Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Formarea criminologiei ca stiinta


Formarea criminologiei ca stiinta


Formarea criminologiei ca stiinta

1. Originea criminologiei

Termenul de criminologie a fost folosit pentru prima oara de Paul Topinard in anul 1879. Deriva din latinescul crimen (crima, cu sensul de infractiune) si grecescul logos (cuvant, cu sensul de stiinta).

O lucrare intitulata Criminologie a aparut mai tarziu (1885) si apartine lui Raffaele Garofalo.

La formarea criminologiei ca stiinta si-au adus contributia nume precum Cesare Beccaria si Jeremy Bentham (intemeietorii scolii clasice), iar la consacrarea ei intre stiintele pozitiviste: Cesare Lombroso, Enrico Ferri, Raffaele Garofalo (in Italia) sau Alexandre Lacassagne, Gabriel Tarde, Emile Durkheim etc. (in Franta).2. Evolutia criminologiei

Criminologia s-a dezvoltat mai intai in cadrul altor discipline stiintifice: statistica, sociologia, antropologia, psihologia, psihiatria etc. Noua stiinta intemeiata de Cesare Lombroso nu se numea criminologie, ci antropologie criminala.

Consacrarea criminologiei ca stiinta se face in mod treptat, o data cu aparitia lucrarilor de specialitate si cu infiintarea unor institutii internationale care au ca obiect studiul criminalitatii (exemplu, Societatea Internationala de Criminologie, cu sediul la Paris - 1934). Un rol important l-a avut si activitatea desfasurata in cadrul ONU, precum si cea din Consiliul Europei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate