Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
Medierea familiala in vederea aplanarii conflictelor generate de comportamentul infractional al tinerilor membri


Medierea familiala in vederea aplanarii conflictelor generate de comportamentul infractional al tinerilor membri


Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice

Specializare Probatiune, Mediere si Asistenta Sociala a victimelor infractiunilor

Medierea familiala in vederea aplanarii conflictelor generate de comportamentul infractional al tinerilor membriI. Aspecte teoretice

Comportamentul infractional al copilului fie el si major este deseori generator de conflicte cu parintii. Acest comportament este adesea rezultatul stilurilor educative utilizate de parinti in transmiterea normelor si valorilor sociale. Numeroase studii au evidentiat corelatia dintre stilurile educationale deficitare si adoptarea de catre tineri a unor comportamente ce se abat de la normele sociale si legale. Stilurile educationale deficitare tratate in studii sunt reprezentate de: divergenta metodelor educationale, lipsa de autoritate a parintilor, atitudinea hiperautocrata, atitudinea familiala indiferenta.

Ne-am propus sa analizam, in cele ce urmeaza, medierea familiala ca si forma de solutionare a conflictelor generate de stilul educational deficitar, concretizat in atitudinea hiperautoritara a parintilor. Cazul pe care il vom analiza are drept caracterstici atitudinea hiperautoritara a tatalui, concretizata in conflict tata - fiu. Ca forma de raspuns la atitudinea tatalui, fiul a adoptat comportamente antisociale concretizate in fuga de acasa, ajungand pana la comiterea unor infractiuni. Astfel, atitudinea hiperautoritara a parintilor este frecvent intalnita ca si cauza a conflictelor familiale si a adoptarii unor comportamente antisociale ca forma de refulare in fata atitudinii parintilor.

Atitudinea hiperautoritara a parintilor manifestata prin supraveghere si disciplina stricta si severa are la baza un set de reguli a caror incalcare atrage dupa sine pedepse si manifestari agresive. Copiii unor astfel de parinti sunt adesea timizi si inhibati dar se pot manifesta agresiv ca o forma de descarcare in mod indirect prin actiuni orientate catre altii.

R.Vincent clasifica parintii hiperseveri in tatal demisionar, tatal dominator si tatal tiran.

Tatal dominator are o autoritate ce exprima o personalitate exigenta care se bucura de un prestigiu. Copiii unor astfel de parinti sunt adesea timizi si inhibati, dar se pot manifesta agresiv, ca o forma de descarcare in mod indirect, prin actiuni orientate catre altii.

Tatal tiran induce copilului stari de inhibitie, de frica, de instabilitate.

Conflictele familiale au repercursiuni asupra tuturor membrilor, dar in special asupra copiilor daca acestia sunt direct raspunzatori de generarea conflictului. In acest caz, medierea trebuie sa plece de la premisa concilierii nevoilor afective, psihologice si economice ale tuturor si a restabilirii legaturilor familiale. Participarea unei a treia parti, mediatorul familial, permite mentinerea unei distante necesare reflectarii asupra a ceea ce se intampla, dar si un cadru unde fiecare - individual sau impreuna cu altii - poate gandi la viitor, la ce va fi. Astfel se poate ajunge la o mai buna intelegere a situatiei, la restabilirea comunicarii intre membrii familiei, la identificarea diferentelor de valori, precum si la elaborarea solutiilor si prevenirea unor astfel de conflicte pe viitor.

Conform art. 1 alin. 1 din Legea nr. 192/2006 "Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate".

Caracteristici ale medierii.

Etape:

  • Solicitarea medierii;
  • Incheierea unui contract intre cele doua parti;
  • Intalnirea cu prima parte;
  • Intalnirea cu cea de a doua parte;
  • Intalnirea cu ambele parti;
  • Semnarea acordului;
  • Monitorizarea indeplinirii activitatilor incluse in acord.

Desi medierea este un domeniu nou in Romania, poate fi o alternativa la justitia penala, avand o serie de avantaje. Astfel, Romania adopta o serie de modele de mediere intalnite in unele tari europene. Medierea poate fi aplicata in diverse domenii: familial, administrativ, comercial, institutional etc.

Experientele mai multor tari in acest domeniu demonstreaza faptul ca recurgerea la medierea familiala ar putea:

Ø      sa imbunatateasca comunicarea intre membrii familiei;

Ø      sa reduca proportiile conflictului dintre partile aflate in litigiu;

Ø      sa conduca la o rezolvare amiabila;

Ø      sa asigure continuitatea legaturilor dintre parinti si copii;

Ø      sa reduca perioada de timp necesara solutionarii conflictului.

II. Aspecte practice

Prezentarea cazului

Tanarul X.Y., in varsta de 21 de ani, executa in prezent o pedeapsa privativa de libertate si se afla in conflict cu tatal sau. Tatal, fiind cadru militar, avea o atitudine hiperautoritara cu toti membrii familiei, insa tanarul, X.Y., a resimtit cel mai mult efectele acestei atitudini. In urma unei discutii tensionate, pe fondul unor conflicte anterioare, tanarul a fugit de acasa si s-a alaturat unui anturaj cu preocupari infractionale. In scurt timp a comis fapte penale ce au amplificat conflictele deja existente in familie, mai ales ca urmare a primirii unei sanctiuni privative de libertate. Consecinta imediata a privarii de libertate a fost pierderea legaturii cu familia (doar cu tatal).

Ca urmare a evaluarii psihosociale realizata de personalul compartimentului psiho-socio-educativ, din cadrul penitenciarului, s-au evidentiat factorii precipitatori ai conduite infractionale, printre care relatia tensionata cu tatal, generata de atitudinea hiperautoritara a acestuia si sentimentele de frustrare generate de acesta relatie. Tinand cont de faptul ca tanarul urmeaza sa fie liberat conditionat, se incearca restabilirea legaturii cu familia si solutionarea conflictului cu tatal sau prin medierea familiala. Procesul medierii are un rol important in reabilitarea comportamentala si reintegrarea sociala a tanarului pentru ca vine in completarea reabilitarii psihologice realizata deja pe parcursul detentiei, de catre psihologul si asistentul social din penitenciar.

Tanarului i-a fost prezentata procedura medierii si avantajele acesteia in cadrul unuia dintre programele socio-educative la care a participat, acest lucru atragandu-i atentia si determinandu-l sa solicite o mediere intre el si tatal sau. Astfel, mediatorul a contactat prima parte si a obtinut acordul pentru demararea procedurii medierii. Urmatorul pas a fost contactarea tatalui tanarului si s-a obtinut acordul acestuia in legatura cu desfasurarea propriu-zisa a medierii.

Medierea intre tanarul X.Y. si tatal acestuia a fost realizata dupa cum urmeaza:

ETAPA I : Intalnirea cu prima parte

In aceasta etapa a avut loc intalnirea cu prima parte (tanarul). Intalnirea s-a desfasurat in penitenciar, avand in vederea faptul ca tanarul executa o pedeapsa privativa de libertate.

In prima parte a intalnirii, mediatorul i-a explicat tanarului ce este medierea, care este rolul sau, urmand sa incheie un contract de confidentialitate. Mediatorul urmareste in cadrul acestei intalniri sa exploreze :

Ø      Contextul in care a aparut situatia conflictuala si tipul problemei dintre tata si fiu;

Ø      Sentimentele tanarului in legatura cu situatia dintre acesta si tatal sau;

Ø      Temerile tanarului in legatura cu situatia;

Ø      Asteptarile tanarului de la procesul de mediere;

Ø      Solutiile puse in aplicare de tanar anterior procesului de mediere;

Ø      Solutii propuse la inceputul procesului de mediere;

Ø      Credintele in legatura cu participarea tatalui la procesul de mediere;

Ø      Credintele in legatura cu confortul sau disconfortul provocat de intalnirea cu tatal sau.

Urmarind sa exploreze cele de mai sus, mediatorul foloseste o serie de intrebari:

Ø      Ce s-a intamplat?

Ø      Cum s-a ajuns la aceasta situatie?

Ø      Cum te-a afectat atunci situatia?

Ø      Ce sentimente ai acum in legatura cu situatia creata?

Ø      Ce temeri ai inainte de intalnirea cu tatal tau?

Ø      Ce asteptari ai de la procesul de mediere?

Ø      Ce ai incercat sa faci pana acum pentru a remedia situatia?

Ø      Ce solutii ai gasit?

Ø      Ce efecte au avut?

Ø      Ce solutii vezi acum?

Ø      Ce solutii crezi ca are tatal tau?

Ø      Crezi ca tatal tau v-a veni la mediere?

Ø      Te-ai simti in siguranta in fata tatalui tau?

Mediatorul va folosi o serie de tehnici pe parcursul desfasurarii intilnirii cu tanarul:

a.       Sumarizare dupa fiecare domeniu explorat;

b.      Reflectarea sentimentelor;

c.       Clarificarea pentru crearea relatiei de incredere cu clientul;

d.      Ascultarea activa;

e.       Empatia.

La finalul intalnirii mediatorul va garanta si va solicita clientului confidentialitatea informatiilor, dupa ce la inceputul intalnirii s-a semnat un contract de confidentialitate. Intalnirea se va incheia cu o sumarizare finala, clientul fiind informat de asemenea, in legatura cu urmatorii pasi ai medierii.

ETAPA a - II - a: Intalnirea cu cea de a doua parte

Cea de a doua parte (tatal) va fi contactata telefonic fiind invitata sa participe la procesul de mediere. Pe parcursul convorbirii telefonice i se va explica ce este medierea (un proces prin care dvs. si persoana care ne-a solicitat ajutorul urmeaza sa va intalniti pentru a discuta si rezolva situatia in care va aflati) si cat de importanta este prezenta sa in cadrul procesului. Tatal tanarului se prezinta la intalnirea fata in fata cu mediatorul si este informat in legatura cu procesul de mediere, rolul mediatorului si importanta respectarii confidentialitatii, in acest sens incheindu-se un contract de confidentialitate.

Mediatorul urmareste in cadrul acestei intalniri sa exploreze :

Ø      Contextul in care a aparut situatia conflictuala si tipul problemei dintre tata si fiu;

Ø      Sentimentele tatalui in legatura cu situatia dintre acesta si fiul sau;

Ø      Temerile tatalui in legatura cu situatia in cauza;

Ø      Asteptarile tatalui de la procesul de mediere;

Ø      Solutiile puse in aplicare de tata anterior procesului de mediere;

Ø      Solutii propuse la inceputul procesului de mediere;

Ø      Credintele in legatura cu confortul sau disconfortul provocat de intalnirea cu fiul sau.

Urmarind sa exploreze cele de mai sus, mediatorul foloseste o serie de intrebari:

Ø      Ce s-a intamplat?

Ø      Cum s-a ajuns la aceasta situatie?

Ø      Cum v-a afectat atunci situatia?

Ø      Ce sentimente aveti acum in legatura cu situatia creata?

Ø      Ce temeri aveti inainte de intalnirea cu fiul dvs.?

Ø      Ce asteptari aveti de la procesul de mediere?

Ø      Ce ati incercat sa faceti pana acum pentru a remedia situatia?

Ø      Ce solutii ati gasit?

Ø      Ce efecte au avut?

Ø      Ce solutii vedeti acum?

Ø      Ce solutii credeti ca are fiul dvs.?

Mediatorul va folosi o serie de tehnici pe parcursul desfasurarii intalnirii cu tatal:

a)      Sumarizare dupa fiecare domeniu explorat;

b)      Reflectarea sentimentelor;

c)      Clarificarea pentru crearea relatiei de incredere cu clientul;

d)      Ascultarea activa;

e)      Empatia.

La finalul intalnirii cu cea de a doua parte se va face sumarizarea finala a celor discutate, cerandu-i-se si garantandu-i-se confidentialitatea. Cea de a doua parte va fi invitata sa participe la o intalnire comuna in mediul penitenciar. In urma acordului oferit de aceasta, se va stabili data si ora intalnirii comune.

Mediatorul a realizat un contract de furnizare a serviciilor ca urmare a primirii acordului celor doua parti (contract anexat la finalul materialului).

ETAPA a -III -a: Intalnirea cu cele doua parti (comuna)

Intalnirea comuna va debuta cu stabilirea unor reguli de comun acord cu toti cei implicati in proces. Fiecare participant va fi invitat sa propuna reguli pentru buna desfasurare a intalnirii.

Reguli stabilite:

Fiecare are dreptul la opinie;

Fiecare v-a respecta dreptul la opinie a celuilalt;

Nu avem voie sa ridicam tonul;

Nu avem voie sa folosim un limbaj neadecvat;

Fiecare va respecta propunerile celuilalt;

Nu avem voie sa ne jignim.

Intalnirea dintre cele doua parti v-a continua prin acordarea cuvantului fiecarei parti pentru a-si exprima parerea in legatura cu situatia pentru care s-au intalnit. In situatia in care nici o parte nu v-a dori sa inceapa prima, mediatorul v-a utiliza unele tehnici de facilitare a comunicarii si v-a numi aleator o parte care v-a incepe discutia. Mediatorul v-a face o sumarizare dupa prezentarea situatiei din perspectiva fiecarei parti si v-a nota problemele identificate de parti. Aceste probleme sunt reprezentate de:

Ø      Atitudinea hiperautoritara a tatalui;

Ø      Razvratirea constanta a fiului in fata atitudinii tatalui;

Ø      Discreditarea fiului de catre tata ca urmare a privarii de libertate;

Ø      Lipsa de respect perceputa de tata din partea fiului.

In continuare mediatorul v-a invita partile sa-si exprime dorinta in legatura cu problema cu care doresc sa inceapa. Fiecare parte va avea cuvantul pentru a propune solutii pentru rezolvarea problemelor identificate.

In identificarea solutiilor pentru problemele celor doua parti, mediatorul va folosi urmatoarea schema:

Prima parte:    A doua parte:

Problema.     Problema.

Interes    Interes..

Actiune.    Actiune..

Fiecare problema a fost tratata dupa schema de mai sus si au fost identificate solutii pentru aceasta, cele doua parti selectand de comun acord solutiile pe care le vor aplica in rezolvarea acesteia (Vezi anexele nr. 2, 3, 4, 5).

Partile vor negocia solutiile gasite pentru fiecare problema, negociere ce are ca scop atingerea acestora. Ca urmare a incheierii negocierii solutiilor gasite pentru problemele identificate de cele doua parti s-au stabilit de comun acord urmatoarele solutii pentru fiecare problema in parte:

Problema: "Tata este mereu autoritar"

Solutii:

Þ    Sa nu mai ridice nici unul dintre ei tonul;

Þ    Sa fie mai toleranti.

Problema: "Nu-mi accepta regulile"

Solutii:

Þ    Sa aiba discutii calme unul cu celalalt;

Þ    Sa elaboreze regulile impreuna.

Problema: "Pentru tata sunt un puscarias, nu ma mai accepta ca fiul lui".

Solutii:

Þ    Sa discute despre un anume comportament (infractional);

Þ    Discutii cu privire la evitarea comportamentelor infractionale.

Problema: "Fiul meu nu ma respecta".

Solutii:

Þ    Sa avem o discutie educativa cu privire la respectul pe care ar trebui sa-l poarte un copil tatalui.

Procedura de mediere s-a desfasurat in bune conditii, neexistand incidente. Cele doua parti au respectat regulile impuse la inceput si au cooperat pentru rezolvarea situatiei in care se aflau.

La finalul intalnirilor dintre cele doua parti, mediatorul a elaborat un angajament, prin care partile vor pune in aplicare solutiile gasite pe parcursul desfasurarii procedurii. Rolul acestuia este de a "obliga" partile sa respecte angajamentele pe care si le-au luat pe parcursul intalnirilor.

Anexe

Anexa nr. 1

Contract de furnizare servicii

X.Y., nascut la data de 23.05.1987, domiciliat in sat X., judet Z., in calitate de solicitant al procedurii de mediere si X.Z., nascut la 12.07.1964, domiciliat in sat X., judet Z., in calitate de parte implicata in procedura, sunt de acord sa participe la procesul de mediere. Acest proces v-a fi facilitat de mediatorul acreditat T.X.

Initierea procedurii de mediere dintre tata si fiu a fost generata de relatia conflictuala dintre acestia.

Situatia care a generat conflictul este descrisa de fiecare dupa cum urmeaza:

a.       Din perspectiva fiului, X.Y.: tatal sau a avut mereu o atitudine hiperautoritara asupra sa. Aceasta atitudine a fost generatoare a unor permanente razvratiri si tensiuni avand ca finalitate adoptarea comportamentului infractional prin afilierea la un grup cu tendinte infractionale si privarea de libertate. Odata cu privarea de libertate, tanarul sustine ca relatia dintre el si tatal sau a devenit inexistenta, concretizata in discreditarea fiului din partea tatalui.

b.      Din perspectiva tatalui, X.Z.: fiul sau manifesta o atitudine de nesupunere la procesul de educare, aceasta atitudine generand relatia conflictuala. De asemenea, adoptarea unui comportament infractional care a avut ca finalitate privarea de libertate a generat discreditarea familiei sale atat de catre comunitatea din care facea parte, cat si de colegii de munca. Privarea de libertate a generat refuzul din partea tatalui de a mai avea orice contact cu fiul sau.

T.X. in calitate de mediator, se angajeaza sa respecte principiile procedurii de mediere, efectele acesteia, precum si regulile ce trebuie respectate in vederea facilitarii rezolvarii situatiei dintre cei doi.

Partile implicate in procedura de fata se angajeaza sa respecte confidentialitatea tuturor informatiilor furnizate si primite, sa se prezinte la data de 12.03.2009, ora 12:00, in biroul psihologului din cadrul Penitenciarului din localitatea X.

Semnatura X.Y.__________________    Semnatura X.Z._______________

Semnatura T.X._______________

Data_________________

Angajament

Partea 1, X.Y., se angajeaza sa puna in aplicare solutiile gasite la problemele pentru care a apelat la mediere:

Sa fie mai tolerant in ceea ce priveste relatia cu tatal sau, mai ales in situatiile tensionate;

Sa nu mai ridice tonul in discutiile cu tatal, astfel evitand tensiunile si conflictele (prin abilitatile de autocontrol dobandite pe parcursul programelor psiho-socio-educative din penitenciar);

Sa discute cu tatal sau despre ceea ce a facut si sa-si exprime regretul;

Sa aiba discutii cu tatal sau legate de evitarea comportamentului infractional.

Partea a-II-a, X.Z., se angajeaza sa puna in aplicare solutiile gasite la problemele pentru care a apelat la mediere:

Sa fie mai tolerant in relatia cu fiul sau, mai ales in luarea deciziilor ce-l privesc;

Sa incerce, pe cat posibil, sa-si mentina calmul in discutiile cu fiul sau;

Sa elaboreze regulile privind educatia si disciplina tinand cont de parerea fiului sau;

Sa aiba discutii educative cu privire la respectul pe care ar trebui sa-l poarte un copil tatalui.

Semnatura X.Y.________________    Semnatura X.Z._______________

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate