Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
Persoanele adulte fara adapost


Persoanele adulte fara adapost


Persoanele adulte fara adapost

Persoanele adulte fara adapost (PAFA) reprezinta o categorie sociala a carei pondere tinde sa devina semnificativa in peisajul societatii romanesti.

Definitia persoanei adulte fara adapost : persoana care nu are locuinta si care locuieste pe strada, se afla intr-o situatie de criza la nivel personal, psihic, relational, social, juridic, medical, situatie determinata de absenta unui adapost sau de imposibilitatea de a-si oferi unul. Ea prezinta deficiente in mobilizarea resurselor proprii sau externe.

Persoanele adulte fara adapost alcatuiesc o categorie de persoane defavorizate, in sensul ca sunt excluse de la serviciile publice sociale si medicale (ajutor social, cantina sociala, includerea in sistemul asigurarilor de sanatate, etc.).

In literatura de specialitate franceza exista mai multi termeni: sans-abri, sans domicile fixe (SDF), les clochards, intre ei existand o anumita suprapunere, dar nu totala. In limba engleza s-a impus conceptul de homeless, iar fenomenul ca atare este denumit homelessness. Toti acesti termeni au in comun ideea de lipsa de adapost. In limbajul cotidian exista termenul de boschetar (persoana care doarme in boscheti), pe care, cateodata,    si persoanele adulte fara adapost il utilizeaza atunci cand vorbesc despre ei.Lipsa unui adapost mai poate fi definita astfel : lipsa unei locuinte personale si corespunzatoare. Persoanele fara adapost sunt acelea care nu au acces la o locuinta cu aceste caracteristici sau, daca dobandesc o asemenea locuinta, nu reusesc sa si-o pastreze din cauza dificultatilor de ordin material si a barierelor sociale si acele persoane care nu reusesc pe deplin sa duca o viata independenta si au nevoie de ingrijire si asistenta pentru a detine si pastra un adapost ( Avramov, 1999) .

Expresia  fara adapost  defineste o conditie umana depsre care este greu sa crezi ca cineva ar putea avea dificultati sa o inteleaga. Aproape toata lumea care vorbeste sau scrie despre acest fenomen foloseste o defintie diferita. Aceste defintii devin unelte care justifica actiunea sau lipsa de actiune, depinzand de cine le foloseste.

Persoanele adulte fara adapost sunt identificabile, in primul rand, dupa aspectul fizic deplorabil: murdar, zdrentaros, mizerabil, care miroase urat si poarta imbracaminte neingrijita. In al doilea rand se evidentiaza comportamentul : cerseste, vagabondeaza, mananca din gunoaie, consuma alcool, fura, doarme pe unde apuca, este agresiv. In final, din punct devedere caracterial, o asemenea persoana este: lenesa, om de nimic, amarata, infecta, parazit social, necajita.

Cauze ale fenomenului

Factori implicati :

factori externi, de mediu (pierderea slujbei, lipsa resurselor financiare pentru a plati cheltuielile locative sau repararea imobilelor distruse, vanzarea locuintei, faptul de a nu fi avut niciodata o locuinta propritate personala, conditia de orfan sau abandonat, cei acre au parasit fostele case de copii).

factori interni, de personalitate (indivizi ce pot fi usor influentati, persoane conflictuale sau  certate cu legea  , boala psihica).

Efecte ale fenomenului

Marginalizare sociala

Consum de alcool

Cersetorie

Lipsa motivatiei pentru schimbare

Imagine de sine negativa

Infractiuni, talharii, violuri etc..

Decese

SCOPUL

Identificarea persoanelor fara adapost, informarea acestora cu privire la alternativele existente situatiei lor, reintergrarea sociala si cresterea stimei de sine.

GRUP TINTA

Persoanele adulte fara adapost din orasul Brasov.

PERIOADA DE DERULARE A PROIECTULUI

1 an.

Obiectiv 1

Identificarea persoanelor adulte fara adapost.

Activitati: Realizarea unor fise de identificare si iesirea in strada pentru identificarea adultilor fara adapost prin completarea acestora.

Crearea unei baze de date a acestora.

Resurse asistenti sociali

Durata 1 luna

Obiectiv 2

Identificarea nevoilor specifice starii de urgenta si rezolvarea acestora

Activitati:

Procurarea de hrana, imbracaminte adecvata, oferirea unui adapost provizoriu, a unui mediu securizant, protectie impotriva frigului etc.

Durata 1-2 saptamani

Resurse:Asistent socia; centre specializate.

Obiectiv 3

Consiliere individuala

Activitati: Intalniri cu beneficiarul prin intermediul carora este invatat sa vorbeasca despre dificultatile sale, pentru a l ajuta sa se elibereze de tensiunea psihica acumulata in timp.

Alcatuirea unei liste de probleme personale, cu stabilirea prioritatilor de actiune, pentru   

a-si clarifica situatia si a o constientiza adecvat;

Centrarea pe calitatile si defectele sale ca persoana, cu accent pe ceea ce are bun de oferit pentru societate, autocunoastere si cresterea increderii in resursele proprii;

Alcatuirea unui plan de viata, in scopul de a-l responsabiliza,

Resurse : asistenti sociali si psihologi

Durata 3 luni

Obiectiv 4

Crearea unei retele inter institutionale.

Activitati : colaborarea cu alte institutii specializate in oferirea de ajutor pentru fiecare problema in parte a beneficiarilor.

Colaborarea institutiilor implicate, intre ele pentru o mai mare eficienta.

Resurse : asistent social, institutiile.

Durata : 2 luni

Obiectiv 5

Reintegrare sociala

Activitati :

Realizarea, recuperarea actelor de identitate, cu ajutorul primariilor.

Incercarea restabilirii relatiilor cu familia beneficiarului, in cazul in care familia este cunoscuta si reintegrarea acestora in interiorul acesteia.

Gasirea unei locuinte sociale, centre de zi rezidentiale.

Cutarea unui loc de munca adecvat, protejat, beneficiarilor care au o anumita calificare.

Implicarea acestora in activitati recreative, de socializare.

Resurse: asistent social, primariile orasului, centre specializate.

Durata:2-3 luni

Obiectiv 6

Calificare/recalificare profesionala

Cautarea de fonduri, sponsorizari pentru platirea cursurilor sau realizarea unui acord cu sustinatorii acestora.

Inscrierea beneficiarilor la cursurile de calificare /recalificare profesionala.

Gasirea acestora un loc de munca.

Resurse : asistent social, AJOFM

Durata : 4-6 luni

Obiectiv 7

Constientizarea beneficiarilor despre drepturile lor si serviciile la care pot apela.

Activitati: Explicarea directa a drepturilor lor de catre cadrele specializate.

Informarea beneficiarilor despre cum se pot folosi de drepturile lor

Ajutarea lor in accesare serviciilor folositoare lor.

Resurse; asistent social

Durata: 1 luna

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate