Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
MEMORIA SI IMPLICATIA COMPONENTELOR EI ASUPARA MUNCII DE ASISTENT SOCIAL (Referat)


MEMORIA SI IMPLICATIA COMPONENTELOR EI ASUPARA MUNCII DE ASISTENT SOCIAL (Referat)
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV

FACULTATEA DE DREPT SI SOCIOLOGIE

SPECIALIZAREA ASISTENTA SOCIALA
MEMORIA SI IMPLICATIA COMPONENTELOR EI ASUPARA MUNCII DE ASISTENT SOCIAL

(Referat)

1.MEMORIA

Memoria este procrsul psihic prin care se realizeaza intiparirea ,stocarea si reactualizarea experientei cognitive, afective si volitive. Ea nu ese o functie elementara, ci un process de reflectare activa, selectiva si inteligibila a experientei umane.

Memoria este:

  • Activa pentru ca ceea ce retinem este in stransa legatura cu cortexul si conditiile activitatii de desfasurare;
  • Selectiva deoarece memoram doar ceea ce ne place, sau ne intereseaza in mod special;
  • Inteligibila adica invatam si intelegem in acelasi timp,este pe intelesul tuturor.

Din punct de vedere temporal, momeria poate fi de scurta durata(MSD) si de lunga durata(MLD).

MSD: putem retine de la 5 secunde pana la 8-10 minute, dupa care informatia este uitata sau trecuta in MLD.MSD nu este limitata numai din punct de

vedere al timpului, ci si din punct de vedere al volumului.

MLD: caracteristica ei de baza este pastrarea informatiei. Din punct de vedere al timpului, informatia este pastrata pe durate considerabile (zile, saptamani, luni, ani, chiar si o viata intreaga) .MLD are capacitate nelimitata de volum.

Procesele memoriei sunt trei la numar:

Encodarea este procesul prin care informatia este codificata, intr-o forma care ii permite intrarea in sistemul mnezic.[1]

Stocarea este procesul prin care informatia este pastrata pe o perioada de timp.

Recuperarea este procesul prin care informatia este reactivata, scoasa la suprafata in vederea utilizarii ei.

2.ASISTENTA SOCIALAAsistenta sociala este componenta non-contributiva a sistemului de protectie sociala si reprezinta ansamblul de institutii si masuri prin care statul, autoritatile publice ale administratiei locale si societatea civila asigura prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluderea sociala a unor persoane.

Obiectivul principal il constituie protejarea persoanelor care, datorita unor motive de natura economica, fizica, psihica sau sociala, nu au posibilitatea sa isi asigure nevoile sociale, sa isi dezvolte propriile capacitati si competente pentru participarea activa la viata sociala.

Serviciile sociale reprezinta o forma de suport activ pentru familiile si comunitatile aflate in dificultate.

Definitie: Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale individuale, familiale sau de grup, in vederea prevenirii si depasirii unor situatii de dificultate, vulnerabilitate sau dependenta pentru prezervarea autonomiei si protectiei persoanei, pentru prevenirea marginalizarii si excluziunii sociale, pentru promovarea incluziunii sociale si in scopul cresterii calitatii vietii.

Serviciile sociale sunt asigurate de catre autoritatile administratiei publice locale, precum si de persoane fizice sau persoane juridice publice ori private, in conditiile legii. Oricine poate fi beneficiar de servicii sociale.

3.IMPLICATIA MEMORIEI ASUPRA MUNCII ASISTENT SOCIAL

Memoria are un rol foarte important in meseria de asistent social, deoarece un asistent social intalneste nenumarate cazuri in cariera sa.Rezolvarea fiecarui caz, necesita o perioada de timp (uneori tramitele reprezinta o cauza foarte majora, alteori cazul este foarte complicat) in care beneficiarul primeste o serie de vizite, sau pentru majoritatea cazurilor exista si o serie de programe (uneori educative, alteori instruitive sau informative) pana cand lucrurile revin la normal.

Cu ajutorul memoriei, asistentul social este foarte prompt in recunoasterea cazului si a beneficiarului.In scrierea unui raport, memoria este esentiala, deoarece asistentul social trebuie sa scrie detaliat problemele beneficiarului, in cazul in care sunt omise detalii importante rezultatul poate fi eronat.

Tousi memoria poate avea si rol negativ, deoarece informatiile afective pot salaslui pe o perioada foarte mare de timp in sistemul mnezic si pot afecta viata personala a asistentului social ( au existat cazuri in care chiar asistentul social a ajuns sa beneficieze de aceste servicii, cauza fiind o boala psihica, generata de conditiile in care isi practica mseria).

Ideal ar fi ca informatiile despre cazurile rezolvate, sa fie uitate pentru buna functionare a memoriei (daca volumul memoriei este supraincarcat, sistemul cognitiv este foarte greoi) si pentru ca viata asistentului social sa evolueze normal.

BIBLIOGRAFIE:

Aurel Clinciu, PSIHOLOGIE GENERALA

GOOGLE

Mielu Zlate, INTRODUCERE IN PSIHOLOGIE, Editura Polirom,Iasi, 2000

Alain Lyeury, MANUAL DE PSIHOLOGIE GENERALA, Editura Antet, Paris, 1990SISTEMUL MNEZIC:APARTINE SNC
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate