Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
DEZVOLTARE COMUNITARA - SATUL VACENI, COMUNA DRAGANESTI VLASCA, JUDETUL TELEORMA


DEZVOLTARE COMUNITARA - SATUL VACENI, COMUNA DRAGANESTI VLASCA, JUDETUL TELEORMA


 SATUL VACENI, COMUNA DRAGANESTI VLASCA, JUDETUL TELEORMAN

Comunitatea aleasa pentru aplicarea prezentului proiect este satul Vaceni, comuna Draganesti Vlasca, judetul Teleorman. Satul Vaceni a fost infiintat in anul 1921 si este situat pe drumul european E 70, Bucuresti - Alexandria, la 5 km de comuna Draganesti Vlasca si la 20 km de municipiul Alexandria.

CARACTERISTICILE COMUNITATII

1.Date cantitative relevante pentru satul Vaceni :

Populatia totala a satului =160

Distributia pe grupe de varsta :

0-18 ani = 38

19-25 ani =15

26-35 ani =25

peste 60 =32

2. Date calitative - releva situatia cu care se confrunta comunitatea din punct de vedere educational, cultural, economic, medical si al serviciilor sociale :

Educational:

La nivelul satului exista o scoala cu clasele I-IV si o gradinita, pe care le frecventeaza aproximativ 12 copii.

Dupa terminarea ciclului primar copii de sat frecventeaza cursurile gimnaziale la scoala din Draganesti Vlasca (centrul de comuna). Dupa terminarea invatamantului obligatoriu majoritatea copiilor si tinerilor din sat urmeaza cursurile liceale sau scolile profesionale din Alexandria. In aceasta situatie sunt 26 de copii si tineri.

Exista un numar extrem de mic de elevi care ajung sa frecventeze cursurile unei forme de invatamant superior, acest lucru fiind dificil de realizat din cauza distantei mari fata de un centru universitar, dar mai ales din cauza dificultatilor financiare.

Cultural:

Caminul cultural al satului se afla intr-o stare de degradare avansata. Nu exista nici un eveniment cultural important care sa atraga participarea unui numar mare de sateni. Singurele evenimente culturale sunt cele organizate, cu ocazia diverselor sarbatori, in cadrul scolii sau al gradinitei.

Economic:

Locuitorii satului isi obtin veniturile in special din agricultura si cresterea animalelor. La momentul actual, rata somajului in sat este relativ mare deoarece nu exista in apropiere unitati economice sau industriale, iar deplasarea catre oreasele mai dezvoltate nu este profitabila. Astfel, majoritatea lucreaza in propria gospodarie sau in agricultura.

Numarul celor care fac naveta la Alexandria este foarte mic, apoximativ 6 barbati care lucreaza la fabrica de rulmenti S.C. Koyo S.A. Se cauta solutii pentru ca macar, o parte din sateni sa se poata angaja la ei in sat, insa investitorii se pare ca nu sunt interesati momentan intrucat populatia satului este in mare parte imbatranita.

Medical

Satul nu dispune de un dispensar sau medic de familie deoarece este un sat mai mic, iar locuitorii acestuia sunt nevoiti sa se deplaseze pentru eventualele servicii medicale la dispensarul din comuna Draganesti Vlasca.

Serviciilor sociale oferite la nivelul comunitatii:

In satul Vaceni, singurele masuri de protectie sociala sunt alocatia de stat pentru copii, alocatia pentru familiile cu mai multi copii, Legea 416 (privind venitul minim garantat) si alte forme financiare conform prevederilor legale.

Nu exista servicii sociale oferite de organizatii neguvernamentale (asociatii sau fundatii) sau de institutii guvernamentale, cu exceptia asistentului personal pentru persoanele cu un handicap. De acest tip de serviciu beneficiaza 2 persoane din sat.

Din datele prezentate mai sus reiese clar faptul ca satul Vaceni este o comunitate rurala saraca ce se confrunta cu o serie de probleme, precum :

majoritatea locuitorilor nu detin nici o sursa de venit, intretinandu-se din cultivarea legumelor si cresterea animalelor in propriile gospodarii

in mare parte, populatia satului Vaceni este imbatranita

calitatea locuintelor din sat este foarte scazuta, acestea fiind construite din chirpici, ceea ce duce la conditii de igiena destul de proaste

nu exista activitati economice proprii

mai putin de 5% locuitori au telefon functional

nu exista asistenta medicala specializata, in cazul unor urgente

Grupurile tinta catre care se indreapta proiectul

Copii si tinerii cu varsta cuprinsa intre 6-25 ani, ce prezinta urmatoarele caracteristici:

provin din familii cu resurse financiare si materiale limitate si le este astfel ingreunat accesul la instruire

nu exista posibilitati de petrecere a timpului liber, singura modalitate de socializare fiind intalnirile din apropierea magazinului din sat

Adulti, persoane care au peste 26 ani, ce au ca si caracteristici posibilitati reduse cu privire la:

initierea unei activitati economice locale proprii

gasirea unui loc de munca

resursele disponibile pentru agricultura si / sau cresterea animalelor

promovarea localitatii cu resursele ei pentru atragerea unor investitii din afara localitatii

Scopul proiectului este acela de a crea premisele unei organizari comunitare care sa duca, in timp, la dezvoltarea satului Vaceni. De asemenea, se are in vedere transformarea satului Vaceni intr-o comunitate activa in care locuitorii sa fie preocupati de viata satului si de propria imbunatatire a calitatii vietii.

In acest sens, vor fi implicati copii si tineri din sat in activitati educative pentru dezvoltarea personalitatii si abilitatilor personale, pentru cresterea socializarii si a cunostintelor acestora in diverse domenii. La nivelul persoanelor adulte din sat se doreste infiintarea unui loc de informare cu privire la oportunitatile existente si viitoare, precum si un loc de petrecere a timpului liber in mod organizat.

OBIECTIVELE PROIECTULUI

Perioada de desfasurare a prioectului este de 12 luni. De-a lungul acestei perioade se propun urmatoarele lucruri :

Implicarea in activitati educative si recreative a 30 de copii si tineri

Facilitarea accesului la informatie pentru 10 de persoane adulte

Persoanele alese pentru a deveni beneficiari ai proiectului sunt tineri cu posibilitati reduse de petrecere a timpului liber si adulti cu acces redus la informatie.

ACTIVITATILE SPECIFICE PENTRU DERULAREA PROIECTULUI

Pentru copii si tineri :

Activitati de consiliere psihologica - realizate cu sprijinul Centrului de Asistenta Psihopedagogica Teleorman

Activitati de sprijin educational

-realizarea temelor scolare

-sprijinirea copiilor si tinerilor cu abilitati deosebite (muzica, desen)

-biblioteca

Activitati de valorificare a potentialului creativ

Activitati de petrecere a timpului liber

- jocuri de societate: remmy, sah, carti

- literatura specifica varstei

Pentru adulti

Activitati de petrecere a timpului liber

- jocuri de societate: remmy, sah, carti

- lecturi ale ziarelor si revistelor locale, regionale si nationale

Pentru buna desfasurare a proiectului, echipa care contribuie la realizarea lui, va depune toate eforturile pentru infiintarea unui centru in care sa poata fi desfasurate activitatile propuse. Regulile de functionare a centrului si programul acestuia vor fi stabilite impreuna cu benficiarii proiectului.

Primaria satului Vaceni pune la dispozitie un spatiu care va fi renovat si dotat corespunzator pentru ca activitatile propuse la nivelul proiectului sa se poata transforma intr-un loc de munca, dar si de petrecere a timpului liber :

- realizarea planului de compartimentare a spatiului

- procurarea materialelor si transportul lor

- formarea echipei de lucru si executarea lucrarilor de renovare

- dotarea cu mobilier si echipamente

PARTENERIAT SI PARTICIPARE LOCALA :

Partenerul principal in derularea proiectului este primaria satului Vaceni, care are un rol important prin punerea la dispozitie a spatiului pentru centru. Un alt parteneriat important este cel realizat cu Centrul de Asistenta Psihopedagogica Teleorman, care contribuie cu personal specializat. O contributie deosebita o au si 3 dintre benefeniciarii indirecti ai acestui proiect, 2 elevi de liceu si un student (locuitori ai satului), care s-au oferit sa participe ca voluntari.

ESTIMAREA COSTURILOR PROIECTULUI

In urma unei cereri depuse la FRDS (Fondul Roman de Dezvoltare Sociala) prin care s-a prezentat proiectul in cauza, aceasta din urma a acceptat finantarea proiectului de dezvoltare a satului Vaceni.

Pentru ca estimarea sa fie facuta corecta in legatura cu cheltuielile proiectului, trebuie luate in considerare costurile de renovare / reparatie a cladirii, bunuri si materiale, costuri de organizare si instruire a voluntarilor, costurile operationale. Este necesara si precizarea

cheltuielilor lunare necesare pentru intretinerea proiectului si costul mediu lunar pentru intretinerea unui beneficiar.

REZULTATELE ASTEPTATE SI IMPACTUL PROIECTULUI

Rezultate imediate:

Obtinerea autorizatiei din partea primariei pentru a folosi cladirea caminului cultural din sat ca centru de petrecere a timpului liber pentru tinerii si adultii din sat

Implicarea si dorinta unor tineri de a-si oferi ajutorul pentru realizarea proiectului

Respectarea programului centrului de catre sateni

Indicatori de masurare a rezultatelor proiectului

Indicatori cantitativi

Numarul de persoane al echipei de baza( grupul de initiativa): 3

Numarul de intalniri ale grupului de initiativa: de 2 ori pe luna

Numarul de persoane care si-au asumat responsabilitati in derularea proiectului: 5

Numarul de evenimente la care a participat comunitatea:

1. Sarbatorirea zilei nationale a Romaniei, la 1 decembrie

2. Organizarea unei festivitati cu ocazia zilei municipiului Alexandria

3. Numeroase intalniri, organizate la fiecare sfarsit de saptamana

Indicatori calitativi

Inainte de implementarea proiectului, locuitorii satului erau, in mare parte, interesati doar de viata lor proprie, nu s-au organizat actiuni comunitare sau de intrajutorare intre acestia. La finalul proiectului gradul de implicare al comunitatii este mult mai mare. In prezent membrii comunitatii au dezvoltat sentimentul apartenentei la un grup, si doresc sa schimbe in bine viata comunitatii, sunt motivati, vor sa arate ca si in satul lor se schimba ceva in bine.

La inceput, comunicarea la nivelul grupului nu exista. Dupa intalnirile dintre membrii comunitatii, comunicarea intre ei s-a imbunatatit. Au inceput sa se asculte si sa respecte opinia celuilalt, de asemenea au fost intalniri pentru a discuta problemele pe care si le-au propus spre rezolvare.

EVALUAREA PROIECTULUI

Evaluarea programului este necesara pentru a stabili daca obiectivele propuse la inceput au fost sau nu realizate.

Prin proiectul din satul Vaceni s-a urmarit cresterea gradului de implicare a comunitatii in problemele satului, ceea ce va duce in timp la o dezvoltare a satului din punct de vedere economic, social, educational. Prin implicarea satenilor in luarea deciziilor, creste si se imbunatateste comunicarea dintre sateni si administratia locala.

Intalnirile cu cei 30 de copii si tineri au avut drept urmare facilitarea comunicarii intre acestia si chiar realizarea unor relatii de prietenie. Ei au invatat sa isi petreaca timpul liber in mod util, citind carti sau desfasurand activitati care sa le dezvolte abilitatile personale.

In urma finalizarii proiectului, satenii au invatat ca fiecare este responsabil in cadrul comunitatii, ca fiecare poate ajuta la rezlovarea unora dintre problemele satului. Totodata se poate observa si o imbunatatire a colaborarii dintre sateni si autoritatile administrative, in senul unei mai bune comunicari intre acestia.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate