Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Normele conflictuale privind faptele juridice


Normele conflictuale privind faptele juridice


Normele conflictuale privind faptele juridice

Sectiunea I

Legea aplicabila faptelor juridice ilicite

Dupa cum cunoastem din ceilalti ani de studiu din randul faptelor juridice licite fac parte: imbogatirea fara justa cauza; plata nedatorata si gestiunea de afaceri; iar din categoria actelor si faptelor ilicite fac parte toate delictele civile (faptele cauzatoare de prejudicii).1. Normele conflictuale privind faptele juridice licite

Faptele juridice licite (permise) sunt supuse legii locului unde acestea intervin (lex loci delicti commissi), a locului unde se produc sau (lex loci).

A. Imbogatirea fara justa cauza

Art. 104 din Legea 105/1992, prevede ca "imbogatirea fara justa cauza a unei persoane fizice sau juridice este supusa legii statului unde s-a produs" (lex loci).

Daca micsorarea patrimoniului unei persoane si marirea patrimoniului unei persoane si marirea patrimoniului altei persoane se localizeaza in tari diferite, se aplica (in calitate de lex loci) legea locului maririi patrimoniului, deoarece aceasta justifica actiunea in rem verso.

B. Gestiunea intereselor altei persoane (gestiunea de afaceri)

Conform art. 106 din Legea 105/1992 "gestiunea de afaceri este supusa locului unde persoana care indeplineste actele curente de gestiune exercita aceasta activitate (lex loci).

Deci locul exercitarii acestei activitati de gestiune este mai caracteristic si ca urmare atrage aplicarea legii acestui loc.

In cazul in care obiectul gestiunii il formeaza un act juridic acesta este supus legii lui (lex actus) iar actul juridic nu trebuie confundat cu gestiunea, deoarece efectele acesteia rezulta din lege intre gerant si gerat, daca sunt indeplinite conditiile legii, fiind distincte obligatiile ce rezulta din actul juridic respectiv (17).

C. Plata nedatoratului

Din aceleasi ratiuni exprimate mai sus si plata nedatoratului este supusa legii locului ei (lex loci).Daca elementele platii nedatoratului nu se localizeaza in aceeasi tara - ci in tari deosebite - plata nedatoratului este supusa legii locului unde s-a facut plata.

2. Normele conflictului privind faptele juridice ilice (delictuale)

Legea locului delictului civil (lex loci delicti comnissi) este una din normele conflictuale cu caracter traditional si se justifica atat din punct de vedere teoretic cat si practic (18).

Aceasta norma conflictuala se aplica si in prezent fiind prevazuta de art. 107 - 111 din Legea 105/1992, iar in art. 139 alin. 2 din aceiasi lege se dispune ca pentru faptele intervenite in porturi si aeroporturi se aplica legea locala (lex loci). Aici este vorba de abordajele si coliziunile produse de nave si aeronave, iar delictele savarsite la bordul avioanelor, sau navelor.

Un interes deosebit il prezinta fapta ilicit comisa in mai multe tari, situatie in care suntem in prezenta unei pluralitati de raporturi juridice, fiecare fiind supus legii locului delictului.

Textele de lege la care am facut referire mai sus reglementeaza atat determinarea locului savarsirii delictelor, consecintele pagubitoare, raspunderea civila - respectiv repararea prejudiciilor, domeniul de aplicare.

Lex loci delicti comnissi reglementeaza raspunderea directa, nasterea obligatiei delictuale, prescriptia extinctiva a actului in raspundere delictuala, raspunderea pentru atingeri aduse personalitatii (legea persoanei lezate prin orice mijloc de informare - art. 112 din Legea 105/1992, legea dreptului la replica - art. 113), raspunderea pentru produse (art. 114), raspunderea pentru concurenta neloiala (art. 117 - 118).

Legea locului faptului priveste:

- capacitatea delictuala, conditiile si intinderea raspunderii, cauzele de limitare sau exonerare de raspundere ori de impartire intre victima si autor, raspunderea comitentului pentru fapta prepusului, natura daunelor care pot sa dea nastere la reparatie, modalitatea de intindere a reparatiei, transmisibilitatea dreptului la reparatie, persoanele indreptatite sa obtina reparatia pentru prejudiciul suferit (art. 107 din Legea 105/1992) (19).


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate