Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Dreptul Procesual Penal si Legatura lui cu alte Ramuri de Drept


Dreptul Procesual Penal si Legatura lui cu alte Ramuri de Drept
Dreptul Procesual Penal si Legatura lui cu alte Ramuri de Drept

Dreptul procesual penal, fiind o ramura de drept, este o parte componenta a sistemului dreptului si are multiple conexiuni cu alte ramuri de drept. Procesul penal este procedura prin care poate fi realizat dreptul penal. Asemenea dreptului penal care ocroteste diverse valori ale societatii, dreptul procesual penal intervine de fiecare data pentru realizarea justitiei in orice situatie cand se atenteaza la viata persoanei, la proprietatea ei sau a statului, la drepturile politice s.a. In continuare propun analiza unor aspecte mai importante ce vizeaza legatura dintre procesul penal si ramurile de drept ce interactioneaza mai frecvent in procesul infapturii justitiei penale.

Dreptul procesual penal si dreptul constitutional: constitutia RM, ca lege fundamentala a statului, contine temeiul legislativ al procedurii penale. Constitutia consacra expres in normele sale accesul liber la justitie (art. 20), prezumtia nevinovatiei (art. 21). Capitolul IV din Constitutie " Autoritatea Judecatoreasca" reglementeaza o serie de raporturi care sunt desfasurate in Dreptul Procesual Penal; in art. 25 si 26 al Constitutiei RM este recunoscut libertatea individuala, siguranta persoanei si dreptul la aparare; in art. 29 - inviolabilitatea domiciliului; art. 30 - secretul la corespondenta. Dreptul procesual penal este o ramura de drept care prescrie forma si conditiile in care se infaptuieste justitia, atat in scopul apararii membrilor societatii de atentate impotriva drepturilor constitutionale ale indivizilor, cat si in scopul limitarii pe cat e posibil a incalcarii acelorasi drepturi cand titularul lor este o persoana banuita, invinuita sau inculpata.
Dreptul procesual penal si dreptul penal: legatura dintre dreptul procesual penal si dreptul penal este evidenta datorita structurii si metodelor de realizare a acestor ramuri de drept. Dreptul este ramura ce stabileste  valorile sociale care necesita a fi protejate de normele juridice penale. Prin natura sa dreptul penal este dreptul material care poate sa-si atinga scopurile doar prin existenta si aplicabilitatea dreptului procesual penal. Dreptul penal si-ar pierde utilitatea existentei daca aplicarea si realizarea lui ar fi lasate in seama unei implementari diferite de catre diferiti subiecti de drept. Astfel, procesul penal este ramura de drept ce propune formele si metodele unice, imperative de infaptuire a justitiei penale.

In literatura de specialitate legatura inseparabila a dreptului procesual penal cu dreptul penal este apreciata astfel: " Dreptul penal fara procedura penala este un cutit fara maner, ir procedura fara drept penal este un maner fara tais".

Dreptul procesual penal si dreptul procesual administrativ: procesul unic de realizare a justitiei conditioneaza existenta organelor unice de infaptuire atat a justitiei penale, conform procesului penal, cat si a justitiei civile in cazul procesului civil. In instantele judecatoresti de prim nivel (judecatoriile de sector) judecatorii examineaza cauzele penale si civile ca reprezentanti plenipotentiali ai statului in domeniul infaptuirii justitiei. Atat procedura penala, cat si procedura civila sunt ghidate de principii generale comune (principiul legalitatii, al accesului liber la justitie, al egalitatii partilor, al impartialitatii judecatorului si garantarea apararii intereselor proprii).

Distinctia este dictata de ramurile de drept material (drept penal, drept civil), care constituie temeiul juridic al intervenirii ramurilor de drept procesual.

In procedura penala este admisa, prin lege, institutia actiunii civile care poate aduce in procedura penala elemente si principii ale procedurii civile, astfel realizandu-se o interactiune care avantajeaza partile implicate intr-un proces penal, carora le este solutionat si litigiul civil conex cu fapta infractionala care l-a provocat, cu toate aceste tangente, dreptul procesual penal si dreptul procesual civil raman a fi doua ramuri distincte de drept, care se manifesta prin multiple deosebiri in plan institutional, conceptual, organizatoric si structural.Dreptul procesual penal dreptul administrativ: aceste ramuri de drept cunosc o legatura stransa mai ales prin procedura asemanatoare de judecare a cauzelor. Dreptul administrativ cuprinde, in cercul de subiecti al ramurii sale, organe cu atributii si in procedura penala ( de ex. Politia, departamentul vamal etc. ). Pe parcursul procesului penal ofiterii de urmarire penala desfasoara activitate de urmarire penala reglementata de Codul de procedura penala. In cazul investigarii unor cauze penale nu se exclud situatiile de recalificare a faptei pretinse a fi penala in una administrativa, prin aplicarea sanctiunii conform Codului cu privire la contraventiile administrative, fiind utile si admisibile actiunile realizate si probele administrate conform procedurii penale.

Dreptul procesual penal cunoaste o interactiune cu toate ramurile de drept. O infractiune savarsita impotriva unui obiect ocrotit de lege penala si care este, de asemenea, obiect de reglementare a altei ramuri de drept, indesolubil se combina si dreptul procesual penal care tine cont de specificul reglementarii si ofera mijloace necesare descoperirii infractiunii cu respectarea normelor juridice din alte ramuri de drept.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate