Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
Migratia externa a fortei de munca - de cercetare Asistenta Sociala


Migratia externa a fortei de munca - de cercetare Asistenta Sociala


Universitatea din Bucuresti

Facultatea de Sociologie si Asistenta sociala

Specializarea: Asistenta Sociala1. Stabilirea temei de cercetare

Migratia externa a fortei de munca este un fenomen social complex, cu consecinte economico-financiare, culturale, politice, sociale si ocupationale, ce trezeste interesul multor studii de specialitate.

Am ales elaborarea acestei teme pentru a evidentia profilul social al persoanelor ce detin locuri de munca in afara tarii, segmentul din care acestia fac parte, motivatia alegerii lor si resuresele folosite pentru a emigra.

2. Fixarea obiectivelor cercetarii

Determinarea factorilor care conduc la alegerea unui loc de munca in afara tarii.

3. Documentarea prealabila (livresca)

Pentru realizarea proiectului de cercetare am folosit ca surse de documentare urmatoarele carti, reviste si studii de specialitate:

Sergiu Balatescu, Florin Iacob, Liviu Serbanescu, Cristian Toader, (trad.), Dictionar de sociologie, Bucuresti, Ed. Univers Enciclopedic, 2003;

Dana Cornelia Nitulescu si Alina Oancea, (coord.), Studiu despre migratia fortei de munca romanesti in Uniunea Europeana, Bucuresti, 2007;

Dumitru Sandu, Fluxurile de migratie in Romania, Bucuresti, Ed. Academiei Republicii Socialiste Romania, 1984;

Dumitru Sandu, Migratie si mobilitate internationala, BOP, Bucuresti, 2001

Dumitru Sandu, Migratia transnationala a romanilor din perspectiva unui recensamant comunitar, Sociologie Romaneasca, nr. 3-4, Bucuresti, 2000

Monica Serban si Melinda Stoica, Politici si institutii in migratia internationala: migratia pentru muna din Romania. 1990-2006, Bucuresti, 2007;

Catalin Zamfir si Lazar Vlasceanu, (coord.), Dictionar de sociologie, Bucuresti, Ed. Babel, 1993;

https://www.robcc.ro/studii_bcc/571956278125000_ro.pdf Romanii si migratia fortei de munca in Uniunea Europeana, ANBCC, 2005.

4. Universul cercetarii

Universul cercetarii este constituit din populatia activa, persoane de sex masculin si feminine cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani, si familile si prietenii acestora care ne pot oferii informtii referitoare la optiunea de emigrare.

5. Cadrul teoretic al cercetarii

Miratia concentreaza in jurul sau un set foarte larg de fenomene sociale, motiv pentru care ea constituie un obiect de studiu pentru mai multe discipline precum demografia, geografia populatiei, economia, stiintele juridice, sociologia si altele.

Migratia ca fenomen este ilustrata ca fiind rezultatul unei multitudini de actiuni individuale ale agentilor rationali, care evalueaza costurile, beneficiile si riscurile atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere social.

Migratia ca eveniment sociodemografic, se refera la deplasarea unei persoane -individual sau in cadrul unui grup- in afara comunitatii sale de rezidenta, in decursul unei perioade de referinta date, pentru a schimba domiciliul stabil si/sau locul de munca obisnuit(Dumitru Sandu, Fluxurile de migratie in Romania, p. 20).

Cercetarile din aceste domenii au incercat sa elaboreze scheme si teorii explicative ale fenomenului, multe din acestea fiind inspirate de teoriile fizice asupra miscarii corpurilor. Ceea ce caracterizeaza incercarile actuale de explicare a migratiei este faptul ca factorii determinanti ai migrarii nu mai sunt considerati forte fizice care actioneaza asupra persoanelor, ci elemente structurale de care indivizii umani tin seama atunci cand iau in considerare posbilitatea de a migra.

Everett S. Lee a propus in anul 1966, o clasificare a factorilor care influenteaza migratia, punand in evidenta principale aspecte de urmarit in cercetaea migratiei: originea, destinatia, obstacolele intalnite si caracteristicile populatiei migratoare.

Pierre George distinge patru categorii de emigranti:

emigrantul care isi manifesta dorinta de a-si schimba tara, in final, nationalitatea;

muncitorul strain care este un emigrant temporar;

persoanele alungate(expulzate, repatriate, transferate) din tara lor de origine;

refugiatii care au optat pentru parasirea tarii lor.

In Romania inainte de 1989 existau doua mecanisme de migrare:

pemanenta - motivatii politice si entice;

temporara - pentru a studia sau lucra in strainatate, se baza numai pe acorduri guvernamentale intre Romania si alte tari.

Dupa 1989, principalele motivatii ale migrarii s-au transformat in motive de ordin economic, migratia temporara crescand in cifre absolute si ca pondere in totalul migrantilor.

In prezent exista cateva mecanisme de migrare prin care are loc migratia la nivel international:

Migratia permanenta legala: reprezinta fluxurile migratorii care pleaca din Romania catre terte tari pentru a se stabili acolo prin urmatoarele modalitati:

 • pe baza obtinerii unor vize de emigrare in cadrul unor programe speciale de incurajare a emigrarii unor personae ce detin calificari ce sunt deficitare in tara primitoare sau alte tipuri de programe(gen loteria vizelor);
 • prin casatoria cu un cetatean al tarii respective si schimbarea locului de rezinenta in tara partenerului de viata;
 • ca si refugiat sau azilant din motive politice sau de razboi, aplicata in Romania inainte de 1989;

Migratia temporara legala: se refera la cei care se deplaseaza pe teritoriul tarii respective pe o perioada delimitata de timp:

 • studentii: studentii care merg la studii si care ulterior se intorc in tara de origine;
 • lucratorii: lucratorii care pleaca cu contracte de munca incheiate pe baza acordurilor bilaterale dintre state, in anul 2002 prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de munca din Romania au emigrat temporar 35.000 de personae;
 • refugiatii sau azilantii: refugiatii care obtin drept de stabilire temporara intr-o tara sau azilantii care solicita azil pe motive politice sau care se ascund in spatele unor astfel de motive.

Migratia ilegala de tranzit: este mecanismul prin care persoane din terte tari emigreaza in anumite tari cu scopul de a emigra mai departe in alte tari, este un fenomen relative nou caracterizat de ilegalitate si implicare a organizatiilor criminale.

Migratia ilegala: cetateni care pleaca in calitate de turisti, dar care ajunsi la destinatie desfasoara activitati lucrative pe piata neagra, iar dupa expirarea perioadei de sedere(3 luni) raman ilegal in tara respectiva sau cetateni care intra si raman ilegal pe teritoriul unei tari.

Migratia circulatorie cu ajutorul retelelor migratorii(legala sau ilegala): se refera la miscarea pendulara intre tara de origine si una sau mai multe tari de destinatie, migrantii merg si muncesc o perioada in strainatate, se reintorc in tara, stau o perioada dupa care pleaca din nou sa munceasca in strainatate.

Astefel se formeaza retelele migratorii, retele prin care cei ce doresc sa migreze temporar in strainatate sunt ajutati si sustinuti de migrantii anteriori.

Intentia de a migra in strainatate pentru un loc de munca este mai probabila la persoanele din comunitatile cu o rata mai mare a migratiei circulatorii.

Cu referire la un teritoriu national, se face distinctie intre migratia interna atunci cand deplasarea se face in interiorul tarii respective si mgratia externa sau internationala.

Migratia internationala se realizeaza sub forma migratiei fortei de munca, migratiei membrilor familiilor lucratorilor anterior emigranti, migratiei fortata de calamitati naturale, de persecutii politice sau religioase, de razboaie, etc.

Prin migratia internationala a fortei de munca se intelege procesul de trecere a fortei de munca dintr-o tara in alta, in vederea desfasurarii ueni activitati in afara tarii unde se afla resedinta ei permanenta, urmand ca cei ce migreaza sa fie retributi de persoane fizice, juridice sau de organisme internationale pentru care desfasoara activitatile respective.

Particularitatea migratiei internationale a fortei de munca din zilele noastre consta in aceea ca acest proces are loc in stransa legatura cu fluxul international de capital.

In cadrul fluxurilor de populatie, circulatia fortei de munca inregistreaza dimensiuni in crestere atat a numarului cat si a intensitatii.

La scara mondiala migratia este relativ redusa, cca 3% din populatia lumii, fie ca sunt tari de origine, de tranzit sau de destinatie, ori detin toate cele 3 atribute simultan, tarile nu ramane in afara fluxurilor migratorii internationale.

Principalele cauze care au determinat fenomenul migratoriu sunt: fluxul international de capital, criza economica mondiala, diferentele mari de salarii intre tari, dorinta idividului de a gasi perspective, lipsa locurilor de munca, supraproductia, lipsa cercetarii, discriminari la angajare si promovare, dotari precare, institutii nefunctionale, dorinta unei vieti urbane mai bune, dorinta unei calificari superioare si dorinta de recunoastere.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Munca in Srainatate din subordinea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale afirma referitor la sectoarele sociale care emigreaza ca:

"Persoanele cu studii superioare care reusesc sa plece in strainatate si sa ocupe un post pe masura pregatirii lor, o fac fie printr-o agentie de ocupare, fie pentru ca pleaca la studii acolo si li-se iveste o sansa de angajare. Deasemenea, sunt cazuri in care acetsea au pe cineva in strainatate care le faciliteaza plecarea. Cel mai simplu este pentru inginerii din domeniul petorului, care lucreaza pe platforme maritime fie ca detasati, fie sunt inregistrati ca personal navigant. Si cei din domeniul constructiilor au cautare. Dar de cele mai multe ori nu lucreaza ca ingineri, ci ca maistri. Prin departamentul nostru au plecat in Germania ingineri, pe contracte care nu depasesc 3 ani. Ei castiga in jur de 2.500-3.00 de euro. Exista insa foarte putine cereri venite din afara pentru cei cu studii superioare. Acordurile incheiate de Romania cu anumite tari sunt pe sectoare de activitate. Cele mai multe solicitari sunt pe sectoare unde nu se cere o pregatire superioara"

Conform studiului Romanii si migratia fortei de munca in Uniunea Europeana (ANBCC, 2005) cu referire la teoria motivationala a lui Maslow, 5 nevoi de baza ale omului declanseaza majoritatea comportamentelor sale:

I. Nevoi fiziologice: hrana, apa, caldura, mediu propice vietii;

II. Nevoi de siguranta: securitate,stabilitate, sanatate, lipsa de pericole;

III. Nevoi sociale de afiliere si dragoste: apartenenta la un grup, la un cuplu marital, la o familie;

IV. Nevoi de stima: stima de sine, recunoasterea celorlati, respectul celorlalti, recunoasterea valorii;

V. Nevoia de autoimplinire: autonomie, libertate, competenta, realizarea potntialuluicare tine de structura psiho-fizica personala.

Nevoile superioare sunt cele de pe treaptele III, IV si V, iar nevoile inferioare sunt cele de pe treptele I si II. In acelasi timp, un om nu poate trece de pe o treapta a scarii nevoilor pe o alta treapta superioara daca nu i-a satisfacut nevoile treptei inferioare.

Grafic. Motivele emigrarii-Scara lui Maslow Studiul Romanii si migratia fortei de munca in Uniunea Europeana, ANBCC, 2005

Schema cauzala

6. Unitatile de analiza si de inregistrare

Unitatea de inregistrare: persoana care detine un loc de munca in afara tarii sale.

Unitatea de analiza: populatia Romaniei ce reprezinta forta de munca emigranta.

7. Elaborarea ipotezelor

Cu cat mediul de provenienta este mai favorabil emigrarii cu atat este individul mai motivat sa emigreze.

Cu cat nivelul de educatie al individului creste cu atat probabilitatea ca el sa fie motivat sa emigreze creste.

Cu cat calitatea vietii este mai importanta pentru individ cu atat este mai motivat sa emigreze.

Daca individul are probleme economice atunci este motivat sa emigreze.

Cu cat un individ este mai independent cu atat posibilitatea ca el sa fie motivat sa emigreze este mai mare.

Daca mediul profesional al individului este dezamagitor atunci el este mai motivat sa emigreze.

Daca individul detine un capital cultural atunci sansele ca el sa fie mai motivat sa emigreze sunt mai mari.

Daca gradul de informare al unui individ creste atunci motivatia lui de a emigra creste.

Cu cat nivelul de trai este mai ridicat cu atat sansa ca individul sa fie motivat sa emigreze este mai mare.

8. Stabilirea tipului de cercetare

Ancheta sociologica bazata pe chestionar, aplicata prin tehnica interviului telefonic.

9. Selectarea surselor de informare

Sursa de informare o reprezinta populatia activa(indivizii apti pentru munca).

10. Specificarea unitatiilor studiate

Lot format din persoane ce detin un loc de munca in afara Romaniei.

11. Operationalizarea conceptelor

Concept: Motivatia de a emigra

Definitie: Motivatia = ansamblu de factori sau imbolduri care declanseaza, energizeaza, mentin (sau intrerup) si directioneaza actiunile sau comportamentele unei persoane.

A emigra= migratia-fenomen ce consta in deplasarea unor multimi de persoane dintr-o arie teritoriala in aita, urmata de schimbarea domiciliului si/sau de incadrarea intr-o forma de activitate in zona de sosire. Emigratie-ansamblul iesirilor.

Dimensiuni: -nevoia de stima;

-nevoia de siguranta;

-nevoia de autoimplinire;

-nevoia sociala de afiliere

Indicatori: -salariu mai mare;

-studii mai bune;

-respectarea drepturilor;

-apropierea de rude;

-reintregirea familie.

Concept: Mediu profesional dezamagitor

Definitie: Mediu=teritoriu in care are loc actiunea umana.

Profesional=profesie - ca ocupatie ce necesita inalte cunostinte de specialitate, in prezent, ca urmare a dezvoltarii fortelor de productie, a cresterii complexitatii muncii si a cerintelor impuse de revolutia stiintifico-tehnica, profesionalizarea muncii a devenit generala. Cvasitotalitatea ocupantilor solicita si se exercita pe baza unei calificari, ceea ce confera individului anumite drepturi dar si asumarea unor responsabilitati specifice muncii ce o desfasoara.

Dimensiuni: -resurse;

-institutii;

-capacitati.

Indicatori: -calificari;

-dotari;

-dezvoltare profesionala.

Concept: Capital cultural

Definitie: ansamblul bunurilor culturale, inclusiv a mijloacelor de producere a bunurilor stiintifice, intelectuale si artistice si a mijloacelor de circulatie a acestora.

Capitalul cultural este direct legat de:

a. un sistem de legitimare culturala;

b. un sistem de conservare si punere in valoare a bunurilor culturale.

Dimensiuni: bunuri culturale.

Indicatori: - lectura;

- spectacole artistice;

- excursii;

Concept: Grad de informare

Definitie: Nivelul de acumulare si asimilare a anumitor informatii pe baza unui proces comunicational.

Dimensiuni: -canale informationale;

Indicatori: - Mass-Media;

- institutii specializate.

Concept: Nivel de trai

Definitie: Grad de satisfacere a necesitatilor umane, specific unei colectivitati, grup social, localitati sau persoane. Grad de satisfacere a necesitatilor materiale si spirituale, prin consumul de bunuri si servicii economice si noneconomice.

Dimensiuni: -situatia materiala

-starea locuintei

Indicatori: -venituri

-sursa veniturilor;

-bunuri detinute;

-tip de locuinta;

- utilitati;

Concept: Mediul de provenienta favorabil emigrarii

Definitie: in colectivitatea de provenienta este o rata mai mare a migratiei circulatorii, se creaza retele prin care cei ce doresc sa migreze temporar in strainatate sunt ajutati si sustinuti.

Indicatori: -emigranti anteriori.

Concept: Nivel de educatie

Definitie: gradul atins de actiuni sociale de transmitere a culturii, de generare, organizare si conducere a invatarii individuale.

Indicatori: -scoli absolvite;

-cursuri absolvite.

Concept: Calitatea vietii

Definitie: Semnificatia pentru om a vietii sale, rezultat al evaluarii globale, din punctul de vedere al persoanei umane, a propriei vieti, este un concept evaluativ, fiind rezultanta raportarii conditiilor de viata si a activitatilor care compun viata umana, la necesitatile, valorile, aspiratiile umane.

Dimensiuni:-relatii interpersonale;

-viata de famile;

-viata de munca ;

-mediul ambiant.

Indicatori: - conditii de locuire;

- educatie;

- resurse economice;

- recreere;

- stare de sanatate;

- demnitate umana;

- securitate

- respect de sine.

Concept: Probleme economice

Definitie: Obstacole intalnite in activitatea economica (aducatoare de venituri), in procesul de procurare a resurselor economice necesare.

Indicatori: -probleme fianciare.

Concept: Grad de independenta

Definitie: nivelul de realizare a necesitatilor fara contributia altor persoane.

Indicatori: -independenta.

12. Elaborarea instrumentului de cercetare

Chestionar

 1. Se spune despre Romania ca este inca o tara de tranzitie. Dvs ce credeti?
  • Da
  • Nu
 1. Considerati ca viata in Romania este mai dificila acum decat inainte de 1989?

Da

Nu

 1. Care credeti ca este principalul factor care face viata mai usoara/dificila in zilele noastre?

venitul

libertatea de opinie

acesul la informatie

lipsa locurilor de munca

 1. In ce grupa de varsta va situati?

18-35 ani

36-48 ani

48-60 ani

 1. Sunteti de sex?

masculin

feminin

 1. Ce activitati de recreere practicati in timpul liber?

lecturi

plimbari

vizionarea la TV

iesiri cu prietenii

 1. Obisnuiti sa plecati in excursii?

Destul de des

Numai in concedii

Niciodata

 1. Frecventati spectacolele artistice?

deobicei, da

rareori

nu am timp de spectacole

 1. Sunteti o persoana independenta?

Da

Nu

 1. Aveti probleme de sanatate?

Da

Nu

Ce venituri realizati lunar?

sub 1000 RON

1000-3000 RON

peste 3000RON

Sursa de venit reprezinta

salariul lunar

salariul lunar si din alte miniafacei;

afaceri personale

alte forme de realizare a veniturilor

Conditiile de locuit

sunt bune

probleme cu utilitatiile, dar in rest bune

necesita imbunatatiri

groaznice

In materie de educatie, ce nivel scolar ati absolvit?

scoala primara

gimnaziu

scoala de ucenici

scoala profesionala

liceul

postliceale

scoala de maistri

facultatea

masteratul

doctoratul

alte cursuri si specializari

Aveti un loc de munca stabil?

da

nu(sari la intrebarea 18)

De cat timp munciti in strainatate?

de mai putin de 6 luni

de mai putin de 1 an

de mai putin de 3 ani

de mai mult de 3 ani

Aveti calificare pentru jobul pe care il exercitati?

da

nu am avut, dar am facut curs de specializare in cadul companiei

nu

Locuiti acolo cu familia?

da

da, dar nu cu toata familia

nu

Ce v-a determinat sa emigrati?

se castiga bine

viata de zi cu zi este mai ieftina decat in tara

posibilitatea de a gasi de munca usor(legal sau ilegal)

cunosteam limba de destinatie

m-au sustinut prieteni si rude deja emigrate

pe viitor voi putea sa imi aduc si familia

Ce surse de informare ati folosit cand ati luat decizia de a emigra?

mass-media

institutii specializate(biroul de consilere)

emiranti anteriori

Care dintre urmatoarele beneficii credti ca sunt intangibile in Romania, dar usor de obtinut in tara in care ati emigrat?(raspunsuri multiple)

demnitate umana

salarii mai mari

studii mai bune

respectarea drepturilor omului

dezvoltare personala

respectul de sine

Bibliografie

Sergiu Balatescu, Florin Iacob, Liviu Serbanescu, Cristian Toader, (trad.), Dictionar de sociologie, Bucuresti, Ed. Univers Enciclopedic, 2003;

Ioan Marginean, Proiectarea cercetarii sociologice, Iasi, Ed. Polirom, 2004;

Dana Cornelia Nitulescu si Alina Oancea, (coord.), Studiu despre migratia fortei de munca romanesti in Uniunea Europeana, Bucuresti, 2007;

Dumitru Sandu, Fluxurile de migratie in Romania, Bucuresti, Ed. Academiei Republicii Socialiste Romania, 1984;

Dumitru Sandu, Migratie si mobilitate internationala, BOP, Bucuresti, 2001

Dumitru Sandu, Migratia transnationala a romanilor din perspectiva unui recensamant comunitar, Sociologie Romaneasca, nr. 3-4, Bucuresti, 2000

Monica Serban si Melinda Stoica, Politici si institutii in migratia internationala: migratia pentru muna din Romania. 1990-2006, Bucuresti, 2007;

Catalin Zamfir si Lazar Vlasceanu, (coord.), Dictionar de sociologie, Bucuresti, Ed. Babel, 1993;

https://www.robcc.ro/studii_bcc/571956278125000_ro.pdf Romanii si migratia fortei de munca in Uniunea Europeana, ANBCC, 2005.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate