Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
Protectia consumatorului - componenta a politicii de protectie sociala a statului


Protectia consumatorului - componenta a politicii de protectie sociala a statului


Protectia consumatorului - componenta a politicii de protectie sociala a statului

1 Implicarea statului in functionarea economiei de piata

Implicarea statului in economia de piata urmareste sa asigure:

Ø      Cadrul legislativ si institutional adecvat pentru respectarea drepturilor si libertatilor individuale;

Ø      Respectarea legii si ordinii publice;Ø      Apararea militara;

Ø      Un anumit sistem de protectie sociala;

Ø      Relatii si acorduri de diferite tipuri cu alte tari etc.

In domeniul economic, interventia statului urmareste:

Ø      Asigurarea legislatiei si cadrului institutional care sa permita functionarea libera si normala a pietei;

Ø      Protectia mediului inconjurator;

Ø      Controlul inflatiei etc.

2 Protectia sociala - componenta a interventiei statului in economia de piata

Realizarea protectiei sociale trebuie sa ia in considerare urmaroarele aspecte:

Ø      Asigurarea unui nivel de trai corespunzator pentru toate categoriile populatiei;

Ø      Obligativitatea participarii tuturor agentilor economici la constituirea resurselor pentru sustinerea masurilor de protectie sociala.

Factorii implicati in realizarea protectiei sociale sunt: statul, agentii economici, agentii sociali (cum ar fi sindicatele), fiecare din acesti factori actionand conform rolului si locului pe care il detin in cadrul mecanismului social.

3 Formele de manifestare a protectiei sociale

Un sistem eficace de protectie sociala trebuie sa aiba obiective generale, vizand protectia demnitatii umane, promovarea principiilor solidaritatii si justitiei sociale, eliminarea formelor de discriminare, precum si obiective specifice ce cuprind protectia anumitor categorii ale populatiei, cum ar fi:

Ø      Protectia copiilor si tinerilor;

Ø      Protectia familiei si a femeii;

Ø      Protectia pensionarilor si a persoanelor cu handicap;

Ø      Protectia unor persoane aflate intr.-o situatie conjuncturala dificila(someri, bolnavi);

Ø      Protectia starii de sanatate a populatiei si protectia mediului;

Ø      Protectia consumatorilor .

Cea mai eficienta forma de protectie sociala ramane politica de crestere si dezvoltare economica. Ca latura importanta a politicii sociale, protectia consumatorilor reprezinta un ansamblu de dispozitii privind initiativa publica sau privata, destinate a asigura respectarea intereselor consumatorilor.

Conceptul de protectie a consumatorilor este o notiune ce are o arie de cuprindere larga deoarece imbraca o serie importante de aspecte. Consumatorul, in calitatea sa de cumparator, se confrunta cu probleme ca:

Ø      Structura produselor destinate consumului;

Ø      Preturile de achizitionare a produselor;

Ø      Calitatea produselor;

Ø      Sistemul de informare;

Ø      Sistemul de comercializare a produselor si calitatea serviciilor comerciale.

Guvernele si diversele organizatii care actioneaza in acest domeniu isi stabilesc structura programelor de protectie a consumatorilor in functie de etapa pe care o parcurge societatea respectiva si prioritatile fiecarei zone.

Programele de protectie a consumatorului trebuie sa se axeze in principal pe ansamblul intereselor consumatorilor in procesul politic si dupa aceea pe tratarea unor cazuri particulare ale unor grupe de cumparatori. Aceasta deoarece este necesar sa se asigure cadrul general de solutionare a problemelor consumatorilor sub aspect juridic, financiar, administrativ etc. si apoi sa se stinga orice stare conflictuala generata de cauze speciale sau aparute intamplator.

Responsabilitatea asigurarii protectiei consumatorilor revine in principal statului, la care se adauga    organizatiile sociale (sindicatele) si organizatiile si asociatiile consumatorilor.

Factorii implicati in politica de protectie a consumatorului sunt:

Ø      Producatorul: calitate, pret, fiabilitate, mentenabilitate, garantii;

Ø      Guvernul: cadrul legislativ, norme si acte normative, reguli si reglementari, control si verificare, sanctiuni ;

Ø      Sindicatele: supraveghere sociala, actiuni de sustinere, actiuni de promovare;

Ø      ONG-uri de profil: informare, educare, instruire, reprezentare.4. Organizarea procesului de protectie a consumatorilor

Organizarea procesului de protectie a consumatorilor implica:

Ø      Actiunea statului pentru asigurarea unei legislatii adecvate in domeniul protectiei consumatorului si organizarea unor institutii de specialitate care sa vegheze asupra respectarii protectiei consumatorilor;

Ø      Formarea de organizatii specifice ale consumatorilor pentru apararea drepturilor lor.

Asigurarea cadrului legislativ al protectiei consumatorului

Guvernul fiecarei tari are obligatia de a emite legi si acte normative care sa reglementeze aspecte si tipuri de relatiice pot apare in procesal de vanzare-cumparare.Legea acorda consumatorilor drepturi incorporate intr.-o legislatie caredefineste obligatiile fundamentale ale producatorilor sau comerciantilor.

Orientari ale legislatiei

Sustinerea unor produse adecvate consumului si informarea consumatorilor. Exemple: legi referitoare la regimul alimentar si al medicamentelor; legi privind bunuri de folosinta indelungata; legi referitoare la protectia si siguranta consumului; legi referitoare la calitatea produselor; legi referitoare la relatia calitate-pret; legi referitoare la promovarea produselor si publicitate etc.

Avantaje: obligatia comerciantului de a-si asuma responsabilitatea referitoare la calitatea produselor prin actul de vanzare si actiuni promotionale; asigurarea concordantei intre parametrii calitativi si cei inscrisi in prospectele ce insotesc produsul; interdictia de a pune in vanzare alimente si medicamente necorespunzatoare; obligativitatea inscrierii indicatorilor calitativi si cantitativi pe unitate de produs ambalat etc.

Protejarea consumatorilor impotriva distributiei de produse necorespunzatoare calitativ si a oricarei forme de concurenta neloiala. Exemple: legi referitoare la vanzarea anumitor bunuri si servicii; legi referitoare la practici comerciale; legi care reglementeaza creditele de consum etc.

Avantaje: consumatorul beneficiaza de o protectie fundamentala de care nu poate fi privat prin diverse clauze contractuale, notele ce figureaza pe un bon de comanda, certificatele de garantie etc.

Asigurarea dreptului consumatorilor nemultumiti de a adresa plangeri in justitie, de a fi despagubiti pentru pagubele suportate.

Avantaje: cresterea accesibilitatii consumatorilor la justitie; o mai buna valorificare a drepturilor de care beneficiaza consumatorii etc.

Institutiile publice implicate in protectia consumatorilor

O componenta a politicii statului privind protectia consumatorilor o reprezinta infiintarea de organisme si institutii specifice cum ar fi: departamente de protectie a consumatorilor, departamente de preturi, laboratoare centrale sau locale de analiza etc.

Obiectivele acestor institutii sunt:

Ø      generale, care urmaresc analiza informatiilor publicate de ofertanti pentru consumatori, promovarea unor legi in acest domeniu etc.

Ø      specifice, cum ar fi supravegherea modului de respectare a legilor si reglementarilor privind protectia consumatorilor, acordarea asistentei de specialitate pentru consumatorii individuali sau asociatii ale acestora.

Pe langa organismele speciale infiintate, protectia consumatorilor face obiectul actiunii a numeroase ministere sau departamente pentru protectia sanatatii si a mediului inconjurator.

5. Organizarea consumatorilor - forma de asigurare a propriilor drepturi

Forme de organizare ale consumatorilor


Asociatiile si organizatiile consumatorilor pot fi:

Ø      generale: centre ale consumatorilor, uniuni nationale, organizatii regionale ale consumatorilor

Ø      speciale: pe grupe de produse sau domenii de activitate

Ø      organizatii independente : uniuni federale si asociatii nationale ale consumatorilor

Ø      organizatii patronate de sindicate sau centrale cooperatiste: organizatii generale ale consumatorilor

Consiliile consultative

Sunt formate din reprezentanti ai consumatorilor avnd ca scop concilierea diferitelor probleme ale procesului de aprovizionare cu marfuri sau servicii, studierea opiniei consumatorilor referitor la anumite masuri care ii vizeaza .

Organizatiile internationaleObiectivele acestora sunt protectia sanatatii si securitatii consumatorilor, protejarea intereselor economice ale acestora, informare si educare, consiliere calificata, consultarea si reprezentarea consumatorilor.

6. Cadrul legislativ si institutional al protectiei consumatorului in Romania; organisme nationale pentru protectia drepturilor consumatorului

Politica in domeniul protectiei consumatorului in Romania

Prima etapa in elaborarea legislatiei in domeniul protectiei consumatorului in Romania a constituit-o Ordonanta Guvernului nr.21/1992. Prin Hotararea guvernului nr.32/2001 in Romania a fost creata Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (A.N.P.C) ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, care are rolul de a pune in aplicare politica si strategia Guvernului. Din aprilie 1999, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor a fost desemnat ca Punct National de Contact pentru Sistemul TRAPEX.

De remarcat ca, datorita unei sustinute activitati, la Conferinta pentru aderare a Romaniei la Uniunea Europeana din 27.07.2001 de la Bruxelles s-a decis deschiderea si simultan inchiderea provizorie a capitolului 23 - Protectia consumatorilor si a sanatatii ANPC a organizat si a pus la dispozitia consumatorilor:

un telefon cu apelare gratuita la care consumatorii pot adresa direct reclamatii ANPC;

linie telefonica cu tarif normal la care se pot obtine informatii privind activitatea desfasurata de Autoritate;

un telefon pentru reclamatii privind calitatea serviciilor turistice.

In subordinea ANPC functioneaza, ca unitati cu personalitate juridica, 41 de Oficii Judetene pentru Protectia Consumatorului, Oficiul Municipiului Bucuresti pentru Protectia Consumatorilor si Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor LAREX, organism neutru de incercare si certificare. Documentele emise de laboratoarele LAREX sunt: raport de incercari, certificat de conformitate, raport de expertizare, scrisoare de neconformitate.

Autoritatea, aflata in subordinea Guvernului, are urmatoarele atributii de supraveghere si control:

elaboreaza impreuna cu alte organe ale administratiei publice cu atributii in domeniu si cu organismele neguvernamentale de protectie a consumatorilor programul national privind protectia consumatorilor;

propune Guvernului spre adoptare si avizeaza proiecte de acte normative in domeniul protectiei consumatorului;

efectueaza analize si incercari cu privire la calitatea produselor si serviciilor pe care le aduce la cunostinta publicului;

dispune masurile de limitare a consecintelor producerii, importului sau comercializarii unor produse sau servicii care nu respecta prevederile legale privind protectia consumatorului;

informeaza permanent consumatorii asupra produselor care prezinta riscuri pentru sanatatea si siguranta lor;

sprijina asociatiile pentru protectia consumatorilor si participa, impreuna cu acestea, la informarea si educarea consumatorilor;

constata contraventii si aplica amenzi, sesizeaza organele de urmarire penala.

6.1 Organismele neguvernamentale cu atributii in domeniul protectiei consumatorilor

Ø      Asociatiile pentru protectia consumatorilor

Organismele neguvernamentale cu atributii in domeniul protectiei consumatorilor apartin societatii civile si au rolul de a apara drepturile si interesele consumatorilor.

In Romania au fost infiintate organizatii neguvernamentale denumite Asociatii pentru Protectia Consumatorilor.

Acestea sunt constituite ca persoane juridice care, fara a urmari realizarea de profit, au drept scop unic apararea drepturilor si intereselor legitime ale membrilor lor sau ale consumatorilor in general.

Asociatiile beneficiaza de o serie de drepturi in vederea unei protectii eficiente a consumatorilor:

dreptul de a fi sprijinite de catre organismele administratiei publice centrale si locale, in vederea atingerii obiectivelor lor;

dreptul de a solicita autoritatilor competente luarea de masuri in vederea opririi productiei sau a retragerii de pe piata a produselor sau serviciilor care nu asigura nivelul calitativ prescris in documentele stabilite de lege sau care pun in pericol viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor;

dreptul de a introduce actiuni in justitie pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale membrilor lor;

dreptul de a informa opinia publica, prin mass-media, asupra deficientelor de calitate a produselor si serviciilor, precum si asupra consecintelor vatamatoare ale acestora pentru consumatori;

dreptul de a initia actiuni proprii, in vederea identificarii cazurilor in care agentii economici nu respecta drepturile consumatorilor prevazute de lege.

Un exemplu in acest sens este Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania), care a fost infiintata in anul 1990, dobandind personalitate juridica prin sentinta civila nr.500 din 28 februarie 1990 a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti. La acea data a fost prima organizatie neguvernamentala cu preocupari in domeniul protectiei consumatorilor.

De asemenea, in Romania a luat fiinta Asociatia nationala pentru protectia consumatorilor si promovarea programelor si strategiilor din Romania. Aceasta are ca scop sustinerea si apararea drepturilor fundamentale si intereselor legitime ale consumatorilor precum si derularea la nivel national a unor programe axate pe protectia consumatorilor si promovarea produselor si serviciilor din RomaniaStructura guvernamentala cu atributii in domeniul protectiei consumatorilor a aparut abia in anul 1992 sub titulatura Oficiul pentru Protectia Consumatorilor (incepand cu anul 2001, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor). In cadrul APC a fost infiintat in anul 2001 Centrul de Informare si Consultanta a Consumatorilor-Bucuresti.

Ø      Consiliile consultative pentru protectia consumatorilor

Pentru o aplicare unitara a politicii privind protectia consumatorilor, la nivel central si local se constituie Consiliul Consultativ pentru Protectia Consumatorului, format atat din reprezentanti ai administratiei publice, cat si din cei ai asociatiilor pentru protectia consumatorilor. Acesta are caracter consultativ si asigura, la nivelurile respective, cadrul informational si organizatoric necesar:

stabilirii si aplicarii politicii de protectie a consumatorilor;

corelarii actiunilor diverselor organisme ale administratiei publice cu cele ale organizatiilor neguvernamentale care au rol in realizarea protectiei consumatorilor.

Consiliul Consultativ pentru Protectia Consumatorilor este format din:

reprezentanti ai tuturor organelor administratiei publice care au competente cu caracter general sau special in domeniul protectiei consumatorilor si au structuri organizatorice la nivelul respectiv;

prefect sau primar, dupa caz, sau reprezentanti ai acestora;

reprezentanti ai asociatiilor pentru protectia consumatorilor;

reprezentanti ai altor organisme, dupa caz.

Guvernul stabileste, in mod concret, componenta, atributiile si modul de organizare si functionare ale Consiliului Consultativ pentru Protectia Consumatorilor, la fiecare nivel in parte.

Ø      Consiliul Interministerial pentru Inspectarea Calitatii si Armonizarea Reglementarilor Tehnice

Prin Hotararea Guvernului nr. 57/1999 s-a decis infiintarea Consiliului Interministerial pentru Inspectarea Calitatii si Armonizarea Reglementarilor Tehnice - organism consultativ fara personalitate juridica care functioneaza pe langa Agentia Nationala pentru Stiinta, Tehnologie si Inovatii.

Consiliul Interministerial asigura colaborarea dintre autoritatile administratiei publice centrale, pe de o parte, si colaborarea dintre aceste autoritati si structurile societatii civile, pe de alta parte, in vederea:

fundamentarii si corelarii politice a acestora privind crearea    si dezvoltarea infrastructurii calitatii; armonizarea reglementarilor tehnice, certificarea produselor si serviciilor, acreditarea, standardizarea, metrologia legala si protectia consumatorilor;

promovarii si sustinerii innoirii tehnologice si inovarii, a concurentei, a cresterii competitivitatii exporturilor si importurilor;

crearii conditiilor de participare a Romaniei la Protocolul european pentru evaluarea conformitatii si pentru accelerarea procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Ø      Comitetul Interministerial pentru Supravegherea Pietei Produselor si Serviciilor si Protectia Consumatorilor

Comitetul Interministerial are rolul de a asigura colaborarea dintre autoritatile administratiei publice centrale, pe de o parte, si colaborarea dintre aceste autoritati si structurile civile, pe de alta parte, in vederea:

dezvoltarii si perfectionarii sistemului national de supraveghere a pietei produselor si serviciilor, concept care reprezinta totalitatea institutiilor, mecanismelor, metodelor si procedurilor de control necesare in vederea protejarii vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor, precum si a mediului inconjurator;

perfectionarii cadrului legislativ si institutional in materie, care sa indeplineasca cerintele de integrare in piata unica europeana;

accelerarii procesului de armonizare a legislatiei nationale cu legislatia comunitara in domeniu.

In anul 2008 a luat fiinta Centrul European al Consumatorilor Romania(ECC Romania). Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2008 ECC Romania s-a alaturat retelei ECC-Net, pentru a-i sprijini pe cetatenii UE in domeniul achizitiilor transfrontaliere. Reteaua Centrelor Europene ale Cosumatorilor reprezinta o retea constituita la nivelul UE in scopul intaririi increderii consumatorilor in Piata Unica Europeana, oferind consultanta cetatenilor europeni cu privire la drepturile pe care le au in calitate de consumatori si facilitand solutionarea problemelor intampinate, in special in cazurile in care au facut achizitii intr-un alt stat european.

 ECC Romania informeaza consumatorii asupra oportunitatilor oferite de Piata Interna, comunicandu-le acestora care sunt regulile europene si nationale.

Ofera consultanta si sprijin oricarui consumator care are o problema. In acest scop, ECC Romania lucreaza cu celelalte centre din ECC-Net.Dictionnaire commercial de l'Academie de Sciences commerciales, Ed. Hachette, Paris , 1979

https:// www.anpc.ro/Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate