Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
» ACTIVAREA RESURSELOR


ACTIVAREA RESURSELOR


Universitatea "Eftimie Murgu" Resita Facultatea de Stiinte Economice si Administrative Specializarea

Asistenta Sociala

ACTIVAREA RESURSELOR



Aplicarea abilitatilor gnerale de interventie

Diferiti autori definesc activitatile din aceasta parte a procesului asistential fie interventii ( Compton si Galawaz, 1999 ) si strategii de schimbare (Hepworth, Roonez si Larsen, 2002 ) , fie actiuni directe si indirecte ( Johnson si Zanca, 2001 ) . Desi acesti termeni evidentiaza in mod diferit cine ce face , fiecare descrie etapa ca fiind una de desfasurare - momentul in care asistentii sociali si clientii isi pun in practica planurile .

Aplicarea planurilor impune ca asistentii sociali generalisti sa se foloseasca de o multitudine de abilitati pentru a lucra atat cu sistemele-client, cat si cu mediile lor . Asistentii utilizeaza strategii pentru a accentua si pentru a si a dezvolta punctele tari ale sistemului client, experimenteaza prin schimbari in modul in care clientii fac anumite lucruri, renegociaza tranzactiile sistemelor-client cu mediile lor si modifica sistemele inconjuratoare . Acestea sunt sarcini reciproce, in care clientii si asistentii sociali joaca roluri complementare.

Interventia la toate nivelurile sistemului

Indiferent de mediul in care lucreaza, asistentii sociali generalisti impletesc deprinderile generice ale practicii cu abilitati de interventie specifice nivelului sistemului-client . Deoarece un sistem-client poate fi individ, un cuplu, o familie, un grup, o organizatie, o vecinatate sau o comunitate, generalistii trebuie sa fie experti in abilitatile corespunzatoare sistemului-client identificat . În plus, indiferent de nivelul sistemului-client, asistentii intervin, de asemenea, si la alte niveluri ale sistemului, in numele clientului actual . Interventia asistentei sociale generale este un efort care implica munca la mai multe niveluri ale sistemului .

În ciuda diversitatii sistemelor umane, anumite deprinderi care tin de practica asistentiala sunt universale . Toti clientii, de la indivizi la comunitati, au nevoie de interesul, incurajarea si abordarea organizata a sistemului social . Clientii de la toate nivelurile reactioneaza la un sistem sporit de putere si la modalitati noi de a privi situatiile cu care se confrunta . Si toti clientii au nevoie de legaturi productive cu resursele, de informatii relevante si de abilitati nou dobandite . Asistentii sociali generalisti pot facilita toate aceste instrumente pe parcursul etapei de desfasurare, indeplinandu-si rolurile in consultanta, manageamentul resurselor si educatie . În decursul activitatii, specialistii pun in practica strategii de potentare a progresului, de dezvoltare a puterii, de schimbare a perspectivelor, de management al resurselor si de educare .

Mentinerea progresului in planul de actiune

În decursul etapei de desfasurare , asistentii sociali se asigura ca se indreapta in continuare, cat mai direct posibil, in directiile dorite de clienti . Asistentii pastreaza o atitudine pozitiva, dar obiectiva fata de progres, pentru a monitoriza structura si a facilita procesul asistential . Pentru a structura eficient activitatile acestei etape, asistentii urmeaza planul pe care l-au schitat anterior impreuna cu clientii . Pentru a promova activitatile eficiente, asistentii intervin astfel incat sa sporeasca interactiunile sistemului-client si sa intretina motivatia clientului de a-si atinge scopul .

Aplicarea planului de actiune

Asistensii sociali asaza planul de actiune in centrul etapei de desfasurare . Planul de actiune precizeaza ceea ce fac asistentii sociali si clientii cand sunt impreuna si traseaza activitatile care trebuie desfasurate intre intalniri . În momentul in care munca deviaza intru catva de la directia stabilita, asistentii sociali utilizeaza planul pentru a evalua progresul si a restabili directiile . Asistentii sociali nu trebuie sa puna in practica in mod rigid acordurile precedente . Planurile sunt flexibile, dar structureaza, totusi, eforturile coordonate pentru abordarea problemelor in asa fel incat sa duca la atingerea scopului .

Colaborarea in privinta actiunilor

Combinatia activitatilor din timpul intalnirilor cu sarcinile dintre acestea ii determina pe clienti si pe asistenti sa se aproprie in mod activ de atingerea scopurilor . Fiecare intalnire ofera oportunitati de activare a resurselor clientului . Asistentii sociali si clientii construiesc perspective noi, consolideaza un comportament eficient si gasesc optiuni noi de schimbare . Clientii si asistentii folosesc intalnirile pentru a planifica activitatile suplimentare pe care sa le aplice fiecare dintre ei . Între intalniri, clientii pot incerca noi comportamente, pot observa impactul incercarilor de schimbare sau se pot conecta la resursele necesare din mediu . Asistentii sociali pot investiga resursele comunitare latente pentru a constata daca ar putea fi utilizate , pot pleda pe langa alte sisteme sau se pot consulta cu supervizorii in legatura cu procesul clientului .



Cu trecerea timpului, pe masura ce clientii isi demonstreaza capacitatea de a face mai mult, asistentii sociali actioneaza mai putin . Pe masura ce sistemul-client devin mai capabile in organizarea si activarea propriilor resurse, asistentii trec de la rolul de interventie activa la rolul de facilitatori care analizeaza si incurajeaza . Solutiile de durata sunt cele pe care clientii le descopera in ei insisi si in modul in care se descurca in propriile lor lumi .

Intensificarea interactiunilor

Asistentii incurajeaza sistemele-client sa constientizeze si sa-si exprime gandurile, sentimentele si faptele . Chiar si atunci cand asistentii sociali pun in practica planuri, abilitatile de a dialoga si de a descoperi raman importante . În cea mai mare parte, ceea ce fac, de fapt, asistentii si clientii pe parcursul procesului asistential general este sa comunice, sa cerceteze noi perspective, sa impartaseasca obserbatii si sa inteleaga concret, impreuna , ce se intampla . Clarificarea gandurilor si a sentimentelor este, in continuare, un beneficiu pentru clienti . Asistentii sporesc interactiunile gratie abilitatilor lor de a mentine concentrarea, de a incuraja participarea si de a controla divergentele .

Încurajarea participarii

Sistemele-client activeaza mai multe resurse cand functioneaza in asa fel incat sa permita tuturor membrilor sa dea ceea ce au de dat . Asta nu inseamna ca fiecare membru trebuie sa contribuie in mod egal la fiecare interactiune, ci ca priceperea fiecarui membru este utilizata in mod adecvat diferitelor probleme si actiuni ale grupului ( Toseland si Rivas, 2002 ) . Oamenii au nevoie de respectarea dreptului la opinie , de posibilitatea de a-si exprima opiniile, precum si de increderea ca ceilalti vor asculta si vor accepta ideile chiar si atunci cand nu sunt de acord cu ele . În termeni structuralisti, membrii unui grup au nevoie de un anumit grad de putere in cadrul ierarhiei grupului si de suficient spatiu pentru a se simti liberi sa-si exprime opiniile . Asistentii sociali facilitatori interactioneaza direct cu sistemele-client pentru a obtine acest tip de structura diferentiata si respectul .

Controlarea divergentelor

Divergentele de opinie sunt inevitabile daca sistemele au mai mult de un membru . Cand subiectele genereaza dezbateri incinse si conflictuale, asistentii pot mentine colaborarea dintre membrii grupului, rugandu-i pe fiecare dintre ei sa reprezinte punctul de vedere opus sau sa rezume ceea ce spun ceilalti ( Johson si Johson, 2003 ) .

Sustinerea motivatiei

Asistentii sociali intra in vietiile clientilor in momente de vulnerabilitate - momente in care clientii au nevoie de sprijin . Traind direct modificarile si schimbarile, clientii au si mai mari sanse de a se simti nesiguri pe ei insisi . Desi asistenti sociali care se axeaza pe participare nu incurajeaza dependenta clientilor si nici nui abandoneaza pe acestia . În schimb, ii motiveaza prin sprijin, acceptare si sprijin . Asistentii ii incurajeaza pe clienti cand acestia probeaza noi comportamente, intampina dificultati si sarbatoresc succese . Pentru ai incuraja sa continue sa lucreze in momente de schimbare, asistentii sestraduiesc sa valideze experientele clientilor, sa ii linisteasca in legatura cu natura inegala si ritmul uneori lent al schimbarii, le respecta unicitatea si le ofera sprijin emotional .

Acceptarea naturii schimbarii

Schimbarea are loc in mod neregulat . Sistemele complexe nu se schimba urmand o linie dreapta, neintrerupta, ci in salturi discontinue . Uneori clientii fac salturi inainte . Alteori, bat pasul pe loc sau se intorc la vechiile obiceiuri . Rezistenta fata de schimbare este o parte fireasca a dezvoltarii ; toate sistemele umane tind sa pastreze confortul tiparelor obisnuite cand sunt confruntati cu situati in schimbare . Cand lucrurile se schimba, oamenii se mai opresc pentru a se reechilibra si pentru a vedea cum stau lucrurile . Este normal ca si clientii sa incetineasca progresul in desfasurare, sa dea inapoi si sa se intoarca uneori la vechile obiceiuri pentru a gasi un sistem de siguranta inainte de a porni mai departe .

Unele sisteme-client necesita o rabdare deosebita in privinta acceptarii ritmului si patternului schimbarii lor .



Clientii sunt sensibili la opiniile referitoare la modul in care se descurca . Asistentii sociali eficienti demonstreaza rabdare si entuziasm chiar si fata de cele mai mici schimbari in bine si raman optimisti cand schimbarea este lenta .

Oferirea sprijinului emotional

Asistentii ofera sprijin emotional in doua moduri fundamentale . În primul rand, comenteaza entuziasmati progresele clientului . Walter si Peller ( 1992, p. 106 ) descriu aceasta ca aclamare, sprijin emotional transmis prin tonuri inalte ale vocii, gesturi, expresii entuziaste sau prin alegerea cuvintelor . Asistentii ofera , de asemenea, sprijin emotional prin utilizarea de complimente care reflecta schimbarile pe care le-au facut clientii si le acorda credit pentru aceste schimbari .

Dezvoltarea puterii

Oamenii devin constienti de propria lor putere cand devin constienti de priceperea, resurselor si calitatile lor . Oamenii au sentimentul ca detin controlul cand altii le permit sa isi exprime opiniile si le respecta; se simt puternici cand sunt conectati la puterea celorlanti . Strategiile fondate pe participare le ofera clientilor informatii, optiuni si oportunitati de a lua decizi si ii ajuta sa construiasca retele de sprijin social ( Gibson, 1993 ) . Participarea cere ca asistentii sa ii ajute pe clienti sa isi dezvolte spiritul de conducere, sa recunoasca alegerile, sa gaseasca optiuni veritabile pentru solutii si sa isi cultive punctele tari si deprinderile .

Promovarea lederului de grup

Toate sistemele umane au nevoie de un conducator capabil . Asistentii pot ajuta sistemele-client sa isi activeze puterea incurajand evolutia unor paternuri eficiente de conducere . Ganditi-va la practica asistentiala intr-o comunitate . Pentru a obtine o participare cat mai ampla la schibarea comunitatii, o strategie eficienta dezvolta spiritul de conducere in randul diversilor membrii ai comunitatii . De exemplu, asistentii sociali faciliteaza implicarea liderilor innascuti pentru a lucra eficient in vederea atingerii scopurilor comunitatii . Specialisti ii recunosc pe liderii care au priceperea necesara pentru indeplinirea unor sarcini si care reprezinta opinile membrilor lor si colaboreaza cu ei .

Recunoasterea alegerilor

Deoarece este imposibil sa schimbam lucrurile care depasesc capacitatea noastra de control, o strategie importanta de dezvoltare a puterii este exprimarea a ceea ce clientii controleaza efectiv . Amintiti-va ca perspectiva ecosistemica descrie comportamentul ca fiind reciproc determinat, nu provocat liniar . Desi oameni se simt oarecum deznadajduitiintr-o situatie se poate ca ei insisi sa participe intr-un fel la perpetuarea acesteia . Asistentii sociali cauta si evidentiaza alegerile pe care le fac oamenii . Cand vad care sunt elementele situatiei pe care le pot controla, clientii isi pot da seama, de asemenea, ce anume pot schimba .

Localizarea optiunilor reale

Ipoteza conform careia clientii sunt raspunzatori, in mare parte, pentru alegerile lor nu inseamna ca asistentii dau vina pe clianti pentru actiunile altora . Din contra, asistentii isi indreapta atentia spre modalitatile in care clientii aleg sa participe si sa reactioneze . Desigur, o femeie abuzata de sotul ei nu este responsabila pentru aceste acte de violenta si nu i se poate pretinde sa schimbe comportamentul sotului ei . Nimeni nu detine un astfel de control asupra unei alte persoane . Totusi, clienta are posibilitatea de a alege in legatura cu comportamentul ei si cu modul in care reactioneaza fata de violenta . Rolul asistentului social este de a ajuta aceasta clienta sa descopere si sa faca alegeri realiste - adapost temporar, un ordin de protectie, un mandat de arest, o trimitere pentru terapie - si de a asigura libertatea ei de a alege intre optiunile disponibile .

Oferirea unui feedback

Cea mai simpla modalitate pentru asistenti de a-i ajuta pe clienti sa reflecteze asupra comportamentelor lor si sa le schimbe este feedback-ul format in mod comportamental . Asistensii observa modul in care interactioneaza clientii in contextul relatiilor profesionale . Prin acest tip de observare, asistenti sociali pot evalua la sistemele-client :

Cum abordeaza situatiile dificile ;



Ce deprinderi au clientii si care le sunt utile ;

Caile prin care ii implica pe altii in stabilirea relatiilor si in cautarea solutiilor ;

Care dintre partiile ecosistemului ajuta sau impiedica progreasul ;

În plus asistentii observa nivelul de incredere al clientului, abilitatea sa de a-si exprima ideile, gradul in care asi constientizeaza sentimentele, rabdarea, indarjirea, simtul umorului si creativitatea . Asistentii sociali pot sa dezvaluie pozitia lor despre clienti oferind un feedback elaborat cu atentie .

Manageamentul resurselor

Toate sistemele umane, de la indivizi la comunitati, au nevoie de resurse de mediu pentru a putea functiona . În timpul evaluarii, asistentii studiaza diferitele conexiuni dintre clienti si mediile lor pentru a vedea ce functioneaza si cum ar trebui consolidat, pentru a detecta ce nu functioneaza si ar trebui modificat si pentru a-si da seama ce lipseste si ar trebui creat . Pentru a gestiona resursele, asistentii sociali si clientii colaboreaza pentru a gasi optiuni realiste, pentru a realiza conexiuni potrivite si pentru a actiona astfel incat clientii sa reuseasca sa aiba acces la resurse .

Conectarea clientiilor la resursele necesare le atribuie asistentiilor sociali generalisti rolurile de brokeri si avocati, mediatori, activisti si catalizatori . Pentru a indeplini eficient aceste roluri, asistentii trebuie sa stie ce are de oferit sistemul de asistenta sociala, sa stie cerintele actuale privind eligibilitatea pentru serviciile de sprijin, sa fie deschisi fata de resursele interne pe care le poseda comunitatile si sa participe la proiectele de dezvoltare a resurselor .

Educarea

Clientii si asistentii sociali selecteaza uneori strategii educationale pentru a extinde baza de cunostinte a clientilor si a altor sisteme relevante . Informatiile noi conduc adesea la solutii noi . Pentru a-i educa pe clienti, asistenti pot alege una dintre diferitele srategii posibile, inclusiv jocul de rol, aplicarea unor programe structurate si modelarea . Asistentii transmit informatii clientilor, oferindu-le cunostinte profesionale relevante si dezvaluind in mod adecvat informatii personale .

Predarea

Învatarea inbogateste cunostintele si deprinderile si, in consecinte, resursele interpersonale pe care se bazeaza participarea . La fel ca in cazul practicii eficiente a asistentei sociale, eforturile educationale "incep de unde se afla clientul" . În cazul predarii, aceasta inseamna identificarea stilului de invatare si a obiectivelor elevului . Eforturile educationale ii implica atat pe facilitatori, cat si pe cei care invata in procesul comun al "evaluarii trebuintelor, stabilirii obiectivelor si selectarii metodologiei si materialelor, al elaborarii procedurilor de evaluare si al participarii active in facilitarea invatarii" ( Galbraith, 1991, p.3 ) . Predarea transforma procesele educationale in asa fel incat cei care invata devin utilizatori, nu doar simpli receptori ai educatiei . Diverse tipuri de experiente educationale, printre care jocul de rol si programele de formare structurata, activeaza resursele clientilor .

Transmiterea informatiilor

Una dintre cele mai importante resurse de care dispun toti clientii este asistentul social . Multi autori descriu modalitatile prin care asistentii sociali isi dezvolta deprinderile de a-i influenta pe clienti . "Studiile au demostrat ca sunt importante trei caracteristici : priceperea, credibilitatea si acceptabilitatea" . ( Simons si Aigner, 1985, p.117) . Alte caracteristici sunt autoritatea legitima a asistentului, reputatia si controlul asupra resurselor, serviciilor si fluxului de informatii ( Pincus si Minahan, 1973 ) .







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate