Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Notiunea reprezentarii succesorale


Notiunea reprezentarii succesorale
Notiunea reprezentarii succesorale

Reprezentarea succesorala nu trebuie confundata nici cu reprezentarea conventionala pe care o genereaza mandatul si nici cu cea legala a minorului sau interzisului judecatoresc caci nu are nici o legatura cu acestea. Potrivit art. 664 C. civ. reprezentarea succesorala este o fictiune a legiuitorului care are drept efect de a pune pe reprezentanti in locul, gradul si drepturile reprezentatului. Inca in doctrina franceza a fost criticata definirea reprezentarii succesorale ca o fictiune caci, s-a spus legiuitorul modern nu are nevoie de fictiuni precum pretorul roman ci poate introduce o exceptie de la regula in mod direct. Unii autori au definit-o atunci ca fiind un beneficiu al legii in virtutea caruia o persoana mai indepartata in grad urca in locul si gradul parintelui sau care nu mai este in viata la data deschiderii succesiunii pentru a culege partea care i s-ar fi cuvenit acestuia, daca s-ar fi aflat in viata Cel reprezentat este ascendentul predecedat fata de de cuius, iar reprezentantul este cel care urca in locul si gradul sau culegand partea care i s-ar fi cuvenit daca ar fi fost in viata la data mortii lui de cuius. De pilda, daca la moartea sa de cuius a lasat un fiu si doi nepoti, copiii celuilalt fiu al sau predecedat, fiul in viata desi ruda de gradul I cu defunctul nu-i va inlatura de la mostenire pe cei doi copii ai fratelui sau predecedat ci acestia vor veni la mostenire culegand impreuna partea care i s-ar fi cuvenit tatalui lor daca ar fi fost in viata. In acest mod reprezentarea constituie o abatere de la regula proximitatii gradului de rudenie, potrivit careia fiul in viata al defunctului la data deschiderii succesiunii ar trebui sa-i inlature de la mostenire pe cei doi nepoti, copiii fratelui sau decedat inainte de aceasta.
Tot astfel reprezentarea succesorala este o abatere si de la principiul potrivit caruia rudele in grad egal, apartinand aceleasi clase succesorale, mostenesc in parti legale, caci de pilda, daca de cuius a avut doi copii, ambii predecedati, iar unul a avut doi copii, iar celalalt trei copii, toti fiind asadar nepoti de fiu, nu vor mosteni in parti egale ci primii doi vor imparti partea de 1/2 care s-ar fi cuvenit tatalui lor, iar cealalta parte de 1/2 va fi impartita de asta data de cei trei nepoti care vin si-l reprezinta pe tatal lor predecedat.

„Dreptul la mostenire nu poate depinde de hazard (predecesul sau supravietuirea unor rude), iar moartea prematura a parintilor nu trebuie sa dauneze unora dintre copii si nici sa profite altora 3 .

A se vedea: D. Alexandresco, Explicatiune teeoretica si practica a dreptului civil roman, Tom. III, Iasi, Tipografia Nationala, 1890, p. 261; M. Eliescu, op. cit., p. 89.A se vedea: C. Statescu, op. cit., p. 125; M. Eliescu, op. cit., p. 89-90; Fr. Deak, op. cit., p. 86.

A se vedea Fr. Deak, op. cit., p. 87.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate