Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
ASISTENTA SOCIALA IN STATELE UNITE ALE AMERICII


ASISTENTA SOCIALA IN STATELE UNITE ALE AMERICII


ASISTENTA SOCIALA IN STATELE UNITE ALE AMERICII

Desi nu are o traditie indelungata in acest domeniu, totusi, ca urmare a dezvoltarii spectaculoase in plan economic, social, politic, cultural, astazi Statele Unite se afla pe primul loc in lume in ceea ce priveste modernismul si gradul de dezvoltare al sistemului de asistenta sociala. Multi dintre specialistii romani in sfera asistentei sociale au studiat in universitatile americane, acumuland cunostinte de actualitate in domeniu. In literatura de specialitate americana se utilizeaza o periodizare consacrata a dezvoltarii asistentei sociale in Statele Unite:

1. Perioada voluntariatului in asistenta sociala (pana la 1915)Debutul activitatii de asistenta sociala se leaga de vasta miscare de voluntariat din anii de inceput ai S.U.A. In perioada coloniala (sec. XVII- XVIII), familiile se ingrijeau de cei saraci si nevoiasi. Daca acestia nu aveau o familie sau rudele nu puteau sa ii ingrijeasca, atunci oamenii din comunitate isi ofereau voluntar timpul si eforturile. De asemenea, bisericile protestante si neoprotestante ofereau voluntar asistenta sociala ori de cate ori era necesar. Activitatile caritabile au capatat un caracter mai oficial pe masura ce s-au infiintat agentii specializate de asistenta sociala. Voluntarii erau recrutati si plasati in anumite programe pentru a-i ajuta pe cei aflati in nevoie: copii fara adapost, bolnavi, saraci, persoane cu handicap.

In 1877 s-a format Charity Organization Society pentru combaterea si prevenirea saraciei. Acesti voluntari erau numiti friendly visitors ("vizitatori pritenosi"), fiind instruiti de catre organizatie pentru a-si imbunatati capacitatea de a furniza serviciile necesare. In 1886, primii asistenti sociali comunitari erau deja organizati datorita crearii de azile. Oamenii se ofereau voluntari pentru a locui in cartierele sarace, in asa - numitele settlement house (case de asistenta sociala si azile), pentru a putea intelege si rezolva mai bine problemele celor saraci. Traind acolo, erau mai usor si mai rapid acceptati de persoanele cu probleme sociale, aflate in dificultate.

In 1900, la New York a aparut prima facultate care a pregatit specialisti in sfera asistentei sociale. Ulterior, s-au infiintat sectii de asistenta sociala si la alte universitati americane.

Pe parcursul acestei perioade, multe din slujbele/posturile din domeniul asistentei sociale au fost recunoscute si platite. Lucrand in cadrul Departamentului Comisiei Sanitare, voluntarii erau platiti sa acorde asistenta sociala soldatilor din armata federala si familiilor lor in timpul razboiului de secesiune (1861-1865). La sfarsitul secolului al XIX-lea, o serie de miliardari americani au investit masiv in actiuni filantropice, in acte de caritate pentru orfani, persoane bolnave, cu dizabilitati. Cel mai cunoscut caz de miliardar filantrop este John D. Rockfeller, care a investit sute de milioane de dolari in acte de caritate.

2. Asistenta sociala ca ocupatie (1915-1950)

Pe parcursul acestei perioade, asistentii sociali au inceput sa fie tot mai mult preocupati cresterea nivelului de trai si imbunatatirea conditiilor de munca ale populatiei sarace din Statele Unite. Ei erau interesati de crearea si dezvoltarea standardelor care ghidau activitatea practica si necesitatea schimbarii sistemului de asistenta sociala     si doreau recunoasterea oficiala a profesiei de asistent social. Ca urmare, elaborarea unui cod etic al asistentilor sociali a devenit o conditie necesara, dezvoltarea unei asociatii profesionale fiind un obiectiv important al multor asistenti sociali. Este perioada in care au aparut multe grupuri profesionale de asistenta sociala ca de exemplu, American Association of Hospital Social Workers, Visiting Teachers Association, Community Organization of Social Workers, Social Work Research Group etc.

In aceasta perioada s-a extins reteaua invatamantului universitar de asistenta sociala iar in timpul administratiei Roosevelt (1933-1945), prin programul "New Deal" , a pus bazele statului - providenta.

3. Asistenta sociala ca profesie (dupa 1950

In 1951, forurile de acreditare pentru scolile de asistenta sociala s-au reunit sub conducerea unei singure institutii: Consiliul pentru Invatamantul din Domeniul Asistentei Sociale. In 1955 a luat fiinta National Association of Social Workers, prin contopirea a 7 organizatii specializate in asistenta sociala iar International Federation of Social Workers a fost creata in 1956. Activitatea de asistenta sociala din Statele Unite este puternic finantata de catre stat, prin bugetul federal dar si contributia benevola si consistenta a unor fundatii sustinute de miliardari. Acesti miliardari filantropi apreciaza ca oamenii bogati au o datorie sacra fata de Dumnezeu si fata de societate de a ajuta semenii aflati in dificultate.

Barron Hilton, baiatul miliardarului care a creat lantul de hoteluri Hilton, a decis sa doneze mare parte din avere fundatiei create de tatal sau, asta si pentru ca a tinut sa se asigure ca banii nu vor ajunge pe mana fiicei sale, celebra Paris Hilton, care are o reputatie foarte proasta. Bill Gates a pus bazele, in 1966, Fundatiei "Bill si Melinda Gates", cu suma de 16 miliarde de dolari (!!!), el fiind exemplul cel mai cunoscut de filantrop care nu sta pe ganduri cand e vorba despre a dona sume mari de bani. Warren Buffet a facut cea mai mare donatie din istorie - 30,7 miliarde de dolari - fundatiei lui Bill Gates

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate