Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
ORGANELE CARE EFECTUEAZA CONSTATAREA TEHNICO-STIINTIFICA SI EXPERTIZA (DACTILOSCOPICA) URMELOR DE MAINI


ORGANELE CARE EFECTUEAZA CONSTATAREA TEHNICO-STIINTIFICA SI EXPERTIZA (DACTILOSCOPICA) URMELOR DE MAINI


ORGANELE CARE EFECTUEAZA CONSTATAREA TEHNICO-STIINTIFICA SI EXPERTIZA (DACTILOSCOPICA) URMELOR DE MAINI

In conformitate cu art. 112 alin.2 C. p. p. constatarea tehnico-stiintifica se efectueaza, de regula, de catre speciaIisti sau tehnicieni care functioneaza in cadrul altor organe".

Pentru stabilirea identitatii este necesar ca examenul comparativ sa scoata in evidenta un numar minim de detalii sau puncte caracteristice, capabile sa conduca Ia o concluzie certa de identificare. Cu toate ca nu exista o regula generala privind numarul acestor detalii, ci variind pe plan mondial intre 8 - I7, Ia noi in tara s-a impus in practica asa numita regula a celor ,,12 puncte coincidente"1.

,,Consideram insa ca metoda de baza in demonstrarea identitatii trebuie sa fie indicarea punctelor coincidente pe fotograme"2. Expertiza criminalistica (dactiloscopica) dupa cum prevede art. 118 si 119 C.p.p., se solicita direct laboratoarelor de expertiza criminalistica, precum si oricarui institut de specialitate, astfel ca se limiteaza cazurile in care se admite numirea directa a expertului de catre organul de urmarire penala, sau de instanta de judecata.

Nu se poate concepe, de pilda ca in expertiza dactiloscopica se pot folosi specialisti din alte domenii ale stiintei si tehnicii - care executa expertizele ca pe un ,,hobby", fiind numiti ocazional - deoarece prin profesia lor ei nu vin in contact cu acele probleme si cunostinte ce sunt necesare efectuarii acestor tipuri de expertiza si deci, n-au cum sa-si formeze deprinderi si tehnici de Iucru adecvate.La fel se pune problema si in ceea ce priveste mijloacele folosite, care sunt special construite sau adaptate pentru a fi utilizate numai in laboratoarele criminalistice. Intrucat reglementarea data de lege - prin care organul de urmarire penala sau instanta de judecata trebuia sa se adreseze direct Iaboratorului de expertiza criminalistica sau oricarui institut de specialitate pentru efectuarea examinarii solicitate este in concordanta cu dreptul partilor de a recomanda cate un expert care sa participe Ia efectuarea expertizei, Iegea procesual-penala dispune ca in cazul expertizei criminalistice prevederea referitoare Ia acest drept aI partilor nu se aplica (art. 1 20 aIin. 5 C. pr. pen.).

Ghe, Asanache - Tratat practic de criminalistica. vol. II si urmatoarele p.25

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate