Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
IZVOARELE DREPTULUI INTERNATIONAL PRIVAT


IZVOARELE DREPTULUI INTERNATIONAL PRIVAT


IZVOARELE DREPTULUI INTERNATIONAL PRIVAT

Sectiunea I

Izvoarele interne ale dreptului international privat al Romaniei

Izvoarele interne

A. Acte normative, clasificate in doua categorii:a) Izvoarele specifice dreptului international privat, constand in acte normative care cuprind norme conflictuale sau materiale ce reglementeaza raportul juridica cu element strain.

Exemplu: Legea nr. 105 din 1 octombrie 1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, cel mai important izvor care cuprinde norme conflictuale.

-Legea nr. 203/1999 privind permisele de munca;

-O.U.G. nr 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.

b) Izvoare nespecifice dreptului international privat, constand in acte normative ce reglementeaza raporturile juridice specifice altor ramuri de drept, dar care contin si norme de drept international privat.

Exemplu: Constitutia Romaniei, care contine norme interne, principii fundamentale ale politicii internationale a statului roman, dar si norme ale dreptului international privat(cetatenia, romanii in strainatate, apatrizii, etc.)

Alte acte normative ce contin norme conflictuale si materiale:

Codul Civil

- Codul de procedura civila, capitolul X privind arbitrajul international, capitolul XI privind recunoasterea si executarea hotararilor arbitrale straine;

- Codul de procedura penala, art. 522 care se refera la executarea dispozitiilor civile din hotararile penale straine;

- Diferitele acte normative speciale care cuprind si dispozitii care intereseaza dreptul international privat.

B. Uzantele internationale sunt izvor de drept numai atunci cand completeaza si interpreteaza normele juridice de drept international privat.

C. Practica judiciara nu este izvor de drept, ceea ce nu inseamna negarea rolului creator al acestei practici care contribuie prin diferite forme concrete la formarea si perfectionarea dreptului fara a fi totusi izvor de drept.

Practica judiciara are totusi importanta in ceea ce priveste interpretarea normelor de drept international privat si in umplerea lacunelor din cuprinsul acestor norme.

D. Practica arbitrala. In fata Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei vin spre solutionare cele mai variate probleme ridicate de relatiile de comert exterior, de cooperare economica si tehnico-stiintifica. Aceasta curte are un rol deosebit in interpretarea dispozitiilor cuprinse in legislatie destinata a servi relatiilor economice internationale. De aceea practica Curtii de Arbitraj Comercial International ajuta la cunoasterea normelor noastre conflictuale in domeniul acestor relatii.

Sectiunea a II-a

Izvoarele externe ale dreptului international privat

Apartin acestei categorii tratatul, conventia sau acordul international, prin care se reglementeaza probleme de drept international privat, precum si cutumele internationale. Uzantele comerciale internationale prezinta unele particularitati.

Pentru Romania este izvor de drept international privat acea conventie, acel tratat ori acord la care aceasta participa.

A.   Conventii internationale:

-Conventia de la Haga, privind procedura civila;

-Conventia asupra cetateniei femeii casatorite;

-Conventia privind drepturile copilului;

-Conventia privind statutul refugiatilor;

-Conventia privind statutul juridic al copiilor nascuti in afara

casatoriei;

-Conventia europeana in materia adoptiei de copii.

B. Cutuma este conduita stabilita in practica vietii sociale,

indelung  respectata, ca norma obligatorie.

C. Uzantele comerciale. Acestea sunt acceptate de parti in

virtutea practicii din domeniul respectiv. Ele se aplica ca si clauze conventionale exprese sau tacite. Aceste pot deroga numai de la normele supletive, intepretative, nu si de la cele imperative ori prohibitive.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate