Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
MANAGEMENTUL SERVICIILOR DE ASISTENTA SOCIALA


MANAGEMENTUL SERVICIILOR DE ASISTENTA SOCIALA


Universitatea Babes Bolyai

Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala

Specializarea Asistenta Sociala

Anul III

MANAGEMENTUL SERVICIILOR DE ASISTENTA SOCIALA

Sarcina IIAnaliza functionarii interne a organizatiei de asistenta sociala

Analiza functionarii interne a organizatiei Estuar

1.Identificarea autoritatii corporate si a misiunii organizatiei

Fundatia Estuar a fost fondata in septembrie 1993 de catre Asociatia Penumbra din Scotia si Liga Romana de Sanatate Mintala.

Fundatia Estuar este o organizatie reprezentata la nivel national, desfasurandu-si activitatea in 5 locatii din Romania : Bucuresti, Cluj-Napoca, Botosani, Ploiesti, Constanta.

Centru Social Cluj a fost creat in 1996 fiind al doilea punct de contact al Fundatiei Estuar. Activitatile specifice acestui centru sunt: activitatile terapeutice, arttepie, arta decorativa, terapie ocupationala, ergoterapie, meloterapie, activitati educative, de consiliere, de petrecere a timpului liber.

Misiunea Estuarului este de a oferi optiuni sociale si alternative adultilor cu probleme de sanatate mintala, pentru reintegrarea lor in comunitatea romaneasca.

Centrul de Zi Estuar opereaza intr-o maniera care este in concordanta cu autoritatea si misiunea sa, deoarece ofera diferite servicii, cum ar fi : servicii de consiliere si informare, servicii de recuperare, reabilitare si reinsertie sociala, si servicii locative. Cu ajutorul acestor servicii si a programelor se ofera posibilitatea de reintegrare in comunitate a beneficiarilor.

Misiunea Estuarului este indeplinita de personalul angajat prin activitatile care se fac la centru, prin programele care se desfasoara pentru ajutarea beneficiarilor, dar si prin promovarea centrului.

Personalul are politici si proceduri dupa care functioneaza, dar aceste politici si proceduri nu ar avea nici un sens daca personalul nu ar fi motivati sa mearga pe misiunea organizatiei.

2.Intelegerea stilului de administrare, management si conducere

In cadrul Centrului de Zi Estuar, munca se imparte in :

munca cu beneficiarii

munca administrativa

Locul de munca al centrului este organizat in 5 incaperi, dupa cum urmeaza :

camera 1 : camera de asteptare/primire , recreativa

camera 2 : camera instructiv-educativ

camera 3 : camera pentru activitati lucrative si pentru grupuri

camera 4 : camera de consiliere,discutii de suport, intalniri de management de caz

camera 5 (se afla la etaj) : birourile , pentru munca administrativa

In Centrul de Zi Estuar, exista 2 angajati : un coordonator si un asistent social.

Munca este impartita intre acestia, la care se mai adauga ajutorul voluntarilor.

Supervizarea in centru reprezinta o supervizare manageriala, in care se discuta despre diversele situatii care apar. Nu exista un supervizor din exterior, asa cum ar trebui sa fie.

In cele mai multe cazuri, supervizarea se face de catre coordonator.

Cu privire la deciziile care se iau in centru, acestea se iau in consens, dintre coordonator si asistentul social, iar daca deciziile afecteaza pe cineva, se solicita informatie de la cei afectati de decizie.

Cand exista un confict in organizatie, se discuta despre conflict, iar cand este vorba despre o decizie, fiecare isi spune opinia, iar majoritatea castiga. Daca este vorba despre conflicte intre beneficiari, acesti primesc avertisment, iar daca se incalca un principiu al centrului, beneficiarul poate fi suspendat.

3.Intelegerea structurii organizatiei si a programului

Principalele unitati departamentale ai Centrului de Zi Estuar sunt : coordonator, asistent social, voluntari.

Ratiunea structurii organizatianale existente este sa fie oameni care lucraza cu beneficiarii si o persoana care sa se ocupe de partea administrativa. Dar nu in ultimul rand, sa aiba loc intalnirile care se desfasoara zilnic la centru

Toate responsabilitatile pe care le au angajatii sunt indeplinite. Chiar daca exista un personal redus, acestia sunt capabili sa realizeze toate functiile asteptate.

Conducerea fundatiei este sigurata de un Consiliu Director in subordinea caruia se afla un director executiv, sef al Comitetului Managerial. In subordinea directorului executiv se afla un Director Regional si un Director Financiar, care are in subordine un Contabil si un Asistent Managerial Financiar. La randul lor, acestia au in subordine Coordonatorii centrelor din cele 5 locatii ale tarii. Mai sunt Asistentii Sociali, Psihologi, Jurist, Psihiatrii, Lucratori Sociali, care se afla in subordine Coordonatorilor.

4.Evaluarea programelor si serviciilor organizatiei

Serviciile oferite de catre Centrul de Zi Estuar se impart in :

 • servicii de consiliere si informare : consultanta juridica gratuita, consiliere privind managementul bolii psihice, servicii de reprezentare sociala, informare si instruire, "Scoala parintilor" un proiect de instruire specific pentru membrii familiilor persoanelor cu nevoi speciale
 • servicii de recuperare, reabilitare si reinsertie sociala : grupuri de auto-suport pentru beneficiari si lucratori, activitati de zi reacreative, ateliere creative, ateliere lucrative, activitati terapeutice, revista "Estuar" produsa si distribuita numai de beneficiari, scopul serviciului fiind dezvoltarea abilitatilor lor de comunicare si auto-reprezentare, dar si cresterea interesului si intelegerii fata de persoanele cu nevoi speciale
 • servicii locative : Fundatia Estuar dezvolta un proiect de locuinte protejate pentru persoanele cu probleme severe de sanatate mintala. Activitatile curente care se desfasoara intr-o locuintia sunt de mai multe tipuri : activitati de tip casnic, activitati sociale si de petrecere a timpului liber, suport moral, reprezentare sociala, suport pentru administrarea si contabilizarea cheltuielilor.

Dintre activitatile implementate in cadrul Centrului, prezentam doar cateva :

activitati terapeutice : terapie prin atra combinata, arta decorativa, croitorie, activitati sportive, teatru, meloterapie

activitati educative : cursuri de comunicare, dezvoltarea abilitatilor de trai independent, autocunoastere, redactare revista, cenaclu literar-artistic, istoria religiilor

activitati de consiliere : psihologica, psihiatrica, juridica, suport, grupuri de suport, infogrupuri psihiatrice si juridice, advocacy

activitati de petrecere a timpului liber : citirea si comentarea presei, vizionare filme, vizionare spectacole, teatru, film, opera, balet, excursii, vizite muzee, expozitii, activitati de club, aniversari, servirea ceaiului.

Beneficiarii ai Centrului de Zi Estuar sunt 65 de adulti, adica persoane ce depasesc 18 ani cu probleme mintale, iar angajati sunt numai 2. Deoarece personalul nu este adaptat la cati beneficiari exista, centrul este dispunde de voluntari, care ajuta la diminuarea muncii angajatilor.

In cadrul Centrului de Zi se intalnesc standardele stabilite de lege privind calitatea serviciilor, intalnite in Ordinul nr. 205 din 17.iunie.2005 privind aprobarea Standardelor minime de calitate pentru centre rezidentiale pentru persoane adulte cu handicap, centre de zi pentru persoane adulte cu handicap si locuinte protejate pentru persoane adulte cu handicap.

Conform legii, Centrele rezidentiale sunt institutii de asistenta sociala care asigura, in principal, gazduire, ingrijire, recuperare, reabilitare si reinsertie sociala si profesionala pentru persoane adulte cu handicap, pe o perioada determinata/nedeterminata (in functie de tipul, misiunea unitatii si nevoile individuale ale beneficiarilor).

Standardele minime de calitate intalnite la Estuar sunt : Informarea, Admiterea, Evaluarea, Planificarea serviciilor, Contract de servicii, Siguranta si accesibilitate, Amenajarea spatiilor comune, Recuperare, Educatie, Reintegrare sociala, Relatia personalului cu beneficiarii, Protectie impotriva abuzurilor si a neglijarii, Notificarea incidentelor deosebite, Structura si calificarea personalului, Selectia, angajarea si promovarea personalului, Perfectionarea personalului, Cadrul de organizare si functionare, Personal de conducere, Planificare-dezvoltare, Evaluare si control, Administrare si finantare, Comunicare interna, Comunicare si parteneriat, Inregistrarea si arhivarea datelor.

5.Evaluarea politicilor, procedurilor si practicilor de personal.

In cadrul Centrului de Zi Estuar, asistentul social are ca si responsabilitati principale coordonarea de servicii si coordonarea de voluntari.

Conform fisei postului, scopul asistentului social este de a asigura prin intermediul mijloacelor si metodelor specifice profesiei sale servicii pentru adulti cu probleme de sanatate mintala pentru reintegrarea lor in comunitate si in conformitate cu standardele si politicile Fundatiei Estuar. Asistentul social este responsabil de punerea in aplicare a planului de activitati menite sa ofere beneficiarilor un sprijin pentru integrarea lor in comunitate. Este responsabil de monitorizarea evolutiei tuturor cazurilor pentru care se realizeaza un plan individual de interventie in Centrul Social. Asistentul social isi centreaza toate activitatile pornind de la nevoile beneficiarului.

Responsabilitatile postului de asistent social:

 • ofera asistenta de specialitate in elaborarea formularisticii pentru managementul cazurilor, in conformitate cu obiectivele organizatiei
 • ofera asistenta de specialitate in elaborarea formularisticii necesare monitorizarii activitatilor realizate in Centrul Social pentru integrarea in comunitate a adultilor cu probleme de sanatate mintala, in conformitate cu obiectivele organizatiei
 • coordoneaza acordarea serviciilor pentru beneficiari si apartinatori
 • monitorizeaza evolutia tuturor cazurilor pentru care se realizeaza un plan individual de interventie in Centrul Social
 • organizeaza si participa la activitatile desfasurate in Centrul Social, incearca sa reduca izolarea beneficiarilor, incurajeaza respectul reciproc
 • ofera suportul beneficiarilor si a familiilor sau apartinatorilor acestora atunci cand este necesar, asigura asistanta in criza a beneficiarilor, consiliere si advocacy
 • favorizeaza implicarea maxima a beneficiarilor in procesul decizional si in administrarea Centrului Social
 • participa la procesul de avaluare a gradului de satisfactie a beneficiarilor si eficientei/ calitatii serviciilor
 • propune imbunatatiri ale activitatilor curente, pentru extinderea si pentru o dezvoltare creativa

Cu privire la coordonarea echipei de voluntari, asistentul social are urmatoarele responsabilitati :

 • participa la procesul de recrutare si selectare a voluntarilor din Centrul Social, alaturi de Managerul Centrului Social
 • conduce activitatea voluntarilor si propune Managerului Centrului Social, sisteme de coordonare pentru a asigura desfasurarea eficienta a activitatilor cu voluntarii Centrului Social
 • recomanda programe de instruire a voluntarilor venind in intampinarea cerintelor de grup si individuale
 • identifica, selectioneaza si asigura programe de instruire si evaluare a voluntarilor
 • supravegheaza, controleaza si asigura sprijinirea voluntarilor
 • asigura o comunicare eficienta intre voluntari si echipa

Responsabilitati administrativ-financiare

 • asigura standardul rezonabil de ordine si igiena in Centrul Social, ajuta beneficiarii care au dificultati de acomodare la viata de zi cu zi
 • propune necesarul de buget pentru fiecare luna
 • administreaza bugetul lunar al Centrului Social
 • efectueza cheltuielile Centrului Social
 • se ocupa de indreptarea defectiunilor din Centrul Social

Alte sarcini

 • participa la intalnirile saptamanale ale echipei interdisciplinare si solicita alti specialisti cand este necesar
 • redacteaza rapoarte lunare privind acordarea de servicii sociale in Centrul Social
 • redacteaza rapoarte saptamanale privind activitatea proprie
 • colaboreaza cu studentii care sunt selectati pentru a-si desfasura practica scolara in Centrul Social
 • alte sarcini in functie de nevoile identificate de Managerul Centrului Social

Raspundere/subordonare

 • asistentul social este responsabil in fata Managerului Centrului Social car va realiza o supervizare planificata si periodica
 • el poate fi tras la raspundere pentru deciziile luate
 • se cere sa ia decizii privind beneficiarii, voluntarii si activitatile curente

Studii si calificari cerute

 • studii superioare de specialitate
 • instruire/experienta in domeniul social
 • instruire/experienta in domeniul sanatatii mintale constituie un avantaj
 • cunostinte de limba engleza constituie un avantaj
 • cunostinte de operare PC

Postul de asistent social este solicitant si implica o personalitate creativa, dinamica, operationala. Se solicita o foarte buna intercomunicare personala, echilibru emotional-afectiv si rezistenta la stres. Capacitatea decizionala trebuie sa conduca la performanta individuala si de grup.

Tot personalul esre obligat sa pastreze stricta confidentialitate a informatiilor privind beneficiarii cat si toate celelalte motive ce necesita bunul mers al fundatiei. In calitate de coordonator al echipei de voluntari, asistentul social este obligat sa respecte confidentialitatea informatiilor privitoare la voluntari si raspunde pentru respectarea principiului confidentialitatii de catre acestia.

Avamtaje prevazute de post

 • pregatire suplimentara in tara si strainatate
 • posibilitati de materializare a potentialului creator, organizatoric si administrativ
 • mediu de lucru dinamic, motivant intr-o echipa formata

Dezavantaje si riscuri

 • efor permanent, program flexibil la nevoie
 • riscul unei ineficiente in activitate prin incompetenta profesionala
 • lipsa umanismului in motivatie

Procedurile scrise existente pentru terminarea relatiilor de munca ele personalului este reprezentat de cererea de demisie.

6.Evaluarea adecvarii resurselor si sistemelor tehnice

Personalul programului este implicat intr-un mod semnificativ in asigurarea resurselor bugetare, realizand scrierea de proiecte, strangerea de fonduri, precum si in gasirea sponsorizarilor pentru centru.

Obtinerea de feed-back despre cheltuielile si unitatile de cost pe parcursul unui an de realizeaza din rapoartele anuale care sunt intocmite de catre centru

Bugetul lunar al Centrului este destul de mic , dar asta nu inseamna ca serviciile se schimba. Serviciile raman aceleasi.

7.Managenentul bugetului

Tipul de sistem de bugetare folosit de catre organizatie se imparte in doua : anual si lunar. Sistemul de bugetare este folosit pentru activitati cu beneficiarii, pentru activitati de promovare, pentru costurile cu personalul, pentru partea de utilitati si de chirie.

Calcularea unitatilor de cost se realizeaza lunar si pe 12 luni.

8.Facilitati, achipament, computere

Mediul fizic d munca este atractiv si conduce la productivitate ridicata, existand spatiu suficient.

Daca exista probleme cu actualele facilitati si echipamente, problemele se rezolva pe moment, iar atunci cand se doreste achizitionarea, spre exemplu, unui calculator, acest lucru se planifica dinainte.

Conditiile relationate de facilitati sau echipamente nu actioneaza ca si bariere ale productivitatii sau fluxului de munca, dimpotriva, aceste sunt o utilitate.

Organizatia are o evidenta computerizata si un sistem de management al informatiei care include date ale clientilor. Aceasta evidenta computerizata reprezinta :

monitorizarea activitatilor zilnice + numarul beneficiarilor care au participat la activitati

prezenta beneficiarilor si apartinatorilor

informatii beneficiari / date despre beneficiari

studii de caz

analiza anchetelor

programe

dosarele beneficiarilor

planurile individuale

contarctele de oferte de servicii

Organizatia produce date care pot raspunde la intrebarile importante despre clienti,programe si servicii, prin raportul lunar statistic care ofera date despre numarul beneficiarilor, voluntari implicati, programe, schimburi de experienta, instruiri, intalniri cu cei din afara ( autoritati, ONG-uri ).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate