Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
NOTIUNI GENERALE PRIVIND DESENELE PAPILARE


NOTIUNI GENERALE PRIVIND DESENELE PAPILARE


NOTIUNI GENERALE PRIVIND DESENELE PAPILARE

In procesul identificarii criminalistice, urmele de maini ocupa un loc important, deoarece fac parte din categoria urmelor ce se intalnesc frecvent la fata locului si ofera numeroase elemente de comparatie ce duc la identificarea certa si rapida a persoanelor care le-au creat.

Prin urmele mainilor, in sens criminalistic, se inteleg acele modificari aduse elementelor componente ale locului faptei ca rezultat al contactului mainilor faptuitorului si victimei cu acestea in procesul savarsirii infractiunii. Daca obiectele cu care mana vine in contact au suprafata neteda, urmele de maini se formeaza indiferent de existenta ori lipsa pe suprafata obiectului primitor sau a palmei a unor substante straine ca: praf, noroi, sange, cerneala, felurite grasimi etc.

Formarea urmelor de maini se explica prin existenta permanenta pe suprafata palmei a substantei secretate de piele, substanta formata din compusi organici si anorganici, care nu se evapora prin trecerea timpului.

Identificarea persoanelor dupa urmele de maini se bazeaza pe variabilitatea reliefului papilar de pe partea anterioara a palmei, ce se prezinta sub forma de ridicaturi si adancituri. Ridicaturile acestui relief se numesc linii sau creste papilare, iar adanciturile santuri interpapilare.

Cercetarile intreprinse o lunga perioada de timp asupra caracteristicilor desenelor papilare si a utilitati lor in identificarea persoanelor au pus bazele unei ramuri importante a stiintei criminalistice, cunoscuta sub numele de dactiloscopie. Termenul de dactiloscopie deriva din cuvintele grecesti dactilos = deget si scopia = prin care se poate privi, cerceta3.Dactiloscopia este o parte a stiintei criminalistice care are ca obiect examinarea amprentelor digitale, palmare si plantare in scopul identificarii persoanei.

In prezent, activitati cum sunt, spre pilda: identificarea autorilor unor infractiuni, depistarea recidivistilor, ca si identificarea cadavrelor necunoscute, au la baza metodele proprii acestui domeniu al Criminalisticii1.

Crestele papilare redau relieful neregulat al papilelor dermice, aflate la linia de legatura dintre cele doua straturi principale ale pielii, derma si epiderma.

In varful crestelor papilare se gasesc orificiile sudoripare sau porii, prin care este secretata sudoarea formata din, apa saruri minerale si substante organice, sudoarea reprezinta unul dintre elementele importante de formare a urmelor pe suprafetele cu care a pielea a venit in contact.

Raportat la valoarea de identificare, motivul esential a condus la folosirea desenelor papilare in identificarea persoanelor este acela ca nu numai desenul papilar, in intregul sau, ci insesi crestele papilare si chiar porii prezinta elemente de specificitate, puncte caracteristice de natura sa deosebeasca un individ de altul1.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate