Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
PROTECTIE SI ASISTENTA SOCIALA IN GRECIA SI ROMA ANTICA


PROTECTIE SI ASISTENTA SOCIALA IN GRECIA SI ROMA ANTICA


PROTECTIE SI ASISTENTA SOCIALA IN GRECIA SI ROMA ANTICA

In Orientul Antic nu existau politici coerente de protectie si asistenta sociala deoarece despotii orientali nu erau preocupati decat de razboaie si constructii grandioase. Totusi templele egiptene, asiriene si babiloniene distribuiau periodic, prin intermediul castei preotilor, alimente populatiei sarace din orasele respective, cu ocazia celebrarii in fiecare an a sarbatorilor dedicate zeilor.

In Grecia antica, primele programe de asistenta sociala au aparut in cadrul democratiei ateniene (sec. V i.H.), cea mai avansata forma de organizare politica din acea vreme. Statul atenian, in vremea lui Pericle, a asigurat accesul tuturor cetatenilor la functiile publice, prin intermediul tragerii la sorti si implicit la retributiile oferite de stat pentru demnitatile respective. Chiar si cel mai sarac cetatean putea ajunge sa conduca statul. Pericle a facilitat accesul tuturor cetatenilor la educatie primara si gimnaziala care a devenit gratuita. De asemenea, sarbatorile orasului Atena erau prilejuri de distractii pentru toti.

Republica Romana asigurat, pentru cetateni, programe eficiente de protectie sociala. Incepand cu sec. II i. H. si continuand cu epoca Imperiului Roman, plebei i s-au distribuit alimente gratuite in fiecare saptamana. Practic, la Roma, in perioada Republicii tarzii, circa 400 000 de cetateni erau hraniti din vistieria statului. In epoca Imperiului, distribuirile gratuite de grane au fost extinse si la alte orase populate cu cetateni romani, astfel ca milioane de oameni erau hraniti din bugetul statului. Imparatii romani au distribuit chiar sume de bani plebei, orientandu-se dupa dictonul "panem et circem" ("paine si circ"). Pentru a fi aplaudati si aclamati de cetatenii romani, imparatii organizau, in cinstea victoriilor lor militare sau cu diverse alte ocazii, sarbatori grandioase, cu lupte de gladiatori, cu jocuri de circ, cu intreceri sportive, concursuri literare etc., in cadrul carora se desfasurau adevarate festine culinare. De exemplu, imparatul Traian, dupa cucerirea Daciei, a organizat la Roma, in vara anului 106, 123 zile de sarbatoare continua, oferind pe strazile capitalei Imperiului, hrana gratuita pentru toti si spectacole grandioase.Plebea romana se obisnuise sa traiasca din pomana statului si a particularilor bogati, fara sa munceasca. In secolul al IV-lea, numarul zilelor nelucratoare intr-un an se ridicase la 175! Spectacolele sangeroase ale circului i-au dezvoltat gustul cruzimii.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate