopul si obiectivele organizatiei, asumarea responsabilitatilor de catre subordonati; este o organizatie in care se promoveaza creativitatea si inovatia personalului. Acest stil de conducere este centrat pe grup, subordonatii participa la luarea deciziilor, fiind permisa o oarecare independenta, sentimentele subordonatilor sunt luate in considerare si rezultatele psihologice sunt de cooperare si participare.

Supervizarea participativa presupune :

- faciliteaza participarea;

- integreaza echipa;

- incurajeaza dialogul, asculta opinii;

- genereaza responsabilitati, stimuleaza increderea;

- deciziile sunt luate de catre echipa;

- permite dezvoltarea aptitudinilor;

- orienteaza, motiveaza sprijina.

Tema 9.

Alegeti o organizatie/departament care ofera servicii de asistenta sociala si identificati:

nivelul calitatii oferit de personalul angajat (modul de furnizare a serviciilor catre beneficiari)

nivelul calitatii asteptat de beneficiari (puneti-va in locul beneficiarului).

Comparati si analizati cele doua perspective.

CAMINUL PENTRU PERSOANE VARSTNICE BRASOV :

Cea mai mare parte a oamenilor care lucreaza in asistenta sociala se preocupa de calitatea serviciilor pe care le ofera. Calitatea este importanta pentru beneficiari, pentru ingrijitori, pentru personal si poate contribui la reducerea costurilor si poate oferi un serviciu mai bun in acelasi buget. Beneficiarii si ingrijitorii pot beneficia direct de calitate caci cerintele lor sunt astfel mai bine satisfacute, iar data viitoare cand vor apela la un serviciu ei vor avea incredere ca vor fi tratati bine.

In ceea ce priveste personalul care ofera serviciile sociale, majoritatea celor din asistenta sociala au o dorinta si o implicare reala fata de oamenii si grupurile vulnerabile in dificultate. Imbunatatirea calitatii intr-un serviciu poate creste costurile intr-o alta zona, cu toate ca, global, cheltuiala se reduce iar calitatea creste.

Dam spre exemplificare asistentii sociali care imbunatatesc serviciile pentru persoanele in varsta, astfel incat acestea sa poata iesi din spital mai devreme ( prin asistenta la domiciliu ) : in timp ce asistenta sociala la domiciliu poate ridica costurile serviciilor sociale, costurile pentru serviciile de sanatate vor fi reduse. De asemenea, este mult mai bine pentru beneficiar in sensul ca i se satisfac nevoile. In acelasi fel, serviciile de buna calitate pentru copiii plasati in ingrijirea asistentilor maternali pot insemna costuri mai mici ale serviciilor sociale in viitor.In furnizarea serviciilor de ingrijire la domiciliu a persoanei varstnice, a serviciilor acordate de catre asistentul personal la domiciliul persoanelor cu handicap grav precum si a serviciilor de zi din cadrul centrelor de zi:

- furnizarea serviciilor se realizeaza cu respectarea normelor legale in vigoare, dupa caz: in baza contractului incheiat intre parti, a planului de servicii stabilit prin acordul partilor sau a planului individualizat de protectie;

- profesionistul implica beneficiarii si partenerii in procesul de organizare si dezvoltare a serviciilor sociale, beneficiarii fiind informati asupra procedurilor de participare in cadrul furnizarii de servicii;

- profesionistul se preocupa permanent pentru cresterea calitatii serviciilor oferite monitorizand evolutia cazului, venind in intampinarea nevoilor beneficiarilor cu promptitudine si eficienta cu respectarea termenelor legale;

- profesionistul manifesta corectitudine, obiectivitate si impartialitate in acordarea de servicii;

- personalul implicat in furnizarea serviciilor de asistenta la domiciliul persoanei varstnice si al persoanei cu handicap trebuie sa dovedeasca respect fata de persoana asistata, sa tina seama de optiunile acesteia, sa-I respecte demnitatea tinand cont de dorintele si starea in care se afla acestia respectandu-le intimitatea, manifestand atitudine de reconciliere cand situatia o impune;

- profesionalistul trebuie sa-si asume o anume mentalitate emotionala fata de client oferind servicii cu respectarea conditiilor legale, oricui le solicita in calitate de client, consideratiile particulare nefiind acceptate in relatia profesionala;

- profesionistul trebuie sa fie dezinteresat in relatia sa cu clientul, trebuie sa fie motivat mai putin de interesul propriu si mai mult de dorinta de a-si oferi serviciul la nivel maxim; el trebuie sa fie pregatit sa ofere la cerere serviciile sale, renuntand chiar la prioritatile vietii private.

Serviciul Public de Asistenta Sociala are o abordare proactiva pentru satisfacerea nevoilor sociale ale comunitatii fiind preocupat de imbunatatirea permanenta a calitatii serviciilor sociale urmarind respectarea standardelor de calitate.

BIBLIOGRAFIE :

1.Ghergut, A.,(2003), Managementul serviciilor de asistenta psihopedagogica si sociala: ghid practic, Editura Polirom, Iasi.

2.Bódi, D.,C.,(2007), Managnentul organizatiilor de asistenta sociala, Editura Universitatii Transilvania, Brasov.

www. regielive.ro

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate