Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Clasificarea legatelor in functie de obiectul lor


Clasificarea legatelor in functie de obiectul lor
Clasificarea legatelor in functie de obiectul lor

Clasificarea legatelor se poate face in functie de obiectul lor si de modalitatile care le afecteaza. Ne vom referi mai intai la clasificarea legatelor din punct de vedere al obiectului lor.

Codul civil prevede in art. 887, cu titlu de principiu, ca „se poate dispune prin testament de toata sau de o fractiune din starea cuiva, sau de unul sau mai multe obiecte determinate”. Se desprinde astfel concluzia ca obiectul unui legat poate fi format din universalitatea de bunuri apartinand lui de cuius (universitas bonorum) sau din unele bunuri privite in individualitatea lor. Atunci cand este vorba de intreaga avere a testatorului legatul este universal; cand este vorba de o parte a acesteia legatul este cu titlu universal. Daca obiectul legatului il formeaza unele bunuri determinate avem de a face cu legatul cu titlu particular. Legatele universale si cele cu titlu universal au aceeasi natura juridica, intre ele existand doar o deosebire de natura cantitativa. Legatul cu titlu particular se deosebeste insa calitativ de celelalte intrucat in vreme ce legatarii universali si cei cu titlu universal raspund de datoriile si sarcinile succesiunii, caci mostenesc o universalitate, legatarul cu titlu particular nu raspunde de datorii si sarcini, dobandind doar un drept determinat privitor la bunul sau bunurile individualizate in testament.
- Legatul universal

- Legatul cu titlu universal

- Legatul cu titlu particular
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate