Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Legatul cu titlu universal


Legatul cu titlu universal
Legatul cu titlu universal

Legatul cu titlu universal confera legatarului vocatie numai la o cota-parte din universalitatea bunurilor testatorului. Ceea ce este caracteristic legatului cu titlu universal, la fel ca in cazul celui universal este vocatia legatarului la o fractiune din mostenire iar nu emolumentul cules.

Potrivit art. 894 C. civ. sunt considerate legate cu titlu universal:
legatul unei fractiuni din mostenire, ca, de pilda, legatul unei jumatati sau a unei treimi din aceasta etc.;

legatul tuturor bunurilor mobile;

legatul tuturor bunurilor imobile;

legatul unei fractiuni din bunurile imobile;

legatul unei fractiuni din bunurile mobile.

Asa cum s-a precizat in literatura juridica , in cazul in care un minor intre 16 si 18 ani face un legat cu privire la intreaga sa mostenire, acest legat nu va fi un legat universal ci un legat cu titlu universal intrucat art. 807 C. civ. prevede ca minorul nu poate dispune decat de jumatate din bunurile de care poate dispune persoana majora. Aceasta inseamna ca el va putea dispune numai de cota de 1/2 din averea sa, daca nu are mostenitori rezervatari si de 1/2 din cotitatea disponibila daca are mostenitori rezervatari. Daca s-a dispus, asadar, peste aceste cote de catre minorul cu capacitate de exercitiu restransa, legatul va fi reductibil la aceste cote, motiv pentru care este considerat legat cu titlu universal si nu legat universal.

Enumerarea facuta de art. 894 C. civ., fiind o enumerare exhaustiva, inseamna ca toate celelalte legate, care nu sunt legate universale, trebuie considerata legate cu titlu particular. Asa, de pilda, legatul tuturor imobilelor dintr-o localitate va trebuie considerat legat cu titlu particular si nu cu titlu universal, intrucat pentru a fi considerat legat cu titlu universal ar fi trebuit sa se dispuna de toate bunurile imobile sau de toate bunurile mobile in general si numai dintr-o anumita localitate. Tot legat cu titlu particular va fi considerat si cel care are ca obiect toate bunurile mobile cu o anumita destinatie . De altfel si legatul tuturor bunurilor imobile sau cel al tuturor bunurilor mobile sunt legate cu titlu universal numai pentru ca sunt enumerate in mod expres de art. 894 C. civ. (si aceasta le confera vocatie la universalitate) caci altfel, in mod firesc ar fi trebuit considerate legate cu titlu particular caci bunurile mobile sau imobile dintr-o succesiune nu reprezinta in sine o universalitate.Intrucat obiectul legatului cu titlu universal este o cota-parte determinata din mostenire legatarul nu poate profita de cota ce i s-ar fi cuvenit altui legatar cu titlu universal in ipoteza ca nu ar putea sau nu ar voi sa vina la mostenire. De o astfel de cota vor putea beneficia insa legatarii universali sau mostenitorii legali. Legatarul cu titlu universal va putea profita insa de renuntarea sau inlaturarea de la mostenire a legatarului cu titlu particular sau a mostenitorilor rezervatari daca prezenta acestora ar fi micsorat fractiunea care i se cuvenea lui.

A se vedea: M. Eliescu, op. cit., p. 256; C. Statescu, op. cit., p. 175; Fr. Deak, op. cit., p. 236.

A se vedea C. Statescu, op. cit., p. 175.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate