Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Pregatirea si efectuarea prezentarii pentru recunoasterea de persoane


Pregatirea si efectuarea prezentarii pentru recunoasterea de persoane


Pregatirea si efectuarea prezentarii pentru recunoasterea de persoane

Pregatirea pentru recunoastere

Aceasta presupune, ca si in cazul celorlalte acte de urmarire penala, o pregatire atenta si minutioasa. Astfel, se impune:

- studierea materialului cauzei (vizeaza stabilirea cu exactitate a obiectului prezentarii pentru recunoastere precum si stabilirea subiectilor procesuali care vor fi chemati sa faca recunoasterea, acestea fiind exclusiv persoane care au perceput direct subiectul prezentarii pentru recunoastere)- ascultarea prealabila a persoanei care face recunoastere in legatura cu persoanele, cadavrele, obiectele ce urmeaza sa fie identificate. Prin aceasta se urmareste:

a    determinarea posibilitatilor reale de perceptie, a trasaturilor psihice

a    determinarea conditiilor de loc, timp si mod de perceptie care ar fi putut influenta procesul de perceptie senzoriala

a    stabilirea volumului de date referitoare la caracterisiticile de identificare pe care persoana le-a perceput si retinut, astfel incat recunoasterea sa fie realmente posibila si utila

Pentru a preintampina eventuale dificultati in perceptia celui care va face recunoasterea (stergerea din memorie a semnalmentelor, eventuale influente din partea persoanelor care nu au interesul sa fie identificate), este necesara efectuarea urgenta a prezentarii pentru recunoastere.

- organizarea prezentarii pentru recunoastere - se face in functie de conditiile in care a avut loc perceptia si de natura obiectului recunoasterii. Pentru a avea garantia unei recunoasteri precise este necesar ca organizarea recunoasterii sa se desfasoare in conditii cat mai apropiate cu cele existente in momentul observarii persoanei sau obiectului de identificat

Efectuarea prezentarii pentru recunoastere in cazul recunoasterii persoanelor:

1) dupa semnalmente statice

In incaperea in care se va desfasura recunoasterea vor fi invitate mai intai cele 3-4 persoane alese pentru alcatuirea grupului (cu respectarea unor criterii de asemanare privind varsta, talia, semnalmentele exterioare, imbracamintea, etc) in care va fi introdusa persoana care urmeaza a fi recunoscuta, carora li se vor oferi informatii despre actul la care iau parte, permitandu-i-se celui care urmeaza a fi identificat sa ocupe un loc in cadrul grupului cum crede de cuviinta pentru a se evita orice suspiciuni. In camera vor fi prezenti si martorii asistenti.

Este invitata apoi persoana care trebuie sa faca recunoasterea, care a asteptat pana atunci intr-o camera alaturata si careia i se cere sa declare daca recunoaste vreuna din persoanele din grup. Pentru facilitarea recunoasterii, persoanele propuse pentru recunoastere vor trebui sa execute anumite miscari, daca este cazul. Sunt interzise pronuntarea numelui vreuneia dintre persoane sau anumite gesturi care sa fie interpretate ca elemente de sugestie.

Daca martorul recunoaste persoana, va trebui sa se refere la elementele caracteristice pentru recunoastere, aceste aspecte fiind mentionate in procesul-verbal.

Daca martorul nu recunoaste persoana, pot fi avue in vedere 2 alternative:

- martorul / victima a identificat persoanaprezentata, dar a evitat sa declare in moentul recunoasterii, informand despre aceasta ulterior organul judiciar (recunoasterea va fi reluata in aceleasi conditii si acelasi grup de persoane)

- martorul / victima nu recunoaste fie pentru ca nu a avut suficiente elemente de identificare, fie pentru ca a fost introdusa in grup o alta persoana decat cea cautata.

Este recomandabil ca persoanei care face recunoastere sa i se indice sa nu declare imediat ca nu recunoaste persoana, pentru a preintampina o eventuala atitudine vehementa de nerecunoastere a invinuirii din partea persoanei suspectate.

Mai trebuie avute in vedere si urmatoarele reguli:

- daca sunt mai multe persoane care fac recunoastere, persoane de recunoscut va fi prezentata separat in acelasi conditii si acelasi grup, insa cu un loc schimbat

- daca trebuie recunoscute mai multe persoane de o singura persoana, acestea vor fi prezentate pe rand , in grupuri avdn de fiecare data alta alcatuire.

2) dupa fotografie

Se va proceda la asezarea fotografiei celui vizat pentru identificare intr-un grup de 4 fotografii executate in aceleasi conditii tehnice si reprezentand indivizi cu caracterisitici de identificare asemanatoare, pe spatele fiecarei fotografii fiind mentionate datele de identificare. Operatia se va desfasura numai in prezenta martorilor asistenti.

Martorul va fi invitat sa procedeze la recunoastrea persoanei dupa fotografie, in dreptul fotografiei fiind un numar.

3) dupa voce / vorbire

Presupune separarea martorului de grupul alcatuit in acest scop.

Pentru asigurarea obiectivitatii recunoasterii, se vor crea conditii cat mai apropiate de cele in care martorul a perceput vocea si vorbirea persoanei de identificat.

Organul judiciar trebuie sa fie pregatit sa previna eventualele incercari de disimulare ale persoanei suspecte prin modificarea vocii. Daca exista indicii de o astfel de disimulare, organul judiciar nu trebuie sa aduca la cunostinta persoanei de ce este ascultata.

4) dupa mers

Va fi efectuata in conditiile indicate de martori, in prezenta martorilor asistenti. Va fi avuta in vedere distanta de la care martorul a perceput miscarea, lungimea aprox a drumului parcurs si directia in care se deplasa.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate