Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
Propuneri de masuri pentru reducerea abandonului


Propuneri de masuri pentru reducerea abandonului
Propuneri de masuri pentru reducerea abandonului

Familia este unitatea fundamentala a societatii. Este principalul loc in care copiii invata sa fie virtuosi. In familie, copiii invata despre dragoste, incredere, loialitate, cooperare si slujire. Ei invata cum sa se comporte in comunitate. Ei dobandesc atributele unui cetatean bun invatandu-le, in primul rand, in propriul camin. De aceea, este foarte important sa pastram unitatea familiei si sa fim constienti de importanta acesteia .

Insa, de cele mai multe ori, oamenii nu sunt constienti de importanta pe care o joaca familia in cadrul societatii, astfel aparand abandonul familial.
Masurile de preventie si de reducere a abandonului de familie ar trebui sa vizeze pe mai multe cai protejarea persoanei/persoanelor care ar avea de suferit in urma acestei infractiuni, referindu-se, in primul rand, la pastrarea unitatii familiei, deoarece pericolul social pe care il reprezinta abandonul de familie aduce atingere institutiei familiei care este apreciata ca o valoare sociala primordiala. La fel cum cauzele care duc la abandon sunt complexe si difera de la caz la caz, tot asa si metodele de reducere pot fi diverse, referindu-se strict la prevenirea infractiunii, sau, in sens mai larg, la ameliorarea situatiilor si anularea cauzelor care determina, mai direct sau mai indepartat, savarsirea abandonului de familie vazut ca fenomen social.

In Romania abandonul familial este un fenomen obisnuit, pentru ca legile sunt prea blande pentru cei care isi parasesc familia. De cele mai multe ori femeile cu copii sunt cele abandonate, si sunt nevoite sa munceasca pentru a-i intretine. Daca sanctiunile ar fi mai dure, rata abandonului ar scadea.

In prezent, infractiunea de abandon de familie se pedepseste cu inchisoare sau amenda, iar actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, pentru a oferi o sansa de refacere a

familiei, o posibilitate ca faptuitorul sa revina asupra conduitei sale si sa-si reia indeplinirea obligatiilor sale de intretinere.

Pe de alta parte, infractiunea este continua, consumarea avand loc in momentul neindeplinirii obligatiei de intretinere, epuizandu-se in momentul incetarii activitatii ilicite.

Putini dintre cei care sunt reclamati de comiterea infractiunii de abandon familial ajung in inchisoare. In majoritatea cazurilor, reclamatiile nu au finalitate penala - unii faptuitori platesc pensia alimentara imediat dupa depunerea reclamatiei.

In conformitate cu prevederile art. 305 alin. (4) si (5) C. pen., daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta pronunta impotriva acestuia o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, care nu se revoca decat in cazul cand, in cursul termenului de incercare, condamnatul savarseste din nou infractiunea de abandon de familie .

Iata deci cat de simplu ii este infractorului sa scape de urmarirea penala.

Infractiunea de abandon de familie exista si in cazul in care faptuitorul, obligat la plata pensiei de intretinere, desi apt de munca, refuza cu intentie sa presteze o activitate eficienta pentru a dobandi venituri din care sa achite obligatia de intretinere, ori, sustinand ca este somer, refuza sa plateasca pensia de intretinere, desi primeste in continuare ajutor de somaj.

Imprejurarea ca inculpatul este apt de munca nu echivaleaza cu stabilirea relei-credinte, daca a prezentat documente din care rezulta ca nu are venituri si ca este inscris la Inspectoratul Teritorial de Munca, fara a beneficia de ajutor de somaj.

Barbatii prefera sa fie someri tocmai pentru a nu plati pensie alimentara, pentru ca nu exista legi care sa-i oblige expres in aceasta privinta.

Astfel, o alta solutie ar fi organizarea de programe prin care sa se puna la dispozitie locuri de munca celor care sunt apti pentru a o presta si care au o pensie de intretinere de platit si neacordarea ajutorului de somaj celor care se considera ca evita deliberat sa lucreze, sau, mai eficient, oprirea automata a unui procent din ajutorul de somaj si trimiterea acestui procent catre familia care trebuie s-o primeasca. Potrivit Codului familiei, "Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati" - de aceea ne-am referit la pensia de intretinere ca fiind un procent dintr-o suma, si nu neaparat ca fiind suma stabilita initial de instanta.

Acest procedeu s-ar putea aplica si in cazul salariului, prin retinerea obligatorie de pe statul de plata a sumei de catre unitatea in care cel obligat la plata pensiei de intretinere lucreaza, urmata de remiterea ei catre partea vatamata.

Prezenta sau persistenta in societatile moderne a unor probleme sociale cum ar fi abandonul de familie sau abandonul maternal este generata de absenta unor servicii, de functionare a unor institutii sau de absenta culturii utilizarii lor.

Metode de prevenire a abandonului familial:

Pentru preintampinarea abandonului familial, membrii unei familii au nevoie de siguranta, aceasta poate fi asigurata de un trai decent. Asigurarea acestui trai in limitele normalului se poate realiza de catre stat. Un loc de munca sigur care sa permita unui membru sa isi intretina familia

Problema educatiei este de asemenea de reala importanta pentru a putea preintampina abandonarea familiei

O informare cat mai buna, in ceea ce priveste efectele acestui abandon asupra parintilor si copiilor

Religia este de asemenea un bun indrumator, si un mod prin care putem preintampina abandonarea

Reglementarea unor legi care sa ii pedepseasca, chiar si penal,    pe cei care abandoneazaIn cazul problemelor de cuplu, pentru rezolvarea acestora, asigurarea unor sedinte de consiliere gratuite

Programe de informare pentru mamele singure, cu privire la optiunile pe care le au

Construirea unor centre de reabilitare

Crearea unor programe de informare atat pentru parinti , cat si pentru copii

Implementarea unor proiecte educationale, apoi prezentate in cadrul unor conferinte

Implicarea cat mai multor voluntari, pentru mai buna informare a oamenilor

Crearea unor documentare, in care sunt prezentate cazuri reale de abandon familial, cauzele si urmarile acestora .

Oportunitati educationale / profesionale crescute pentru ambii parinti, ca sa-si poata intretine familia

Acces gratuit la medicamente si consultatiile medicului pediatru in primul an de viata al copilului, pentru a veni in ajutorul mamei fara posibilitati

Parintii, in special cei tineri, ar trebui sa beneficieze de anumite programe de educare a parintilor: "Cum sa fii parinte?", prin intermediul carora sa invete cum sa creasca un copil, cum sa-l ingrijeasca. Accesul la un astfel de prgram ar trebui sa fie gratuit si accesibil tuturor, indiferent de varsta, sex, religie.

Statul ar trebui sa emita o lege prin care copiii sa beneficieze de o suma de bani pentru achitarea studiilor de la varsta de 18 ani, asa-numita bursa de studiu.

Realizat de Tache Iulia, Neaga Andra, Dragomir Alexandra.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate