Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Efectuarea expertizei grafoscopice


Efectuarea expertizei grafoscopice


Efectuarea expertizei grafoscopice

Trebuie atrasa atentia asupra pericolului de confuzie cu "expertiza grafologica", grafologia este un domeniu distinct de investigare a trasaturilor de caracter ale unei persoane.

Sunt parcurse urmatoarele faze (proprii oricarui proces de identificare criminalistica): 

cercetarea prealabila a materialelor, necesara cunoasterii obiectului expertizei si stabilirii calitatii si cantitatii modelelor de comparatie, urmata de analiza separata a scrisului in litigiu si a celor de referinta, prin care sunt puse in evidenta caracteristicile generale si particulare, urmarindu-se totodata daca nu este vorba de un fals prin imitare sau prin deghizare, inclusiv un fals prin alterarea mecanica sau chimica a textului.

2. examinarea comparativa (etapa cea mai importanta) conduce la stabilirea asemanarilor si deosebirilor dintre scrisul in litigiu si cel de comparatie. Examinarea se face direct pe scrisurile comparate, insa cel mai adesea se apeleaza la fotografii ale semnelor grafice, sau ale unor grupuri de semne  sau la tabele sinoptice.Fata de alte categorii de indetificari, in expertiza grafica consacrata identificarii persoanei dupa scris, concluziile nu se pot desprinde prin simpla revelare a unui numar oarecare de puncte coincidente (ca la expertiza dactiloscopica), ci e nevoie de o estimare, o judecata a valorii de identificare prezentata de caracteristicile examinate.

Dintre caracteristicile grafice capabile sa identifice scriptorul, un loc aparte il detin unele elemente cu totul particulare: "idiotismele grafice" sau "ticuri ale scrisului".

Rezultatul unei expertize grafice reprezinta rodul unei examinari calitative a caracteristicilor cu valoare de identificare, prin care s-a ajuns fie la o concluzie certa privind identitatea sau neidentitatea persoanei, fie la o concluzie cu caracter de probabilitate.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Criminalistica
Efectuarea expertizei grafoscopice
termeni
contact

adauga