Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
URMELE MIJLOACELOR DE TRASPORT


URMELE MIJLOACELOR DE TRASPORT


URMELE MIJLOACELOR DE TRASPORT

Urmele lasate de mijlocele de transport sunt tot mai frecvent intalnite cu ocazia expertizelor criminalistice, mai ales incepand cu a doua jumatate a secolului trecut, perioada de cand automobilul a devenit un mijloc de transport tot mai des utilizat devenind o realitate omniprezenta a vietii cotidiene. Este greu de imaginat, in prezent realizarea muncii in orice domeniu de activitate fara utilizarea mijloacelor de transport cu tractiune mecanica. De-a lungul veacurilor omenirea nu s-a putut lipsi de mijloace de transport, fie ele cu tractiune animala, sau actionate prin forta omului, ultima parte a secolului trecut inregistrand insa un progres inimaginabil, caracterizat in acest domeniu al transportului sau locomotiei, Prin aparitia mijloacelor de transport cu tractiune mecanica., care s-au extins in mod inevitabil in marea majoritate a domeniilor, incat in ziua de astazi prin notiunea de mijloc de transport se intelege aproape in exclusivitate mijloc de transport cu tractiune mecanica. Un loc de frunte in randul mijloacelor cu tractiune mecanica il ocupa automobilul, intelegand prin aceasta faptul ca reprezinta mijlocul de transport cele mai des utilizat. Cu toate aceste avantaje caracteristice automobilului, folosirea lui necorespunzatoare poate avea consecinte extrem de grave, care pot duce chiar la pierderi de vieti omenesti. Astfel, conform statisticilor efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, din totalul accidentelor, accidentele provocate de autovehicule se ridica la peste o treime.Mijloacele de transport, creeaza la locul faptei o serie de urme cu ocazia savarsirii a diferite infractiuni, cum sunt accidentele de circulatie, delapidarea, furtul in scopul transportarii bunurilor sustrase si in anumite cazuri, mijlocul de transport poate reprezenta corpul delict chiar si pentru savarsirea omorului cu intentie directa.[2]

Cercetarea urmelor mijloacelor de transport se impune astfel in mod frecvent in activitatea organelor de cercetare si de urmarire penala.

Prin urma a mijloacelor de transport se intelege in literatura criminalistica de specialitate, orice modificare produsa de sistemul de rulare, de celelalte parti componente, pe suprafetele cu care vehiculul a venit in contact. . Formarea urmelor depinde de o multitudine de factori, printre care cei mai importanti sunt urmatorii:

Natura suprafetei pe care se ruleaza, din acest punct de vedere, urmele fiind de suprafata sau de adancime, de stratificare sau de destratificare, dupa cum vehiculul se deplaseaza pe asfalt, zapada, pamant moale, nisip, etc.

Modul de miscare a mijlocului de transport, care in timpul deplasarii sau rularii normale, creeaza urme statice, spre deosebire, de exemplu de franare sau de derapare, caz in care urmele sunt dinamice.

Tipul sina sau bandaj cu care sunt prevazute rotile, ponderea in aceasta sectiune fiind detinuta de catre anvelopele de cauciuc cu desen antiderapant variat. Pe langa acestea se mai gasesc senilele tractoarelor, sine metalice specifice carutelor, talpi metalice specifice saniilor cu sau fara motor, elicopterelor si planoarelor, aceste urme fiind in marea majoritate a cazurilor urme dinamice.

In afara urmelor specifice sistemului de rulare si care de altfel sunt si cele mai des intalnite, se mai gasesc la locul comiterii infractiunii sau ale accidentului, frecvent se intalnesc si unele urme ale unor parti din caroserie, ale diverselor subansambluri - bara de protectie, masca radiatorului, capota, resturi de far, stopuri - formate Prin diferite modalitati, cum sunt frecarea, lovirile, tamponarile, etc. precum si urme, ale caror importanta nu trebuie deloc neglijata[4].

O categorie deloc neinsemnata de urme ale mijloacelor de transport o reprezinta aceea a urmelor lasate de resturilor de obiecte si materiale, cum ar fi cioburile de sticla de la parbriz sau de la geam, resturi metalice desprinse din caroseria autovehiculului, pete de vopsea de pe caroserie, pete de ulei provenit de la motor sau de la baia de ulei in urma unui contact dur etc. Un rol extrem de important legat de cercetarea criminalistica a urmelor mijloacelor de transport il reprezinta urmele apartinand corpului uman, cum sunt: firele de par, petele de sange, resturile de diferite tesuturi etc. apartinand victimei, sau urme de materiale din imbracamintea persoanei vatamate prin accident sau infractiune, care, cu toate ca nu fac parte din categoria urmelor lasate de mijloacele de transport, se ataseaza de regula acestora din urma in scopul unei identificari criminalistice complete.

Nu trebuie omis faptul ca la mijloacele de transport cu tractiune animala, intalnite de regula in zonele rurale, sunt specifice urmele lasate de animalele de tractiune. Acestea au importanta prin particularitatile lasate de copite, de felul de potcovire, precum si prin urmele biologice ale animalelor lasate pe parcursul traseului strabatut.Ion Mircea, op.cit., p. 134

Ion Mircea, op.cit, p. 135

Camil Suciu, Criminalistica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1972, p. 288

Emilian Stancu, op.cit., p. 241

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate