Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Directii metodologice generale ale investigarea infractiunilor in domeniul afacerilor


Directii metodologice generale ale investigarea infractiunilor in domeniul afacerilor


Directii metodologice generale ale investigarea infractiunilor in domeniul afacerilor

Cazurile de escrocherie sau maneverele frauduloase reprezinta un caz special printre infractiunile savarsite cu intentie, date fiind multiplele posibilitati ale infractorilor in aceasta privinta.

Orice investigatie in acest domeniu presupune adaptarea unor principii si initierea unor acte de investigatie cunoscute din materia investigarii infractiunilor contra patrimoniului:

a. cunoasterea starii de fapt si evaluarea prejudiciului din momentul constatarii faptei;

b. ridicarea de obiecte si inscrisuri, efectuarea de perchezitii in vederea descoperirii de documente, registre contabile etc;

c. audierea martorilor - pentru a stabili date in ceea ce priveste identificarea faptuitorilor si modul de operare;

d. dispunerea expertizelor judiciare - pentru stabilirea autenticitatii actelor;e. stabilirea circumstantelor operationale din ascultarea invinuitului, precum si descifrarea si natura manevrelor frauduloase. Pentru descifrarea mecanismului infractional trebuie sa existe o familiarizare cu lumea delincventilor din afaceri, inclusiv cu mediul victimelor lor:

- cunoasterea cadrului normativ in domeniu - este indispensabila, dat fiind ca delincventul din lumea afacerilor urmareste sa actioneze cat mai aproape de marginea legii, acoperindu-si faptele care depasesc aceasta limita;

- cunoasterea specificului activitatii economico-financiare - trebuie cunoscute: structura si organizarea administrativa a societatilor, precum si regimul investitiilor in Romania; modul in care este tinuta evidenta contabila; modalitati de efectuare a schimburilor monetare internationale, cadrul vamal, INCOTERMS s.a.m.d.

- stabilirea exacta a faptelor si imprejurarilor cauzei - identificarea mijloacelor folosite de delincvent, studierea si reconstituirea manevrelor frauduloase in intregul lor, ca si in detaliu.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate