Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
Problematica nevoilor sociale


Problematica nevoilor sociale


Problematica nevoilor sociale

Realitatea cu care se confrunta asistentul social este marcata de probleme concrete (familii dezorganizate, copii delincventi, consum de droguri etc.), rezolvarea carora impune aplicarea unui sir de teorii ce provin din sociologie, psihologie, drept, economie, antropologie, politici sociale etc. si care se constituie in fundamente disciplinare aleprofesiei.

Asistentul social se va folosi de cunostintele dobandite din alte stiinte sociale, dar nu se va limita la acestea. Asistena sociala are la baza metodologii si teorii specifice studierii obiectului ei. Unicitatea derivadin modul de aplicare a bagajului sau decunostinte in practica asistenta sociala are menirea de a schimba cate ceva. Pentru aceasta asistentul social trebuie sa stie cum sa actioneze, cum sa intervina in viata individului, a grupurilor, a intregii comunitati. De asemenea, el trebuie sastie sa colaboreze cu alti oameni, respectiv a medieze intre ei.Competenta in desfasurarea unor asemenea activitati nu se dobandeste in sala de curs, ci prin practica, prin aplicarea unor metode, tehnici, strategii specializate de interventie activa in situatii de criza. Asistenta sociala este axata de asemenea pe un sistem de valori, principii si norme morale cerute de un cod deontologic al profesiei. Toate aceste aspecte (teoretic, practic, axiologic) ale pregatirii asistentilor sociali trebuie imbinate permanent cu cultivarea sentimentului de iubireaaproapelui tau, de daruire de sine. Dupa spusele lui H.Stahl, "intreaga tehnica de asistenta sociala stiintifica", oricat de perfectionata ar fi, este lipsita de reala eficienta, daca nu este dublata permanent de invatamintele de temei ale "milei crestine", de ceea ce se numeste "caritate".

Obiectivul asistentei sociale este de a-i sprijini pe cei aflati in dificultate sa obtina conditiile necesare unei vieti decente, ajutandu-i sa-si dezvolte propriile capacitati tepentru o mai pronuntata functonal sociala. Pus in serviciul unei cauze demne, asistentul social trebuie sa aiba in vedere permanenta interactiune dintre cei doi factori: individul si mediul lui de viata socio-economic, politic, cultural, familial, moral etc., posedand cunos tinte atat despre dezvoltarea lui umana, despre personalitatea lui, cat si despre contextul cultural si moral in care el traieste.

Experienta demonstreaza ca practica asistentei sociale este mai eficienta atunci, cand in toate activitatile asistentului social este implicat si clientul. Clientii care raman neclarificati despre scopul si metodele interventiei asistentei sociale tind fie sa se retraga de la primirea ajutorului (in cazul cand sunt voluntari), fie devin stangaci si dificili (daca sunt involuntari). Asistentul social trebuie sa cunoasca ceea ce asteapta clientul de la implicarea lui. Asistenta sociala poate fi continuata ca proces numai in cazul daca asistentul social si clientul vor gasi raspuns la urmatoarele intrebari:

1. Care este problema? - problema sau nevoia trebuie identificata in fiecare caz concret, dupa ce va fi determinata si necesitatea solutionarii ei ("Definirea problemei").

2.Ce se intampla? - situatia trebuie sa fie apreciata, explicata si inteleasa.

3. Ce trebuie de facut? - in lumina evaluarii, asistentul social si clientul decid asupra obiectivelor si scopurilor ("Deciderea obiectivelor"). 4.Cum se va face? - se vor alege metodele prin care obiectivele vor fi atinse ("Plan de interventie"). 5.

Care este rezultatul? - evaluarea tuturor efectelor obtinute ("Evaluare").

    Casa Debora

Asistentul social indeplineste o misiune sociala care are la baza valorile si principiile fundamentale ale profesiei: justitia sociala, demnitatea si unicitatea persoanei, integritatea persoanei, autodeterminarea, confidentialitatea, importanta relatiilor interumane, furnizarea serviciilor cu competenta si in beneficiul clientilor. Exercitarea libera a profesiei si independenta profesionala confera asistentului social dreptul de a actiona si a lua decizii in beneficiul clientilor sai si deplina raspundere a acestora.

Desfasoara o activitate complexa si variata: analizeaza influenta factorilor sociali asupra starii de sanatate mentala si a comportamentului uman, acorda consultatii privind drepturile si obligatiile asistatilor, colaboreaza cu institutii sau organizatii care au obiective similare, participa la elaborarea metodelor si tehnicilor de lucru, propun masuri de ajutorare sau recuperare. Munca unui lucrator social este aceea de a ajuta oamenii in rezolvarea problemelor legate de situatia lor sociala sau de viata personala. Exercitarea profesiei de asistent social este avizata de Colegiul Asistentilor Sociali din Romania si autorizata de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

Profesia de asistent social poate fi exercitata de catre persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

-este cetatea roman, cu domiciliul in Romania;

-este licentiat sau absolvent al unei institutii de invatamant de specialitate, acreditata de stat in conditiile legii;

- detine avizul Colegiului Asistentilor Sociali din Romania pentru exercitarea libera a profesiei de asistent social;

-nu se gaseste in vreunul din cazurile de incompatibilitate sau nedemnitate prevazute de prezentul statut.

Exercitarea profesiei de asistent social este incompatibila cu:

-persoana care nu are capacitate deplina de exercitiu;

promovarea sau apartenenta la o grupare scoasa in afara legii;

folosirea cu buna stiinta a cunostintelor profesionale in defavoarea clientului;

desfasurarea de activitati de natura a aduce atingere demnitatii profesionale de asistent social sau bunelor moravuri.

Este nedemn de a exercita profesia de asistent social:

-asistentul social care a fost condamnat definitiv si irevocabil, chiar daca a fost reabilitat, pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii in imprejurari legate de exercitarea profesiei de asistent social;

asistentul social caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, indiferent de durata, prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara.

Centrul de plasament- Clementina

Principiile au la baza valorile fundamentale ale asistentei sociale: furnizarea de servicii in beneficiul clientilor, justitia sociala, respectarea demnitatii si unicitatii individului, a confidetialitatii si integritatii persoanei, autodeterminarii si competentei profesionale. Fiecare asistent social isi va insusi aceste valori si principii, ele urmand sa se regaseasca in comportamentul sau, astfel incat sa nu aduca prin actiunile sale prejudicii imaginii profesiei. Principiul etic: Scopul principal al activitatii asistentului social este acela de a asista persoanele aflate in dificultate implicandu-se in identificarea, intelegerea, evaluarea corecta si solutionarea problemelor sociale.

In toate demersurile sale, asistentul social actioneaza cu prioritate in interesul clientului. In situatia In care interesul clientului reprezinta o amenintare pentru comunitate/membrii comunitatii, asistentul social are responsabilitatea de a indruma clientul si de a media in scopul armonizarii intereselor partilor implicate.

Complex de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau este institutia care ofera asistenta si sprijin pentru copii, familie, persoane singure, persoane varstnice, persoane aflate in nevoie, abuzate, marginalizate sau cu dizabilitati.
Principiul etic: Asistentii sociali promoveaza principiile justitiei sociale. Asistentii sociali se asigura de egalitatea sanselor privind accesul clientilor la informatii, servicii, resurse si participarea acestora la procesul de luare a deciziilor. Ei contesta si combat diferitele forme ale injustitiei sociale precum: saracia, somajul, discriminarea, excluderea si alte asemenea forme. Asistentul social respecta si promoveaza dreptul clientilor la autodeterminare. Asistentul social asista clientii in eforturile lor de a-si identifica si clarifica scopurile, in vederea alegerii celei mai bune optiuni. Asistentii sociali pot limita drepturile clientilor la autodeterminare atunci cand, in judecata profesionala a asistentului social, actunile prezente si/sau viitoare ale clientilor prezinta un risc pentru ei insisi si/sau pentru ceilalti.

Casa de Copii Otniel

Asistentii sociali promoveaza principiile justitiei sociale. Asistentii sociali se asigura de egalitatea sanselor privind accesul clientilor la informatii, servicii, resurse si participarea acestora la procesul de luare a deciziilor. Ei contesta si combat diferitele forme ale injustitiei sociale precum: saracia, somajul, discriminarea, excluderea si alte asemenea forme. Asistentul social respecta si promoveaza dreptul clientilor la autodeterminare. Asistentul social asista clientii in eforturile lor de a-si identifica si clarifica scopurile, in vederea alegerii celei mai bune optiuni. Asistentii sociali pot limita drepturile clientilor la autodeterminare atunci cand, in judecata profesionala a asistentului social, actunile prezente si/sau viitoare ale clientilor prezinta un risc pentru ei insisi si/sau pentru ceilalti.

Din punct de vedere al masurilor de asistenta sociala aceastea se impart in prestatii de asistenta sociala (alocatii familiale, ajutoare si indemnizatii) si servicii sociale.Prestatiile de asistenta sociala reprezinta transferuri financiare care pot fi acordate pe o perioada determinata si cuprind: alocatii familiale, ajutoare sociale, indemnizatii.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate