Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
Ce este consilierea in asistenta sociala?


Ce este consilierea in asistenta sociala?


Ce este consilierea in asistenta sociala

Consilierea este un proces complex ce cuprinde o arie foarte larga de interventii care impun o pregatire profesionala de specialitate.

Consilierea in asistenta sociala este o relatie interumana de ajutor intre o persoana de specialitate, consilierul si o alta persoana care solicita asistenta de specialitate, clientul (Egan 1990).Asistenta provine din cuvintele latinesti: asistento-ere si adsisto-ere, care semnifica a fi alaturi de cineva, a-i acorda sprijin si ajutor in rezolvarea unor probleme.

La nivel institutionalizat, acordarea de asistenta se refera la "ansamblul actiunilor de organizare pe plan social" cu scopul de a asigura conditii optime de dezvoltare si viata pentru individ sau de a preveni si inlatura situatiile de suferinta prezente temporar in viata persoanei (Tomsa, 1999a, p.5)

La nivel informal, al relatiilor interpersonale, a acorda asistenta cuiva presupune a sprijini si ajuta persoana in cauza sa depasesca unele dificultati si sa-si rezolve anumite probleme. La acest nivel, acordarea de asistenta este, de cele mai multe ori, o actiune individualizata.

Asistenta sociala este un ansamblu de masuri si actiuni de sprijin acordate persoanelor aflate in nevoie pentru rezolvarea unor probleme de natura materiala. Sunt probleme referitoare la asigurarea unui standard de viata decent pentru individ si familia sa, la ocrotirea copiilor, a batranilor, a persoanelor cu diverse tipuri de handicapuri si de dizabilitati etc. ( apud. Tomsa 1999a, pp. 6-8).

Asa cum sublinia distinsul prof. univ. Petru Ilut in lucrarea "Abordarea calitativa a socioumanului" (1997), toate aspectele vietii cotidiene trebuie dezbatute in mediile sociale. Domeniul social este domeniul unde avem de-a face cu o cunoastere de sine a omului.

Cunoasterea comuna are potrivit lui Petre Ilut "o multitudine de virtuti".

Consilierea in asistenta sociala desemneaza un tip specific de interventie - social casework, desemnand acea orientare sau acel tip de practica utilizata de asistentul social in sprijinirea preponderant psihologica (dar rationala, educationala, economica, etc.) a unui individ sau a unei familii, ca si "social grup work" ca metoda ce vizeaza ajutorarea unui grup de persoane constituit pe criteriul comunitatii care se confrunta cu aceeasi problema.

Consilierea in asistenta sociala este considerata ca o relatie interumana de asistenta si suport dintre persoana specializata in consiliere si persoana asistata in scopul cunoasterii, clarificarii, evaluarii sistemului personal de valori.

Consilierea in asistenta sociala reprezinta o abordare multinivelara a ajutorului acordat oamenilor pentru depasirea problemelor cu care se confrunta in viata. Consilierea sociala descrie o relatie speciala bazata pe responsabilitate, confidentialitate si respect.

Definitie: Relatia dintre consilier si persoana consiliata este una de alianta, de participare si colaborare reciproca (Ivey 1993).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate