Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
VULNERABILITATI ALE SECURITATII NATIONALE; CORUPTIA SI CRIMA ORGANIZATA


VULNERABILITATI ALE SECURITATII NATIONALE; CORUPTIA SI CRIMA ORGANIZATA


VULNERABILITATI ALE SECURITATII NATIONALE;

CORUPTIA SI CRIMA ORGANIZATA

securitatea fiecarei tari, ca si securitatea in ansamblu,

se bazeaza nu numai pe capacitatea de reactie si adaptare, ci si

mai ales, pe capaciatatea de anticipare si de actiune pro-activa."

(Cuvant introductiv la Strategia de securitate nationala-

Traian Basescu, Presedintele Romaniei)I. CONSIDERATII GENERALE

Toate statele lumii care actioneaza in spiritul unei democratii autentice si a principipilui statului de drept, trebuie sa adopte in lupta lor impotriva oricaror manifestari destabilizatoare, de terorism sau a oricaror alte asemenea activitati o atitudine defensiva, de aparare a intregului sistem (a cetatenilor si a tarilor lor). ,,Lato sensu" o actiune este defensiva, insa prin modul de exercitare, este apreciata ca ofensiva. De aceea, teritorialitatea in termeni de aparare este inlocuita de capacitatea de a proiecta puterea la distanta.

Constatam ca pe zi ce trece ca LUMEA NOASTRA se confrunta cu escaladarea manifestarilor de crima organizata internationala care au luat amploare, in ultimul deceniu, in parte datorita unor motive proprii (capitalul uman, material si financiar deosebit, perfectionarea continua a organizarii si a modului de operare), dar si datorita fenomenului de globalizare. In multe state, respectul fata de autoritate si comunitate a fost inlocuit cu dorinta de confruntare a autoritatilor, de testare a oricaror tipuri de incalcare normelor de conduita in comunitate ajungandu-se pana la infaptuirea de infractiuni de mare amploare cu efecte dezastruoase pentru cei din jur, pentru statele in care se infaptuiesc si pentru comunitatea internationala in ansamblu.

Multe guverne sunt acum preocupate, de propria supravietuire, de intarirea securitatii la granitele tarilor lor si in toate sectoarele de activitate ale acesteia. Altele, pentru a facilita comertul mondial si pentru a-i face fata, si-au cosmetizat institutiile si structurile financiare, au relaxat restrictiile legate de procedurile vamale sau de acordare a vizelor, ceea ce a permis crimei organizate internationale sa se infiltreze cu usurinta in structurile economiei licite.

In contextul actual cand globalizarea a cuprins peste jumatate din statele lumii, organizatiile situate in afara legii nu mai au nevoie de o baza teritoriala de unde sa-si coordoneze actiunile. Revolutia tehnologica a creat posibilitatea sefilor de retele sa-si conduca afacerile, indiferent de locul unde se afla. Multe dintre actiunile lor pot fi duse la indeplinire prin intermediul retelei de calculatoare si telecomunicatii. Utilizarea transferurilor electronice, accesul liber la Internet si tehnologia de comunicatii supersofisticata, permit structurilor criminale intensificarea comiterii de infractiuni cu autori neidentificati, erodandu-se astfel autoritatea statelor. Aceastea insa nu inseamna insa ca s-a renuntat la coruptie, mita, intelegeri secrete sau extorcari, deoarece cand toate acestea esueaza, se recurge la violenta.

II. SECURITATEA NATIONALA

Conceptul de securitate nationala

In Romania, conceptual de securitate nationala este definit de insasi Strategia de Securitate Nationala a Romaniei care sconsidera ca aceasta ,,reprezinta conditia fundamentala a existensei natiunii si a statului roman si un obiectiv fundamental al guvernarii; ea are ca domeniu de referintap valorile, interesele si obiectivele nationale. Securitatea nationala este un drept imprescriptibil care deriva din suveranitatea deplina a poporului, se fundamenteaza pe ordinea constitutionala si se infptuieste in contextuzl constructiei europene, cooperarii euroatlantice si al evolutiilor globale."

In acelasi context, Walter Loppnann, politolog american a apreciat ca o natiune si-a realizat securitatea numai in masura in care ,,nu este in pericol sa-si sacrifice valorile esentiale daca doreste sa evite razboiul si poate,,daca este amenintata, sa mentina aceste valori prin victorie intr-un asfel de razboi."

Conjunctura internationala si implicatiile in mediul intern

Accentuarea interdependentelor multiple dintre state, globalizarea si liberalizarea schimburilor comerciale si de orice alta natura - inclusive cele informationale - fac tot mai dificila o disociere intr-un mediu globalizat, intre riscurile interne si cele externe acestea putandu-se genera si potenta in mod reciproc.

Scena pe care se deruleaza dinamica acestor interdependente este inca una pozitiva, fiind constituita de generalizarea la nivel european a spiritului de cooperare si dialog pentru consolidarea securitatii pe continent, precum si de implicarea tot mai activa a O.N.U., N.A.T.O., U.E., si a celorlalte institutii europene ori organizatii internationale in gestionarea probleme de securitate si stabilitate globala.

Fenomenele conjuncturale internationale reprezinta pentru Romania circumstante importante, care au rolul de a favoriza si de a incuraja accelerarea si finalizarea proceselor interne de reforma atat de necesare pentru indeplinirea criteriilor de integrare europeana si euroatlantica.

Intru-un astfel de cadru statului ii revine responsabilitatea fundamentala de a gestiona cu autoritate, indeosebi riscurile si vulnerabilitatile de natura interna, care influenteaza pozitionarea Romaniei in mediul international de securitate. Prin atentia acordata acestor factori interni Romania poate, pe de o parte, sa reprezinte in continuare un punct important de securitate regionala si internationala si, pe de alta parte, sa indeplineasca obiectivele de dezvoltare economica si sociala, transformandu-se intr-o resursa considerabila si specifica pentru securitatea propriu-zisa a tarii.

..............

Principalii factorii de risc la adresa securitatii Romaniei

..........

Factorii de risc constau in acele elemente, situatii sau conditii, interne sau externe, care pot afecta prin natura lor securitatea tarii, generand efecte contrare sau de atingere a intereselor noastre fundamentale.

O categorie de factori externi de risc la adresa securitatii nationale sunt:

 • posibile evolutii negative in plan subregional in domeniul democratizarii, respectarii drepturilor omului si al dezvoltarii economice, care ar putea genera crize acute cu efecte destabilizatoare pe o arie extinsa;
 • proliferarea armelor de distrugere in masa, a tehnologiilor si materialelor nucleare, a armamentelor si mijloacelor letale neconventionale;
 • proliferarea si dezvoltarea retelelor teroriste, a crimei organizate transnationale, a traficului ilegal de persoane, droguri, armamente si munitie, de materiale radioactive si strategice;
 • migratia clandestina si aparitia unor fluxuri masive de refugiati;
 • actiunile de incitare la extremism, intoleranta, separatism sau xenofobie, care pot afecta statul roman si promovarea valorilor democratice;
 • decalaje intre nivelurile de asigurare a securitatii si gradul de stabilitate
  ale statelor limitrofe Romaniei;
 • limitarea accesului statului roman la unele resurse si oportunitati regionale, importante pentru realizarea intereselor nationale;
 • gestionarea defectuoasa de catre statul roman a crizei financiare si economice prin care trece la acest moment comunitatea internationala si Romania.

O alta categorie de factori de risc la adresa securitatii nationale, derivand din cei prezentati anterior, constau in actiuni armate si non-armate deliberate, avand ca obiectiv afectarea securitatii nationale prin provocarea de consecinte directe ori indirecte asupra vietii economico-sociale a tarii, precum:

 • terorismul politic transnational si international, inclusiv sub formele sale biologice si informatice;
 • actiuni ce pot atenta la siguranta sistemelor de transport intern si international;
 • actiuni individuale sau colective de accesare ilegala a sistemelor informatice;
 • actiunile destinate in mod premeditat afectarii - sub diferite forme si in mprejurari variate - a imaginii Romaniei in plan international, cu efecte asupra credibilitatii si seriozitatii in indeplinirea angajamentelor asumate;
 • agresiunea economico-financiara;
 • provocarea deliberata de catastrofe ecologice;

.............

Vulnerabilitatii ale sistemului national de aparare

Vulnerabilitatile sunt definite ca stari de lucruri, procese sau fenomene din viata interna, care diminueaza capacitatea de reactie la riscurile existente ori potentiale sau care favorizeaza aparitia si dezvoltarea acestora.

Se poate estima ca in perioada actuala riscurile la adresa securitatii sunt preponderent de natura nemilitara si mai ales interna, manifestandu-se in special in domeniile economic, financiar, social, politic si ecologic. Perpetuarea si conjugarea unor vulnerabilitati existente in aceste domenii pot afecta insa securitatea tarii, generand efecte interdependente, difuze, multidirectionale, care impun modalitati de prevenire si de actiune adecvate si flexibile. Neglijarea, amplificarea ori acumularea necontrolata a acestor vulnerabilitati poate sa creeze instabilitate si sa conduca la transformarea lor in riscuri la adresa securitatii.

Printre aceste tipuri de vulnerabilitati se afla:

 • persistenta problemelor de natura economica, financiara si sociala, generate de intarzierea reformelor structurale;
 • accentuarea fenomenelor de coruptie si de administrare deficitara a resurselor publice, care produc adancirea inechitatilor sociale si proliferarea economiei subterane;
 • reactiile ineficiente ale institutiilor statului in fata acutizarii fenomenelor de criminalitate economica si de perturbare a ordinii publice si sigurantei cetateanului, fenomene care au efecte negative tot mai evidente asupra coeziunii si solidaritatii sociale, asupra calitatii vietii cetatenilor;
 • mentinerea unor surse si cauze de potentiale conflicte sociale punctuale, de mai mica sau mai mare intindere, cu efecte asupra risipirii energiilor, diminuarii sau intreruperii proceselor si activitatilor economice propriu-zise, precum si asupra starii de liniste a populatiei;
 • nerespectarea normelor ecologice in functionarea unor obiective industriale; posibilitatea producerii unor dezastre ecologice, catastrofe naturale si procese de degradare a mediului;
 • scaderea nivelului de incredere a cetatenilor in institutiile statului, ca urmare a indolentei si birocratiei excesive din administratie, ceea ce, de asemenea, duce la slabirea coeziunii sociale si civice;
 • mentinerea la un nivel scazut a infrastructurii informationale si intarzieri in realizarea acesteia la standardele impuse de dinamica globalizarii;
 • deficiente in protectia informatiilor clasificate;
 • emigrarea specialistilor din diferite domenii de varf, fenomen ce afecteaza potentialul de dezvoltare a societatii romanesti.


..........

III. CRIMA ORGANIZATA

 1. Conceptul de crima organizata?

Crima organizata este definita prin existenta unor grupuri de infractori, structurate pe ideea infaptuirii unor activitati ilegale, conspirative, avand ca principal scop obtinerea de profituri ilicite la cote deosebit de ridicate.

Activitatile ce compun Crima Organizata au un caracter secret si bine organizat, din care cauza realizeaza un impact social deosebit de negativ, in multe state el secatuind puterea societatii ameninta integritatea guvernelor, determina cresterea taxelor care se adauga la pretul marfurilor, pericliteaza siguranta si locurile de munca ale cetatenilor, aduce daune agentilor economici aflati in competitie, controleaza prin forta banilor sindicatele, in final realizand o puternica influenta in sfera economicului, socialului si mai ales politicului.

2. Caracteristicile crimei organizate

Principalele trasaturi ale Crimei Organizate consideram a fi:

 • stabilitate in cadrul asociatiei infractionale
 • anumita structura interna si diviziune a roiurilor intre membrii asociatiei;
 • continuitatea si sistematizarea activitatii infractionale;
 • scopul principal al asocierii infractionale sa fie obtinerea unor castiguri importante;
 • activitatea infractionala sa fie profesionalizata,
 • intensificarea luptei, a disputelor directe intre grupurile organizate,
 • nivelul inalt de profesionalizare,
 • internationalizarea,

Nivelul inalt de profesionalizare a gruparilor criminale care au adoptat si perfectionat principiile de organizare si regulile de actiune ale structurilor de tip mafiot. De asemenea, se manifesta tendinte de intelectualizare a gruparilor criminale prin absorbtia, in interiorul acestora de persoane ce ocupa functii oficiale in domeniul finantelor, comertului, bancilor, administratiei, justitiei dar si a unor reputati avocati, experti si tehnicieni in cadrul comunicatiilor si logisticii.

Internationalizarea - Afacerile ilegale de amploare - contrabanda, evaziune fiscala, traficul de armament, de droguri, de materiale radioactive, taxa de protectie si "recuperarile de debite"- nu se pot derula si finaliza fara realizarea unui parteneriat intre infractorii autohtoni si cei ce actioneaza pe teritoriul altor state.

.......

3. Forme de manifestare ale crimei organizate

Formele de manifestare, pe care specialistii le-au identificat cu privire la crima organizata pot fi:

Organizatii specializate in extorcarea de fonduri

Organizatii specializate in traficul de droguri

Organizatii specializate in contrabanda

Organizatii specializate in escrocherii (inselaciuni)

4. Manifestari ale actiunilor de crima organizata

Identificam succint:

stabilitatea unitatii infractionale;

existenta liderului si ierarhia subordonarii;

sistemul de neutralizare a controlului social;

preocuparea permanenta de a corupe persoane respectabile din legislativ, executiv justitie si politie;

apararea severa a conspirativitatii si a secretului actiunilor;

planificarea activitatii infractionale;

specializarea ce decurge din impartirea functiilor;

concentrarea scopului activitatii pe obtinerea de

profituri mari, spalarea banilor murdari si investirea lor in activitati economice oficiale;

folosirea mijloacelor financiare, daca se impune, in scopuri politice,

amplificarea economiei subterane,

Consolidarea fuziunii dintre grupurile criminale si lumea politica - se inregistreaza in prezent tendinta de "folosire a functiei publice" pentru realizarea afacerilor, in spatele sau pe spatele careia se deruleaza afacerile.

Organizarea in Romania a unei piete a traficantilor si consumatorilor de droguri - Deja se poate vorbi de "piata drogurilor" in marile centre urbane si universitare (Bucuresti, Cluj, Iasi, Constanta, Timisoara, s.a. ). Aproape zilnic, sunt depistati traficanti si consumatori de droguri, mare parte fiind cetateni straini sau cetateni romani, cu precadere, elevi si studenti.

Intensificarea luptei, a disputelor directe intre grupurile organizate - Sunt numeroase situatiile care demonstreaza ca in Romania criminalitatea de inalta violenta, tinde sa fie o componenta de baza a crimei organizate. Edificatoare sunt conflictele dintre arabi, chinezi, pentru suprematia in angrouri si respectiv in cartiere.

Amplificarea economiei subterane - Economia subterana, economia paralela, se alimenteaza si se dezvolta dintr-o mare diversitate de afaceri ilegale care produc o imensa masa monetara necontrolata.

Principalele surse de alimentare sunt: contrabanda, evaziunea fiscala, munca la negru, taxa de protectie, etc.

Fiecare tara dispune de o economie subterana dar depinde foarte mult dimensiunea acesteia. Ea este estimata la: 5% din PIB in Japonia, 8% din PIB in Marea Britanie, 8,5% in S.U.A, 9% in Franta, Olanda, Canada si Germania, 11,5% in Italia, 13% in Belgia, 30% in China si peste 50% in Rusia.

4.1. Traficul de droguri.

Daca in anii '80, Romania era considerata o tara aflata in ruta de rezerva a traficului drogurilor, in prezent, Romania este inclusa in ruta de trafic a drogurilor si chiar a devenit un teritoriu de stocare, livrare si consum de droguri.

Traficul de moneda falsa.
Falsificarea de bani si de alte titluri de valoare, precum si traficul cu astfel de mijloace de plata contrafacute, cunosc o recrudescenta ingrijoratoare, motiv pentru care politiile si serviciile specializate din sectorul bancar sunt in continua alerta, cautand permanent noi modalitati de contracarare a fenomenului.

..........

Traficul de persoane, carne vie, prostitutia si proxenetismul.

Multe prostituate si proxeneti exploateaza "oferta" unor agenti si societati comerciale din sfera serviciilor, mutandu-si teritoriul de actiune in alte tari, cu precadere in Turcia, Grecia, Cipru, Austria, Germania, Franta, Spania, s.a.

S-a amplificat fenomenul de atragere a minorelor, a celor provenite din familii dezorganizate ori lipsite de mijloace materiale de subzistenta, la practicarea prostitutiei in diverse locuri si modalitati in multe cazuri racolarea facandu-se prin santaj si determinare fortata.

........

Devine totusi evidenta cresterea activitatii infractionale a unor retele de trafcanti care se ocupa cu trecerea ilegala prin tara noastra a unor grupuri de emigranti din Sry Lanka, Pakistan, Bangladesh, India, care sunt racolati din tarile lor, pe ruta Singapore - Moscova - Chisinau, cauta sa ajunga in tarile Europei de Vest.

Participantii la filiera de introducere in Romania a cetatenilor asiatici si scoaterea lor catre statele vecine inspre Vest, incaseaza sume mari in valuta, care in unele cazuri sunt spalate prin intermediul unor firme si agentii particulare infiintate pe teritoriul tarii noastre.

Retelele semnalate manifesta preocupari de a se organiza in mod clandestin si cat mai riguros posibil stabilind puncte de sprijin solide (imobile, firme, gazde si oameni de incredere) in mai multe tari aflate pe tronsonul de tranzitie, in masura sa le asigure siguranta acestei activitati in care se vehiculeaza sume enorme de bani in lei si valuta.

In afara acestora, pe teritoruil Romaniei se afla un numar important de imigranti care sunt gazduiti la diverse adrese, mai cu seama pe raza localitatilor vecine cu granita de Vest, stand in asteptare pentru a trece fraudulos frontiera in statele vecine.

..............

4.4. Traficul de copii si adoptiile ilegale.

Un alt fenomen ingrijorator il reprezinta traficul de copii si adoptiile ilegale. Sunt cunoscute cazurile de adoptii ilegale prin care s-au scos din tara peste 4000 de copii.

Deja a aparut si traficul de copii. Acestia sunt scosi din tara cu ajutorul unor documente false fie de adoptie fie prin falsificarea documentelor sau pasaportului. In pasaport cetateanul roman sau strain figureaza ca este insotit de copilul care are fotografia aplicata, iar fotografia este reala a copilului scos.

Un alt mod de operare l-a avut ca protagonist pe avocatul cirpiot C.C., care in perioada decembrie 1997 - august 1998 a racolat si transportat in Cipru mai multe tinere aflate in ultimele luni de sarcina, intermediind adoptia copiilor nascuti de acestea in Cipru, fapt pentru care le-a oferit suma de 1.000 dolari.

4.5. Trafic de organe

A aparut, este drept intr-o forma atipica, o filiera internationala de trafic de organe. A fost identificat Vaduva Gheorghe, care a racolat si transportat la consulatul din Turcia 14 persoane care si-au donat cate un rinichi contra sumei de 4.000 dolari.

4.6. Traficul de armament si materiale radioactive.

O evolutie ascendenta ingrijoratoare inregistreaza traficarea de armament si materiale radioactive deosebit de nocive pentru sanatatea oamenilor dar si in ceea ce priveste mediul ambiant.

In legatura cu traficul de armament trebuie precizat ca acesta se realizeaza in sistem institutionalizat, vanzare de armament intre tari, catre grupuri de insurgenti sau grupari teroriste angro si cu bucata de catre grupari organizate de infractori.

Referitor la prima forma, avem in vedere reteaua de traficanti de arme prezentata in presa condusa de cetateanul israelian S.N.M., fost Herscovici si Ioan Manciu, care au intermediat si vandut armament cu licente false sau falsificate prin firmele S.C. ACVILA AIR si CORONA, pe ruta Rusia, Ucraina, Romania, Cipru, Etiopia.

De asemenea s-a mai aratat implicarea societatii AEROFINA in livrarea in India de aparatura de ghidaj pentru rachete balistice.

Din punct de vedere al materialelor radioactive traficate, rezulta certe indicii de constituire a unor structuri infractionale, cu multiple legaturi in afara granitelor tarii, foarte versate si dornice de castiguri, cei implicati neezitand sa-si riste in acest sens, chiar propria sanatate.

In perioada 1991 - 1998 s-au identificat si confiscat peste 700 kg uraniu.

In localitatea Deta, judetul Timis, cinci persoane au fost surprinse in timp ce vindeau 583 pastile de uraniu (de provenienta ruseasca) contra sumei de 400.000 marci si 75.000 dolari.

4.7. Criminalitatea premeditata impotriva persoanei, de mare violenta (taxa de protectie, omorul la comanda, atentatele).

Nu putem face abstractie ca ne situam pe magistralele de legatura dintre Orient si Occident, confruntandu-ne atat cu afluxul miilor de orientali ce incearca pe la noi penetrarea spre Vestul bogat al Europei cit si al "nerealizatilor" din aceasta parte a lumii, care isi intind tentaculele pana la noi.

In actualele conditii economice, se prolifereaza tot mai mult furturile la comanda, in dauna avutului privat sau public, prin cererea taxei de protectie asupra agentilor economici, atentate la ordin ori aplicarea unor masuri de corectie pentru a accepta protectia.

Prima grupare organizata dupa reguli stricte de tip mafiot a fost constituita din romi, condusa de trei "capi" care impreuna cu alti 13 "locotenenti", prin forta si amenintarea cu moartea, au deposedat mai multi agenti economici privati de marfuri, valuta si bunuri.

O alta grupare a fost cea a lui Gorun de la Rm. Valcea care maltrata patronii societatilor comerciale care nu incheie cu el contract de "paza si protectie". Grupul condus de el dupa o structura mafiota, a maltratat peste 30 de persoane.

De asemeni, activitatea desfasurata de numitul I.A., cetatean turc cu resedinta in Sibiu, care a comandat si platit 7.000 de marci germane gruparii formate din T.P. si M.E., ambii din Republica Moldova, aruncarea in aer, prin explozie, la 22 octombrie 1996 a restaurantului motel "La km 12" din comuna Vestem, pe motiv ca patronul acestui local, cetatean turc, castiga mai bine, avand vad comercial pe de-o parte, iar pe de alta parte, pentru ca exista intre cei doi cetateni turci o datorie neachitata rezultata din valorificarea ilegala, pe teritoriul Romaniei, a 2 kg de heroina.

Criminalitatea economico - financiara.

Criminalitatea in domeniul economico-financiar a cunoscut o explozie fara precedent. Starea actuala o putem caracteriza ca prag al marii criminalitati intrucat prin infractiunile de evaziune fiscala , bancruta frauduloasa si la regimul contabilitatii se "legitimeaza" produsul crimei, infractiuni economice grave care, atunci cand devine o preocupare constanta a unor agenti economici, grupuri de interese sau persoane, afecteaza grav climatul de ordine economica.

4.9. Contrabanda si infractiunile la regimul activitatilor de import - export.

este infractiunea care a cunoscut cea mai dinamica evolutie

este suficient sa amintim cazul TIGARETA I, II, III, cazul V.M.I., cetatean cu dubla cetatenie, cipriota si libaneza; Zaher Iskandarani, Muja Marcelinii, s.a.

4.10. Criminalitatea financiar - bancara.

Sistemul financiar - bancar dupa 1995, a fost marcat puternic de starea de criza evidenta determinata de lipsa de lichiditati ca urmare a unor activitati anterioare derulate cu incalcarea oricaror norme de prudentialitate, fiind acordate credite uriase, fara garantii sau cu garantii neimportante din punct de vedere economic la care se adauga ritmul mare al inflatiei, starile de faliment in care au fost si sunt CreditBank, Dacia Felix, Bancorex, Albina si in mare dificultate Columna, Banca Agricola, s.a.

Toate aceste considerente care au determinat in mod hotarator caracterizarea economiei romanesti ca fiind de tip "nebancar" au fost analizate permanent, rezultand grave acte de indisciplina financiara, abuzuri, o elementara lipsa de control gestionar si de operatori s.a. ceea ce a permis infractorilor din banca si din afara ei sa obtina profituri uriase, iar sumele, de ordinul sutelor de miliarde, sa fie reinvestite in interesul lor, cea mai mare parte fiind ilegal transferat in valuta si scoasa din tara. 

4.11. Fraude in domeniul privatizarii

Maniera ilegala, infractionala in care proprietatea publica a fost administrata sub obladuirea directa a Fondului Proprietatii de Stat , care detine 70% din actiunile unei societati publice este demonstrata de cazuistica rezolvata pana in prezent. De notorietate sunt cazurile I.M.G.B. vanduta cu 500.000 dolari si CICO cu 12 milioane de dolari in cont.

4.12. Fraudele din domeniul jocurilor de noroc si al cazinourilor

Noi oportunitati pentru infractori s-au deschis in domeniul jocurilor de noroc si al cazinourilor, unde infractiunile sunt comise si de patroni, si de clienti.

Infractiuni imotriva proprietatii si persoanei

Aceasta categorie include infractiunile de omor, tentativa de omor, lovitura cauzatoare de moarte, vatamarea corporala grava, talharii, violuri, furturi.

IN CONCLUZIE, omul a sesizat destul de tarziu ca este in acelasi timp, "creatia si creatorul mediului sau". Specia umana, in goana dupa obtinerea de castig material prin exploatarea naturii, se indreapta cu o viteza uluitoare catre distrugerea planetei si a ei insesi.

Clasificare organizatiilor criminale

 1. Familiile Mafiei, constituite pe structuri ierarhice stricte, norme interne de disciplina, un cod de conduita si o mare diversitate de activitati ilicite (familiile italiene, americane, cartelurile columbiene ale drogurilor etc.);
 2. Organizatiile profesionale ale caror membrii, spre deosebire de familiile Mafiei, se specializeaza in una sau doua tipuri de activitati criminale (laboratoare clandestine pentru fabricarea drogurilor, imprimerii clandestine pentru contrafacerea sau falsificarea monedelor, furtul si traficul cu masini furate, rapiri de persoane pentru rascumparare etc.)
 3. Organizatii criminale constituite pe criterii etnice, care sunt, de regula, rezultatul unor imprejurari specifice precum inchiderea granitelor ori circulatia dificila peste frontiere, severitatea excesiva a procedurilor de emigrare, expansiunea geografica, in asemenea situatii se afla societatile criminale chineze (triade), grupurile criminale japoneze, grupurile jamaicane si altele;
 4. Organizatiile teroriste internationale, care practica asasinatul, deturnarea de avioane, rapirea de persoane etc, sub diferite motivatii, de regula politice, militare, religioase si rasiale

Printre manifestarile importante ale crimei organizate se numara si coruptia. Este insa o incfractiune atat de complexa si de ampla in manifestari incat trebuie trata distinct de celelte aspecte.

IV. CORUPTIA

Aceasta infractiune deosebit de grava, da o noua dimensiune peisajului infractional.

1. Conceptul de ,,coruptie"

.......

2. Caracteristici

3. Tipuri de manifestare

4. Moduri de manifestare

VI. IMPACTUL MANIFESTARILOR CRIMEI ORGANIZATE ASUPRA SECURITATII NATIONALEVII. IN LOC DE FINAL

BIBLIOGRAFIE

Strategia de securitate nationala a Romaniei

Strategia Nationala anti-drog Romania 2005 - 2012

Mediu si securitate - Mircea Stefan, Rev. INTEWLLIGENCE, nr. 14 dec.2008 - feb. 2009, p.20-22

PROTECTIA INFRASTRUCTURILOR CRITICE din perspectiva securitatii nationale - Dr. Francisc Toba

Codul penal al Romaniei

O.U.G. nr. 107/27 iunie 2001 privind frontiera de stat a Romaniei

HOTARARE nr. 233 din 30 martie 2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului pentru coordonarea implementarii Strategiei nationale anticoruptie pe perioada 2005-2007, (<LLNK 2 3  8><LLNK 32005 2730 44>MONITORUL OFICIAL nr. 273 din 1 aprilie 2005)

Legea nr. 39 din 21 ianuarie 2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, (<LLNK 32003  500 45>MONITORUL OFICIAL nr. 50 din 29 ianuarie 2003)

Infractiunile de coruptie si cele asimilate sau in legatura cu acestea - Horia Diaconescu, Ed. ALL BECK, 2004

Crima si criminalitatea; repere si abordari juris sociologice - prof. Univ. Dr. Dan Banciu, Ed. LUMINA LEX, Bucuresti, 2005

Crima organizata STOP - Veaceslav Untila, Ed. MUSEUM, Chisinau, 2000

Criminalitatea organizata si spalarea banilor -dr. Gheorghe Mocuta, Ed. NOUL ORFEU, 2004

Evaziunea fiscala si spalarea banilor; practica judiciara - Nicoleta Cristus, Ed. HAMANGIU, 2006

Infractiuni legate de droguri; practica judiciara - Raluca Mocanu, Ed. HAMANGIU, 2007

Prevenirea criminalitatii informatice - Ioan Vasiu si Lucian Vasiu, Ed. HAMANGIU, 2006

Criminalitatea informatica - Ioana Vasiu, Ed. NEMIRA, 2001

Traficul de persoane, proxenetismul, crima organizata; practica judiciara - Nicoleta Cristus, Ed. HAMANGIU, Bucuresti, 2006

Prevenirea criminalitatii; teorie si practica - Gheorghe Florian, Ed. OSCAR PRINT, Bucuresti, 2005

O abordare comparativa a practicilor si normelor de condamnare a infractiunilor de coruptie: Franta, Germania, Ungaria, Irlanda, Marea Britanie, si Statele Unite - Edmondo Bruto Liberati, Rev. de Doctrina si jurisprudenta nr. 2/2007 ed. de Parchetul de pe langa Inalta Curte de casatie si Justitie, p.81 - 89

Criminalitatea organizata la nivel transnational si unele forme de manifestare in Republica Moldova - Igor Ciobanu, Ed. MUSEUM, Chisinau, 2001

Criminaliatea organizata; aspecte criminologice si juridica penale; studiu monografic - Mihasi Birgau si Viaceslav Ursu,Chisinau, 2004

CUPRINS

II.       CONSIDERATII GENERALE

III.     SECURITATEA NATIONALA

Conceprul de securitate nationala

Vulnerabilitati

IV.            CRIMA ORGANIZATA

Concept

Caracteristici

Tipuri

Manifestari

Efecte

V.      Manifestari ale crimei organizate

Terorism

Coruptie

VI.            IMPACTUL INFRACTIUNILOR DE CRIMA ORGANIZATA ASUPRA SECURITATII NATIONALE

VII.          IN LOC DE FINAL

VIII.        BIBLIOGRAFIEPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate